Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,prosím o radu,jak vypořádat majetek po rozvodu.Manželství trvalo téměř 23 let.Na rozvodu jsme se dohodli, protože již 4 roky žijeme odděleně, i když na stejném pozemku, ale každý v jiném domku.Vlastnické vztahy jsou trochu složité, z velkého domu patří mně 1/4 a manželovi 1/2, ze všech pozemků a z malého domku, kde ted bydlí on, máme každý 1/2.Před 12 lety jsem dostala 200.000Kč z vypořádání mezi sourozenci.Všechny tyto peníze jsme za manželství použili na rekonstrukci domu.Je možné nějakým způsobem tuto částku odečíst z majetkového vyrovnání?Manžel souhlasí s tím, že nemovitost zůstane mně a synovi a že ho vyplatíme.Jen se bojím, že si to rozmyslí a nedodrží smlouvu, kterou sepíšeme u notáře.
Ještě jednu otázku, jak je to s penězi na účtě, máme každý svůj a já jsem dostala nějaké od dcery, může chtít polovinu?Za tu dobu, co spolu nebydlíme, jsme se synem platili všechny opravy sami (je již dospělý) a koupili nové PC a sporák.Má na to též právo?
Moc Vám děkuji za odpověď.MT
Dobrý den, máte toho k vypořádání opravdu hodně. Pro úplnou právní jistotu si tedy požádejte o vyhotovení smlouvy o vypořádání SJM a bydlení po rozvodu u právníka. Ten by měl zohlednit veškeré skutečnosti, které uvádíte a právně ošetřit Vaše požadavky. Zde pro Vás takové vypořádání neprovedeme. Do SJM spadá vše, co jste nabyli společně za trvání manželství, avšak s výjimkou majetku, který každý z Vás dostal od někoho darem nebo z dědictví. I o penězích na účtech platí, že se musí oddělit, co jsou peníze "společné" a co vlastní. Pokud se nedohodnete, pak lze podat návrh na vypořádání SJM k soudu. Ten už si pak potřebné informace vyžádá a vyhodnotí sám.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com