Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na postup. 1.3.08 jsem fyzicky nastoupila do nového zaměstnání.Ještě před tímto datem jsem v měsíci únoru dostala od zaměstnavatele návrh pracovní smlouvy a platový výměr. Po mém nástupu jsem však i přes několik urgencí doposud fyzicky neobdržela pracovní smlouvu. Koncem května mi bylo ustně navrženo prodloužení ZL do 15.7.08. Tento týden jsem zaměstnavaeli oznámila, že jsem těhotná a obratem jsem byla požádána o ukončení pracovního poměru ve smyslu dohody že PP byl sjednán do 15.7.... . Výplatu jsem od zaměstnavatele dostávala na účet v řádném termínu, stejně tak jako výplatní pásku. Zaměstnavatel mi vyhrožuje, že pokud nedojde k ukončení PP, může mi být vzhledem k neexistenci PS snížen plat na minimum a také mi doporučuje nástup na nemocenskou (rizikové těhotenství- k tomu však zatím není naštěstí žádný důvod).
Jak se mám v této situaci zachovat a jaká jsou zde pro mě jako zaměstnance rizika?
Děkuji,
Markéta
Dobrý den, jestliže Vám vyhrožuje snížením mzdy, Vy mu můžete zase pohrozit tím, že podáte podnět na inspektorát práce. Je totiž povinen uzavírat písemné smlouvy a to, že Vám ji tak dlouhou nedal, by mohlo být důvodem pro uložení pokuty. Ani k uzavření dohody nebo odchodu na nemocenskou (o čemž vůbec nerozhodujete Vy, ale lékař) Vás nutit nemůže. V krajním případě by jste se při nezaplacení úplné mzdy mohla bránit i soudně.
Dobře, děkuji za informaci. Chápu to tedy dobře, že i přes skutečnost, že pracovní smlouvu nemám je zde řádný pracovněprávní vztah se všemi právy a ochranou pro těhotné???
Děkuji Markéta
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com