Bezpečnostní přestávky - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Bezpečnostní přestávky

Jirka B., 02.02.2009 14:23:59

Dobrý den,potřeboval bych vědět,jestli se na řidiče
obsluhující stroje pouze v areálu firmy vztahuje
bezpečnostní přestávka,nebo ji nahrazuje přestávka
na svačinu,která se nezapočítává do pracovní doby.
Děkuji.

Bezpečnostní přestávky v rizikovém prostředí

Ludmila Ribárová, 16.07.2008 10:26:59

Dobrý den, dne 7.7.2008 jsem Vám poslala dotaz ohledně dodržování bezpečnostních přestávek v rizikovém prostředí. Vy jste mi odepsal-děkuji, ale asi netušil, že naše firma takové rizikové pracoviště má. Reagovala jsem na vaší odpověď dne 10.7.2008. Můžu Vás ještě jednou poprosit o bližší výklad tohoto zákona?? (§ 39 )

Re: Bezpečnostní přestávky v rizikovém prostředí

Mgr. Oldřich Topka, 18.07.2008 14:40:50

Dobrý den, bezpečnostní přestávky se posyktují po každých dvou hodinách. Kromě toho je zde §89 ZP, který stanoví, že (1) Má-li zaměstnanec při výkonu práce právo na bezpečnostní přestávku podle zvláštních právních předpisů, započítává se tato přestávka do pracovní doby.
(2) Připadne-li bezpečnostní přestávka na dobu přestávky v práci na jídlo a oddech, započítá se přestávka v práci na jídlo a oddech do pracovní doby.
V běžných provozech se totiž přestávky do odpracované doby nezapočítávají. Jinak režim bezpečnostních přestávek se liší podle druhu zátěže např. zátěž zraková, hluková, při práci v chladu, při pracích způsobující vibrace apod.
Pokud Vám nestačí ani tohle, obraťte se rovnou na inspektorát práce, který se zabývá bezpečnostní práce, a požádejte o výklad tam.

kamery na pracovišti

dagmar Novotná, 11.07.2008 19:13:46

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda je možné umístit na pracoviště kamery z jiných než bezpečnostních důvodů-k tzv.kontrole pracovitosti zaměstnanců. Jsem zaměstnaná v malé firme zabývající se distribucí optického zboží a zajímalo by mě, zda se mohu proti tomuto kroku zaměstnavatele nějakým způsobem bránit. Děkuji. Novotná D.

Re: kamery na pracovišti

Mgr. Oldřich Topka, 18.07.2008 14:19:04

Dobrý den, v rozporu s pravidly jste vložila obdobný dotaz opakovaně. Odpověď jste již dostala, takže si vyhledejte Váš další příspěvek, kde je uvedena.

Bezpečnostní přestávky

Ludmila Ribárová, 07.07.2008 10:50:18

Dobrý den,v nařízení vlády 361/2007Sb.§39 jsou předepsány bezpečnostní přestávky.První přestávka má být zařazena nejpozději po 2 hodinách výkonu práce v trvání nejméně 15 minut, poslední nejméně v trvání 10 minut, nejpozději 1 hodinu před ukončením směny.Paragraf neřeší další přestávky v průběhu pracovní doby. prosím o bližší výklad tohoto paragrafu.Zda je nutné dodržovat přestávky vždy po 2 hodinách.
Děkuji za odpověď

Re: Bezpečnostní přestávky

Mgr. Oldřich Topka, 09.07.2008 12:38:19

Dobrý den, to se týká jen zaměstnanců, kteří pracují v určitých podmínkách, které specifikuje toto nařízení. Většina zaměstnanců v takových podmínkách nepracuje a vztahují se na ně běžné přestávky tak, jak je stanoví zákoník práce. Tj. nejdéle po 6 hodinách práce 1/2 hodinová přestávka.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »