prosím o radu - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Prosím o radu

Monika Dvořáková, 10.07.2008 12:37:49

Dobrý den, chci podat žádost o rozvod. Chtěla bych se zeptat, jak se provádí majetkové vyrovnání, když splácíme dluhy, kterých jsme nabyli v průběhu manželství. Zda se rozpočítává napůl.Také se chci zeptat ohledně získání dětí do své péče, jaké jsou šance a možnosti. Také se chci zeptat zpravidla jak dlouho trvá rozvodové řízení.

Děkuji

Monika Dvořáková

Re: Prosím o radu

Mgr. Oldřich Topka, 25.07.2008 12:17:23

Dobrý den, délka rozvodu záleží na tom, jak moc je vytížený soud, který ho řeší. Jednotnou dobu tedy uvést nelze. Např. v Praze a severních Čechách to bude výrazně déle než jinde. Pokud jde o vypořádání, pak je jen na Vás, jak se dohodnete a rozdělíte si mezi sebe věci i dluhy. Ale ve vztahu k věřitelům, budete oba ručit stále stejně. To by jste se museli s např. s bankou dohodnout, že půjčku bude splácet jen jeden a bude na něj přepsána. Do té doby, když nebude splácet ten, kdo dluh převzal podle dohody, se věřitel klidně může domáhat zaplacení i na druhém (ex)manželovi. Děti jsou stále v převážné většině případů svěřovány matkám. Ale i zde se můžete dohodnout, např. na střídavé péči. V ostatním si pojděte diskuze, tohle všechno na co se ptáte, je tu zodpovězeno již nesčetněkrát.

prosím o radu

Kamila Valuchová, 06.07.2008 12:26:48

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Před rozvodem sme žili s manželem přes devět let ve společné domácnosti. Tudíž i finance obou se braly jako společné.Za tohoto období sme si pořídili auto na leasing.Ve velkém techničáku je uvedem první manžel , ale já sem v této listině vedena také jako spolumajitel - v podkolonce!Auto máme napsáno na 50 na 50 %.Po devíti letech sme se vzali, ale po půl roce nečekaně rozvedli.Letos v listopadu nám leasing končí. Bývalý manžel mi ale auto sebral a neumožňuje mi k němu přístup! Tvrdí, že on je majitel, i když na velkém techničáku jsme uvedeni oba! Je možné, aby mi bránil v užívání společného auta? Aby mi znemožnil k němu přístup? Dokonce se zmínil, že nechal vyměnit zámky! Není to protiprávní, abych se já nemohla dostat ke svému, i když polovičnímu majetku? Auto velice potřebuji, bydlím na vesnici a navíc mám v péči prarodiče, které musím vozit k lékaři!Poradíte mi prosím, jak mám postupovat dál? Předem Vám velice děkuji za brzskou odpověď.

Re: prosím o radu

Mgr. Oldřich Topka, 08.07.2008 15:38:46

Dobrý den, pokud Vám znemožňuje užívání společné věci, pak můžete podat k soudu žalobu na úpravu užívání společné věci nebo přímo na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »