Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,prosím o radu.Koupili jsme s přítelem starší auto (22tis.kč) od "kamaráda".Bohužel bez smlouvy.Ten tento vůz užíval několik let jako taxi.Ale auto měl napsané na předchozího majitele.Ted auto přítel převedl na sebe,ale nejde přihlásit nejenže tam bylo spoustu skrytých vad,na které nás nikdo neupozornil,ale hlavně auto mělo z původní karoserie nechaný jen štítek s číslem,který byl převařený na nynější karoserii.Bylo to zamaskované a zjistili to až pracovníci na evidenční kontrole.Tohle stejné bylo provedeno s motorem k tomu nám řekl,že to se dá udělat výmaz motoru v tp s čímž je taky problém.Můj přítel má auto na sebe napsané jen týden,na autě je patrné,že tyhle předělávky byly udělány mnohem dříve.Chci vědět zda s tím jde něco dělat(bez smlouvy),vrácení peněz,nebo něco?cokoliv nebo nějaký postih,nemyslím,že je takové předělávání aut legální.Jde mi jen o princip,jak je možné,že si dovolí takové auto prodat.Prosím poradíte mi."kamarád se nám jen vysmívá"
Dobrý den, kupní smlouva nemusí být písemná. Vady, které brání tomu, aby věc byla řádně užívána, a to i vady právní, vedou k tomu, že může kupující požadovat odstoupení od smlouvy a vrácení peněz. Takže mu adresujte odstoupení od smlouvy, vyzvěte ho k převzetí vozidla a vrácení peněz. Pokud však nebude reagovat, budete muset k soudu.
myslite ze by se mu ti vyplatilo to davat k soudu? Kolik by musel zaplatit aby to vzal soud k projednani,pravnik atd? Nebo to bych vsechno musel zplatit ja,kdybych to prohral?A on by ziskal po celem procesu tch 10 tis a nic by netratil? Omlouvam se za tyto dotazy, jsem student a z toho vseho co se stalo jsem zaskocen a vecim okolo soudu vubec nerozumim.
Dobrý den, k soudu samozřejmě může, v tom mu nic nebrání. Bude ovšem muset prokázat, že jde o vady, na které nebyl upozorněn a navíc existovali již v době převzetí vozu. K tomu by se nakonec měl vyjádřit znalec. Ale pokud nejde o vadu, která nebrání užívání vozidla, tak může požadovat slevu z ceny, ale nikoliv rovnou odstoupení od smlouvy. Také je nutné zohlednit, že jde o velmi opotřebený vůz. Je pravda, že v případě výhry u soudu by mohl chtít zaplatit náklady na soud a právníka, ale to by musel nejdřív uspět, což nelze předem odhadnout, i když jeho šance (u tak starého vozu) nejsou zrovna velké.
Dobry den.Pred 4 mesici jsem prodal auto (Skoda Favorit), kupni smlouvu jsem vytisknul z internetu (č.513/1991Sb,obchodniho zakoniku),auto jsem mel pouze 2 mesice a prodaval jsem ho z financnich duvodu, dnes se kupujici ozval,ze nasel vadu zadni napravy a koroze podlahy a chce mi ho vratit zpet.Ve smlouve jsou dva velke body
1. Prodavajici prohlasuje,ze kupujicimu oznamil veskere vady na vozidle a ani zadne nezamlcel.
2. Kupujici je povinen pri prevzeti od prodavajiciho zbozi prekontrolovat zda nema viditelne vady.
Ustne jsem kupujicimu oznami ze jde o auto 20 let stare a ze musi pocitat s nejakou korozi atd. O te vade zadni napravy jsem opravdu nevedel (mel jsem auto pouze asi 3 mesice). Chtel jsem se zeptat co bych mel tedy delat? Auto jsem prodal za 10 tisic. Jsem student a penize nemam.Pomozte mi prosim. Dekuji moc
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com