Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
pokud mám v registraci na ÚOOÚ stanoven účel zpracování osobních údajů:ZABEZPEČENÍ MAJETKU, pro který hodlám osobní údaje z pořizovaných kamerových záznamů zpracovávat, mohu záznam použít i při dokazování neuspokojivých výkonů zaměstnance?
Děkuji za odpověď
Dobrý den
Prosím o odpověď, zda je v tomto případě provozování monitorování prostoru správné či nikoliv.
Prostor je sledován nepořizuje se záznam, kamera snímá prostor svačinového koutu zřízený zaměstnavatelem, při vstupu není tento prostor nijak označen cedulí o kameře, v den montáže nám bylo oznámeno že je to z důvodu bezpečnosti a že nás může sledovat jen mistr což není pravda sledování, sledování je možné na více počítačích. Všichni co se jich toto sledování týká jsou proti a obtěžuje nás to po psychické stránce. Jaké můžeme podniknout kroky k odstrabění kamery? Děkuji za odpověď
Dobrý den, kontaktujte úřad pro ochranu osobních údajů, ten má kompetence v oblasti kamerových systémů. Ovšem k jakému závěru úřad dospěje, nelze předem odhadovat.
Dobrý den,
na pracovišti máme nainstalovanou kameru, která slouží k monitorování prodejny a pracovníků. Z kamery se pořizuje záznam a ten se ukládá. Při nástupu do zaměstnání jsme nepodepisovali žádný souhlas. Zajímalo by mě, zda lze v tomto případě tento záznam použít při dokazování neuspokojivých výkonů zaměstnance a zda lze za tento "nepodepsaný" záznam uložit nějaké sankce.
Dobrý den,
doporučuji zjistit si u Úřadu na ochranu osobních údajů, zda zaměstnavatel nahlásil tomuto úřadu instalaci těchto kamer, k čemuž má ze zákona povinnost.
Jestliže pak po kontrole ÚOOÚ zjistí, že je vše o.k. a to včetně oznamovací povinnosti zaměstnancům, může pak samozřejmě zaměstnavatel porušování pracovních povinností sankcionovat.
Děkuji za odpověď, pokusím se jim napsat. Co se týče oznamovací povinnosti vůči nám zaměstnancům, nic jsme písemnou ani ústní formou nedostali. Pouze nám bylo řečeno, že na prodejně bude kamera.
Ještě prosím o informaci, akým způsobem probíhá sankce? V případě drobného porušení PP lze rovnou dát výpověď, nebo se spíše dává tzv. vytýkací dopis?
Dobrý den,
podívejte se na § 52 ZP, kde jsou důvody k podání výpovědi uvedeny - drobné porušení prac. kázně tam nepatří. Pak je na místě právě Vámi zmiňovaný vytýkací dopis.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda je možné aby mne zaměstnavatel vyfotil při práci a na základě této fotografie mě přeřadil na jiné pracoviště?O focení jsem nebyl informován a navíc se jednalo o mobilní telefon, který je ve společnosti zakázán!!!Kamerový systém už u nás byli nuceni zrušit.Jak se můžu bránit?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pokud se domníváte, že fotografováním byla postižena Vaše osobnostní práva, pak jděte za advokátem a projednejte možnost obrany. Z dotazu totiž nevyplývají žádné konkrétní okolnosti celého případu ani není zřejmé, proč byl snímek použit jako podklad pro převedení. Eventuálně se můžete dotázat na inspektorátu práce.
Dobrý den. Níže jsem již položila dotaz ohledně oprávněnosti zaměstnavatele používat kamery určené pouze ke sledování zaměstnanců při práci. Prosím ještě o upřesnění, zda je možno monitorovat kancelář, kde pracují dva zaměstnanci, kteří používají k práci počítač a telefon. Žádné jiné vybavení zde není. Vzhledem k tomu, že jsem se doposud nikdy s použitím kamery v takto spoře vybavené kanceláři nesetkala,ráda bych se ubezpečila, zda si zaměstnavatel i v tomto případě vystačí s odůvodněním, že jde o ochranu jeho majetku. Předem Vám velmi děkuji.
Dobrý den, k tomu Vám nejpřesnější informace podá úřad na ochranu osobních údajů (www.uoou.cz).
§316/2 ZP uvádí: Zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování, odposlechu a záznamu jeho telefonických hovorů, kontrole elektronické pošty nebo kontrole listovních zásilek adresovaných zaměstnanci.
Jestli na daném pracovišti existuje "zvláštní povaha činnosti", která kamery odůvodňuje nebo ne, se posuzuje případ od případu, podle konkrétních okolností.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda je možné umístit na pracoviště kamery z jiných než bezpečnostních důvodů-k tzv.kontrole pracovitosti zaměstnanců. Jsem zaměstnaná v malé firme zabývající se distribucí optického zboží a zajímalo by mě, zda se mohu proti tomuto kroku zaměstnavatele nějakým způsobem bránit. Děkuji. Novotná D.
Dobrý den, zaměstnavatelé za určitých okolností, zejména v zájmu ochrany jejich majetku, kamery používat mohou. Avšak takovým způsobem, který nezasahuje do soukromí zaměstnanců (tedy nesmí být např. v šatnách, WC a prostorách pro hygienu apod.). Pokud jde o kamery, které pouze snímají a nezaznamenávají, pak je ani nemusí nikde registrovat. Pokud se však záznam ukládá, pak musí kamerový systém zaregistrovat u Úřadu pro ochranu osobních údajů. Tam se také adresují podněty zaměstnanců na "neoprávněné" použití kamer. Ale ve většině případů si zaměstnavatelé jejich provoz obhájí. Ledaže nemají registrovaný systém, který natáčí. Pak mohou dostat pokutu. Jestli máte šanci na obranu nebo ne, to z dotazu nevyplývá.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com