Nájemné za městský byt - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

zvyšování nájemného

Michal , 13.08.2008 14:49:24

Dobrý den, je možné zvýšit věcně usměrńovaný nájem v bytech, ketré byly postaveny z dotací?

Re: zvyšování nájemného

Oldřich Topka, 18.08.2008 09:59:33

Dobrý den, podle zákona o jednostranném zvyšování nájemného (107/2006 Sb.), který tuhle záležitost upravuje, platí, že tento zákon se nevztahuje na byty, jejichž výstavba nebo dostavba byla povolena po 30. červnu 1993 a na jejichž financování byla obcím poskytnuta dotace ze státního rozpočtu nebo ze státních fondů na výstavbu nájemních bytů, a to po dobu platnosti podmínek poskytnuté dotace. Stejně tak to platí i pro bytová družstva vzniklých po roce 1958, jde-li o byty postavené s finanční, úvěrovou a jinou pomocí poskytnutou podle předpisů o finanční, úvěrové a jiné pomoci družstevní bytové výstavbě, které jsou v nájmu jejich členů.

Nájemné za městský byt

Peter M., 08.07.2008 11:00:27

Dobrý den,
bydlel jsem v městském bytě (novostavba z roku 1997), který jsem získal v obálkové metodě na předplacení nájmu. Nabídnutou sumu jsem vložil na městský účet, ze kterého mi byl strháván nájem.
Po vrácení bytu jsem zjistil, že všichni lidé, kteří takto získali byt a předlatili si nájem měli po celou dobu trvání nájemní smlouvy vyšší nájemné, než ostatní lidé, kteří si nájem nepředpláceli.
Chtěl bych se proto zeptat, jestli může město za dva stejné byty v jednom domě (při stejném počtu bydlících)vybírat různé nájemné.
Děkuji za odpověď

Re: Nájemné za městský byt

Mgr. Oldřich Topka, 30.07.2008 14:02:51

Dobrý den, z ničeho nevyplývá, že by nájemné mělo být pro všechny stejné. Nájemné se sjednává dohodu mezi pronajímatelem a nájemcem. Vy jste nabídl jistou výši nájemného, město ji akceptovalo a tak bylo v této výši placeno. To, že sousedé měli sjednáno nájemné nižší, nemá s Vaším nájmem nic společného.

Re: Nájemné za městský byt

Peter M., 13.08.2008 09:05:25

Děkuji za odpověď.
Jenom upřesňuji, že jsem nenabízel výši měsíčíního nájemného, ale částku, kterou jsem si nájem předplatil (na X let. Konkrétně to byla částka 300 tisíc, ze které se čerpal nájem.
Všichni, kdo takto předplaceli nájem a dali městu peníze předem byli "potrestáni" vyšším nájemným než ostatní nájemníci, kteří platili nájem měsíčně.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »