RK nevratila rez.zalohu - jak ji vymahat ? - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

RK rekin

PETR SIKORA, 02.12.2008 13:11:25

Zdravim prave resim jeden problem s RK rekin,prodal jsem jejich prostrednictvim byt,uplynulo ctrnact dni,od lhuty prevedeni penez. Behem te doby je porad uhanim a jen slisim vymluvy,proste se nic nedeje. Dokonce zavreli veskere pobocky a zrusili internetove stranky.

Prodej bytu

Pavel Necas, 28.07.2008 22:46:49

Dobrý den, prodávám byt přes realitní kancelář. Kupní smlouva je na určitou částku, kterou mi kupující uhradí ve 2. splátkách. V dodatku smlouvy je uvedeno, že první splátku uhradí hned a druhou část do 10 dní na můj účet od podepsání smlouvy. Nepíše se tam, co se bude dít, když to neuhradí... Zaniká automaticky tato kupní smlouva, když nedojde k jejímu naplnění? děkuji za informaci

Re: Prodej bytu

Mgr. Oldřich Topka, 08.08.2008 16:17:36

Dobrý den, to by samozřejmě mělo být podchyceno. Patrně Vám předložili nekvalitní smlouvu. Hypoteticky může dojít k tomu, že byt bude "přepsán" na kupující i tehdy, když Vám druhou část ceny vůbec nezaplatí, ale mezitím již bude podán návrh na vklad do KN a oni budou zapsání jako vlastníci. Takže budou právně vlastnit byt a Vy nebudete mít peníze.
Nechejte si raději smlouvu zrevidovat u právníka, může Vám to ušetřit velké nepříjemnosti.

REALITNÍ KANCELÁŘ

Simona Aichelmannová, 23.07.2008 11:39:27

Dobrý den,
uzavřela jsem Smlouvu o zprostředkování prodeje družst. bytu s RK na dobu určitou. Realitní makléř nám neposlal Rezervační smlouvu ačkoliv má zájemce - je to v pořádku?
Rodina, která si můj byt chce kupovat, prodává ten svůj přes stejnou RK a je tam neustále problém s penězi. Vzhledem k tomu, že peníze do konce července nebudou a rodina, která chce byt koupit má již zajištěné zaměstnání v oblasti prodeje bytu, dal mi pan makléř návrh, že bychom podepsali Smlouvu o převodu členských práv a povinností k bytovému družstvu a já bych zájemci-kupujícímu předala byt k užívání k 2.8. a peníze na účet by mi dorazily 15.8.2008-jaký na to máte názor? Je přece hloupost přenechat byt,když nemáte ani korunu za prodej bytu na účtě,nemyslíte? Makléř mi poslal návrh Smlouvy o převodu členských práv a povinností k bytovému družstvu, kde jsou všechny tyto datumy napsány, ale já mám stejně strach,že když předám byt, peníze za byt už neuvidím. Mohli byste mi prosím poradit? Moc děkuji.
S.A

Re: REALITNÍ KANCELÁŘ

Mgr. Oldřich Topka, 23.07.2008 16:11:40

Dobrý den, byt bez zaplacené kupní ceny za převod práv anebo neuložených alespoň v notářské nebo advokátní úschově za přesně daných podmínek, bych neuvolňoval. Skutečně je tu riziko, že dojde k potížím. Zatímco kupující budou na svém, Vy nikde nemáte zaručeno, že nedojde k zádrhelu s penězi. Pokud jde o rezervační smlouvu, ta bývá nastavena různě. Ale mnohdy jde spíše jen o to, že kupující složí určitou částku a RK se zavazuje, že nemovitost nebude již dále nabízet někomu dalšímu. Jestli bude tato částka započtena na kupní cenu nebo do provize RK, to záleží na ujednání mezi Vámi a RK, které neznám. Jestli měli vůbec povinnost Vám rezervaci zasílat tedy nemohu soudit.

RK nevratila rez.zalohu - jak ji vymahat ?

Petr Kunstat, 14.07.2008 14:33:03

Dobrý den,
uzavřel jsem v lednu s RK rez.smlouvu na koupi pozemku. Ta vypršela 30.6. a RK nechce vrátit rez.zálohu zpět.Lépeřečeno nekomunikuje. Ve smlouvě je bod, že pokud nedojde k podpisu kupní smlouvy ze strany prodejce, vrací RK zálohu zpět zájemci 7dní po skončení rez.lhůty.
RK nepředložila také návrh kupní smlouvy ani další podklady ve smlouvou definovaném termínu 31.5. Jak mám postupovat ? Mohu podat žalobu sám, bez právního zástupce ? Mohu se rovnou obrátit na exekutora ? Je jiná cesta než soud ? Mohu požadovat úroky z prodlení již od 31.5.?
RK bohužel nechce komunikovat.
Děkuji předem
Kunstát

Re: RK nevratila rez.zalohu - jak ji vymahat ?

Mgr. Oldřich Topka, 23.07.2008 16:02:36

Dobrý den, návrh si můžete podat sám, pokud se na to cítíte. Na exekutora se nemůžete obrátit do doby než budete mít v ruce pravomocné rozhodnutí soudu o tom, že mají peníze vrátit a oni je ve lhůtě nevrátí. Pak teprve budete mít "vykonatelný exekuční titul" a bude možné rozjet exekuci. Úroky můžete požadovat ode dne, který následuje pod dni, kdy mělo dojít k vrácení. Pokud nebudou reagovat na Váš návrh na mimosoudní řešení (zašlete jim ještě předžalobní upomínku se lhůtou k vrácení peněz), pak podejte žalobu o zaplacení dlužné částky.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »