Ukončení PP bez existence pracovní smlouvy - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Ukončení PP bez existence pracovní smlouvy

Markéta Krejčí, 16.07.2008 14:32:29

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na postup. 1.3.08 jsem fyzicky nastoupila do nového zaměstnání.Ještě před tímto datem jsem v měsíci únoru dostala od zaměstnavatele návrh pracovní smlouvy a platový výměr. Po mém nástupu jsem však i přes několik urgencí doposud fyzicky neobdržela pracovní smlouvu. Koncem května mi bylo ustně navrženo prodloužení ZL do 15.7.08. Tento týden jsem zaměstnavaeli oznámila, že jsem těhotná a obratem jsem byla požádána o ukončení pracovního poměru ve smyslu dohody že PP byl sjednán do 15.7.... . Výplatu jsem od zaměstnavatele dostávala na účet v řádném termínu, stejně tak jako výplatní pásku. Zaměstnavatel mi vyhrožuje, že pokud nedojde k ukončení PP, může mi být vzhledem k neexistenci PS snížen plat na minimum a také mi doporučuje nástup na nemocenskou (rizikové těhotenství- k tomu však zatím není naštěstí žádný důvod).

Jak se mám v této situaci zachovat a jaká jsou zde pro mě jako zaměstnance rizika?

Děkuji,
Markéta

Re: Ukončení PP bez existence pracovní smlouvy

Mgr. Oldřich Topka, 17.07.2008 15:44:44

Dobrý den, jestliže Vám vyhrožuje snížením mzdy, Vy mu můžete zase pohrozit tím, že podáte podnět na inspektorát práce. Je totiž povinen uzavírat písemné smlouvy a to, že Vám ji tak dlouhou nedal, by mohlo být důvodem pro uložení pokuty. Ani k uzavření dohody nebo odchodu na nemocenskou (o čemž vůbec nerozhodujete Vy, ale lékař) Vás nutit nemůže. V krajním případě by jste se při nezaplacení úplné mzdy mohla bránit i soudně.

Re: Ukončení PP bez existence pracovní smlouvy

Markéta Krejčí, 17.07.2008 16:10:25

Dobře, děkuji za informaci. Chápu to tedy dobře, že i přes skutečnost, že pracovní smlouvu nemám je zde řádný pracovněprávní vztah se všemi právy a ochranou pro těhotné???

Děkuji Markéta

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »