Diskuze ke článku 'Podnikatel a řemeslná živnost a změny po 1.7.2008' - fórum

Zbyněk Bouda  |  22.05.2008  |  diskuze (7)
Postup při zahájení řemeslné živnosti a přehled zásadních změn po 1.7.2008.

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

garant

Irena Bouchalová, 09.02.2010 19:01:22

Mám dotaz:Dva roky jsem OSVČ v oboru pedikura, manikura a nehtová modeláž. Nyní si chci rozšířit živnost o kosmetiku. Chci se zeptat zda potřebuji nyní nového garanta na kosmetiku, když budu mít další živnost? A může být garantem například kadeřnice nebo jiná pedikérka?

řemeslná živnost

Richard Klemeš, 21.10.2009 20:58:13

Dobrý den,chtěl bychse zeptat co potřebuji je-li to možné, abych dostal něco jako výuční list i když nejsem v oboru vyučen,ale řemeslo dělám již 10let na ŽL.Prostě jednduše doklad o odborné způsobilosti,kdo by mi ho vydal a co k tomu potřebuji.Děkuji předem za odpověď,s pozdravem Klemeš.

Potřebné vzdělání

Jan Kacíř, 19.10.2009 12:25:44

Dobrý den,
dnes jsem byl žádat na živnostenském úřadě pro založení živnosti. Zažádal jsem si o několik živnosti volných a také o 2 živnosti řemeslné a to o Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení a o Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení. Mám vzdělání s maturitou v oboru 26-47-M/002 Elrktronické počítačové systémy, poté 1 rok praxi v počítačové firmě na pozici prodavač/technik a dále 2 roky na pozici správce sítě. I přesto mně na živ.úřadě ale sdělili, že je třeba posoudit, zda je mnou dosažené vzdělání dostatečné a že je třeba to posoudit. Postupovali správně? Já jsem si jistý, že vzdělání v oboru a i praxe je pro založení této činnosti víc než dostatečná. Děkuji za odpověd. Kacíř Jan

forma dokazani praxe

Jiří Juřička, 10.11.2008 15:42:22

Dobry den, mel bych takovyto dotaz. V r. 2005 jsem absolovoval rekvalifikacni kurz Pruvodcovske cinnosti horske na jehoz zaklade mi byl vydan zivnost list (v te dobe nebyly zadne dalsi podminky jako delka praxe apod. - pouze doklad o absolovani kurzu, vypis szrejstriku trestu a z finacniho uradu). V letosnim roce si tento kurz udelala manzelka, ktera jiz ctyri roky vykonavala praxi jakozto vedlejsi pruvodce CK bez naroku na odmenu. Od CK dostala potvrzeni, ze 4 roky zde vykonavala praxi. Nyni ji na zivnostenskem uradu tvrdi ze dle paragrafu 7 odstavec 4 musi tuto praxi dolozit pracovni smlouvou. Ja sam ji pry nemohu vykonavat odpovedneho zastupce , neb udajne 4 roky praxe nemam - ZL mam od cervence 2005. Maji na zvnostenskem uradu pravdu nebo si opet jen neco vymysleji?
Dekuji.

Re: forma dokazani praxe

Mgr. Oldřich Topka, 13.11.2008 11:14:48

Dobrý den, ŽÚ vychází striktně ze znění uvedeného §7: "Pokud je v rámci odborné způsobilosti vyžadována praxe v oboru, rozumí se jí pro účely tohoto zákona výkon odborných činností náležejících do oboru nebo příbuzného oboru živnosti, ..., osobou vykonávající samostatné odborné práce odpovídající oboru živnosti v pracovněprávním vztahu, služebním, členském nebo obdobném poměru (dále jen „pracovněprávní vztah“).". Přímo pracovní smlouvu tedy dokládat nemusí, stačilo by předložit třeba jen dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti, což jsou také pracovněprávní vztahy nebo prohlášení CK, že taková dohoda existovala a sjednaná činnost byla skutečně vykonávána.

doložení praxe

Karel Hořejší, 08.07.2008 14:02:10

Dobrý den chtěl jsem se zeptat co by mělo obsahovat potvrzení o šestilete praxi a kdo jej muže vystavit.Stačí doklad že jsem u firmi od roku 1997-2008 a že tato firma se touto čiností zabíva. Děkuji

Re: doložení praxe

Mgr. Oldřich Topka, 14.08.2008 14:48:34

Dobrý den, pro ŽÚ není podstatné, že se firma zabývá nějakou činností, ale to, že firma potvrdí, že jste takovou činnost skutečně vykonával. Příklad: může jít třeba o firmu stavební, ale pokud tak zaměstnanec vykonával administrativní činnosti, pak mu těžko může potvrdit, že se zabýval třeba stavařinou.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »