rozsudek - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Nabytí právní moci

Tereza, 14.11.2007 09:22:11

Dobrý den,
25.10.2007 rozvedl soud mé manželství, na místě jsem se vzdala práva na odvolání.
Můj manžel s rozvodem nesouhlasil, ale nepřebíral obsílky a k soudu nechodil. Nakonec soud určil opatrovníka, jeho otce, ale ani ten se k soudu nedostavil a nepřevzal obsílku. S trochou nadsázky se dá říct, že ani netuší, že je rozvedený.
Včera, tj. 13.11.2007. mi přišlo písemné vyhotovení rozsudku, proto by mě zajímalo, kdy nabude právní moci a také jak a kde nechat vystavit doložku o nabytí právní moci. Předem děkuji za odpověď.
Tereza

Re: Nabytí právní moci

Šéfredaktor, 14.11.2007 09:39:38

Dobrý den, razítko s doložkou nabytí právní moci Vám dají na rozsudek na příslušném soudu na civilním oddělení. Můžete také rozsudek se žádostí o vyznačení právní moci zaslat poštou, to ale někdy trvá opravdu dlouho.
Jinak, od doručení rozsudku má manžel, resp. opatrovník možnost podat do 15ti dnů odvolání. Po uplynutí této doby nabývá rozsudek PM. Pokud se nepodaří doručit, bude se výzva ukládat na poště a potrvá to trochu déle. Zkuste si dojít na soud nebo si zavolat, ať Vám řeknou, na kdy mají tento rozsudek "na lhůtě", tedy kdy budou nejdřív zjišťovat, jestli už rozsudek PM nabyl nebo ne.

Mgr. Lucie Jindrová

Stýkání dítěte s otcem po rozvodu rodičů

Lucie , 09.11.2007 14:57:14

Chtěla bych se zeptat jáký má nárok můj kamarád, který se rozvedl se svojí bá´ývalou ženou a dohodli se sami mezi sebou, jak se bude otec s dítětem stýkat, vše probíhalo v pořádku, až při poslední návštěvě, syn plakal a nechtěl domů a chtěl zůstat ut áty, od té doby otec svého syna neviděl.Když volá bývalí ženě, zda by si mohl vzít sina na víkend , tak ona mu odpoví že už má jnou rodinu i jiného tátu. Otec už posílal několikrát návrh k soudu o stýkání otce s dítětem, ale soud se mu nikdy zpětně neozval. Myslím si že je to blbost, otec má snad nárok na to se vídat se svým synem a to že on má jiného tátu, na to se v tomjle příd´padě nekouká, pak jen jedině že by sám syn řekl že se nechce s otcem vídat. Prosím o radu co by otec měl v tomhle případě dělat. Děkuji mnohokrát, kamarád je už na tom špatně, že nemůže svého sina vídat, synovi je ted deset let.

Re: Stýkání dítěte s otcem po rozvodu rodičů

Šéfredaktor, 09.11.2007 15:23:22

Dobrý den, je nesmysl, že by podal návrh soudu a ten, jak uvádíte "se mu zpětně neozval". Pokud návrh opravdu podal, ať dojde na soud a zjistí, co se ve věci děje. Možná to jen déle trvá, ale pokud soudu návrh (resp. několik návrhů jak jste uvedl) doručil, musí ten o něm rozhodnout. Bez tohoto návrhu na úpravu styku nemá žádnou šanci se čehokoli domoci.
Může se také obrátit na advokáta.

Mgr. Lucie Jindrová

rozsudek

Jana, 08.11.2007 10:36:25

Dobrý den, chci se zeptat, když mi přišel rozsudek o rozvodu a my jsme se vzdali práva na odvolání, tak kdy nabývá právní moci?Děkuji

Re: rozsudek

Šéfredaktor, 08.11.2007 10:39:11

Dobrý den, dnem doručení. Takže si už nyní můžete nechat vyznačit na soudu právní moc.

Mgr. Lucie Jindrová

rozsudek

Mona, 03.10.2007 14:18:31

Dobry den, chtela bych se zeptat jak dlouho trva nez prijde od soudu rozsudek. Dne 25.5.2007 jsme meli jednani u soudu ohledne vyzivneho na manzelku, do dnesniho dne neprisel rozduek, je to bezne? Dekuji Monika

Re: rozsudek

eva valvodová, 10.10.2007 16:28:43

Pokud byl 25.5.2007 vyhlášen rozsudek, měl by Vám být podle zákona rozsudek doručen do 30 dnů. Je sice pravdou, že soudci za nedodržení této lhůty nejsou sankcionovány, ale vy se na tyto soudní průtahy můžete stěžovat. Doporučuji nejprve dotaz příslušného soudci, proč jste ještě neobdržela rozsudek, a pokud ani po tomto dotazu rozsudek neobdržíte, stěžujte si písemně či osobně přímo předsedovi soudu. Taková prodleva sice není, bohužel, ničím neobvyklá, ale nemělo by to být pravidlem.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »