Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den ,moc Vás prosím o radu. Mám rodiče ve věku 64 let jsou nemocní a otec vážně .Mají velké potíže s bratrem kterému je 32 let ,nedělá,pije,už začíná být i agresivní a došlo to tak daleko ,že museli prodat rodinný dům ,aby poplatili dluhy,protože jim hrozila exekuce. Nyní jsou 4 měsíce v bytě a už jim opět přišli dvě exekuce.Já jsem sestra ,mám vážné problémy se srdcem -jsem po operaci a už to nezvládám unést ,když za mnou matka chodí jen z důvodů -půjč mi .Snažila jsem se jí vysvětlit ,že pokud ho bude neustále tahat z problémů a řešit je za něj ,tak se jich nikdy nezbaví ,protože on na to spoléhá . Matka na to nechce slyšet. Když se přestěhovali ,tak jsem jí domlouvala ,aby mu tam už trvalé bydliště nedávala,ale dala . Nyní by ho chtěla dostat z bytu a zrušit mu trvalý pobyt . Můžete poradit jak může zrušit trvalý pobyt a jak ho nyní může dostat z bytu. Byla jsem se informovat u lékaře zda ho můžu dát na léčení ,ale prý by můsel chtít on sám ,nebo mu to přikázat soud.
Dobrý den. Je to již čtrnáct dní, kdy jsem přišel z práce domů a na stole jsem našel dopis zanechaný manželkou, v kterém mi napsala že se mnou již nechce žít a že odchází s dětmi. Po té jsem zjistil, že odešla bydlet ke svojí sestře, kde do posud bydlí v bytě 2+1 s počtem 8 osob. Odešla se dvěmi dcerami ve věku 16 a 6 let, přičemž mladší z dcer Je v předškolním věku a měla by chodit do školky. Místo toho nechává dceru samostatně si hrát a sama přes den spí, neboť pracuje jako pekařka a má pouze noční směny. Když jsme se sešli abychom si o tomto promluvili, řekla, že hoky patří k ní a chtěla po mě danou částku výživného. Načež já jsem zůstal v plně vybaveném bytě 3+1 se synem, kterému je 18 let. Mám zaměstnání s pracovní dobou takovou, že jsem ráno schopen odvést dceru do školky a po zaměstnání ji včas vyzvednout.Pracuji jen na jednu směnu a to od 7hodin ráno do 15hodin odpoledne. Navíc mají na mé adrese děti i manželka pořád trvalé bydliště.Prot se ptám. U koho by měli děti zůstat?
Dobrý den, pokud se na tomto nedokážete dohodnout, bude to rozhodovat soud. Ten pak bere v úvahu zájmy dítěte. Jak však soud nakonec rozhodne, nelze předjímat. Je ale pravdou, že v České republice je častěji rozhodováno tak, že dítě zůstává v péči matky.
Dobrý den,
moje maminka se v roce 2009 rozvedla. Vlastní polovinu domu, ve kterém s otcem bydlí. Chtěla by si s mojí mladší (15.letou) sestrou najít samostatné bydlení, ale jelikož má nemovitost ve vlastníctví, tak nemá nárok na pronajatý byt od města. Vypořádání majetku je problém. Ani otec ani maminka nemůžou toho druhého z poloviny domu vyplatit. Řešením by byl prodej domu, ale otec se odmítá z domu odstěhovat a bydlení s ním je nemožné. Neustálé urážky, nadávání. Rozhodla se proto, že by chtěla tuto polovinu napsat na mě. Jakým způsobem to má udělat? Je nutné, abych u toho byla i já? Bydlíme totiž asi 350km od sebe, takže je to problematické. Dále mě zajímá, pokud by teda tuto polovinu domu převedla na mě. Kdo pak platí daň z nemovitosti? Musí se nechat pak tato polovina nějak právně ověřit? Otec má totiž finanční problémy a má strach, aby nenadělal ještě větší dluhy a aby pak nepřišel exekutor a nezabavil celý dům, když polovina by byla psaná na mě. Předem děkuji moc za radu.
Dobrý den, Vaše matka Vám může polovinu domu darovat. Sepsat darovací smlouvu můžete sami. Na smlouvě je však nutní podpis nejen Vaší matky, ale i Váš. Podpisy musí být rovněž úředně ověřeny. Dále je nutné podat návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí. Darovací daň by se v tomto případě neplatila, neboť darování mezi matkou a dcerou je od daně darovací osvobozeno. Daň z převodu nemovitostí se na tento případ nevztahuje. V případném exekučním řízení by mohl být pro dluhy Vašeho otce vydražen pouze jeho podíl na nemovitosti.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, můj syn zanechal dluh v roce 2001 u T-mobilu, pak se mu ještě započítávali paušály, než skončila jeho smlouva. Myslím, že tam také je něco z roku 2003 ale to nevím jakým způsobem tam škoda vznikla,celou dobu nedostával žádná upozornění, až letos přišel rovnou exekutor. Když se s ním syn spojil vystavil mu dlužnou částku asi na 12tis. + 11 tis asi penále. Slyšela jsem něco o prominutí penálů, když se dlužná částka zaplatí, pak se může o prominutí zažádat. Můžete mi prosím říci jak to teda je, co je na tom pravdy a zda syn musí to penále z roku 2001 zaplatit?
Druhý dotaz-moje zlobivá dcera má stále problém s placením zdravotního a sociálního pojištění. Má jedno díte, tenkrát jsme to nějak řešili a měla splátkový kalendář, mám dojem, že vše ještě nezaplatila,měla mateřskou, nyní pracuje na ŽL, je opět těhotná a žádné zdravotní ani sociální pojištění si dlouho neplatila z fin. důvodů. Jak by se řešila její mateřská? Je to nějak ovlivněno dlužnou částkou?M
Těch 11 tis. Kč. nejsou penále, ale jedná o náklady exekučního řízení, které nese jako dlužník váš syn rovněž a je tedy nutno i tyto uhradit.
Pokud jde o dceru může exekutor „sáhnout“ i na mateřský příspěvek (tedy kromě nezabavitelné částky na samotného povinného dlužníka, případně na další vyživovanou osobu).
Dobrý den chtěla bych vás požádat o radu.Jsem vdaná se dvěmma nezl.dětmi a manžel se před týdnem od nás odstěhoval bez jediného slova.Soudí se 4 rokem ze šachtou o rentu ale ještě to nemá ukončene.Po tu dobu vznikli ekzekuce které sliboval že pak uhradí.Zajímalo by mne když nyní požádá o rozvod zda budu mít pokud soud vyhraje nárok na polovinu vysouzené částky.Začal se vlastně soudit během manželství.Zanechal nám dluhy.Celé čtyři roky jsem se o něj starala a ted když mu vyhotovil soudní znalec zprávu a ví že už bude mít asi poslední stání tak se rozhod že nás opustí.Zřéjmě byl dávno rozhodnut že to takto udělá protože čekal do doby kdy bude mít vyhotovenou zprávu od soudního znalce.Nyní tvrdí že to jsou naše dluhy.Budu velice ráda pokud mi zotpovíte na tento dotaz.Moc děkuji Lída
Dobrý den, takový příjem by do SJM spadal. Ovšem kromě příjmů a majetku do něj spadají také závazky (tedy dluhy). Takže kromě nároku na vypořádání hodnot v SJM, jste i společným dlužníkem za dluhy, které vznikly v době manželství. S výjimkou dluhů, které se týkají majetku ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů nebo které jasně přesahují majetkové poměry manželů. Věřitelé by se tak mohli domáhat zaplacení dlužných částek i přímo na Vás.
Vážená paní Orlíková,
píšete sice krásně a srdceryvně, ovšem situace se má trochu jinak. Známe Vaší situaci a víme, jak to vše bylo a je. Jinak - dluhy během manželství jsou dluhy SPOLEČNÉ.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com