Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
jsem na rodičovské dovolené s roční dcerou a plánuji druhé dítě ještě před dovršením jejích 3 let. Dostala jsem nabídku z mé práce ,kde mám pořád pracovní poměr, na 14 dní- měsíc na výpomoc. Když nastoupím, bude mít tato "brigáda" vliv na výši mé 2. MD?
Zaměstnavatel mi nabízí nástup na mou řádnou pracovní smlouvu,ale slyšela jsem ,že je vhodnější dohoda o provedení práce? Je to pravda? A co má tato dohoda obsahovat? Případně, jak je to s placením ZP a SP když jej za mne platí stát? A která ze smluv je tedy pro mě výhodnější,jak finančně,tak i do budoucna vzhledem k již zmiňované 2.MD.
A také má vliv,že můj původní zaměstnavatel zanikl(krajská nemocnice) a závazky převzala soukromá a.s.
Děkuji za odpověď. Lenka Kocurková
Dobrý den, ohledně dohod jsou zde již rozsáhlé diskuze, takže Vaše dotazy na věci, které již byly řešeny mnohokrát si zjistěte tam (např. diskuze na http://www.pravnik.cz/forum/topic-33.html).
Pokud jde o dohodu, tu můžete uzavřít u stejného zaměstnavatele jen pokud jde o jiný druh práce, než máte sjednaný v pracovní smlouvě. Kdyby šlo o stejnou práci, možné to není.
Jinak přivýdělek Vaši PPM u druhého dítěte neovlivní, ta se bude odvíjet od předchozí PPM. Pokud u zaměstnankyně za trvání téhož zaměstnání vznikne nárok na další PPM z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, považuje se za denní vyměřovací základ denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí PPM, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství.
Dobrý den, uzavřela jsem se zaměstnavatelem DPP s tim že rovnou uzavřeme DPČ kdybych přesáhla 150 hodin. To naprosto chápu, ale první výplata mi přišla se srážkou sociálního a zdravotního pojištění což si myslím že účetní udělala chybu, když jsem odpracovala teprve 80 hodin. Může se někde bránit, když mi účetní odmítla peníze za pojištění vrátit s tím že ona mi řekla že jednala správně??? Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, z DPP se tyto odvody neprovádějí, to je účetní skutečně na omylu. Informujte se na finančním úřadu a pokuste se ji opětovně vyzvat k vrácení přeplatku. Jinak Vám nezbude nic jiného než se domáhat peněz u soudu.
Dobrý deň,
Chcela by som Vás poprosiť o radu.
Dňa 23. 6. 2008 som nastúpila ako do zamestnania a pracovnú zmluvu –DPP,som dostala až s dátumom 2.7. 2008 s tvrdením že je to vo vnútorných smerniciach, že sa musí nastupovať vždy k prvým dňom
v mesiaci.Bol ich postup právne správny a nejedná sa o čiernu prácu keď mi nechceli vystaviť zmluvu k datumu 23.6.08?Rovnako by som
chcela vedieť,či zo zákona vyplýva ohlasovacia povinnosť zo strany zamestnávateľa pri prijatí nového zamestnanca?Postupoval zamestnávateľ správne?
Na zmluve sa nenachádza žiadny peňažný údaj, ktorý by určoval výšku odmeny, je daná opisom, že ju stanoví moj nadriadený vzhladom na prácu, ktorú som urobila.
Skutočnosť však bola taká, že v spoločnosť pod tým opisom odmeny
myslela, určitý počet telefonátov, ktorý keď nebol splnený, som
nedostala žiadne peniaze.
Je to možné, že zamestnávateľ nie povinný mi vyplatiť aspoň minimálnu mzdu?
Poradťe mi prosím, ako by som túto situáciu mohla riešiť.
Ďakujem
Dobrý den, není možné, aby Vám nebyla vyplacena žádná odměna, právní úprava minimální mzdy totiž platí i pro odměny z DPP.
Jinak práce bez písemné smlouvy se konat může, ale jde o porušení povinnosti zaměstnavatele vydat písemný právní podklad. To ovšem u DPP není tak striktní, protože DPP nemusí být uzavřena písemně, i když z hlediska právní jistoty účastníků vztahu je vždy lepší mít ji písemně. Z tohoto důvodu nejsou ani přesně dány náležitosti písemné DPP, ale měla by postihovat základní aspekty, tedy práci, místo, odměnu apod.
Bohužel nárok na odměnu za Vás nikdo jiný nevymůže a pokud nezaplatí dobrovolně, pak musíte podat žalobu o zaplacení. Předtím mu ještě zašlete předžalobní upomínku, oni dobře ví, že mají platit. Jestli nezaplatí, pak podejte žalobu.
Dobry den,
Uzavrela jsem dohodu o provedeni prace od 1.7. - 30.9.08. Ve smlouve mam napsano, ze jde pouze o administrativni vypomoc, ale jsem v logistickem oddeleni, kde musim najednou balit balíky, tridit dily do krabic atd. Už nyní mám odpracováno 150hodin, protoze zamestnavatel mi rekl, ze se tato smlouva bere jako na hlavni pracovni pomer a ma se dochazet do prace na 8 hodin. Nesmi se 150h prekrocit a proto firma mi zbytek proplati formou odmen, kdy ani nemam stanovenou vysi te odmeny.Myslim si, ze zde neni neco v poradku, protoze firma nemusi platit socialni a zdravotni pojisteni, ale preci jen nas brigadniky vyuziva na hlavni pracovni dobu. Nam se to financne ale nevyplati, protoze nejsme placeny jako na hlavni pracovni pomer. Chtela bych se zeptat, jak mohu z teto smlouvy vystoupit? Cetla jsem, ze smlouva konci uplynutim doby. Zamestnavatel se se mnou nijak domluvit nechce.
Dekuji za odpoved.
Dobrý den, prostě od smlouvy odstupte s tím, že byl naplněn limit 150 hodin a dohoda tím byla vyčerpána. Ovšem je možné, že se zaměstnavatel bude "mstít" a nevyplatí Vám odměnu. Pak se budete muset obrátit na soud, který by podle všeho měl rozhodnout ve Váš prospěch. Navíc se před soudem ukáže, jak jsou zaměstnavatelem porušovány zákony. Kromě toho je možné podat podnět na inspektorát práce, tohle je jasný případ obcházení ZP.
Dobrý den, chcela by som sa opytat ci zamestnávatel má právo v DPP uviest odmenu slovne, teda opisom, v zneni ze moju odmenu stanovi moj nadriadeny podla toho ako som vykonala svoju prácu. Alebo musi byt stanovena ciselne, teda prikladom 100Kč/hod? dakujem za odpoved
Dobrý den, výše odměny musí být stanovena jasně a srozumitelně. Pokud chce mít nějaký prostor pro uvážení odměny, pak ať stanoví pevnou složku (např. 80,-Kč/hod) a k tomu nenárokovou složku jako další odměnu, kterou uváží nadřízený podle výsledku práce.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s odměnou za práci u smluv Dohoda o provedené práci. Konkrétně u roznášky letáků. Při každém dovozu letáků je nová smlouva s odměnou (ve stejný den, jak dovezou letáky). Dopředu nevím, kolik za práci dostanu peněz. Pokud odměna za práci je malá a já zavolám vedoucímu, že s odměnou nesouhlasím a on není ochoten se domluvit na vyšší odměně, mohu ten den odmítnout roznášku? Někdy se stává, že za stejné letáky o stejné hmotnosti není ani 50% odměny jak dříve. Mohu se nějak bránit. Poslední dobou se to opakuje často. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, neznám znění Vaší dohody ani to, jak jste si sjednali odměnu. Takže se mohu těžko vyjádřit k tomu, proč zaměstnavatel Vaše odměny krátí nebo proč nastaly takové potíže.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com