práce na černo - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Způsobení škody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dostaneme své výplaty za práci na černo po krachu podniku?

Karla Sedláčková, 31.10.2009 21:38:44

Dobrý den, jsem studentka VŠ, téměř rok jsem pracovala se spolužačkami v rychlém občerstvení v jednom obchodním domě. Pracovaly jsme na černo, bez smlouvy. Šéf nám řekl, že je výhodnější a nám se to taky hodilo, už kvůli tomu, že jsme mohly uplatňovat ,,studentské nedanění" (podepisuje se na to takový ten růžový papír). Jen jednou, když mu hrozila kontrola úřadu, dal nám podepsat smlouvy - bez data podpisu smlouvy, místa výkonu práce a popisu náplně práce; finanční ohodnocení bylo záměrně na 48,10,-/hod., i když jsme stále dostávaly 60,-/hod. Délka směny a datum, kdy byla vykonána, se zapisovaly do papírového sešitu, výplaty nám vyplácel 16. dne v měsíci tzv. na ruku, za svátek byla taxa stejná jako ve všední dny.K 30.9.2009 šéf podnik zavřel, vyplatil jen zaměstance, kteří byli jeho kamarádi, a nám po SMS sdělil, že na výplaty nemá (tuto SMS mám uloženou) a že to bude řešit.Teď nám ani neodpovídá. Máme šanci vidět ještě své peníze?Můžeme se obrátit na finanční úřad či jinam?Děkuji moc

Re: Dostaneme své výplaty za práci na černo po krachu podniku?

Karel Dlouhý, 01.11.2009 11:53:09

Přečtěte si odpověď Mgr. Topky ze 17. 7. 2009 na dotaz pod Vámi - je to zjevně obdobný případ.
Finanční úřad Vám Vaše peníze nevymůže.
Tedy na zaměstnavatele budete muset podat žalobu k soudu a v ní prokázat svůj nárok.

prace na cerno nevyplaceni mzdy

Pavlína Šavlíková, 16.07.2008 10:28:52

Dobrý den,
již 4 roky pracuji jako brigádnice v jedné kavárně v Plzni. Vždy jsem s majitelkou dobře vycházela, až nyní kdy začala vyhazovat stálé zaměstnance a obrátila se proti všem, zřejmě z důvodu jejích dluhů. Přišla jsem na řadu i já, styl kterým se mnou ukončila spolupráci byl otřesný, křičela na mě, mnoho sprostých slov padlo a málem mě i napadla, přestože jsem s ní jednala slušně. Nyní mi, ale nechce vyplatit peníze za odvedenou práci. Bohužel jsem pracovala bez smlouvy, vždy mi ujišťovala, že to tak pro mě je výhodnější. Chtěla bych se zeptat, zda mám nějakou možnost jak peníze získat? Nebo pokud bych šla na příslušné úřady nahlásit, že jsem u ní pracovala na černo a ještě tam pracujou jiné brigádnice, zda já z toho budu mít nějaké finanční sankce? Nerada bych, aby to takovému člověku jen tak prošlo, protože když sleduju (pročítáním dotazů poškozených zaměstnanců) kolik takových zaměstnavatelů existuje, tak proti nim musíme bojovat.
Předem děkuji za Vaši odpověď.

Re: prace na cerno nevyplaceni mzdy

Mgr. Oldřich Topka, 17.07.2008 15:03:05

Dobrý den, to, že jste dala na její slova, že bez smlouvy jste na tom lépe, bylo Vaše rozhodnutí. Pokud ovšem šlo o dohodu o provedení práce, tak ta nakonec písemně být nemusí. Je však omezena počtem hodin. Do konce roku 2006 to bylo 100 hodin a od roku 2007 to je 150 hodin ročně. Ale to, co není písemně se vždy těžko prokazuje. Pokud jste však odvedla práci, za kterou Vám nezaplatila, můžete ji zažalovat o zaplacení. A ještě podat podnět na inspektorát práce.

práce na černo

Josef Kameník, 14.07.2008 23:54:02

Dobrý den,
nastala situace: Přítelkyně pracuje již 2.měsíc v restauraci jako vedoucí směny, na černo - bez smlouvy nebo dohody. Minulý týden jednoho dne zavírala kolem 2.00 ranní a v restauraci zůstalo pootevřené okénko na panských WC, o kterém přítelkyně ani nevěděla, že tam nějaké je. Zmíněným okénkem se do restaurace vloupal muž, který ukradl asi 30 000.Kč. Chtěl bych se zeptat, zda má přítelkyně nějakou odpovědnost, popř. zda musí majitelům peníze zaplatit. Má vůbec člověk pracující na černo nějakou odpovědnost vůči svému zaměstnavateli?
Děkuji za odpověď

Re: práce na černo

Mgr. Oldřich Topka, 15.07.2008 08:22:24

Dobrý den, jestliže dojde ke škodě a je prokazatelně zjištěno, že mezi škodou a jednáním určité osoby je souvislost, pak tato osoba odpovídá za škodu, a pokud ne podle zákoníku práce, tak podle obecné úpravy v občanském zákoníku. Jestli někdo pracuje na černo, tak ho to rozhodně odpovědnosti za škodu nezbavuje.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »