Kategorie: Obchodní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den
Dali jsme reklamovat bojler, který nám opravář zhodnotil, že je neopravitelný s tím že nám dají ten samý nový. Chci se prosím zeptat kolik dní mají na tuto výměnu /jestli platí těch 30 dni/ a co máme udělat, když ho do té doby nedodají a jestli máme nárok na vrácení peněz nebo nám musí dát jiný. A když nám dají nový jestli platí záruka nová nebo pokračuje ta stará.Děkuji moc za odpověďi. Alena
Dobrý den,
v červnu tohoto roku jsem reklamovala sedací soupravu.
Z dotyčné firmy se na ní přijely podívat dvě paní a reklamaci zamítly(a již s námi nehodlají komunikovat), že to poškození je běžným užíváním.
I když jí máme teprve jeden rok a látka je shrnutá a sedačka prosezelá. Chtěla bych se zeptat, zda máme možnost se obrátit na někoho jiného, pokud nesouhlasíme s jejich zamítnutím? A dále bych se chtěla zeptat, zda si firma může sama určit reklamační lhůtu na vyřízení, která je podle zákona 30 dní na 60 dní?
Děkuji
Dobrý den, 30-denní lhůtu si svévolně nastavovat nemohou. Pokud reklamaci neuznali, budete se muset obrátit na soudního znalce (kontakty naleznete na webu), který by měl posoudit, jestli jde o vadu, za kterou odpovídá prodávající. Pokud ano, pak budete mít znalecký posudek, se kterým je můžete znovu vyzvat k nápravě včetně úhrady za znalce. Pokud nebudou reagovat nebo i nadále odmítat, budete muset k soudu, eventuálně se obrátit na regionální hospodářskou komoru a navrhnout mediační a rozhodčí řízení spotřebitelského sporu (na to ale prodávající není povinen přistoupit).
Dobrý den, před třemi měsíci jsem si koupila opět sušičku na ovoce.Vyhořel na ni motor. S reklamací problém není, ale mám právo vyžadovat jinou na zapůjčení? Hodně na ni suším a oprava bude trvat mesíc.
Dobrý den, prodávající není povinen Vám zajišťovat náhradu na dobu opravy, ledaže by se k něčemu takovému zavázal dobrovolně.
Dne 21.07.2008 jsem reklamovala motocykl v autorizovaném servisu.Po 32 dnech telefonování zda již byla závada odstraněna, jsem u servisního střediska žádala vrácení peněz a ponechání neopraveného motocyklu v servisu. Bylo mi sděleno, že peníze mi vrátí v prodejně plus kde jsem moto zakoupila. Zde mi bylo sděleno, že peníze mohu dostat až proběhne reklamace u prodejce.Poslala jsem žádost o urychlenou nápravu tohoto jednání na reklamační oddělení plusu v Praze.Zde mi řekli, že musím podle občanského a obchodního zákoníku předat reklamaci plusu a reklamace v autorizovaném servisu je nezajímá.Přitom v záručním litě je přímo uvedeno :Za účelem provedení záručního servisu je nutné motocykl dopravit ihned po zjištění závady do autorizovaného servisu na náklady majitele a reklamace bude vyřízena bez zbytečných průtahů nejpozději do 30 dnů ode dne doručení do servisu.Nikoho nezajímá, že reklamace v autorizovaném servisu již proběhla což mohu doložit dokladem o příjmu i výdeji ze servisu. Děkuji
Dobrý den, zašlete jim opětovně výzvu s tím, že pokud věc nevyřeší v souladu s právní úpravou, budete věc řešit právní cestou. Jisté je, že o reklamaci se nejedná se servisem, ale s prodávajícím. A pokud reklamaci odmítá řešit, nekomunikuje anebo ji řeší nestandardně a v rozporu s právem, pak se lze obrátit s podnětem na ČOI a domáhat se nápravy buď u rozhodčího soudu pro spotřebitele anebo rovnou žalobou.
Dobrý den,
koupili jsme notebook od společnosti Alza. Při provozu se stává, že najednou zmizí obraz, přestože PC reaguje. Tuto vadu reklamujeme již potřetí. Při dvou předchozích reklamacích nám byly údajně nějaké díly notebooku vyměněny. Třetí reklamace stejné vady, při které jsme požadovali vrácení peněz však byla za 3 týdny zamítnuta s tím, že se závada technikovi neprojevila. My máme však nefunkční obrazovku natočenu na video. Jak máme dál postupovat abychom dosáhli vrácení peněz a zakoupili nový PC, který nutně potřebujeme ke své práci?
Děkujeme moc za radu
Dobrý den, pokud jde o vadu, která není tak snadno zjistitelná a firma ji zamítla, měl by jste se obrátit na znalce v oboru IT, který by závadu potvrdil v posudku. Pak by jste měl znovu kontaktovat prodávajícího a navrhnout mimosoudní řešení (tj. vrácení peněz i proplacení nákladů na znalce), které je nejrychlejší možnou cestou. Pokud se nedohodnete ani pak, zbývá jen soud. A to, bohužel pro Vás, není tak rychlé řešení, jak by jste potřeboval.
Dobrý den, zakoupila jsem sedací soupr. imitace kůže, při rozbalení jsme zjistili protlačení kůže špatným umístěním chromové nohy. V rozmezí 1 měsíce byl u nás 2x servisní technik vyslaný firmou, sepsal reklamaci a konstatoval neopravitelnost. Čekala jsem na vyřízení reklamace, ale nikdo se neozval a tak jsem po více než měsíci zaslala firmě doporučeně mé odstoupení od kupní smlouvy. Po 14 dnech se opět firma ozvala, že musí opět poslat servisního technika,který by sedačku opravil, jinak nemůže být reklamace vyřízena. Nechápu jaký jiný závěr by mohl tentýž člověk učinit a když jsem se odvolala na můj doporučený dopiis ve kterém odstupuji od smlouvy, bylo mi řečeno, že nic nedostali a ať se přijedu osobně domluvit (cca 100 km). Jak mám dále postupovat, mám právo na vrácení peněz? Od zakoupení výrobku a nahlášení vady již uplynuly téměř 2 měsíce. Děkuji za odpověď
Dobry den,
pred asi 14 dny jsem reklamoval u vyrobce (HP) notebook. Byl v zaruce. Notebook vubec nebylo mozne zapnout.
Po oprave mi byl Notebook vracen s vymenenou zakaldni deskou, jinak se vsemi komponentami ponechanymi. Bohuzel mi vsak byl zcela nepochopitelne zformatovan a premazan disk s daty a nainstalovan jiny operacni system. HP odmita odpovednost za data s tim, ze na ne se zaruka nevztahuje. Bohuzel vsak data, stejne jako pevny disk byla v poradku a uplne zbytecne byla smazana, coz pro me predstavuje nevycislitelnou skodu.
Pred odnesenim do servisu jsem jiz data zazalohovat nemohl - notebook, jak jsem napsal vyse, nesel vubec zapnout.
Existuji nejake moznosti jak na firme HP vymoci alespon castecnou financni kompenzaci? Nebo minimalne zaplaceni faktury, pokud by mi data za penize obnovila nejaka firma zabyvajici se obnovou dat?
Diky za pomoc.
S pozdravem M. Esser
Dobrý den, to je věc, kterou by měli prodávající se zákazníky při reklamaci řešit. Je naprosto logické, že v PC (telefonech, kamerách apod.) je řada důležitých dat, které je před opravou nutno zálohovat a tuto službu by měli při reklamaci poskytnout (a měli by to umět) na jejich náklady. Pokud se s nimi nedohodnete, mohl by jste zvážit náhradu škody, v krajním případě i soudně. Také by jste mohl kontaktovat znalce z oboru IT, aby posoudil, jestli byl zásah do HD skutečně nezbytný. Jestli ne, pak šlo o zbytečný zásah, nad rámec opravy a měl by jste další argument pro náhradu.
Dobrý den,
řeším problém ohledně reklamace, v březnu jsem kupovala pro známou kamarádky oblečení v cizině. Nyní mne paní kontaktovala že jí na kalhotách upadl jezdec a jelikož jsem jí věci prodala já tak mne neustále kontaktuje s tím že jí musím vrátit peníze nebo kalhoty vyměnit.Věci jsem koupila na její přání, nemám žádný obchod ani v tomto oboru nepodnikám. Přesto paní na svém trvá a každý den mi volá, píše a vyhrožuje. Jak postupovat?
Děkuji Soňa
Dobrý den, pokud jste ji koupi pouze obstarávala, pak ji odkažte na toho, kdo Vám věc prodal. To je prodávající, který odpovídá za vady.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com