pracovní úraz s následkem smrti - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

pracovní úraz s následkem smrti

Zlatka Drozdová, 17.07.2008 21:36:52

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaký je postup a jaké má povinnosti zaměstnavatel vůči pozůstalým.
Minulý týden měl můj tatínek auto nehodu jako řidič MKD kousek za hranicemi v Německu. Nehoda byla pravděpodobně způsobena předcházejícími vážnými zdravotními problémy, který pravděpodobně zapřičinily infarkt během jízdy kamionem a tím pádem následně způsobenou autonehodu.
V německu byla nařízena pitva a nyní je na řadě převoz do České rep.
Já jsem dcera a veškeré věci momentálně vyřizuje manželka mého otce v Plzni.
Já bych chtě vědět, jaké povinnosti má v tomto případě zaměstnavatel, protože vše je poměrně nákladné a navíc zde zůstali ještě 2 nezletilé děti a manželka. já jsem již vdaná a mám svou rodinu, ale rádá bych sourozencům pomohla alespn tímto směrem.
Tatínek byl znovu ženat a nebydlel se svými nezletilými dětmi, na které platil výživné. Děti žijí s mou maminkou.
Velice moc děkuji za každou odpověď.
Hledala jsem zde podobný příspěvek, ale nepodařilo se mi nic najít.
Děkuji Zlatk

Re: pracovní úraz s následkem smrti

Mgr. Oldřich Topka, 18.07.2008 15:03:41

Dobrý den, to řeší §375 ZP:
(1) Zemře-li zaměstnanec následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání, je zaměstnavatel povinen v rozsahu své odpovědnosti poskytnout:
a) náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s jeho léčením,
b) náhradu přiměřených nákladů spojených s pohřbem,
c) náhradu nákladů na výživu pozůstalých,
d) jednorázové odškodnění pozůstalých,
e) náhradu věcné škody; ustanovení § 265 odst. 3 platí i zde.
Ovšem v tomto případě bude problematické určit, jestli bude infarkt možné klasifikovat jako pracovní úraz. Obecně totiž infarkt pracovním úrazem není, vyžaduje se splnění několika specifických podmínek. Pokud odmítne zaměstnavatel o této věci jednat, budete muset za advokátem. Nebo kontaktujte inspektorát práce.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »