Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, měla bych dotaz odledně výživného na moji dceru. Žijeme s přítelem ve společné domácnosti, máme dceru 4 roky a nemáme určené výživné. Jde mi ale o to, že přítel má dvě děti z předchozího manželství (15 a 18) obě studují a výživné je stanovené načástku 38OO. Tato částka byla vzpočítána z doby, kdy sezoně pracoval v zahraničí. Momentálně je registrován na UP, práci má pouze sezoní. Já jsem zaměstnaná, ale s příjmem cca 12 tis. Soudně jsme žádali o snížení alimentú,ale soud byl odročena na další stání jsme neměli peníze. Tak mě napadlo, jesli by bylo možné, že bych zažádalá já o výživné nanaši dceru a jestli by tomělo vliv na přezkoumání stávajícího výživného???
Děkuji za odpověď.
Dobry den, chtela bych se zeptat, pokud nejsme s manzelem rozvedeni, ale nezijeme v jedne domacnosti, kolik mohu po nem pozadovat na vyzivu dcery (2 roky)a popr. i me. Od unora bydlim s dcerou v podnajmu 5500,- + poplatky (cca 1500,-). Byla jsem do ledna na materske dovolene. Ted chodim do prace na polovicni uvazek, kde mam cca 7000,- cisteho. Manzel vydelava kolem 30000,- cisteho a k tomu jeste podnika (cca 4000,-). Snazim se s nim dohodnout na nejake castce, navrhuje mi 5000,-, me se to zda malo. Muzete mi prosim poradit, zda se mam jeste snazit o zvyseni castky domluvou, nebo se radeji obratit na soud? Manzel tvrdi, ze soud mu vypocita min, takze mam pristoupit na jeho navrh. Pocita se do vypoctu vyzivneho manzelova hypoteka( 10500,-), plati podnajem 4000,- jine naklady nema. Predem dekuji.
Dobrý den, na určení výše výživného nejsou bohužel žádné tabulky ani není stanoven minimální a maximální limit. Pokud tedy výši výživného řešíte vzájemnou dohodou, záleží na vás, jaká částka bude oboustranně přijatelná. Pokud se na částce nedomluvíte, můžete podat návrh na určení vyživovací povinnosti k soudu. Soud pak bude individuálně posuzovat oprávněné potřeby dítěte a majetkové poměry obou rodičů dítěte.
Dobrý den,
prosím o radu ohledně snížení výživného. V současné době platím na moji 11-ti letou dceru 4000,- Kč. Tato částka byla stanovena soudem počátkam roku 2009. Koncem roku jsem pobíral vyšší plat (odměny za ukončenou dlouhodobou zakázku). Moje bývalá manželka této situace "využila" a požádala o zvýšení z 2500,- na 4000,-). V té době už byla opět vdaná a měla další dítě. Příjmy jsem měl kolem 40.000,- Kč. Přijmul jsem tedy rozhodnutí soudu, že mohu být v podstatě "rád" za tuto částku. I já jsem se v roce 2009 znovu oženil a mám s manželkou půlročního potomka. Na výchově starší dcery se podílím v rámci možností a nemám problém platit na své dídě. Ovšem s tím, že jsem opět začal pracovat blíže domovu (samosřejmě kvůli rodině), se moje finanční situace dost změnila a jsem opět na přijmech do 20.000,- Kč. Poraďte mi prosím, jestli si mohu nějak zpočítat výživné a jestli má smysl žádat o snížení. Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den
Chci se zeptat na jednu věc.Postavil jsem garáž na svém pozemku (v domění), soused podepsal plány a souhlasil se stavbou ale po zaměření stavby jsem zjistil že stojím po celé délce cca 15 cm na jeho pozemku.Měl jsem zaměřit stavbu před začátkem stavění , ale to se nestalo.Soused mi nyní těch 4m2 co to dělá dohromady nechce prodat.Jen že mi to pronajme za 1 Kč na neurčito.Nevím co mám dělat protože se mi nechce mít 4m2 v nájmu.Garáž nemouhu kolaudovat jelikož nemám dořešený spor.Děkuji Karel
Dobrý den, pokud vlastník pozemku s prodejem nesouhlasí, můžete pouze přistoupit na návrh souseda (vlastníka pozemku)o sepsání nájemné smlouvy či požadovat zřízení věcného břemene.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak postupovat v případě žádosti o snížení výživného na 17letého syna.
Můj manžel platí již deset let stejnou(celkem vysokou částku)na syna a nyní bude měnit zaměstnání,kde jeho příjem bude už o 70% nižší. Zajímalo by mě ,zda se při výpočtu též bere ohled na majetek mého muže,do toho jeho bývalá družka je rozvedená,má tedy s mým mužem 17letého syna a nyní má druhé dítě(4roky).Při soudním pojednávání o výši alimentů před deseti lety jsme ještě nebyli manželé a neměli společné dítě.Chtěli by jsme snížit alimenty a chceme se poradit jak postupovat a na co vše se soud ohlíží.17letý syn navštěvuje dvouletou praktickou školu a zbývá mu ještě rok do ukončení.
Předem děkuji za odpověd.
Podejte návrh na snížení výživného k soudu, v jehož obvodu má nezletilý bydliště. Návrh odůvodněte podstatnými okolnostmi, zde snížením příjmů. Další podstatnou okolností je narození manželova nového dítěte, neboť mu vznikla vyživovací povinnost i k tomuto dítěti.
Dobrý den,moc děkuji za rychlou odpověď.
Ještě by mě zajímalo zda se při výpočtu ohlíží sdoudce na majetek manžela?
A pak zda se vypočítává výživné z daňového přiznání za lonský rok? Nebo tam vlastně měl ještě příjem co ted a nyní už bude mít plat jiný.
Děkuji mockrát.
Ano, k majetku se přihlíží, neboť majetkové poměry jsou jedno z hledisek určených zákonem. Pokud došlo ke změně příjmu až nyní, doloží se tato výše platovým výměrem a pracovní smlouvou, neboť změna se bude posuzovat ode dne podání návrhu.
Dobrý den,
prosím o radu ohledně snížení výživného. V současné době platím na moji 11-ti letou dceru 4000,- Kč. Tato částka byla stanovena soudem počátkam roku 2009. Koncem roku jsem pobíral vyšší plat (odměny za ukončenou dlouhodobou zakázku). Moje bývalá manželka této situace "využila" a požádala o zvýšení z 2500,- na 4000,-). V té době už byla opět vdaná a měla další dítě. Příjmy jsem měl kolem 40.000,- Kč. Přijmul jsem tedy rozhodnutí soudu, že mohu být v podstatě "rád" za tuto částku. I já jsem se v roce 2009 znovu oženil a mám s manželkou půlročního potomka. Na výchově starší dcery se podílím v rámci možností a nemám problém platit na své dídě. Ovšem s tím, že jsem opět začal pracovat blíže domovu (samosřejmě kvůli rodině), se moje finanční situace dost změnila a jsem opět na přijmech do 20.000,- Kč. Poraďte mi prosím, jestli si mohu nějak zpočítat výživné a jestli má smysl žádat o snížení. Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den,chtěla bych se optat na alimemty již plnoleté dcery která žije s matkou a nýní žádá od otce o zvýšení alimentů z 1600 na 3000Kč+3roky zpětně pán ještě platí na syna 1400Kč.Dcera si dělá nástavbu po otci žádá zda-li by ji vypomohl finančně.ten s tím souhlasí že by ji posílal o 500Kč více a ještě by ji dobíjel kredit v telefonu Dceři se to nezamlouvá.Otci volá pouze,když něco potřebuje.Ani ho neoslovuje jako svého rodiče.Nechce se s ním stýkat.Matka již od začátku děti zapírala aby je otec nemohl vídat je to již 10let.Otec nechal dětem polovinu bytu v OV až budou plnoletí,tu druhou si nechala bývalá manželka která tento byt aniž by ho informovala 5 let pronajímala a peníze si nechávala.Otec dětí to toleroval a peníze přenechával dětem.Kolik si bývalá paní z pronájmu brala se neinformoval bohužel. Takže platil 3000Kč alimenty +výdělek z bytu.Chci se optat zda-li dcera bude mít nárok na toto zvýšení alimentů a doplacení zpětně 3let. Jeho čistý příjem je 10200Kč.Děkuji za odpověď
Dobrý den,chci se zeptat,kolik by odhadem byla výše výživného při platu 18000kč měsíčně na tři děti,kdy přítel platí 6000kč nájem za byt a 2000kč dá měsíčně na náklady dopravy do zaměstnání,děkuji za odpověd.Bývalá manželka po něm chce 4000kč na každé dítě ve věku 5,13 a 16.
Na výpočet výše výživného žádné oficiální tabulky neexistují, protože každý případ je jiný. Při určení výživného soud vychází ze základního předpokladu, že děti by se měly podílet na životní úrovni obou rodičů, kdy na jedné straně zkoumá potřeby dětí a na druhé straně se musí zabývat i otázkou, kolik může daný rodič na výživné platit. Tzn. že soud si zjistí majetkové poměry povinného a poté podle toho o adekvátní výši výživného rozhodne.
Dobrý den,
můj manžel je na rodičovské dovolené a pobírá rodičovský příspěvek 3800 Kč. Jiný příjem nemá, příjem rodiny zabezpečuji já. Je manžel osvobozen od placení výživného na syna z předešlého manželství, dokud opět nenastoupí do zaměstnání (právo na rodičovskou dovolenou je ze zákona na každé dítě do 4 let)? Při posledním stání u soudu cca před třemi lety - ještě v době, kdy měl práci - mu soudkyně řekla, že bude-li nezaměstnaný, je od placení výživného osvobozen. Platí to i v případě, že pobírá pouze tuto sociální dávku - rodičovský příspěvek v době rodičovské dovolené? Děkuji.
V žádném případě od placení výživného osbovozen není. Výživné je částka, kterou je povinen platit ten, kdo má vyživovací povinnost, tedy např. rodič, nežijící ve společné domácnosti s dítětem, nebo manžel, který nevede s manželkou společnou domácnost. Vyživovací povinnost je dána zákonem a výživné je třeba platit po celou dobu trvání vyživovací povinnosti
Dobrý den,ráda bych Vás poprosila o radu.Studuji 4.ročník VŠ a již od dětství žiji se svým otcem.Matce byla tehdy stanovena vyživovací povinnost ve výši 300Kč měsíčně a nikdy jsem nežádala o zvýšení.Matka však několik let neplatí,a tak jsem zažádala o exekuci na její plat.Podařilo se mi zjistit jejího současného zaměstnavatele a že její čístý měsíční příjem je 12tis.(již po stržení ubytování a stravy).Zaměstnavatel ji ale ve smlouvě uvedl pouze 4tis. a zbytek dostává "na ruku",tudíž na exekuci už nezbývá.Mám nějakou možnost v tomto případě vymáhat výživné?Chtěla jsem také zažádat u soudu o zvýšení výživného,ale nevím,zda by částku výživného ještě nesnížili z původních 300Kč s přihlédnutím k současné "skutečné" výši platu.Předem moc děkuji za radu. Andrea
Dobrý den,s manželkou se rozvádíme našla si jiného přítele a soud už svěřil dceru do její péče.Podnikám a můj čistý vydělek je 17000tisíc.Alimenty mám 3000kč.Má žena si našla podnájem kde platí prý sedm tisíc já platím šest tisíc za svůj a dceři kupuji dárky nebo i oblečení to co uznám za vhodné a i hudební kroužek ale má jště žena tvrdí že alimenty jsou pouze pro dceru na jídlo a že mám na vše ostatní přispívat půlkou.Ztrapnuje mě před dcerou,která je od té doby co se odstěhovala s matkou na ní silně fixována a vše co řekne matka je svaté.A já vypadám jako táta ,který nemá dceru rád.Dcera ke mě změnila svůj postoj a je to čím dal horší,proto se chci zeptat co je obsažené v alimentech.Zda se mám ještě podílet půlkou jak říká žena.A zda když žena zažádá o zvýšení alimentů uspěje.Původně žádala 4000tisíce.Děkuji
Dobrý den,
chtěla jsem Vás poprosit o radu.Žiji s přítelem,který má z předchozího manželství 9letého syna na kterého platí 2000tis.Spolu máme 5letého syna a další dítě na cestě.Jeho bývalá žena po něm teď požaduje zvýšení alimentů na 4000tis.Přítelův čistý příjem činí 12-13000tis.Nemá žádný majetek a byt v kterém bydlíme je můj.Já jsem nyní na matěřské dovolené a náš společný syn trpí epilepsií,tudíž máme výdaje spojené s léčbou(léky,hospitalizace atd.)Chci se zeptat,jestli jeho bývalá manželka má šanci,že jí alimenty zvýší.Protože tím pádem nebudeme mít na výživu našich dětí.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
přítel se před rokem rozvedl, z manželství má dvě děti 4 a 1 rok. Z čistého platu 18 tis. mu bylo stanoveno výživné 2200Kč a 2800 Kč. Jenže alimenty se počítají zpětně průměrem za předchozí rok (v době stanovení už takového platu nedosahoval, ale průměr mu z toho vyšel vyšší). V současné době má trvale maximálně 15 tis., platí úvěr na dům a po zaplacení elektriky, topení a vody mu zbyde 3 800Kč z kterých má vyžít. Myslíte, že pokud zažádá o snížení má reálnou šanci? Bývalá je na mateřské a žije v domácnosti s přítelem.
Děkuji
Dobrý den,
navrhnout snížení výživného přítel samozřejmě může - jak soud rozhodne však nemohu vědět. Neznám detaily celé věci. Podaným návrhem však nic nezkazí (kromě max. vztahů s exmanželkou).
S manželem jsme spolu 20let.Naše manželství fungovalo normálně se starostmi obyčejných lidí. Poslední roky ale nastaly problémy v komunikaci i životě. Vyvrcholilo to před několika měsíci a od té doby mě manžel vyhazuje z domu(dům je nás obou rovným dílem, zakoupený v manželství).Snažila jsem se kvůli dětem (19,17 a 16 let) zůstat doma za každých podmínek. Situace se však stává neúnosná a já jsem začala hledat byt.Ovšem jít do podnájmu 2+1 se dvěma dospívajícími a studujícími dětmi (nejstarší syn chce zůstat doma s otcem)znamená 8-9tis Kč náklady na bydlení, k tomu musím připočíst nějaké dovybavení nové domácnosti, jízdné, stravné, školné, ošacení, jídlo a jiné potřeby mě a mých dětí.Já mám plat 13 tis a manžel 22-24tis.Chtěla jsem se zeptat jestli jde rozhodnout o výživném na děti, popř.na mě, i když nebudeme rozvedeni, ale bydlet budeme jinde. A jestli se do toho bude zohledňovat manželova splátka úvěru 4tis na dům.Rozvod prý nepodepíše a domu neuvidím ani korunu. Děkuji za radu
Dobrý den, manžel od nás (máme 2 děti) odchází kvůli jiné ženě. Problém je v tom, že vybral všechny peníze z našeho účtu a nechal nás bez peněz. Manžel má čistý příjem 45 tisíc korun - načerno. Oficiálně má 10 tisíc hrubého. Jak se mohu domoci toho, aby platil výživné přiměřené jeho skutečnému příjmu a ne vypočítané z příjmu fiktivného? Já kvůli dětem chodím do práce pouze na 6 hodin a mám malý plat - 8 tisíc čistého.Samozřejmě si najdu jinou práci, ale to nejde tak rychle. Do té doby se obávám, že nebudu mít s dětmi z čeho žít.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se informativně zeptat, vím že výši výživného určí soud, ale zatím se musíme nějak domluvit s manželem, a já nevím vůbec kolik peněz bych měla žádat. Máme dvě děti, 5 a 2 roky, já jsem v současné době na mateřské. Mateřskou mám 3.700,-Kč a manžel vydělává 20.000,-kč čistého měsíčně. Byt s nájmem 5.000,- mě zůstane. Kolik mi má zhruba platit manžel na děti i mě?
Jelikož jste neustále ještě manželé měla by být hmotná a kulturní úroveň obou manželů zásadně stejná. Z toho plyne, že můžete podat návrh na zahájení řízení, v němž by soud uložil manželovi povinnost vám přispívat po dobu manželství určitou částkou tak, aby vaše životní úroveň byla zásadně stejná. Zkuste si tedy spočítat kolik finančních prostředků potřebujete na to, aby jste důstojně s dětmi žila (náklady na bydlení, stravu, hygienu atd.) a tuto částku manželovi navrhněte.
Děkuji, ale kolik to má být, podle Vás. Jestli byste byl tak hodná a uvedl, aspoň orientační částku, Děkuji.
Přečetla jsem si váš otázku a odpověď ni, a myslím, že vy sama musíte přece vědět výdaje kolem dětí to vám orientačně neřekne nikdo. Musíte si spočítat kolik potřebujete aby děti měly vše co potřebují a vy taky. někomu děti choděj na kroužky a vyjde ho to celkem na jinou částku měsíčně než u dětí které nikam nechodí nic nenavštěvují a nebo jsou malé.
mám dotaz po rozvodu žiji u rodičú přispívám jim na domácnost 4000kč na syna plátím 2500kč a příjem mam 18000 kč čistého bývalá manželka se vdala a má další dvě děti vsoučastnosti je na mateřské a požaduje po mne zvíšení výživného na 4000kč a pokud se nedohodneme tak chce podat žádost k soudu je šance že soud přizná větší výživné než požaduje bývalá manželka
Hlavním důvodem pro zvýšení výživného je změna poměrů od poslední doby kdy k úpravě, či stanovení výše výživného došlo. Na výpočet výše výživného žádné oficiální tabulky neexistují, protože každý případ je jiný. Soud tedy bude zkoumat vaše majetkové poměry, výdělkové schopnosti a možnosti a podle toho rozhodne zda výživné upraví či nikoli. Pokud ale bylo výživné upraveno naposledy před několika lety, je předpoklad, že se od té doby zvýšily v souvislosti s věkem i potřeby dítěte a je tedy pravděpodobné že by ke zvýšení výživného mohlo dojít.
PS: 4 tis. výživného z 18 tis. platu je ale dost a tato částka se mi zdá nereálná, vše pokud se tedy nedohodnete, ale bude záležet na rozhodnutí soudu.
Dobrý den, jen jsem chtěla reagovat na Vaše PS. Můj přítel má plat cca 14000 čistého a platí na 2 děti 6500 - tedy vše je možné a pravděpodobné. :-)) Přeji pěkný večer.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jakou výši výživného může vyměřit soud, pokud je v rodině následující rozložení financí: manželka má plat 13000 čistého, manžel 42000 čistého, náklady na bydlení 11000,- a v manželství jsou dvě děti do šesti let.
Děkuji Vám
Při určení výše výživného vychází soud na straně jedné z odůvodněných potřeb oprávněného a na druhé straně ze schopností, výdělkových možností a majetkových poměrů povinného. Každý případ se posuzuje individuálně a nelze tedy proto obecně stanovit minimální nebo maximální výši výživného. Vyživovací povinnost je dána zákonem a pokud se strany nedohodnou, určuje výši výživného soud.
Dobry den,
chapu, ze se vypocet vyzivneho posuzuje individualne, ale potrebovala bych od Vas alespon rozmezi, co lze dle Vasi praxe a zkusenosti ocekavat, co je za techto okolnosti primerene a co uz ne.
Dekuji Vam
Dobrý den, průměrné výživné se pohybuje cca mezi 1.500,- a 2.000,-Kč. Ovšem při příjmu, který poměrně značně přesahuje průměrné mzdy, by soud měl přiznat o poznání větší výživné. Ale odhad částky zde opravdu po nikom požadovat nemůžete.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com