Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, moje situace je následující. 23.10.2011 mi zkončil po 3 letech RP. nárok na PPM jsem měla. Po návratu do práce jsem dostala výpověď s odstupným a prac. poměr byl rozvázán k 7.11.2011 našla jsem si tedy nové zaměstnání do kterého jsem nastoupila ještě v tomto měsíci 23.11.2011. Jenže 20.12.2011 jsem zjistila že jsem těhotná a lékař mě nechal na rizikovém těhotenství doma. Jenže mi od zaměstnavatele přišla výpověď ve zkušební době k datu 17.1.2012. Vím už že na to má právo, ale chtěla bych se zeptat zda budu mít u druhého dítěte také nárok na PPM když předpokládaný termín porodu mám na začátek srpna? Nebo jaké dávky budu dostávat? Děkuji za informace.
Nezaměňujet výpověď se zrušením pracovního poměru ve zkušební době, jde o dva různé způsoby ukončení pracovního poměru.
Domnívám se že nesplníte podmínky pro přiznání PPM, a že budete mít od porodu nárok na rodičovský příspěvek.
Ochranná lhůta z posledního zaměstnání činí tolik kalendářních dnů, kolik dnů trvalo toto zaměstnání. Počítám-li správně, jde ve Vašem případě o lhůtu 56 kalendářních dnů.
Ale informujte se ještě na OSSZ.
dobry den chci se zeptat nastoupila sem 1.10.2011 do prace a cca15.10 jsem zjistila ze jsem tehotna kdyz to ted reknu zamest. nemuze me vyhodit kdyz uz nejsem ve zkusebni dobe stim ze sem mu zatajovala informace? ? prosim za odpoved predem mockrat dekuji D.
nemuze me vyhodit kdyz uz nejsem ve zkusebni dobe stim ze sem mu zatajovala informace?
NE
Dobrý den, žena nastoupila do nového zaměstnání a týden na to zjistila,že je těhotná. Zaměstnavatel s ní rozvázal pracovní poměr dohodou ještě ve zkušební době. Má na toto zaměstnavatel právo? Děkuji
aha...odpověď vidím dole...omlouvám se za zbytečný příspěvek.
To se mi jeví hodně nepravděpodobné. Nešlo o zrušení pracovního poměru ve zkušební době?
Jen, aby jste se nedivili, píši za kamarádku, takže jsem pro jistotu její dotaz zkopírovala z emailu, potřebovali bychom co nejrychleji odpověď protože teď na tom není zrovna fyzicky nejlépe.
Jsem cizinka z asijské země, manželka občana ČR. V současné době jsem ve 4. měsíci těhotenství. V posledních 2 letech jsem byla v EU zaměstnána pouze 9 měsíců. Nyní jsem v novém zaměstnání, pracovní smlouvu mám s jinou firmou, ta má opět sídlo v ČR. Tato pracovní smlouva zní na dobu neurčitou, se zkušební dobou 3 měsíce. Od začátku zkušební doby uplynuly 2 týdny. Mám dvě otázky: 1) Pokud mi gynekoložka napíše pracovní neschopnost, může mi zaměstnavatel ukončit pracovní poměr ve zkušební době hned, jakmile pomine 21 dní popsaných v § 66 Zákoníku práce? 2) Pokud odpověď na předchozí otázku bude "ano", tak bude mi fungovat běžné pojištění VZP, které by asi v době nemoci platila ČSSZ, nebo bych po zmíněných 21 dnech musela přejít na Komplexní pojištění pro cizince?
S pozdravem Mirka Šedá
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda mám možnost získání PPM a poté zvolení 2 leté varianty RP. TP mám 18.1.2012, tzn.nástup na MD 5.12., podmínku 270 dnů za 2roky na nem.pojištění nemám splněnu, chybí mne 16 dnů. Vypadá to, že budu mít možnost nastoupit do nové práce, ale na dobu určitou, předpokládám půl roku a 3 měs.zkušební dobou. Zaměstnavateli nyní těhotenství sdělovat nebudu, není zatím vidět a také se cítím dobře. Kdybych odpracovala potřebných 16 dní (nebo třeba měsíc) a pak zaměstnavatel zjistil, že jsem těhotná, PP mne ve zkušební dobš ukončit může jak jsem pochopila z předchozích odpovědí. Budu mít ale nárok na PPM? Kdyby mne lékař poslal na neschopenku, na které bych byla až do porodu a v té době uplynula sjednaná doba PP, mám na PPM také nárok?Pochopila jsem, že mne může zaměstnavatel ukončit PP i po 14.dnech PN.
Děkuji moc za odpověď,s pozdravem Eva Střihavková
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, ukončila jsem pracovní poměr v zaměstnání a pak jsem byla skoro tři měsíce na pracovnim úřadu.Našla jsem si práci ale jen záskok za jednu pani co je na mateřské dovolené která se vrátí za půl roku.Pracovní poměr mám tudíž jen na dobu určitou a s tří měsíční zkušební dobou. Po 14 dnech v tomto zaměstnání jsem zjistila že jsem těhotná v 5.týdnu a lékařka mi říkala že za 14 dní po ultrazvuku mi vystaví neschopenku. Vím že určitě mi dají v zaměstnání výpověď ale nevím zda jim mám říct ted když ještě nemám neschopenku že jsem těhotná a říct aby si do těch 14 dnů našli náhradu. A hlavně co bude se mnou když mi poběží nemocenská a jestli se mám zase přihlásit na pracovní úřad nebo jak to vlastně je. Byla bych velice ráda za nějakou radu.
Výpověd Vám určitě nedají, to zaměstnavatel v době těhotenství ani nemoci nesmí. Může ale zrušit prac. poměr ve zkušební době - v době nemoci po uplynutí prvních 21 dnů.
Neexistuje žádná lhůta kdy byste měla zaměstnavatele o těhotenství informovat. Není výjimkou, že zaměstnavatel zruší PP hned po tomto sdělení.
V době pracovní neschopnosti nejste uchazečem o zaměstnání (= nemůžete nastoupit do zprostředkovaného zaměstnání), takže Vás ÚP nezaregistruje.
Onemocníte-li za trvání PP, budete mít nárok na náhradu mzdy za pracovní směny od 4. do 21. dne nemoci a od 22. dne na nemocenské dávky. Onemocníte-li v ochranné lhůtě 7 dnů po skončení zaměstnání budete mít nárok na nemocenské dávky od 22. dne nemoci. Onemocníte-li později, nebudete mít nárok na nic.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat co by jste mi poradili v mém případě.Nyní jsem od 1.4. 2010 zaměstnaná,jsem v 3 měsíční zkušební době a smlouva mi končí 31.8.2010.Jsem v 8. týdnu těhotenství,zaměstnavateli jsem to zatím neohlásila,protože mám strach aby mě hned nevyhodil a práci vykonávat můžu.Máme problémy se zam-lem dluží nám peníze na výplaty a od jeho podřízeneného jsme se dozvěděli,že je ve finanční tísni.Tudíž se domnívám,že naši pobočku jako nejmíň prosperující zruší a dostaneme výpověď ještě ve zkušební době.Před nástupem do tohoto zaměstnání jsem byla v evienci na ÚP.Termín porodu mi vychází na 2.1.2011,tzn. že dvouroční lhůta ve které bych měla mít odpracováno 270 dní,aby mi vznikl nárok na ppm začíná 2.1.2009.To jsem byla ještě zam-ná.Kdyby mi teda nynější zaměstanvatel ukončil poměr nyní k 31.5. 2010 měla bych odpracováno 146 dní.Budu spadat do ochraná lhůty a jak bude dlouhá?Kam se mám jít po ukončení PP nahlásit? Co můžu udělat, abych si pomohla a dosáhla na ppm?
Dobrý den,
zaměstnavatel s největší pravděpodobností nebude dávat zaměstnancům ve zkušební lhůtě žádnou výpověď, ale zruší s nimi PP ve zkušební lhůtě.
Protože nevíte, kdy se s Vámi rozloučí (= kolik dnů pojištění se Vám započte), budete muset otázku nároku na PPM řešit až po dkončení PP s příslušnou OSSZ. Bude třeba jí seznámit se všemi skutečnostmi, rozhodnými pro přiznání nároku na PPM.
Dobrý den, jsem ve zkušební době po dobu nemoci jedné paní. Ta se 1.2.2009 vrací,k tomu datumu bych měla podepsat novou smlouvu. Ale otěhotněla jsem, nastali komplikace. Jelikož dělám fyzicky náročnou práci, lékař mi doporučil jít na rizikovku. Vztahuje se na mě nějaká ochraná lhůta?
Dobrý den,
nevím, zda nezaměňujete zkušební dobu a pracovní poměr na dobu určitou. Proč byste měla podepisovat novou smlouvu?
Jinak si přečtětě odpovědi níže.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem ve zkušební době - za měsíc mi končí. Otěhotněla jsem a vyskytly se problémy - rizikové těhotěnství. Co mám teď dělat? Když mě zaměstnavatel vyhodí, kdo mi bude platit nemocenskou, popř. mateřskou? Děkuji za odpověď
Dobrý den, přečtěte si starší odpovědi, již je to zde mnohokrát řešeno.
Pokud skončí Váš prac. poměr a budete v prac. neschopnosti, nemocenské dávky budete dostávat nadále. Pokud mat. dovolenou nastoupíte v ochr. lhůtě resp.z PN, tak byste měli dostáta peněž. pomoc v mateřství - pokud byste na ni nárok neměla, tak od porodu rodičovský příspěvek.
Od 1. 1. 2009 je změna ve vyplácení nemoc. dávek, vyplácí je přímo Okr. správa soc. zabezpečení, tam se můžete jít informovat.
Viz též web MPSV nebo např.
http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/pojisteni-investovani/zmeny-nemocenskoho-pojisteni-od-1-1-2009/1000466/49275/
dobrý den, vím, že semnou může zaměstnavatel zrušit prac.poměr ve zkušební době i z důvodu , že jsem těhotná. Otěhotněla jsem až po nástupu do práce.- viz - Vašo odpověď již někomu dříve.-
Ale chtěla bych vědět, jestli semnou může rozvázat pracovní poměr PO zkušební době z důvodu, že jsem otěhotněla ve zkušební době.
A dále bych chtěla vědět, pokud semnou ukončí poměr ve zkušební době a před nástupem do zaměstnání jsem byla 6 měsíců na pracovním úřadu, , jestli dostanu nějaké peníze a kdo mi je bude vyplácet.
Děkuji za odpověď Petříčková Alena
Dobry den, jsem majitelka a soucasne jednatelka male spolecnosti a nase nova pracovnice, ktera u nas pusobi 2.mesic mi oznamila, ze je v 6.tydnu tehotenstvi. Jake mam vuci ni povinnosti - mohu s ni pracovni pomer ve zk.dobe ukoncit ci uz se na ni vztahuje ochranna lhuta? Jake zavazky vuci pracovnici pro me vyplyvaji do budoucna, rozhodnu-li s ni v pracovnim pomeru pokracovat. Dekuji, Soukupova
Dobrý den, jestli je ve zkušební době, tak můžete pracovní poměr ukončit i bez ohledu na to, že je těhotná. Po skončení poměru bude v 6-měsíční ochranné lhůtě pro účely nemocenského pojištění (v případě nemoci bude dostávat nemocenské dávky). Jestliže ji budete zaměstnávat dál, budete mít povinnosti spojené s mateřskou a rodičovskou dovolenou. Jinak dávky a zdravotní pojištění v době mateřské a rodičovské hradí stát, takže to Vás nijak nezatíží. Po jejím návratu jí budete muset nabídnout místo odpovídající její smlouvě a kvalifikaci.
Dobrý den,
mám dotaz. Nyní jsem na mateřské dovolené s 10měsíčním synem. Jak je to s nárokem pobírání PPM potom u druhého dítěte? Musím otěhotnět nebo porodit do tří let prvního dítěte aby byl opět nárok na PPM. Nikdo mi není schopen přesně odpovědět a poradit.
Děkuji za odpověď
Dobrý den, přečtěte si předchozí dotaz, odpověď je obdobná. Dokud jste zaměstnaná (i když čerpáte rodičovskou dovolenou), jste nemocensky pojištěná a nárok Vám vzniká. Po dobu PPM však nebudete pobírat rodičovský příspěvek na druhé dítě. Nevím, proč by Vám neměl nikdo být schopen odpověď. Tyto záležitosti řeší stání úřady, jejichž zaměstnanci musí veřejnosti poskytovat potřebné informace. V tomto případě je to Česká správa sociálního zabezpečení nebo úřad práce (popř. odbor sociálních věcí na městském úřadu).
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli budu mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství. První dceři bude 5. března 3 roky a měla bych nastoupit do zaměstnání, teď v prosinci jsem zjistila, že jsem těhotná. Budu mít nárok na pěněžitou pomoc v mateřství a jak mám postupovat, kde všude musím své těhotenství oznámit. Děkuji Eva
Dobrý den, Váš dotaz je neúplný. Jste zaměstnaná a čerpáte rodičovskou dovolenou nebo jste zaměstnaná nebyla a měla jste teprve nastoupit do nové práce? Jestli jste zaměstnaná, tak jste účastna na nemocenském pojištění a PPM od zaměstnavatele dostávat budete. Jestliže jste zaměstnaná nebyla, pak PPM nedostanete, ale bude Vám vyplácen rovnou rodičovský příspěvek. Bližší informace Vám podají na Okresní správě sociálního zabezpečení nebo na pracovním úřadu (což je úřad státní sociální podpory).
Dobrý den,mám 2 letou dceru,přesněji 29. března jí budou 2 roky, během čerpání rodičovské dovolené mi byla dána od zaměstnavatele výpověd s odstupným. Nyní jsem těhotná, budu mít nárok u 2. dítěte na PPM? Kdo mi to případně bude vyplácet a v jaké výši? Děkuji za odpověd.Anna
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak postupovat v této věci. 2. srpna jsem nastoupila do zaměstnání, tudíž jsem stále ve zkušební době. Ve společnosti probíhají změny a od 1.11. 2007 kupuje naši společnost jiná. Bojím se,že dostanu výpověď bez nároku na odstupné.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Barbora
Dobrý den, pokud se mění majitel společnosti, přechází na něho i závazky z pracovněprávních vztahů. V době, kdy bude zaměstnavatel změněn, nebudete již ve zkušební době a nový zaměstnavatel již s Vámi nebude moci zrušit pracovní poměr ve zkušební době. Nový majitel Vám tak bude moci dát jen dvouměsíční výpověď s tím, že nárok na odstupné Vám vznikne, pokud jej výpovědní důvod připouští.
Mgr. Lucie Jindrová
Dobrý den,
chci se zeptat, zda mi hrozí výpověď, když jsem ve zkušební době zjistila, že jsem těhotná a nadále nemohu vykonávat svoji pracovní náplň (kvůli škodlivosti pro těhotné) a zaměstnavatel by mě musel přeřadit na jinou práci, kterou má k dispozici.
Může mi dát výpověď, když jsem ve zkušební době?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zaměstnavatel s Vámi může zrušit pracovní poměr ve zkušební době bez ohledu na Vaše těhotenství. Na zkušební dobu se nevztahují ustanovení o tzv. ochranné době, v níž Vám nesmí být dána výpověď.
Jedinou výjimkou je to, že zaměstnavatel nesmí zrušit pracovní poměr ve zkušební době v prvních 14 dnech dočasné pracovní neschopnosti.
Je mi líto.
Mgr. Lucie Jindrová
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com