REKLAMACE - fórum

Kategorie: Občanské právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Reklamace dětské obuvi

Milena Formanová, 24.10.2007 18:42:56

Dobrý den.
Koupila jsem u prodejce pro svého 2-letého syna dětskou sportovní obuv. Syn obuv užíval nepravidelně, cca. 30 krát, vždy okolo 2 hodin chůze. Po uvedeném užívání došlo u obuvi na jedné botě k prasknutí pogumované špičky, odlepení kožené ozdoby a odpárání části suchého zipu na zapínání. Po 45 dnech od zakoupení, jsem šla obuv reklamovat u prodejce z důvodu neplnění svého účelu, jelikož prasklá špička umožňovala průniku vlhka do obuvi. Požadovala jsem výměnu zboží. Prodejce reklamaci přijal s tím, že nelze vyřídit věc jinak, než zaslat obuv k posouzení vady výrobci. Reklamace se vrátila s tím, cituji: " dle § 619 - změny na obuvi nejsou důsledkem nekvalitního výrobku, ale jsou způsobeny poškozením nebo opotřebením. Za takto vzniklé vady prodávající neodpovídá. Jedná se o mechanické poškození nezaviněné výrobcem. Reklamaci takového druhu není možno uznat za oprávněnou. Reklamační dobu nelze zaměňovat s životností výrobku tj.dobou po kterou při správném užívání a ošetřování může ke svým vlastnostem, danému účelu a intensitě používání vydržet."
Domnívám se, že prodejce ani výrobce nepostupovali v případě mé reklamace správně. Domnívám se, že za dobu a při intenzitě užívání nelze mluvit o takovém opotřebení a stejně tak poškození užíváním dítětem, které obuv zatěžuje minimálně.
Můžete mi, prosím Vás, poradit, zda-li prodejce a výrobce postupovali plně v souladu se zákony a jaký bych měla zvolit případný další postup v reklamaci zboží? Děkuji Formanová

REKLAMACE

Radek Foltýn, 04.10.2007 14:35:26

Dobrý den,
mám dotaz ohledně reklamace. Stalo se mi to, ze mi firma NIKON vratila opravený foťák, přitom to byla 3. reklamace na stejný problém. Mám v tomto případě právo na vrácení peněz? V obchodě mi ale řekli, že rozhodnutí je na firmě NIKON. Jak mám v tomto případě postupovat, když bych chtěl vrátit částku, za kterou jsem tento přístroj koupil?
Děkuji za odpoveď
S pozdravem
Radek Foltýn

Re: REKLAMACE

Šéfredaktor, 04.10.2007 15:28:30

Dobrý den, občanský zákoník v § 622 odst. 2 stanovi, že jde-li o vadu, kterou nelze odstranit a která brání tomu, aby věc mohla být řádně užívána jako věc bez vady, má kupující právo na výměnu věci nebo má právo od smlouvy odstoupit. Táž práva přísluší kupujícímu, jde-li sice o vady odstranitelné, jestliže však kupující nemůže pro opětovné vyskytnutí vady po opravě nebo pro větší počet vad věc řádně užívat. Praxe obecně vychází z toho, že na věci se projevily vady více než 3x.
Tedy, z uvedeného vyplývá, že máte možnost od smlouvy odstoupit, což v praxi znamená, že Vy vrátíte fotoaparát a oni by Vám měli vrátit peníze. Důrazně tedy trvejte na svém a nenechte se odbýt.

Mgr. Lucie Jindrová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »