Kategorie: Trestní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
Je mi 15 let a když jsem včera šel z čarodejnic pod vlivem tak kolem projížděla policie já jsem si všiml že mám být zachvíli doma tak jsem běžel ale policie se vrátila ke mně - hledali někoho kdo kradl ve vedlejší ulici.Chtěl vidět ruce ptal se mě odkud jdu,co jsem tam dělal ale hlavně ptal se jestli jsem pil,já jsem řekl že ne natož další policista řekl že můžeme udělat dechovou zkoušku tak jsem řekl že jsem měl 2 piva.Oni si opsali údaje z mého OP a nyní se velice bojím jestli nebudou vedeny další právní kroky :(
Řekl mi že by máma určitě nechtěla aby mě přivezly domu,tak jsem se omluvil řekl jsem že se to už nebude opakovat a že alkohol jsme našli u kamaráda doma.Prosím poraďte jestli se mám bát nebo zda-li budu mít zápis v trestním rejstříku.
Děkuji Kukla
Několikrát jsem v tomto tématu četl, že samotná konzumace alkoholu mladistvými není trestná. Je to pravda a platí to stále? A nepáchá mladistvý trestný čin nebo přestupek zakoupením či držením alkoholu? Znamenalo by to, že jedinný kdo může mít problémy je ten, kdo alkohol prodal, což se dá zatajit díky osobě blízké (pokud mladistvého nechytnou v hospodě)? Zanmená to tedy, že všechny hrozby policistů typu "Může to bejt mnohem horší, pokud nám neřekneš kdes to vzal" jsou liché? Děkuji.
Dobrý den, nedávno sem se stal svědkem následujícího.
Chlapec ve věku sedmnáct let v restauraci vypil 2 piva, načeš do restaurace dorazila policie s požadavkem předložení občanských průkazů. Chlapec občanku předložil, musel podstoupit dechovou zkoušku. Když mu bylo naměřeno 0.54 promile, byl odvezen na policejní středisko, kde mu byly navráceny doklady a mohl odejít.
Chtěl bych se tedy zeptat. Může policie takto postupovat? V naší zemi neexistuje zákon který by zakazoval mladistvým alkohol konzumovat. Dechovou zkoušku může policie žádat pouze v případě, že dotyčný nějakým způsobem ohrožuje okolí. Jak je tedy možné, že policie přistupuje k dechové zkoušce a k zadržení dotyčných.
Zkuste si vyhledat přes google.
Souhlasím s vámi.
Oni ale zdůvodňují povinnostmi při dokazování přestupku.
Podejte stížnost na policii, uvidítě, co vám odpoví.
Dobrý den,
Byli jsme v jednom clubu, když do něj vtrhla Policie ČR, okamžitě šli za náma a přikázali nám aby jsme všichni dali ruce na stul a nechali je tam, tak jsme museli sedět hodinu než všem prohledali bundy a veškeré batohy a kabelky. Pak všechny u koho měli podezření na požití THC odvezli na výslech. Tak sem se chtěl zeptat, jestli na to má Policie právo a jetli si to mohou dovolit?
díky za odpověď
Dobrý den,
Mého syna zadržela Městká policie a nalezla mu alkohol v krvi.Syn je nezletilý je mu 16 let a nadýchal jim 0,16 promile alkoholu v krvi.Syna jsem si vyzvedl a odvezl domů.Zajímalo by mě jaké další kroky budou učiněny ze strany policie a jaké tresty popřípadě opatření mu popřípadě mě hrozí.
Předem díky za odpoveď.
Bedřich Novotný
Dobrý den,
jelikož je synovi 16let, není dle litery zákona nezletilý, ale mladiství. Zde tedy policie může činit právní kroky za jeho jednání, jelikož je právně zodpověný za své chování. Pokud nepáchal činnost při které by ohrozil zdraví, majetek, či život a jen někde popíjel, přičemž ho posléze přistihla MP, problém bude mít spíše ten, kdo mu umožnil přístup k alkoholu. Případ bude dále předán sociálnímu odboru právní ochrany detí, kam si Vás i syna nejspíše pozvou ke zjištění, zda li nemá potíže s alkoholem a bude zjišťovat proč syn požíval alkohoické nápoje jakož to mladiství. Pokud to byla jen klukovina, nejspíše se to obejde jen s nějakým varováním. Co se týká osoby, která mu umožnila požívat alk. nápoje prodejem či podáním, bede se zodpovídat z přestupku či trestného činu dle závěru šetření policie, ale to půjde mimo Vás.
Je nutné poddotknout, že nezletilý je každý občan do 18 let věku a trestníodpovědnost je u občanů od 15 ůet věku do 18 let věku, které zákon označuje za mladistvé podezřelé ze spáchání přestupku nebo trestného činu apod. V obecném správním řízení je pka nezletilý do 18 let vždy zastoupen zákonný zástupcem, kdy se tím míní oba rodiče.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na co vše má policie právo v případě podezření na alkohol u nezletilého (bylo mi 15 a bylo to ve škole). Policie přijela, namerila 1,18 a ted zaclo, kdo ti to dal. Kdyz jsem po 2 hodinach vyslechu s kriminalistou nechtěl nic říct, tak zacal vyhrozovat, ze mi muze klidne natahnout a ze nikdo nic nebude vedet, ze mi muze znicit zivot, kdyz bude chtit a tak, tak se chci zeptat na co pri podobnych vysetrovanich ma policie pravo.
U výslechu osoby mladší 18 let by měl být přítomen rodič nebo zákonný zástupce nebo jiná osoba.
K výpověďi nemá být nikdo nucen.
Trestné je podávání alkoholu osobám mladším 18 let, nikoliv konzumace alkoholu těmi osobami. Např. právník JUDr. Sokol zastává názor, že je nezákonné vyžadovat v restauracích dechovou zkoušku u mladistvých (možná někde najdete na webu diskusi k této problematice).
Zkuste se obrátit na ombudsmana (úřad veřejného ochránce práv) nebo na okresní státní zastupitelství.
Policie a Městská policie má podle zvláštního právního předpisu pravomoc se přesvědčit, zdali osoba která koná činnost při které by mohl být ohrožen život či zdraví a majetek není pod vlivem alkoholu a to jak dechovou zkouškou, tak odběrem krve a moči či slin. Jelikož to bylo ve škole porušil jsi školní řád a na žádost právnické osoby školy, tedy ředitele může PČR i MP opět přesvědčit o přítomnosti alkoholu. Doznání a veškeré vyšetřovací úkony musí být dělány bez nátlaku a násilí policejního orgánu a ty nemusíš ani vypovídat v uvedené věci na žádnou z otázek od policejního orgánu. Je věcí policie obstarávat si důkazy o možném protiprávním jednání trvé osoby. Život ti samozřejmě zničit nemůže a jedná se o typický nátlak policejního výslechu, můžeš si klidně na postup policejního orgánu stěžovat u policejní inspekce, ovšem jestli máš svědky na toto chování policie. Pokud né, nemůžeš dokázat protiprávní postup policie. Užití nátlaku v podobě výhružek a násilí při výslechu je nepřípustné.
"Policie a Městská policie má podle zvláštního právního předpisu pravomoc se přesvědčit, zdali osoba která koná činnost při které by mohl být ohrožen život či zdraví a majetek není pod vlivem alkoholu a to jak dechovou zkouškou, tak odběrem krve a moči či slin." - ale to není tento případ!
"Jelikož to bylo ve škole porušil jsi školní řád a na žádost právnické osoby školy, tedy ředitele může PČR i MP opět přesvědčit o přítomnosti alkoholu." - podle jakého zákona?
Dobrý den,
školní řád, jakož to vnitřní předpis obecného výkladu práva o chování žáků a zaměstnanců má právní oporu jak v pracovním zákoně, tedy zákoníku práce, tak ve školském zákoně. Řády a nařízení musí být v souladu s těmito nadřízenými zákony a nesmí zakládat nové povinnosti. Školní řád vydaný provozovnou v souladu se ZP a zákonem o školství a školské výchově jasně zadává práva a povinosti žáků a pedagogů. Tyto povinnost dále přesněji upravuje školní řád. Jednou z povinností je to, že žák nesmí být při výuce opilý. A to i vůči BOZP. Pokud se ve školním zařízení je podezření spatřované v pohybu opilého žáka, volá se ihned policie, či MP která je oprávněna toto vykonat.
co se týká dechových zkoušek a odběru biologického materiálu, tak zde tuto činnost upravuje a opravňuje zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Konkrétně § 16_Vyšetření přítomnosti alkoholu nebo jiné návykové látky. Dále se i v tomto zákoně dočtete, že je zakázán pohyb osob ve školských zařízeních i sousedících pozemků pod vlivem alkoholu.
Mám dotaz,zda kriminální policie má právo vyslýchat mého 9.letého syna bez mé nebo otcovi přítomnosti.Mají ho vyslýchat z důvodu šikany.Syn je ten poškozený.Děkuji
Pracovníci policie zcela jistě syna samotného vyslýchat nebudou a když nebudete přítomni vy jako zákonní zástupci, tak zcela jistě bude přizván pracovník odd. sociálně právní ochrany dětí z příslušného Městského úřadu.
Policie oproti mladistvému, nezletilého samotného vyslýchat nesmí, jelikož nemá způsobilost k právním úkonům. U výslechu nezletilého musí být přítomna příslušná osoba a to: rodič, opatrovník, osvojitel, poručník, učitel (pedagog). Orgán sociální péče o dítě je pouze vyrozuměn vyšetřujícím orgánem u probíhaných úkonech a úkolem org. sociální péče je právní ochrana nezletilého a opora jeho morálního vývoje. Protokol o výslechu musí být sepsán tak, jak nezletilý řekne slovo od slova aby tomuto on jako vyslíchaný porozuměl při opakování výpovědi orgánem policie či soudu. Takže k Vaší otázce. Ano bez Vaší přítomnosti ho vyslíchat mohou, ovšem musí u toho být odpovědná a vzdělaná osoba, která se většinou užívá v učiteli dítěte a k tomuto všemu dozírá orgán právní sociální péče o dítě, aby byla zaručena jeho morální ochrana a nebyl narušen sociální vývoj.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na oprávnění policie při vstupu do bytu. Pátrací skupina /v civilu/z kriminálky měla za ůkol předvést osobu do výkonu trestu, která však neměla v bytě trvalé bydliště.Po mém ujištění že tato osoba se v tomto bytě nenachází a že jim vstup do bytu neumožním, tito policisté se dožadovali vstupu tím že strčili nohu do dveří.s tím že je musím vpustit. Ukázali mi pouze příkaz k předvedení do výkonu trestu/zadržení/po mě chtěli ihned OP, a já jejich služební čísla, prý nic dalšího nepotřebují. Zavolala jsem tedy na ně místní policii.Po jejich příjezdu mi tito sdělili že je musím vpustit. Hledanou osobu nenašli. Jde mi o to že mám děti, pokud budou sami doma a otevřou, tak tito policisté bez mé přítomnosti vlezou jen tak do mého soukromí ? Měla jsem za to že musí mít nějaký soudní příkaz nebo povolení k prohlídce. Bylo mi však sděleno že jim stačí podezření že se osoba v bytě nachází. Děkuji za pomoc
Policejní orgán v tomto případě postupoval podle ustanovení trestního řádu (§ 83c) týkající se vstupu do obydlí, jiných prostor a na pozemek. Podle tohoto ustanovení policejní orgán může vstoupit do obydlí, jiných prostor nebo na pozemek jen tehdy, jestliže věc nesnese odkladu a vstup tam je nezbytný, kdy se mimo jiné jedná i o případ, že byl vydán příkaz k zatčení nebo příkaz k předvedení či příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody.
Dle zákona o policii a trestního řádu má policie právo vstupovat bez vyzvání na veškeré soukromé pozemky jen v případě je li ohrožen život, zdraví, majetek, či práva a svobody druhých a třetích osob anebo je li podezření, že je v bytě mrtvola. Pokud je podezření, že se v domě či v panelovém domě, kde se nálezá více bytů podezření z výskytu podezřelé osoby anebo osoby, která má být dodána do výkonu trestu, musí být vydán příkaz k zatčení pro určitý byt či celý panelový dům anebo povolení k domovní prohlídce. Pokud policie měla na Váš dům či adresu příkaz, musíte je do domu vpustit i kdyby byli děti samy doma. Policie by po té informovala domovníka. Pokud NEMAJÍ příkaz a nejedná se skutky ve větě první, nesmí policie do bytu vstoupit. Když věc nesnese odkladu, znamená de facto akt kdy osoba není napřed upozerněna normálním dopisem, ale že s ihned vydá příkazní dokument prokuraturou, soudem anebo předsedou soudu a policie ihned koná. Neznamená to, že bez příkazu mouhou do bytu.
Nejsem sice advokát , ale v případě , že v obydlí jsou přítomny pouze nezletilé děti , djme tomu 15- , a žádný dospělí s nimi , který je má na starosti , tak : děti nejsou z principu věci právně odpovědné a tak nejsou povinny policajtům otevítar a nejsou ani právně způsobilé rozpoznat, zda je ten kdo je za dveřmi , je polici , či přestrojený zločinec za policajta (ostaně něco takového se před několika dny stalo) a proto, budou-li se ozývat z bytu pouze děti a žádný dospělí , má policie povinnost přivolat jejich zákonné zástupce a pak terpve se dožadovat vstupu . Nikdy násilím do mstnosti , obývané pouze dětmi , vtrhnout nemůže. Platí totiž úmluva o právech dítěte a ta je mezinárodní a tak je právně nadřazena národnímu zákonu o policii , což je dokument nižší právní účinnosti .
Tudíž by se pak vážným způsobem dopustila porušení práva dítěte , jelikož to je osoba obzvlášť ohrožená , což zdejším právníkům zřejmě uniklo .
Dobrý den, obávám se že Vaše vyjádření trpí argumentačním omylem. Zákon o Policii ČR a trestní řád jsou právní procesní předpisy, které upravují pouze vztahy a oprávnění nastalé v situaci ku provádění domovních prohlídek a zatýkání osoby a ktomuto úkonů určených složek. Tedy subjektů důležitých v trestním řízení a kněmu se vázajících úkonů. Kdežto mezinárodní úmluva o ochraně dětí hájí práva dítěte ve vztahu k rodině, území, právo na výchovu apod. a je tím pádem předpisem neslučitelným vůči procesům dle Tr. řádu. s přirovnáním k právu rodinému. Pokud policie jde zatýkat nebezpečného pachatele, oněmž ví že se zdržuje v určitém bytě, a má k tomuto úkonu soudní příkaz k zatčení, je oprávněna vstoupit do bytu, i když jsou zde jsou malé děti sami. Pokud se v bytě nalézají samotné nezletilé děti, PČR má povinnost vyrozumnět soc. odbor právní ochr. dětí, který jim dál poskytne právní ochranu, to je prováděcí předpis související s úkonem Policie. Nadřazenost práva musí být ve souvislosti.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com