Práce na ŽL versus Dohoda o provedení práce - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dotaz

Jan Babka, 03.08.2008 19:07:13

Dobrý den
Jsem živnostník a pracuji ve stavebnictví. Prováděl jsem pro firmu stavební práci dle dohody (smlouvy o díle) po dokončení stavby mi nebyla vyplacena poslední faktura s tím že firma nemá peníze a je v konkursu. Jakým způsobem se mám bránit. Děkuji za odpověď.

Re: Dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 06.08.2008 14:28:00

Dobrý den, v první řadě musíte svou pohledávku přihlásit do konkurzu. Na tom již nic nezměníte a budete muset počkat do skončení řízení a rozvržení výtěžku z konkurzu. To ovšem málokdy končí úplným uspokojením pohledávek, zvláště ve stavebnictví, kde dluhy značně překračují majetek společnosti. A kde nic není, ani smrt nebere.

Jan Babka, 06.08.2008 16:59:40

Rád bych se přihlásil do konkurzu a soudní cestou se domáhal svého práva. Vím že musím vyplnit formulář a podat jej u soudu. Formulář je na www.justice.cz ke stažení, nepodařilo se mi jej najít. Můžete mi upřesnit jak se formulář, který mám vyplnit a podat u soudu nazývá, nebo mi dát odkaz na jeho stažení? Děkuji.

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 10:13:21

Dobrý den, ty formuláře tak jsou, není nic složitého je najít. Jděte tedy https://isir.justice.cz/isir/ueu/formulare.do a vyplňte "přihlášku pohledávky".
V této věci je činný také úřad práce a to podle zákona č. 118/2000 Sb., o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. Pokud se mu věřitelé - zaměstnanci přihlásí, pak přihlášku za ně podává právě ÚP. Takže kontaktujte ÚP, v jehož obvodu má zaměstnavatel sídlo a celou věc tam projednejte.

Práce na ŽL versus Dohoda o provedení práce

Martin Feigl, 16.07.2008 20:04:37

Dobrý den. Jsem student a chtěl bych si přivydělat děláním messengera. Když bych si vydělal 1000 korun hrubého za den, kolik čistého bych měl, kdybych
a) dělal na Dohodu o provedení práce
b) dělal na živnostenský list
Děkuju. Všude vidím akorát teorii, ale ta je mi houby platná.

Re: Práce na ŽL versus Dohoda o provedení práce

Mgr. Oldřich Topka, 21.07.2008 11:33:14

Dobrý den, takové výpočty zde neprovádíme. To se musíte obrátit na poradnu, která se zabývá daněmi a účetnictvím. Obecně platí, že při dohodě se nebudete muset o nic starat, odvody pojistného a na daně provádí zaměstnavatel. U ŽL již budete mít jako živnostník řadu povinností, např. u zdravotní pojišťovny, živnostenského a finančního úřadu, správy sociálního zabezpečení atd.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »