Spoluvlastnictví chalupy - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Vyplatit podíl

David Tomáš, 16.07.2008 11:03:53

Dobrý den,

Poprosil bych o radu, jak postupovat při vyplacení bratra , se kterým nám jako dědictví připadl byt. Připadl nám již před 5ti lety. Čím se řídí částka jakou je třeba nyní vyplatit? Odhadem z doby úmrtí, odhadem současným, nebo prodejní cenou(která se od odhadu liší asi o 200tis)?

Za radu díky,
Tomáš

Re: Vyplatit podíl

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.07.2008 16:52:14

Dobrý den,
máte zřejmě na mysli vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti - pokud budete uzavírat dohodu, půjde vždy o Vaši vzájemnou dohodu o výši vypořádácího podílu, obdobně jako když prodávající sám určí výši kupní ceny. Jinak ale obecně je třeba vždy vycházet z hodnoty podílu ke dni vypořádání.

Spoluvlastnictví chalupy

Laura Tomášková, 13.07.2008 21:58:50

dobrý den,mám dotaz jak postupovat.Se sestrou vlastníme 1/2 chalupy a ona se tam nastěhovala,i když tam nemá trvalý pobyt.O svůj byt z vlastního přičinění přišla a tak je z ní tzv.bezdomovec.Na zahradě se hromadí odpadky,rozhodně nemá v úmyslu se podílet na opravách.Chalupa je v havarijním stavu,a po zkušenostech bych to financovala jen já.Placení daní a různých poplatků je pouze na mě.A také se na černo napojila na přívod elektrického proudu.Mám na ní podat žalobu,že neoprávněně odebírá proud?Nerada bych pak platila nějaké dluhy.A mám nějaké právo k tomu jí vystěhovat?Nabídla jsem jí,že jí vyplatím,ale k tomu se nevyjádřila.
Děkuji za radu.

Re: Spoluvlastnictví chalupy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.07.2008 16:54:53

Dobrý den,
vystěhovat jí nemůžete - vždyť je spoluvlastníkem této nemovitosti stejně jako vy. Pokuste se s ní dohodout na vypořádání, tzn. že jí vyplatíte její podíl nebo obráceně a upozorněte ji na to, že nebude-li souhlasit, podáte soudu žalobu na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti.
Co se týče odběru el.energie - můžete podat trestní oznámení nebo min. podnět dodavateli el.energie.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »