Výpovědní lhůta a nástup do nového zam. - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Jak ukončit pracovní poměr bez nároku na odstupné

Ludmila Ribárová, 18.07.2008 08:50:25

Dobrý den,
prosím o radu.Chtěli by jsme ukončit pracovní poměr se zaměstnancem, který má pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Objasním Vám celou situaci. Paní jsme přeřadili z jednoho úseku na druhý, jedná se pořád o stejný provoz, ale jinou práci. Po dvou dnech si přinesla potvrzení od lékaře, že tuto práci nemůže vykonávat ze zdravotních důvodů. Máme možnost jí zařadit ještě na jiné pracovní místo, ale to už opravdu není v našem zájmu, protože potřebujeme flexibilní pracovníky a ona už to omezení má. Do práce chodí včas, neporušuje pracovní kázeň, akorát 3/4 roku je na nemocenské, což není důvod k propuštění. Jakým správným způsobem s ní ukončit pracovní poměr, aby jsme se vyhnuli vyplácení odstupného.Žádné pracovní místo se neruší, ani se stavy nesnižují, jenom jí potřebujeme vyměnit za výkonného pracovníka.K oboustranné dohodě pravděpodobně nedojde. Děkuji a doufám, že nějaká možnost existuje.

Re: Jak ukončit pracovní poměr bez nároku na odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 18.07.2008 13:14:13

Dobrý den, za 1) pouhá zpráva od lékaře nestačí, na to musí mít lékařský posudek, ze kterého jasně vyplyne, že nemůže konat práci bez poškození zdraví. Za 2) pokud takový posudek existuje a není možné ji nabídnout jinou práci, která by jí tolik "neškodila", pak lze dát výpověď podle §52 - e) ZP, u kterého žádná povinnost odstupného není. Nebo je možné zvážit, jestli nemá neuspokojivé pracovní výsledky (§52 - f). Ale vzhledem k tomu, že každou výpověď je možné napadnout pro neplatnost, by bylo žádoucí nechat si ve věci vyhotovit podrobnější právní stanovisko tak, aby případná žaloba o neplatnost nemohla být účinná. A to překračuje rámec zdejší poradny.

Výpovědní lhůta a nástup do nového zam.

Hana K., 15.07.2008 03:28:27

Dobrý den. Nějak nemůžu najít odpověď na svůj dotaz. Po problémech, které mě provázejí ve stávajícím zam., jsem se rozhodla dát výpověď (nastoupila jsem 17.10.2007). Výpovědní lhůta začne běžet 1.8.2008 a skončí 30.9.2008. Mám ale možnost nastoupit do nového zaměstnání již v průběhu měsíce srpna. Dohoda se zaměstnavatelem je nemyslitelná (vedoucí mi dělá naschvály a narovinu mi řekla že na dohodu nepřistoupí ani kdyby chtěla), tak chci vědět jak můžu dál postupovat? Je vůbec nějaká možnost jak ze stávajícího zam. odejít ještě před skončením výp. doby a nastoupit do nového? Moc díky za radu

Re: Výpovědní lhůta a nástup do nového zam.

Mgr. Oldřich Topka, 17.07.2008 15:13:06

Dobrý den, každý si má pamatovat, kam dotaz vložil a tam pak hledat odpověď.
Taková možnost není. Pokud Vás neuvolní dobrovolně, pak musíte plnit své pracovní povinnosti až do skončení PP. Pokud přestane neomluveně chodit do práce, může s Vámi nejen okamžitě zrušit PP, ale navíc také požadovat náhradu škody, kterou mu tím způsobíte.

Re: Výpovědní lhůta a nástup do nového zam.

Hana K., 17.07.2008 22:10:40

Díky za radu. Myslela jsem to trochu jinak. Ne že bych psala svůj dotaz jinam ale že se na tuhle věc nikdo neptal (asi). I tak díky

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »