přesčasy - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Proplacení dovolené

Zaneta Tomcalova, 08.03.2009 12:38:24

Dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně proplacení dovolené.Byla jsem propustěna v práci z důvodu nadbytečnosti s 2měsiční výpovědní lhůtou.Zaměstnavatel mi oznámil,že po dobu výpovědi nemusím docházet do zaměstnání.Během těchto dvou měsíců mi vznikl nárok na 4dny dovolené.Zdálo se mi když jsem dovolenou nečerpala,že mi zam. tyto 4 dny po ukončení prac. poměru zaplatí nad rámec.Zaměstnavatel,ale tyto dny vložil do poslední výplaty a k tomu přidal i starou dovolenou 3dny.Na nic mne neupozornil ani nedal příkazem.Mohu se prosím nějak bránit a žádat o dodatečné proplacení?Pomůže mi nějaký zákon?Jedná se cca o 7000kč hrubého.Děkuji a jsem s pozdravem.

Re: Proplacení dovolené

Karel Dlouhý, 08.03.2009 20:12:27

Předpokládám, že během výpovědní doby jste dostávala náhradu mzdy 100 %.
A ve výplatní pásce pak bylo uvedeno, že jste v tom měsíci čerpala 7 dní dovolené - a byla tam vyplacena náhrada mzdy za dobu čerpání dovolené?

Správně Vám měl čerpání dovolené stanovit předem.
Ale domnívám se, že (pokud jste za ty 2 měsíce náhradu mzdy dostala) jste o nic nepřišla - naopak jste měla výhodu, že jste nemusela chodit do práce.

prosím o radu

Simona Hladká, 11.02.2009 08:36:09

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na tři věci. Za prvé, mám nárok při šesti hodinové směně na přestávku, pokud ano, jak dlouhou.Za druhé, na kolik hodin volna mám nárok po šesti dnech šesti hodinových směn. Za třetí, může zaměstnavatel změnit pracovní dobu ze 7 na 6 hodin denně bez upravení smlouvy a bez dohody?Pracuji v zemědělství. Děkuji za odpověď

Přesčas

Petra Homolková, 05.02.2009 08:43:50

Dobrý den, právě jsem dostala do ruky novou pracovní smlouvu a v ní se píše, že se zaměstnanec a zaměstnavatel dohodli na neplacených 150hodinách práce přesčas. Chci se zeptat zda lze, aby nám zaměstnavatel přesčasové hodiny neproplatil. Děkuji Petra

Re: Přesčas

Karel Dlouhý, 05.02.2009 18:55:43

Něco takového je protiprávní.
Takovou smlouvu bych nepodepisoval.

Dotaz ohledně 60%

Davit Tomčala, 03.02.2009 11:52:33

Dobrý den , obracím se na vás s dotazem:Jsem ve výpovědní lhutě za nadbytečnost,podle paragr.52 od 1.1.2009 .Při podpisu výpovědi mi zaměstnavatel sdělil, že po dobu 2 měsíců, čili výp. doby nemusím chodit do zaměstnání. Toto mi bylo sděleno ústně. Momentálně s tímto zaměstnavatelem neudržuji žádný kontakt, ale od bývalých spolupracovníků jsem se dozvěděl, že po dobu výp. lhůty chce zaměstnavatel vyplácet pouze 60% prům. mzdy. Je toto možné bez upozornění a bez písemného vyrozumění?V současné době jsou někteří zaměstnanci ve výpovědi, další na 60% a další v normálním prac. poměru.Děkuji za odpověd

Re: Dotaz ohledně 60%

Karel Dlouhý, 03.02.2009 18:01:08

Pokud Vám nepřiděluje práci, máte nárok na náhradu mzdy ve výši 100 %.
Nevím ale, zda jste to raději neměl vyžadovat od něho písemně.

Re: Dotaz ohledně 60%

Davit Tomčala, 03.02.2009 22:22:04

Dobrý den,je možmo se v této záležitosti odkázat na nějaký zákon?Abych mohl argumentovat zamestnavateli.Děkuji za odpověď.

Proplacení přesčasu

Davit Tomčala, 05.01.2009 14:32:34

Dobrý den.Potřeboval bych poradit a to.V zamestnání mám odpracováno 37 přesčasových hodin.Zaměstnavatel mi je chce převest na náhradní volno a jelikož jsem v 2 měsíční vypovědní lhutě z duvodu natbytečnosti tak ho uplatnit v této době.Ja chci tyto hodiny proplatit jako přesčas,nebot to jsou prostředky na víc.Před odpracováník přesčasu k žadné dohodě nedošlo.Vždy byly přes.zaplaceny.
Mohu trvat na svém? Děkuji za odpověd.

Re: Proplacení přesčasu

Karel Dlouhý, 05.01.2009 19:24:29

ZP §114 (1) Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo (dále jen "dosažená mzda"), a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.

Z toho vyplývá,že pokud zaměstnanec nesouhlasí s náhradním volnem, má nárok na proplacení.

přesčasy

jaroslava šímová, 05.07.2008 08:07:37

Dobrý den,
mám takový dotaz.Manžel pracuje v Kauflandu.Prácovní smlouvu má na 8 hodin.Ale poslední dobou pořád dělá přesčasy,když má mít volno tak mu ho věčně ruší,ale poslední dobou to jde tak že jde na 6:00 přijde domů 23:00 a místo slibeného volna jde zase do práce.Nebo má po noční přijde v 6:00 a na 13:00 jde do práce a potom mi volá že tam musí zůstat do rána jak se to zrovna stalo dnes.A to ještě podotýkam že nejsou dodržovaný ani přestávky na které mají nárok.Podle toho co jsem četla na to nemá zaměstnavatel žádné právo.A to je mu nařízeno ,a zaměstnavatel řekne že ho to prostě nezájíma.A to se tyče více zaměstnanců.Tak jsem se chtěla zeptat kde se můžem a jestly se můžem někde obrátit?

Re: přesčasy

Zdeněk Sláma, 08.07.2008 19:27:53

Dobrý den,co se týče těch přesčasů tak si nejsem jist jestli to je normální a myslím že nemají právo ho tam držet od 6:00 do 23:00. To bych řekl že není normální, a proto by se to mělo projevit na jeho výplatní pásce.Zaměstnavatel nemá právo zaměstnance držet v práci.

jaroslava šímová, 13.07.2008 08:22:39

DOBRÝ DEN,
DĚKUJI ZA ODPOVĚD.NO PRÁVĚ ŽE NA VYPLÁTNÍ PÁSCE SE MU TO VŮBEC NEPROJEVILO JEŠTĚ MĚL O NĚCO MÁLO JAK MÍVÁ NORMÁLNĚ.A KDYŽ SE ZEPTAL VEDENÍ ŽE HO NEMŮŽOU NUTIT DO PŘESČASU ATD.TAK MU BYLO ZDĚLĚNO ŽE KAUFLAND JE TAKOVÝ GIGANT ŽE MÁ VŠE DOBŘE PRÁVNĚ OŠETŘENO ALE PODLE MĚ CO JSEM SE DOČETLA PORUŠUJÍ PRCOVNÍ SMLOUVU.
pŘEJÍ HEZKÝ DEN,ŠÍMOVÁ

marcel nováček, 13.07.2008 10:27:26

Jen jestli se manžel nevymlouvá a místo přesčasů tak trochu nezahejbá,to že dělá tolik přesčasů se mu musí určitě objevit na výplatní pásce.

jaroslava šímová, 15.07.2008 09:02:04

Dobrý den,tak o tom pochybuji,né že bych nevěřila že nemůže zahejbat.Ale na 100% v práci je protože v Kauflandu dělá i tchýně a móje maminka a noční mají sním.No a nevím nevím jestly by ho kryly!Vedení mu řeklo já ted nevím přesně co,ale něco v tom smyslu že se mu ty přesčasy někde píšou a když není moc práce tak mu to potom dají jako volno,ale to teda je dívné protože to volno se nikde neprojevuje podle toho kolik mají přesčasu.Podle mě si znich dělají akorát otroky ví že nic neřeknou aby je nevyhodily,to jse tam už taky stalo.Ale jinak děkuji za odpověd.Jo a to by muselo podvádět půl kauflandu on totiž není sám.
Hezký den,Šímová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »