Darovací smlouva - nezbytné náležitosti? - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Darování

Jana Miková, 09.03.2009 15:17:57

S přítelem jsme koupili nemovitost. Později jsme se vzali a následně zase rozvedli. Po celou dobu, i po rozvodu jsme bydleli společně a společně jsme se starali o dům i domácnost. Nyní se bývalý manžel odstěhoval a svou část, stále ještě zatíženou hypotékou, mi ještě před odchodem daroval. Na finančním úřadě po mě chtějí daň z daru, s tím, že bývalý manžel patří do třetí skupiny. Jak mám dokázat, že se jedná o osobu, která se mnou žila ve společné domácnosti a společně jsme o ni pečovali??

Děkuji za radu

Byt

David Holý, 10.03.2008 22:01:03

Dobrý den,prosím o laskavou radu,moje manželka měla za svobodna po babičce byt v osobním vlastniství.Tento jsme ale v době manželství prodali a peníze za tento jsme použili k nákupu nového bytu-družstevního.Ve smlouvě o koupi členských práv v družstvu ani nájemní smlouvě moje jméno není zmiňované,ale přesto mám obavu zda při mém umrtí by na tento byt neměli nárok i děti z mého prvního manželství.
Jestli ano,mám manželce darovat za života půlku členství v družstvu?? Děkuji David Holý

darování nemovitosti

Lenka Bašusová, 10.03.2008 18:50:58

Dobrý den, zhruba před 6 lety jsme s přítelem koupili společně byt a v katastru jsme oba uvedeni jako vlastníci. Před dvěma lety jsem získala větší obnos peněz, které jsem investovala do jiné nemovitosi. Z toho důvodu bych chtěla příteli svou část prvně zmiňované nemovitosti darovat. Stačí nám přinést na katastr ověřenou darovací smlouvu a zaplatit poplatek nebo musíme
ještě dokázat, že spolu žijeme a ukázat např. společně placené účty, apod.? Potřebujeme také znalecký odhad nemovitosi?

Předem děkuji za odpověď

Re: darování nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.03.2008 10:01:48

Dobrý den,
opravdu stačí jen darovací smlouva, návrh na vklad a zaplacený kolek.
Pokud jste spolu s přítelem společně žili ve společné domácnosti alespoň 1 rok, budete od daně darovací osvobozeni a není tak potřeba znalecký posudek.

Je potřeba zanlecký posudek na pozemek?

Milan, 04.12.2007 00:45:07

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli je nutné při darování části pozemku mít vypracovyný znalecký posudek, pokud ne tak záleží na mě jak tento pozemek ohodnotím? Z té ceny bude vycházet darovací daň? děkuji za opověď

Darovací smlouva - nezbytné náležitosti?

Matěj, 03.10.2007 11:42:27

Musí darovací smlouva k nemovitosti obsahovat následující bod - "II. Obdarovaný prohlašuje, že na vlastní náklady podá návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí u Katastrálního úřadu v ............ do 7 dnů od podpisu této smlouvy.
Vklad do katastru nemovitostí na základě této smlouvy bude zapsán na LV č. .... pro k.ú. ........... u Katastrálního úřadu ..............." Bydlím totiž s rodinou již léta v domě, který je napsán na rodiče, rád bych to měl formálně v pořádku, ale momentálně nemám volné prostředky na poplatky.Předem děkuji za kvalifikovanou odpověď.

Re: Darovací smlouva - nezbytné náležitosti?

usadlo, 23.10.2007 10:28:53

nemusí

Re: Darovací smlouva - nezbytné náležitosti?

Šéfredaktor, 24.10.2007 13:43:35

Dobrý den, tento text v darovací smlouvě být nemusí. Nicméně, poplatek za vklad (500,- Kč) být uhrazen musí, neboť na jeho zaplacení závisí, jestli budete zapsáni do katastru nemovitostí jako vlastníci nebo ne.
Budete však muset zaplatit darovací daň ve výši 1 % z hodnoty nemovitosti. Tuto hodnotu stanoví znalecký posudek, za jehož vyhotovení musíte znalci také zaplatit.

Mgr. Lucie Jindrová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »