Problematika Ochranných pásem - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Problematika Ochranných pásem

Tomáš Nový, 08.07.2008 13:48:44

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na několik informací ohledně ochranných pásem. Ochranná pásma jsou ve smyslu vlastnických omezení podobná jako věcná břemena. Ve sbírce zákonů sem našel taxativně vymezené druhy ochranných pásem - zajímalo by mě, kdy vzniká ochranné pásmo - zdali již při budování např. vodovodního potrubí nebo je k tomu potřeba vydání rozhodnutí stavebního úřadu?
také by mne zajímalo, zda musí být toto ochranné pásmo uvedeno v informacích o pozemku na katastrálním úřadě (při vkladu nemovitosti do katastru nemovitostí) a mohu-li případně využít na svou obranu, při sporu, že tam ono ochranné pásmo nebylo uvedeno?

A můj poslední dotaz se týká postupu řešení - kdy např. stavební úřad povolí stavbu zasahující do ochranného pásma, staba je zkolaudována a následně se ozve např. majitel vodovodního potrubí (který předtím nic nenamítal), že bylo narušeno ochranné pásmo a požaduje stavbu zbourat, mohu se nějak bránit?

Re: Problematika Ochranných pásem

Mgr. Oldřich Topka, 30.07.2008 16:29:19

Dobrý den, ke vzniku takového pásma může dojít již např. právní moci příslušného rozhodnutí (třeba územního). Ale takových pásem je značné množství, jejich režimy se liší. Do KN se nezapisují. Před uskutečněním určitého záměru je ovšem nutné kontaktovat provozovatele sítí a dodavatele energií se žádostí, aby se vyjádřili, zda v místě plánovaných činností není nějaké takové vedení s ochranným pásmem. Ostatně to dělá i SÚ, když vyzývá dotčené orgány a instituce a žádá je o stanovisko ohledně infrastruktury a vedení jejich sítí. Pokud po Vás někdo požaduje odstranění stavby, pak je to věc velmi právně a důkazně komplikovaná a měl by jste ji řešit za pomoci právního zástupce.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »