Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
S přítelem jsme koupili nemovitost. Později jsme se vzali a následně zase rozvedli. Po celou dobu, i po rozvodu jsme bydleli společně a společně jsme se starali o dům i domácnost. Nyní se bývalý manžel odstěhoval a svou část, stále ještě zatíženou hypotékou, mi ještě před odchodem daroval. Na finančním úřadě po mě chtějí daň z daru, s tím, že bývalý manžel patří do třetí skupiny. Jak mám dokázat, že se jedná o osobu, která se mnou žila ve společné domácnosti a společně jsme o ni pečovali??
Děkuji za radu
Dobrý den,prosím o laskavou radu,moje manželka měla za svobodna po babičce byt v osobním vlastniství.Tento jsme ale v době manželství prodali a peníze za tento jsme použili k nákupu nového bytu-družstevního.Ve smlouvě o koupi členských práv v družstvu ani nájemní smlouvě moje jméno není zmiňované,ale přesto mám obavu zda při mém umrtí by na tento byt neměli nárok i děti z mého prvního manželství.
Jestli ano,mám manželce darovat za života půlku členství v družstvu?? Děkuji David Holý
Dobrý den, zhruba před 6 lety jsme s přítelem koupili společně byt a v katastru jsme oba uvedeni jako vlastníci. Před dvěma lety jsem získala větší obnos peněz, které jsem investovala do jiné nemovitosi. Z toho důvodu bych chtěla příteli svou část prvně zmiňované nemovitosti darovat. Stačí nám přinést na katastr ověřenou darovací smlouvu a zaplatit poplatek nebo musíme
ještě dokázat, že spolu žijeme a ukázat např. společně placené účty, apod.? Potřebujeme také znalecký odhad nemovitosi?
Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,
opravdu stačí jen darovací smlouva, návrh na vklad a zaplacený kolek.
Pokud jste spolu s přítelem společně žili ve společné domácnosti alespoň 1 rok, budete od daně darovací osvobozeni a není tak potřeba znalecký posudek.
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli je nutné při darování části pozemku mít vypracovyný znalecký posudek, pokud ne tak záleží na mě jak tento pozemek ohodnotím? Z té ceny bude vycházet darovací daň? děkuji za opověď
Musí darovací smlouva k nemovitosti obsahovat následující bod - "II. Obdarovaný prohlašuje, že na vlastní náklady podá návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí u Katastrálního úřadu v ............ do 7 dnů od podpisu této smlouvy.
Vklad do katastru nemovitostí na základě této smlouvy bude zapsán na LV č. .... pro k.ú. ........... u Katastrálního úřadu ..............." Bydlím totiž s rodinou již léta v domě, který je napsán na rodiče, rád bych to měl formálně v pořádku, ale momentálně nemám volné prostředky na poplatky.Předem děkuji za kvalifikovanou odpověď.
Dobrý den, tento text v darovací smlouvě být nemusí. Nicméně, poplatek za vklad (500,- Kč) být uhrazen musí, neboť na jeho zaplacení závisí, jestli budete zapsáni do katastru nemovitostí jako vlastníci nebo ne.
Budete však muset zaplatit darovací daň ve výši 1 % z hodnoty nemovitosti. Tuto hodnotu stanoví znalecký posudek, za jehož vyhotovení musíte znalci také zaplatit.
Mgr. Lucie Jindrová
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com