Kategorie: Obchodní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Zdravím, mám takový specifický dotaz;
pokud bych si objednal zboží a při doručení zboží po mně chce dodavatel vyšší částku po té, co mi sdělí, že měli chybu v systému a že se zboží započítalo špatně. Mám v takovém případě možnost odmítnout zboží? Objednal jsem si třeba něco za 350 korun a přijde mi to za 450.
Díky moc za radu.
Zdravím, před 31 dny jsem odeslal notebook na reklamaci a prodejce mi ho dosud nezaslal zpět a ani mě neinformoval na možné datum zaslání. Jen by mě zajímalo, jestli mám právo požadovat zpět peníze a odstoupit smlouvy.
Díky
Dobrý den,
zakoupil jsem DVD přehrávač, z reklamace se vrátil jako neopravitelný - výměnu uplatnit u dodavatele (asi myslí prodejce), ten však zkrachoval. Po vybalení doma z krabice jsem zjistil, že přehrávač je vrácen jako naprosto nefunknčí. Firma provozující autorizovaný servis, kde byla prováděna oprava je ale zároveň dovozcem pro ČR - měli by výměnu tedy automaticky provést oni?
Dobrý den,
Zakoupila jsem si nové kožené lodičky.Asi hodinu poté jsem doma zjistila při odlepování štítku,že z boku je kůže nařízlá,což jsem si při koupi nevšimla.Již ale měli zavřeno.Pro jistotu jsem si botu hodinu po koupi nafotila před meteostanicí,aby bylo vidět vada,datum a čas.
Hned následující pracovní den jsem zašla do prodejny a reklamovala jsem boty.Řekla mi, ať se stavím za 14dní.Dnes jsem přišla,ale boty ještě nejsou opraveny.Je mi jasné,že opravu provést nelze,už by to bylo vždycky vidět.Řekla jsem jí,že v zákoně je napsáno,že musí bezodkladně závadu odstranit, pokud byla závada již před koupí,že chci vrátit peníze.Sdělila mi,že tam nemá vedoucí,bez ní nemůže taková rozhodnutí dělat,ale že na prodejnu vedoucí stejně nikdy nechodí.Tak jsem jí řekla,ať mi dá telefonní číslo,to zas,že nemůže. Tak jsme se domluvily,že jí přede mnou zavolá.Vedoucí jí sdělila,že mi reklamaci zamítnou.Můžete mi poradit,jestli mám nárok na vrácení peněz nebo na koho se mohu obrátit? děkuji mockrát
Dobrý den, prosím o radu. Koupil jsem si fotoaparát a asi po 3 měsících se objevila závada na displeji. Přístroj jsem reklamoval, fotoaparát opravili, a dnes, to je asi po roce, závada se na dipleji objevila znovu jen trochu na jiném místě. S fotoaparátem nejsem celou dobu spokojen a rád bych ho vrátil. Mám nárok při druhé opětovné reklamaci na odstoupení od smlouvy, na vrácení peněz? Předem děkuji za odpověď.
Nárok budete mít po třetí opětovéné reklamaci.
Dobrý den,
chtěla jsem se vás zeptat, jak postupovat s vyřízením reklamace u povlečení, které barví. Zakoupila jsem si bavlněné povlečení oranžové barvy, po vyprání a používání došlo k zabarvení bílé peřiny a polštáře. Musela jsem si vše nechat vyčistit a za tuto službu jsem si zaplatila. Při první reklamaci mi bylo zboží vráceno s vyjádřením, že hodnotí povlečení podle ČSN norem, podle stupnic a povlečení mi z tohoto důvodu vrátili, ale já si přeci nekupuji zboží, abych studovala nějaké normy, já ho kupuji především k používání. U prodejce jsem uplatnila druhou reklamaci, s tím, že je zboží nekvalitní a že požaduji vrácení peněz nebo jeho výměnu, jinak, že se obrátím na posouzení u ČOI a ještě ke všemu budu požadovat úhradu za vyčištění.
Prosím vás mám nějakou šanci k uznání této reklamace?
Děkuji.
Petra Boháčová
25.1.08 jsem u fy TV PRODUCTS CZ s.r.o.zakoupila Orbitrek.21.11.08 jsem ulplatńovala 1.reklamaci(prasklý úchyt pedálu,prasklý plast.pedál).Reklamace uznána,provedena výměna.5.1.09 jsem uplatňovala 2.reklamaci(totéž-prasklý úchyt pedálu+poškozená střed brzd.pásu).Reklamace sice vyřízena kladně(výměna dílů),ale s poznámkou,že stroj byl špatně sestaven a další stejná rekl.bude posouzena jako placená.Podotýkám,že O.byl k rekl.zaslán zcela rozložen.22.1.09 mi byl O.zaslán zpět v tomto stavu:prasklý plst. i stříbrný kryt,ulámané zarážky,ulomené kolečko k regulaci zátěže.O.jsem ihned reklamovala potřetí a žádala odstoupení od smlouvy.5.2.volal technik,že vady vznikly při přepravě a můžu za ně sama,protože O.nebyl odeslán v orig.obalu.Po výměně názorů řekl,že ho zdarma opraví a pošlou.Ptám se tedy,opravdu nemám nárok na vrácení peněz?Co když se zase ulomí úchyt pedálu?Jak se bránit tvrzení o špatném sestavení?A kam se obrátit,když s TV PRODUCTS se nedá domluvit?Jak mám postupovat?Děkuji.
Dobrý den,
koupili jsme synovi na vánoce hodinky (2.300,-), po dvou dnech nošení se mu odštípl (ulomil) kousek hmoty na patce co je mezi páskem a hodinkami, pásek nešel zpět nasadit- hodinky byly nenositelné.(podotýkám, že s nimi nikde nebouchl). Při reklamaci v prodejně nám sdělili, že nám nejspíš reklamace nebude uznána, protože se vztahuje pouze na hodinový strojek- nikoliv na pásek a patku. Mají pravdu ? Jak bychom měli správně dále postupovat?
Můžete nám prosím s touto reklamací poradit?
Děkujeme za pomoc.
p.Hořáková
Dobrý den,
chtěla bych vás poprosit o radu, jak se zachovat k podané reklamaci kožených nízkých kozaček. Boty jsou barvy bílé a na v ní jsou stříknuté zlatavé tvary, takže jsou bílo-zlaté barvy. Boty jsem si zakoupila 19.12.08 a dne 08.01.09 jsem je vyreklamovala, protože na povrchu bot kolem krajů vznikly z navlhnutí bot růžové fleky, které nejdou z bot odstranit. Myslím si, že v těch botech musí být zapuštěná nějaká barva, která to způsobuje. Uvnitř boty jsou oteplené, takže předpokládám, že jsou k zimnímu používání. Prodavačky se mě ptaly, zda jsem neměla červené ponožky nebo červené kalhoty, nevím, jak by červené ponožky propouštěly barvu na povrch bot a kdybych nosila červené kalhoty, tak by musely být boty zbarvené červeně od zvrchu dolů. Červené ponožky ani kalhoty nenosím. Žádnou impregnaci jsem za tak krátkou dobu nepoužila a myslím si, že by v tomto případě ani nepomohla.
Můžete mi prosím s touto reklamací poradit?
Děkuji.
Petra Boháčová
Dobrý den,
v červenci jsem reklamovala kočárek. Po dvou měsících užívání byla potrhaná a flekatá látka. Kočárek mi vyměnili za nový. U tohoto nového kočárku jsem po týdnu užívání zjistila, že je opět potrhaný na boudičce.(Což už muselo být při dodání, ale já jsem si to bohužel nezkontrolovala, protože mě to u nového kočárku nenapadlo). Opět jsem ho reklamovala, ale tato reklamace mi už uznaná nebyla a bylo mi sděleno, že to je mechanické poškození a není to v souladu s jejich záručními podmínkami. Když jsem jim napsala, jak je možné, že mi tu první reklamaci uznali a dokonce mi dali úplně nový kočárek, tak mi bylo sděleno, že mi ho vyměnili z dobré vůle, ale toto, že mi už neuznají. Chtěla bych se proto zeptat, zda je možné podle zákona jednou reklamaci uznat a podruhé tu samou neuznat?
Děkuji za odpověď, Simona T.
Dobrý den,
koupila jsem si před 2 týdny telefon. Již od začátku zamrzal, nezvládal více úkolů najednou. Dnes jsem jej odnesla do prodejny. Vzali si jej na klasickou reklamaci. Byl tento postup spravny? Kdysi jsem slysela o vyvratitelne domnence, vzhledem k tomu, ze tel. je temer novy. Jen nevim, jak presne se da toto uplatnit. Vada neni na prvni pohled patrna a tak ji nemohu prodejci primo ukazat. Paklize bude pri reklamaci shledano, ze tel. vadu ma, muzu okamzite odstoupit od smlouvy a telefon si nevzit? Dekuji, LR
Mám problém s reklamací notebooku.Před 2 měs. jsem ho po 4-té reklamoval u distributora Asus.Ten mi poslal zprávu, že mi do týdne pošlou dobropis. Následně mi přišla zpráva "Na tento NB bude vydán kredit distributorovi AT Computers". S tímto jsem měl jít do firmy,která mi ho prodala a tam mi měli,jak mi bylo při obdržení předchozí zprávy oznámeno,vrátit peníze.Zprávu jsem zaslal obratem do obchodu,kde jsem notebook kupoval.Dnes mi volal zaměstnanec obchodu,že můj rozbitý nootebook bude vyměněn za jiný a bude mi odeslán.Tak jsem tam volal,že mi bylo slíbeno od Asusu, že dostanu své peníze zpět.Bylo mi však sděleno,že se zde neuplatňuje občan. zákoník,ale obchodní.A podle obch. zákoníku nejsem koncový zákazník,což nechápu,protože notebook používám k podnikání a nikomu jsem ho neprodal.Proto se na mě vrácení peněz nevztahuje.Jako náhradu nabízejí notebook v hodnotě 10 000Kč(původní stál 21000),ale podobných parametrů.tímto se Vás tedy ptám,zda opravdu nemám nárok na vrácen peněz?Děkuji
Chvíli jsem dělal reklamačního technika a pokud se nic nezměnilo (za rok), tak je to zcela jasný případ. Čtvrtá reklamace a tudíž vrácení peněz. Nevím, zda to říkají správně podle toho zákoníku, ale to se mi nějak nezdá, zboží jako zboží. Nehledě na to, že by vám měli vydat jako protihodnotu zboží stejné pořizovací hodnoty.
Dobrý den,rozbil se mi vzduchovaci moturek do akvaria a když jsem ho šel reklamovat bylo mi řečeno že ho musejí poslat na opravu,ale počas opravy mi múžou chcípnout ryby v akvariu,mysleljsem si že takové zboží by mnělo být reklamováno výměnou zboží a né opravou když je na tom zavislé třeba život zvířete.děkuji za odpověd
Dobrý den,před časem jsem reklamovala MP3 přehrávač prostřednictvím České pošty. Přehrávač v ceně asi 1400 Kč jsem pojistila na 2000 Kč. Stalo se ale,že zásilka nebyla doručena na danou adresu a tak jsem tuto skutečnost reklamovala na poště. Doložila jsem i kopii faktury Za 2 týdny jsem byla vyzvána opět k návštěvě ČP, oznámili mi, že se zásilka opravdu ztratila a vyplnili se mnou formulář o uplatnění nároku na náhradu. Zde jsem uvedla cenu 1400 Kč a na dotaz kolik požaduji-1700 Kč. Za další týden mi byly poslány peníze na účet ve výši 840 Kč. Telefonicky jsem kontaktovala reklamační odd.ČP s dotazem, jak dospěli k takové částce a bylo mi řečeno, že ji našli na internetu a že žádnou kopii faktury dedostali.Chyba se stala opět někde na poště a když doložím kopii faktury, možná dostanu i rozdíl v ceně. Zajímalo by mne, když ale POSÍLÁM balík a POJISTÍM si ho na nějakou sumu, od které se odvíjí i poštovné, proč NEDOSTANU tuto SUMU CELOU? A případně jak mám postupovat a na čem trvat.Děkuji
Dobrý den, pojištění kryje ztrátu ve výši hodnoty zásilky, nikoliv celý pojistný limit, který byl sjednán. To by odpovědný subjekt kromě skutečné škody hradil navíc co nemá. Vaše škoda 1.700, pošta by podle Vás měla hradit 2.000, na rozdíl 300 ale nemáte žádný nárok. Vše se odvíjí od výše (skutečné) škody, s tímhle tedy neuspějete.
Ale doložit skutečnou cenu zásilky by neměl být problém. Zašlete reklamačnímu oddělení příslušné podklady o ceně zboží, vzhledem k pojištění by měl být rozdíl dorovnán bez dalších potíží.
Dobrý den, ztratila jsem záruční list, ale mám pokladní doklad a smlouvu(telefon jsem brala na splátky)na které je napsán telefon o který se jedná. Může se brát toto jako záruční list? Telefon mám rok a ted se mi rozbil, je tu nějaká možnost na záruční opravu?
Děkuji za odpoved
Dobrý den, musíte prokázat jen to, že věc byla koupena u prodávajícího. To, že chybí záruční list, reklamaci nijak neomezuje, byť obchodníci rádi tvrdí, že bez ZL nelze reklamaci uznat, což je lež.
Dobry den,
zhruba pred tremi mesici jsem si zakoupila Vckovy telefon.Po nejake dobe prestaval docasne fungovat svrchni displej.Telefon jsem reklamovala,reklamace byla vyrizena,telefon po mesici navracen.Do nekolika dnu tataz zavada, navic docasne zamrzani telefonu.Opet reklamace,po mesici mi byl telefon navracen s tim,ze v servise se zavada po vlozeni servisni sim karty neprojevila a k oprave tedy nedoslo.Telefon jsem se stejnymi poruchami reklamovala jeste tentyz den,kdy jsem i primo na prodejne obsluze zavadu ukazala jeste pred vyndanim vlastni sim karty.Nyni se telefon po treti navratil z reklamace,opet s argumentem, ze zavada se neprojevila a jeste po me chteji zaplatit jakesi reklamacni vydaje v hodnote 300 KC.Jaka jsou v tomto pripade moje prava a jak postupovat dal? Dekuji
Dobrý den, žádné reklamační náklady Vám účtovat nemohou. Vyřízení reklamace je jejich povinnost bez toho, aby zákazník nesl nějaké jejich náklady. Pokud není dohoda možná, bude muset nastoupit proces, který je zde popisován mnohokrát. To znamená znalecký posudek, opětovná reklamace podložená závěrem znalce o tom, že jde o vadu, za kterou prodávající odpovídá. Nedojde-li k vyřešení, pak se musí cestou žaloby. Eventuálně je možné navrhnout spotřebitelské rozhodčí řízení u hospodářské komory. Také lze podat stížnost na ČOI.
Dobrý den, zabývám se výrobou kalendářů z fotografií zákazníků. Před časem jsem měl "akci" 20% sleva pro zaregistrované zákazníky. Jedna záaznice nepřijala zakázku, kterou jsem pro ni vyrobil a odeslal na dobírku proto, že nedostala tuto slevu. Na její dotaz jsem jí sdělil, že není zaregstrovaným zákazníkem. Vzhledem k tomu, že se jedná o zboží zhotovené na zakázku, myslím si, že zákazník nemá právo o nepřijetí takovéto zakázky. Jak bych mohl prosím postupovat s touto zákaznicí? Děkuji.
Dobrý den, podle §53/8/c občanského zákoníku by tohle mělo být zboží upravené podle přání zákazníka, tudíž takové nenastupuje 14-denní lhůta k vrácení zboží. Zašlete ji tedy výzvu, ať splní své povinnosti z objednávky, jinak přistoupíte k řešení věci právní cestou. Takové soudní řízení ji původní cenu kalendáře značně prodraží.
V říjnu 2007 jsem se zakoupila mobilní telefon Samsung Z230. 19. 9. 2008 jsem u prodejce uplatnila reklamaci na nefungující nabíjení. Reklamace nebyla vyřízena do 30 dnů. Dotazem u prodávajícího dne 17. 10. mi bylo sděleno, že došel email, kde je uvedeno, že mobilní telefon je u servisního střediska opraven. Bude prý určitě doručeno prodejci dne 20. 10. 2008. Prý se zdrželo proto, že byl dodán pouze doklad o koupi a prodávající musel dodatečně doručit originál záručního listu. (Záruční list jsem při koupi neobdržela,dle sdělení prodávajícího stačí pro uplatnění reklamace doklad o koupi). Opravený telefon dosud nemám. Dne 31. 10.2008 mi prodávající sdělil, že servisní opravna reklamaci neuznala, údajně pro mechanické poškození kontaktu nabíjení. Opravu prý provedl jeho technik, který zakoupil originál dílu. Mám nárok vrácení peněz, z důvodu nedodržení 30 dnů reklamační lhůty? Mám pochybnosti o celém postupu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, není-li dodržena lhůta 30 dnů pro vyřízení reklamace, pak se na věc hledí jako by měla neodstranitelnou vadu. Kupující může požadovat výměnu věci nebo vrácení peněz. Podstatné je to, že nedodržel lhůtu, nikoliv jeho tvrzení o neuznání reklamace.
A jako u všech podobných dotazů platí, že nebude-li prodávající ochoten věc řešit podle zákonné úpravy, budete muset k soudu, popř. mu můžete navrhnout spotřebitelskou mediaci a rozhodčí řízení u hospodářské komory.
Dobrý den chtěla bych se zeptat co mám dělat:šla jsem si do zlatnictví zvětšit snubní prstýnek a oni mi ho zničili.S majitelem jsem se domluvila,že udělá nový,po dlouhé době udělal,ale úplně jiný prstýnek.Tak jsem se sním nakonec ještě jednou domluvila.že tentokrát udělá ten správný.Čekala jsem měsíc a půl a dnes jsem se dočkala,ale udělaly zase jiný prstýnek,sice je mu podobný,ale furt to neni to samý.Zvlášť když to porovnám s manželovým snubním prstýnkem,tak jdou vidět rozdíli.Snubní prstýnek jsem nepřevzala a chtěla bych se zeptat jaké mám práva.Původně ten prstýnek byl vyrobený v jiné prodejně,nejlépe by bylo kdybych si ho mohla nechat udělat v té prodejně kde byl vyrobený,a majitel ktery ho zničil mi ho zaplatil.Už jsem mu to předtím navrhovala,ale on o tom nechtěl ani slyšet.Prosím Vás poraďte mi co mohu ted dělat.Byla bych ráda,kdyby se to nějak vyřešilo,ale nechcu ustupovat a vzít prstýnek i když bude vypadat jinak.Děkuji Chytilová
Dobrý den, jestliže Vám věc nevrátí tak, jak si představujete, pak spíše než o reklamaci půjde o náhradu škody za věc, kterou zničil. To znamená, že pokud nedospějete k nějakému řešení a on neuhradí škodu (buď uvedením věci do "původního stavu" nebo zaplacením v penězích), budete muset podat žalobu o náhradu škody. Vysouzenou náhradu pak můžete použít podle svého, třeba na zhotovení šperku u původního zlatníka.
DOBRY DEN,NEDAVNO JSEM SE ROZHODLA PRO REKONSTRUKCI KUCHYNE.V OBCHODE NABIZELI ZDARMA POCITACOVY NAVRH,CEHOZ JSEM VYUZILA.PLANEK ZHOTOVILI,KUCHYN DODALI,JEN NA DOPORUCENOU DIGESTOR JSEM CEKALA DELE JAK MESIC.BOHUZEL JSEM TEPRVE VCERA ZJISTILA,ZE ONA DIGESTOR SE PODLE PLANKU ZABUDOVAT NEDA,PROTOZE BY MI PREKAZELA PRI OTEVIRANI OKNA.KONTAKTOVALA JSEM PRODEJCE,TEN MI ZDELIL,ZE MOU DIGESTOR VEZME DO KOMISNIHO PRODEJE.MAM NEJAKE JINE MOZNOSTI?DEKUJI J.Z
Dobrý den, a kdo udělal chybu v zadání? Prodávajícího jste o tom při objednávce nejspíš neinformovala, když píšete, že jste na to přišla sama teprve při instalaci zařízení. Ani jste neměla připomínky k vyhotovenému plánku. Není tedy snadné stanovit, kdo udělal chybu a je za ni odpovědný.
Prodávající s Vámi věc alespoň nějak řeší. Pokud by dospěl k závěru, že jde o Vaší chybu, pak by Vám nakonec žádné takové řešení nabízet nemusel.
Děkuji za Vaši odpověd.Má zaležitost se díky ochotě paní vedoucí vyřešila velice brzy a bez zbytečných průtahů.Paní vedoucí si ode mě zboží převzala a vrátila mi peníze s tím,že odsavač nabídne jinému zákazníkovi.Jen jsme se museli dohodnout ohledně odpočtu DPH,tudíž mi vrátila přibližně o 300kč méně.Nejsem si jista,že to tak být mělo,ale po přečtení Vaší odpovědi jsem ráda,že se věc vyřešila,,bez problémů".Kéž by bylo více takových prodejců.Děkuji Zemanová
Dobrý den,tak mě teď volali z prodejny,že mě reklamaci na vyšisování kočárku neuznali..že to mají napsané v záručním listě,že na vyblednutí barev látky potahu vzniklé praním a neodpovídající pokynům,nebo zesvětlení způsobené vystavování kočárku přímému slunečnímu záření či vlhkosti...Tak teď nevím jestli to mám reklamovat znova,že nesouhlasím s vyjádřením výrobce(distributora) a nebo si ho vzít zpátky a s tím,že mám prostě smůlu...myslíte že mám šanci na vrácení peněz,když bych se obrátila na někoho jiného?Děkuji Jana Lachmanová
Dobrý den, myslím, že k tématu Vašeho kočárku jste zde dostala již řadu užitečných informací. Fakticky to ovšem musíte řešit sama, v této poradně tohle za Vás nevyřídíme. Ještě je zde šance pokusit se kontaktovat znalce, který by vypracoval posudek, z něhož by vyplynulo, jestli jde o vadu, za kterou odpovídá prodávající, ale asi bude problém, že takový znalec nejspíš nebude ve Vašem okolí. Do záručního listu si totiž mohou napsat co chtějí, ale odpovědnosti je to nezbavuje. Pokud by jste byla v právu, museli by Vám náklady na znalce uhradit v prodejně.
A k Vašemu argumentu, že mediace se nekoná ve Vašem městě, nevím, co dodat. Jestli je skutečně velký problém v tom, zajet si k mediačnímu řízení do jiného města, pak se urovnání reklamace asi nedočkáte.
Dne 6.5.2008 jsem u fy TV PRODUCTS CZ s.r.o. zakoupila Orbitrek. Dne 13.5.2008 jsem uplatňovala 1.reklamaci - nelze namontovat monitor, stržený pedálový šroub - reklamace uznána (výměna monitoru + dodání nových šroubů). Dne 2.6.2008 jsem uplatňovala 2.reklamaci - měřič pulzu nezobrazuje pulz (k reklamaci zaslány madla + měřič pulzu - obojí vyměněno). 3. reklamace byla dne 11.7.2008 - při šlapání dochází k zadrhávání brzdného pásu, hlasitě hučí, přeskakuje, levé madlo má jiný sklon, uvolněná ploška pro měření pulzu (zaslán celý přístroj) - provedena výměna ložisek, seřízení osy ventilátoru + celého výrobku. Po jeho vrácení jsem zjistila, že každé madlo má jiný sklon = 4.reklamace dne 19.7.2008. Asi po 14 dnech se mi reklamovaná madla vrátila, ovšem bez jakéhokoliv vyjádření, pouze přebalená do jiného obalu , což nepovažuji za vyřízenou reklamaci. Z výše uvedených důvodů jsem ztratila o uvedený výrobek zájem a chtěla bych vědět, zda mohu odstoupit od kupní smlouvy. Děkuji Kvapilová
Dobrý den, pokud se na věci vyskytnou v průběhu záruční doby více jak 4 různé vady, pak lze od smlouvy odstoupit podle § 622/2 občanského zákoníku: Jde-li o vadu, kterou nelze odstranit a která brání tomu, aby věc mohla být řádně užívána jako věc bez vady, má kupující právo na výměnu věci nebo má právo od smlouvy odstoupit. Táž práva přísluší kupujícímu, jde-li sice o vady odstranitelné, jestliže však kupující nemůže pro opětovné vyskytnutí vady po opravě nebo pro větší počet vad věc řádně užívat.
Dobrý den,Tak jsem byla reklamovat kočárek.V prodejně se mě pomalu vysmály,že nemám šanci na úspěch..Byla jsem se zároveň přeptat i u nás Sdružitelů ochrany spotřebitele.Tak mě odpověděli jen soudní cestou a nebo mimosoudní.Zatím jsem vyjádření nedostala čekám a uvidím co se bude dít dál.Jsem rozhodnutá i třikrát reklamovat ten kočár,když mě to zamítnou,ale potom bych to chtěla dotáhnout jinam a nevím kam.Tady u nás mě moc neporadili,jen abych měla všechny papíry u sebe.Mimosoudně řešit by to šlo,ale zase to není v našem městě...a na soud nemám dostatek financí.Pěkný den Jana Lachmanová
Dobrý den, v současné době se již rozjíždí mediační a rozhodčí řízení pro řešení spotřebitelských sporů. Je rychlejší a levnější než klasický soud. Vyčkejte tedy na vyjádření ze SOS nebo si ještě zavolejte na Hospodářskou komoru ve Vašem regionu.
Dobrý den,
přibližně před rokem jsem si koupila indukční vařič a při vaření na něm došlo k tomu, že mi přestal fungovat mobilní telefon a hudební věž .Mám proto podezření, že se jedná o nebezpečný výrobek.V obchodě jsem ho chtěla vrátit a neuspěla jsem. Jak prosím tuto situaci řešit, abych se vyhnula soudní cesty, která je pro mě nákladná.
Děkuji Zelinková
Dobrý den, pokud reklamaci prostě neuznají, pak jiná cesta než soudní není. Ovšem závadu a škodu z ní by potvrdil teprve znalec, Vaše domněnka, že škodu způsobil vařič, sama o sobě skutečně nestačí.
Dobrý den..Mám na vás takový dotaz.V listopadu roku 2007 jsem si zakoupila v obchodě kočárek pro miminko.Začala jsem ho používat až v únoru 2008,kdy se dítě narodfilo a již v květnu se barva na kočárku vyšisovala.Volala jsem do obchodu a tam mě paní vedoucí upozornila,že v záručním listě mají napsáno,že se na vyšisování reklamace nevztahuje.Asi po 14dnech jsem jim byla tam kočárek ukázat a znova mě přesvědčili v prodejně,že mě výrobce reklamaci neuzná.Tak jsem to nechala být.Ale teď je to horší a horší.Proto se obracím na vás s prosbou jestli mám nějakou šanci na reklamaci,když mají v záručním listě napsáno:Na vyblednutí barev látky potahu a nebo zesvětlení způsobené vystavováním kočárku na přímém slunečním záření či vlhkosti se reklamace nevtahuje..Děkuji za informaci...Kočárek jsem koupila 10.11.2007..Jana Lachmanová
Dobrý den, záruka je záruka a to, že prodávající předloží nějaké prohlášení (svoje nebo od výrobce), že za něco neručí ho odpovědnosti nezbavuje. K tomu, aby si sami zužovali zákonné záruky nejsou oprávněni. Pokud by jste na tom trvala, měli by reklamaci vyřídit. Můžete kontaktovat Českou obchodní inspekci nebo regionální poradnu Sdružení obrany spotřebitele.
Dobrý večer...děkui za vaši odpověď...pokusím se u nás pozeptat na ČOI a nebo na Sdružení obrany spotřebitele...Jana Lachmanová
Objednala jsem kož.sed.soupr.62000,-,včas dodána.Při vybalení zjištěny nedostatky s provedením.Opakovala jsem,že to nemohu převzít,že sešití je hrozné,i flek-vady při činění.Prodejce trval na doplatku.Nechtěla jsem to doplatit.Prodejce,milá,sympatická paní řekla,že ji tedy odvezou,na to jsem kývla.Po její odmlce obrátila,že nemusím doplatit celou částku,že to odvážet nebude,že daný problém rychle vyřeší.Přesto jsem řekla,že do vyřízení problému ji nemohu převzít,s tím si nevezmu záruční list.Dodací list jsem podepsala,větu že jsem zboží převzala,že zboží je v pořádku jsem škrtla.Mám doma sedačku,jsem s ní nespokojena,bez záručního listu a nedoplatila částku 8000.-,abych se jistila,že je to požene k rychlejšímu vyřízení.Vypsali reklamační protokol.Bohužel jsme termín co nejrychleji domluven jen ústně.Po týdnu žádné reakce mi řekli,že to je klasická rekl.,zboží mám doma,je převzato,dodák podepsaný.má přijet technik dovozce,ne prodejce.To lze?Lze prokázat jejich záměr v oklamání převzetí?
Dobrý den, to, že posílají osobu k posouzení je poměrně časté, především kvůli tomu, že přesun velkých kusů nábytku je složitý. Prodávající je povinen reklamaci vyřídit do 30 dnů. Pokud ne, vznikne Vám právo požadovat výměnu věci nebo vrácení peněz.
Asi před měsícem jsme si koupili zahradní altán. Byl složen z hliníkových tyčí jak po bocích, tak na střeše a nahoře byla nepromokavá plachta. Na zahradě nám stál pouhých 14 dní. Pak zapršelo a plachta se celá prorvala, hliníkové tyče střechy se pokřivily a střed se celý zlomil.Toto vzniklo tím, že plachta nešla pořádně propnout a jak začalo pršet, udělaly se v ní vaky a tíhou vody se roztrhla a zničila tak i konstrukci střechy. Reklamaci nám neuznali a já bych ráda věděla, jak dále postupovat. Altán stál skoro 8. tis. na které já šetřím skoro rok a za tuto sumu by měl něco vydržet. Nebyla to ani žádná vichřice, ani liják, prostě obyčejný děšť a altán toto neustál. V originálním balení nebyl ani záruční list, což jsme zjistili až doma po otevření a ani žádný průvodní dopis, kde by bylo varování, že se tento nesmí používat v dešti, případně ve větru. To, že jsme vyhodili jen tak oknem tolik peněz se mi ani trošku nelíbí. Altán je nyní nepoužitelný. Mohu se ještě nějak bránit? Děkuji
Dobrý den, zajistěte si znalce, ať Vám posoudí, jestli jde o vadu, za kterou ručí prodávající. Pokud ano, budete mít nárok na to, aby Vám prodávající posudek zaplatil. Pak ho můžete znovu kontaktovat, nabídnout ještě jednou, aby věc řešil. Pokud ne, musíte k soudu. Také kontaktujte Českou obchodní inspekci.
Dobrý den,
měla bych dotaz.Před týdnem jsem si koupila MT na zplátky,po dvou dnech se v něm něco porouchlao tak jsem ho chtěla vrátit,bylo mi řečeno že vrátit to nejde že jsem ho používala a že ho pošlou na reklamaci.Mě jde teď o to jestli mám na něco vůbec právo.
Za prvé mi řekli že pokud to půjde opravit tak že nemám nárok na odstoupení od smlouvy : jenže podle mého na něco právo mít musím ,pokud ne tak jsem si za 15,000,-kč koupila vlastně opravovaný MT takže ani né nový.
Za druhé mi bylo řečeno že pokud uznají že nejde opravit tak mi vrátí peníze,jenže já jsem si ho brala na zplátky a oni mi vrátí jen částku jakou mají uvedenou u zboží a já budu muset nadále zplácet půjčku i když nebudu mít žádné zboží a přeplatím vlastně za nic několik tisíc.
Co s tím mají pravdu nebo mám na něco právo abych neměla za 15,000Kč opravovaný MT a nebo zplátky na něco co ani nemám????
Moc děkuji za rychlou odpověď.
S pozdravem Podaná
Dobrý den, zboží jste koupila a pokud mělo závadu, pak má prodávající právo na reklamaci. Není povinen Vám hned vracet peníze. Zboží se někdy prostě pokazí a tohle riziko podstupujeme všichni. A to, že jste si MT koupila na splátky není věcí prodávajícího, ve vztahu mezi Vámi a poskytovatelem půjčky nijak nevystupuje a tudíž je na Vás, jak si půjčku vyřešíte. Jinak nároky z vad se řídí podle toho, jde-li o vadu odstranitelnou či ne. Podle toho lze pak požadovat opravu, výměnu, přiměřenou slevu nebo odstoupení od smlouvy.
Ve vašem případě u prodejce můžete uplatnit rozpor s kupní smlovou - viz § 616, odst. 4. Obecně se má za to, že vada byla už při zakoupení výrobku. Rozpor s kupní smlouvou lze uplatnit do 6 měsíců od zakoupení výrobku. Lhůta na vyřízení je 30 dnů, poté Vám musí prodejce vrátit peníze. Musíte však důrazně prodejci sdělit, že si nepřejete reklamaci,ale rozpor s kupní smlouvou. Z osobní zkušenosti vím, že prodejci § 616 neznají. Co se týká splátkového prodeje, nemohu poradit, ale více na www.spotrebitel@info.
Dobrý den,
rád bych se zeptal na dobu záruční doby u opravy plynového kotle. Jedná se o to, že v lednu minulého roku nám pacovník fyrmi AT servis diagnostikoval závadu spočívající v poruše součástky zapalovacího čidla. Závada byla odstraněna a součástka byla vyměněna za novou Nyní kotel vykazoval stejné potíže jako před rokem a pracovník téže firmy opět diagnostikoval stejnou závadu - poruchu stejné součástky. K mému překvapení mi sdělil, že na tyto závady je poskytována pouze 6měsíční záruční doba místo obvyklých 24měs. Chápal bych pokud by se jednalo pouze o seřízení nebo něco takového, ale na náhradní díl by měla být přeci 24 měs záruka. Můžete mi prosím poradit jak mám postupovat?
Děkuji
Dobrý den, musí se odlišit dva různé režimy záruční doby. Jedna se týká samotného výkonu, práce technika a činí 6 měsíců (§646 občanského zákoníku). Pro samotnou součástku, která je vyměněna za novou začína po výměně běžet nová záruční doba v délce 24 měsíců.
Dobry den, prosim o radu. Podobny dotaz uz tu byl. Pritelkyne si asi pred rokem koupila ve zlatnictvi hodinky. Uz 3x reklamovala stejnou zavadu. Vypadavaji ji okrasne kaminky na horni strane hodinek. Kdyz chtela, aby ji vratili po 3 reklamaci penize, prodavajici ji rekla, ze v zadnem pripade penize nevraci, ze u nich to chodi tak, ze si musi vybrat jine zbozi..Ma na tohle prodavajici narok? Pritelkyni se v prodejne uz nic nelibi, co ma delat? Predem dekuji.
Dobrý den, prodávající si často vymýšlejí pro zákazníky tvrzení, které nemají oporu v zákonech. Tohle je naprostý nesmysl. Volba nároku je na kupujícím. Po třetí stejné vadě si může vybrat jestli chce zboží vyměnit nebo odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz. Takže prodávající není ten, kdo o tom rozhoduje. A jako bylo v poradně řečeno již mnohokrát, pokud se věc nevyřeší, je to na žalobu i na podnět pro ČOI.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda mám nějakou šanci vyreklamovat mobil zakoupen 11/2006 pro závadu stálého vypínání signálu, v sim kartě závada není, když mám pouze záruční list se jménem prodejce, datem a číslem výrobku a kopii smlouvy úvěrové, jelikož mobil byl pořízen ( již je placen) na splátky.Děkuji
Dobrý den, záruční doba je 24 měsíců, tudíž je ještě v záruční době. Není ani podstatné jaké k němu máte doklady, protože jediné na čem záleží je to, že musíte být schopná u koho přesně jste přístroj koupila. Jak se k Vaší reklamaci prodávající postaví to uvidíte sama.
Již po třetí budu reklamovat přední levé otáčivé kolečko u kočárku.První reklamace(19.9.2007)mi byla zamítnuta-cizí zásah,ale opraveno.Kolečko se nám mimo domov uvolnilo.Přítel ho přidělal.Druhá reklamace(15.10.2007)mi byla opět zamítnuta=neoprávněná reklamace,zanedbaná údržba,ale opravena.Kolečko se v kloubu "sekalo",stavělo se na příč.Nepochopila jsem vyjádření technika,jak jsem za tak krátkou dobu mohla zanedbat údržbu?O kočárek se řádně starám a ošetřuji pohyblivé mechanismy.Jak mám nyní postupovat?Dát kočárek na reklamaci a čekat na vyjádření?Co když mi ji opět neuznají,ale opraví? Mám si ho převzít nebo ne?Děkuji zoufalá maminka
Dobrý den, jestliže se stejná vyskytne 3x po sobě, pak je možné odstoupit od smlouvy. Jestli prodávající nesplní své závazky, můžete podat podnět na Českou obchodní inspekci a žalobu o zaplacení (vrácení) kupní ceny.
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, ako sa postupuje v prípade reklamácie silonkových pančúch.Neide o dvadsaťkorunové pančuchy, ale značkové za 200 Kč. Pančuchy som kúpila bez skúšania, u týchto výrobkov ani skúšanie nieje možné. Hneď som ich išla domov vyskúšať a zistila som na nich vadu-dieru. Na 99,9% som ju nespôsobila ja, ale to nemám ako dokázať. Do hodiny som odniesla pančuchy do predajne, vzali ich na reklamáciu. Majiteľka predajne ich posiela k výrobcovi a predpokladá, že reklamáci neuznajú. Ako postupovať v tomto prípade? Funguje tu ochrana spotrebiteľa? Nikto už nezistí kedy a kto spravil tu dieru, a v nevýhode som ja pretože ja som im za tovar zaplatila a nemám ani tovar ani peniaze...
Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň
Dobrý den, reklamaci musí vyřídit do 30 dnů. Když ne, tak můžete od smlouvy odstoupit a požadovat vrácení peněz.
Dobrý den, máme problém s vyřízením reklamace manželské postele na které se nedá spát a kterou jsme před měsícem reklamovali v záruční době u prodejce.prodejce předal reklamaci výrobci postele.Při návštěvě technika nám bylo sděleno,že se lamely propadly nadměrným zatížením,jelikož jsou dělané pouze do 90kg, což nám nebylo sděleno ani při koupi u prodejce ani v průvodních papírech k posteli se toto nedočetli.A technik tvrdí že prodejce je o tomto informován.Reklamace nám byla na místě zamítnuta,že proleženina na obou matracích je v normě,technik nám ale vyměnil na každé straně po 2 ks lamel.Podepsal jsem servisní protokol, kde bylo sepsana práce technika co s posteli provedl,nyní je stav postele ještě v horším stavu a o další reklamaci s náma nikdo mluvit nechce.prodejce nám tvrdí že o žádné váze informován není,že se to tam uvádět ani nemůže,jelikož by klesl prodej.na posteli spát nemůžeme,jelikož na spíte jakoby jste měl pod zády polštář.postel je nepoužitelná.co stím,poradte prosím.
Dobrý den, na podobný problém již bylo odpovídáno několikrát: Jestliže Vaši reklamaci neuznali, budete se muset obrátit na znalce, který určí, že jde o vadu výrobku, která nebyla způsobena Vámi. Jestliže bude posudek ve Váš prospěch, kontaktujte prodávajícího s návrhem smírného řešení a požadujte opravu věci a zaplacení nákladů na znalce. Jestliže budou odmítat i nadále věc řešit, nezbude Vám než podat žalobu. V případě výhry Vám náklady soudního řízení, popř. i na právníka, zaplatí protistrana. Můžete také podat podnět na Českou obchodní inspekci, ta za Vás sice Vaše práva nevymůže, ale může uložit pokutu za porušování zákona o ochraně spotřebitele.
Dobrý den, chtěla bych vědět,jestli musím mít při reklamaci výrobku záruční list i paragon o zaplacení výrobku. Prodejce chce po mě k záručnímu listu, který je vyplněný, i paragon.Děkuji Machulová
Dobrý den, jediné, co musíte prokázat je, že jste výrobek zakoupila v prodejně. Na to stačí účtenka, paragon, popř. svědek. Záruční list není k reklamaci nutný, to je výmysl prodejce. Popřípadě se obraťte na Českou obchodní inspekci.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com