ztráta - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Způsobení škody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

krádež

Jana Pivničková, 18.03.2009 19:00:49

Dobrý den.
Pracuji v cestovní agentuře a minulý měsíc mi bylo odcizeno 7.000,- z pokladny při rozměňování peněz. Vše jsem nahlásila na policii, ale protože mám hmotnou zodpovědnost, musela jsem peníze vrátit ze svého. Chtěla jsem se zeptat, zda jsem to opravdu musela platit já, když peníze byly odcizeny.
Předem děkuji za odpověď.
Jana P.

Re: krádež

Karel Dlouhý, 19.03.2009 20:03:55

§252 (4) Zaměstnanec se zprostí odpovědnosti zcela nebo zčásti, jestliže prokáže, že schodek vznikl zcela nebo zčásti bez jeho zavinění, zejména, že mu bylo zanedbáním povinnosti zaměstnavatele znemožněno se svěřenými hodnotami nakládat.

ztráta kabelky

Jana Brejchova, 19.09.2008 18:30:12

V pracovní době došlo ke krádeži mé kabelky položené v šatně na parapetu okna(původně zavřeného).Mohu chtít po zaměstnavateli alespon´ nějakou náhradu?škoda způsobená krádeží je cca 8000kč.Děkuji

Re: ztráta kabelky

Karel Dlouhý, 19.09.2008 19:50:27

Odpovědnost na odložených věcech § 267 zákoníku práce:
"Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu na věcech, které se obvykle nosí do práce a které si zaměstnanec odložil při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním na místě k tomu určeném nebo obvyklém. Právo na náhradu škody zanikne, jestliže její vznik neohlásí zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu, nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy se o škodě dozvěděl."
Tedy je nutno do 15 dnů ohlásit zaměstnavateli (kromě toho bych to nahlásil na Policii). Záleží na konkrétních podmínkách u vašeho zaměstnavatele, zda parapet okna je určen pro odkládání věcí (to nemáte uzamykatelné šatní skříňky nebo zásuvky u stolu?), popř. zda jinou možnost nmáte a je to tedy obvyklé. Náhradu chtít můžete, ale dost pochybuji, zda nějakou dostanete,

Re: ztráta kabelky

Jana Brejchova, 21.09.2008 21:29:48

Děkuji za odpovědˇ.Skřínˇku mám dohromady s jinou kolegyní a zámek rozhodně nemá.Kabelky se na parapetě,židlích a jinde běžně odkládají.Mám takhle větší šanci,že mi zaměstnavatel něco z mé ztráty uhradí?

ztráta

Nelli Pokorná, 04.07.2008 20:07:01

Dobrý den.Jsem v zoufalé situaci a nevim na koho se mám už obrátit.Pracuju v jedné sázkové kanceláři, kde máme samozřejmě podepsanou hmotku.Chodíme s odvodem i do bank.Já o své volno, jelikož nesmíme zavírat pobočky jsem jela za svou kolegyní, že půjdu s odvodem já.Odvod byl 130000 tisíc.Měla jsem ty peníze v malé tašce.Mezitim jsem šla ale bohužel i s penězma do MC na toaletu a pak na tržnici.K příchodu pak do banky jsem zjistila, že peníze nemám.Musela jsem je někde zapomenout.Uvědomuji si, že jsem udělala osudovou chybu a něšla hned do banky.Hlásila jsem to mému nadřízenému za dva dny jelikož jsem se zoufale snažila peníze sehnat.Oni po mě chtěli, abych podepsala, že mi dělali inventuru trezoru a zjistili, že mi tam chyběly peníze což takhle nebylo, tak jsem to nepodepsala.Dali mi dovolenou a peníze chtějí vrátit do 10.7.2008 Nevim kde mám peníze sehnat a vůbec celkově co mám dělat.Prosím Vás moc o radu jestli nějaká vůbec pro mě je.Moc děkuji.S pozdravem pokorná. nelli-k@centrum.cz

Re: ztráta

Mgr. Oldřich Topka, 09.07.2008 10:49:29

Dobrý den, v téhle situaci příliš mnoho šancí nemáte. Sama píšete, že jste si uvědomila, že jste odvod tržby měla provést neprodleně. A to jste na to přistoupila ještě v době, kdy jste vůbec nebyla v práci. Vy jste tak způsobila zaměstnavateli škodu, za kterou odpovídáte. Takže v žádném případě nemůžete počítat s tím, že by Vám tuto ztrátu někdo odpustil. Pokud nemáte peníze k dispozici, pak se můžete jedině pokusit dohodnout na splátkovém kalendáři. Jinak by totiž celá věc mohla dospět až k exekuci proti Vaší osobě.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »