Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, prosím o radu ve věci darovaní rodinného domu na syna, a bytu v osobním vlastnictví na 2 syna ze stejným podílem. V obou případech chci pro sebe a manželku zachovat věcné břemeno na doživotí.Jaké lze použít formuláře smlouvy pro vložení do katastru nemovitostí, kolik musí být originálů, nebo mohou být i kopie, musí být smlouvy úředně ověřeny, musí být úředně ověřen i Návrh na vklad práva k nemovitosti. Děkuji za všechny rady v této problematice.
Dobrý den,
k této problematice je na těchto stránkách několik článků a nesčetně diskuzí - ty si laskavě projděte, protože odpovědi na všechny Vaše dotazy tam najdete.
Dobrý den,
můj přítel zemřel a měl družstevní byt, který byl již v jeho osobním vlastnictví. Závětí určil vlastníkem bytu svého syna a mě (jako družku) určil bezplatným užíváním věcného břemena na tento byt, s tím, že veškeré náklady na služby platím já, opravy a udržbu bytu by měl hradit jeho syn.
Syn však s bezplatným užíváním věcného břemene nesouhlasí a chce po mě vyplatit věcné břemeno.
Prosím o odpověď, zda je to možné a z čeho se hodnota takového věcného břemene vypočítá?
Pokud bych toto věcné břemeno vyplatila, co by to pro mě znamenalo? Mám obavu, že by se mohlo stát, že by časem mohl mít další požadavky (finanční).
Moc bych Vás prosila, abyste mi poradili, jak bych toto měla ošetřit, aby k něčemu takovému nemohlo dojít.
Děkuji Synáčková
Dobrý den,
jestliže jste zapsána v katastru nemovitostí jako oprávněná z věcného břemene k tomuto bytu, má syn přítele "smůlu" - z věcného břemene jentak vyplatit nelze. Museli byste spolu uzavřít smlouvu o zániku věcného břemene, tzn. Váš souhlas. Bez něho by se musel domáhat zrušení VB soudní cestou, pro což by však musel mít nějaký zákonný důvod a ten zřejmě nemá.
Dobrý den,
paní magistro velice děkuji za Vaší odpověď, ale v katastru nemovitostí zapsané nejsem. Věcné břemeno na byt je dáno pouze závětí, kterou přítel zanechal.
Můžete mi, prosím, sdělit jak se bude postupovat v tomto případě a s jak velkou hodnotu věcného břemene mám počítat.
Předem děkuji za Vaší odpověď.
S pozdravem L. Synáčková
Můj táta má starý barák do kterého bychom se chtěli stěhovat.Táta nám barák přenechá napůl s bratrem.Barák potřebuje nutně rekonstrukci než se nastěhujeme.Bojím se, že za 20-30 let bude bratr ačkoliv tvrdí dnes , že ne abychom jej vyplatili.Existuje nějaká dohoda,na sepsání, že bratr opravdu nebude chtít vyplatit a barák bude užívat z jedné poloviny jak je tomu dnes?
nerada bych ho vyplácela z baráku po rekonstrukci.Mám tedy pro jistotu dát barák ohodnotit odhadcem před rekonstrukcí?Bude tento odhad platit po dalších x letech?A bude se z něj v případě vyplácení vycházet?
Kolik se také platí dědická daň a můžu při výpočtu dědické dani předložit odhad baráku před rekonstrukcí,který může být starý i 20 let v případě budoucího dědictví.Děkuji Margetová
Dobrý den,
mám ve svém vlastnictví rodinný dům s věcným břemenem.Tzn. že moje babička a dědeček mají, zde byt na dožití. Děda je již po smrti, takže se to týká pouze už jen babičky. Ve smlouvě je uvedeno, že má na dožití byt s výlučným užíváním všch místností, které v domě jsou(byt je patrový). Ve smlouvě mám také uvedeno, že veškeré náklady spojené s údržbou a zachování nemovitosti hradím já. S manželkou a jedním dítětem bydlíme v 1+1 a chtěli bychom si zrekonstruovat místnosti, kreré jsou nahoře ( je to menší než spodní části, které obývá doposud babička), protože veškeré finanční prostředky vkládáme do domu a přijde nám zbytečné platit poplatky za byt i dům.
Chtěl bych se zeptat, zda mám nárok bydlet bez svolení babičky v horní části domu a přistavět si samostatný vchod. Do jaké míry můžu dům opravovat? Střecha je již opravená, s tou babička slouhlasila, ale s výměnou oken atd.. již nesouhlasí, takže by mě zajímalo, zda bez jejího svolení toto můžu provést. Děkuji. B.P.
Dobrý den,
svůj dům si samozřejmě můžete opravovat a upravovat dle svých potřeb, nesmíte však omezit právo babičky na užívání částí, které má vymezeny ve smlouvě o zřízení věcného břemene. Na druhou stranu, oprávnění babičky z věcného břemene nesmí jít k vaší tíži a nemělo by omezovat Vaše vlastnické právo k domu.
Jestliže má babička byt ve spodní části domu, vy si samozřejmě můžete zřídit byt v horní části domu - pokud by babička nesouhlasila a bránila vám, můžete jí sdělit, že se s ní budete soudit, a budete se domáhat zrušení věcného břemene nebo jeho části.
Dobrý večer,
obracím se na Vás s pomocí ještě jednou. Babičce jsme sdělili, že se budeme domáhat zrušení části věcného břemene soudní cestou, neboť babička v žádném případě nesouhlasí,abychom si horní patro zrekonstruovali(přitom obývá pouze spodní část domu). Po tomto sdělení vyměnil její syn zámky a znemožňuje mi přístup do domu. Jak mám dále postupovat? Její syn si dělá na dům větší nároky než mám doposud já(skladuje si na zahradě své věci, pěstuje si na zahrádce zeleninu)atd..Je toto nějak možné ošetřit?
Jak asi je velké procento, že bychom spor o částečné zrušení věcného břemene(tzn.aby babička mohla užívat pouze spodní část domu resp. to ve skutečnosti i tak je)vyhráli?Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den,
jestliže Vám její syn znemožňuje přístup do domu, obraťte se na policii, nebot se může jednat o trestný čin. Pro tento účel si pořiďte aktuální výpis z katastru nemovitostí, abyste své vlastnické právo mohli snadno prokázat.
Navíc bych doporučila (i když to bude nepříjemné) podání oné žaloby na zrušení věcného břemene - zde by bylo velmi vhodné zastoupení advokátem - s tím, že je Vám naprosto bráněno ve výkonu Vašich vlastnických práv a že babička jako oprávněná z věcného břemene nad přiměřenou míru omezuje Vaše práva vlastnická.
Dobrý den,
učinil jsem tak jak jste mi poradila, podal jsem trestní oznámení.
Začaly mi tím další problémy ze strany babičky a jejího syna. Přestala platil služby za byt. Chci se zeptat, jsem povinen já hradit elektriku, vodu, odpady atd...když ve v darovací smlouvě je uvedeno výlučné bezplatné užívání bytu. O službách ve smluvě nic není. Co mohu jinak podniknout? Můžu babičce nechat vše odpojit,když nechce hradit své náklady spojené s bydlením? Děkuji moc za odpověĎ. Branda
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com