Nevyplacení mzdy - fórum

Kategorie: Občanské právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Nevyplacení mzdy

Libor Lešek, 11.04.2011 20:18:13

Dobrý den.Minulý rok asi od května do července jsem pracoval na brigádě.Momentálně mi dluží něco okolo 6000 Kč,firma je již zrušena a majitelka si založila jinou firmu zabývající se stejnou činností,jen je napsána na její matku.Dá se s tím ještě něco dělat?nebo to už je ztracený případ.
Děkuji za odpověď

Re: Nevyplacení mzdy

Marcel Zavadil, 23.10.2011 13:51:33

Dobrý Den od 04.05.2011 do 18.05.2011 jsem brigádně jezdil na MKD pro Zlínskou dopravní firmu Jipekar a do dnešního dne 23.10.2011 mi nevyplatil mzdu za odvedenou práci několikrát jsem se snažil kontaktovat osobně p.Bumbála majitele firmy kdy mi hodlá mzdu proplatit a buď mi nebere telefon nebo se neustále vymlouvá..mám kopie stasek (knihy jízd kdy a kde jsem s jakým kamionem byl) pod příslibem nové pracovní smlouvy jsem u něho pracoval bohužel na tuto dobu kterou nemám zaplacenou smlouvu nenám.. Co se s tím dá a nedá dělat děkuji

Jakub Radce, 06.11.2011 20:27:00

Záleží zda máte nějaký doklad, že jste práci opravdu vykonal. Pokud ano, jste stále v pozici věřitele a podnikatelka v pozici dlužníka. Jde ale o formu, jakou měla zaniklá obchodní společnost. Šlo li o subjekt u něhož společník ručí celým majetkem nebo omezeně. Dluh se obecně promlčí za 3 roky. Můžete podat žalobu na zaplacení peněz, pokud máte ovšem jak prokázat že dluh vznikl.

Vymahání mzdy

Martin Jonáš, 20.02.2010 20:01:19

Dobrý den, Chtěl jsem vás poprosit o radu jak mám urychlit vyplacení mzdy od insolvenčního správce, který mi ji dluží už od 06/2009.Celá tato mzda vznikla za doby jeho vedení společnosti.Společnost má majetek, ale nic se v prodeji neděje, ani věřitelský výbor není aktivní v prodeji.Existuje velmi reálná obava, že správce a věřitelský výbor bude postupně prodávat majetek a z peněz bude placen provoz firmy a odměny správce a výboru tak dlouho, až nezbude žádný a na výplaty zaměstnanců nezůstane.Dnes už nejsem v pracovním poměru.Existuje nějaké právní urychlení ve výplatě mezd zaměstanců? Moc děkuji za odpověď,ocitl jsem se v tíživé finanční situaci a tyto peníze by my moc pomohly.

nevzplacení mzdy

Erika Kováčová, 29.08.2009 12:38:14

Dobrý den,
potřebovala bych poradit, v případě podání žaloby na bývalého zaměstnavatele, který mému synovi dluží mzdu za za prosinec2008, leden a únor2009. Navíc byla smluvně sjednána odměna a příspěvek na dopravu a bydlení což mu také nebylo zaplaceno. K poslednímu únoru ukončil tento pracovní poměr. Na začátku března jsme se pokoušeli domluvit zaplacení dlužné mzdy, odměny i příspěvku, avšak zaměstnavatel se mnou nekomunikuje. , ale chtěla jsem se zeptat, zda mohu požadovat úrok z prodlení a v jaké výši? A zda mám šanci, že dostanu zaplacené i smluvně sjednanou odměnu a příspěvek na dopravu, které jsem uvedla vvýzvě k zaplacení dlužné mzdy?
Děkuji.

Re: nevzplacení mzdy

Roman M., 30.08.2009 02:33:21

Dobrý den.

"Před týdnem my přestalo bít srdce a do dnešního dne nebije, myslíte že mám vyhledat lékaře?"

Onen zaměstnavatel asi FO může již dávno být v insolvenčním řízení a možná již po něm. Jak na tom je zjistíte na

http://portal.justice.cz/justice2/uvod/uvod.aspx#

Jako čekat do vánoc co se stane je nerozumné.
Schromažděte všechny informace a běžte za advokátem protože každým dnem můžete stratit peníze. Pokud by jste si sama psala žádosti, podání... tak můžou být nekompletní nebo zcela špatné a strácet čas dopňováním a opravou není nutno.

částečně vyplacená mzda

anna střechová, 01.06.2009 17:56:34

Dobrý den, chtěla bych poprosit o pomoc... pracovala jsem u firmy ordiczech s.r.o, a poslední dva měsíce mi počítali výplatu z menší hrubý mzdy než jsem měla... a za dva měsíce mi vznikl nárok cca na 6.000,- bhužel jsem volala učetní a tvrdila mi že mám mzdu správně spočítanou, ale ve výplatnici mám důkaz, že je chybně spočítaná...Už je to měsíc a nikdo nic nedělá.U firmy jsem skončila, ale nevím co mám dělat... soudit se s nimi nechci.tak hledám uřad, nebo něco co by mi pomohlo peníze dostat zpátky. děkuji

Nevyplacená mzda

Ladislav Juráň, 21.04.2008 10:05:57

Dobrý den,
mam smlouvu o provedení práce, neomezenou datem, pouze od kdy. Praci jsem vykonaval od 4. unora, byla mi vyplacena mensi zaloha, ale od te doby nic. Ve firme jiz nepracuji, byvaly zamestnavatel se k vyplaceni zbytku zmdy nema. Z uradu prace me odkazali na inspektorat prace, kde mi rekli, ze se mohu branit pouze soudni cestou. Presto jsem v zakoniku prace nasel, ze urad prace by mi tuto mzdu mel vymahat ze zamestnavatele sam. Jak to tedy je a jak se mohu branit? Dekuji za odpoved.

Re: Nevyplacená mzda

Mgr. Oldřich Topka, 22.04.2008 14:24:47

Dobrý den, tento dotaz patří do diskuze v sekci pracovního práva! Kde jste přišel na to, že za Vás někdo bude něco vymáhat? Své nároky si musíte vymáhat sám. Úřad práce může nastoupit až při platební neschopnosti zaměstnavatele, na kterého byl podán insolvenční návrh. To, že Vám nezaplatil ještě neznamená, že je v platební neschopnosti.

Kateřina Řehulková, 07.02.2009 04:21:32

Dobrý den
Přečetla jsem si problém pana Jurána a myslím si,že si za něj skrze své neznalosti může sám(pardon ale pod nic takového bych se nepodepsala).Avšak bojuji se stejným problémem a to s takovým,že s plnou pracovní smlouvou ve zkušební lhůtě oboustranném podpisu mi nebyla vyplacená mzda celá za období listopad natož CELÝ prosinec.JEdná se o částku celkem 13 000.Vím že firma Arkamed má určité finanční problémy avšak po mém odstoupení od smlouvy se tváří jako by nic.Kdyby nebyla moderní technika a telekomunikace tak se do bývalé firmy dopravuji na své náklady aby mi zdělila paní personální že dneska NEMÁ OSTATNĚ JAKO KAŽDÝ DEN a nechápu vůbec že ještě nějaké zaměstnance vůbec mají,když se ten problém opakuje neustále dokola a prý se mzdou dávají přednost těm kteří tam zůstali.Jsem ochotna celou situaci řešit právní cestou avšak nevím jak učinit první krok.Děkuji za rozluštění tohoto sudoku.Hezký den a práci zdar s pozdravem Kateřina Řehulková(kacza@email.cz)773987547

Výpověď - Nezaplacené víkendy

Jan Opiela, 10.04.2008 17:50:36

Dobrý den,

Potřeboval bych poradit, za minulý měsíc jsme celá firma nedostali zaplacené víkendy a noční.Zajímalo by mě jestli je možné dát za tohle okamžitou výpověď.Děkuji.

Re: Výpověď - Nezaplacené víkendy

Mgr. Oldřich Topka, 22.04.2008 14:16:54

Dobrý den, příště vkládejte příspěvky kam patří, tohle je diskuze o občanském právu. Pracovní právo má samostatné diskuze. Tam si najděte diskuzi na téma okamžité zrušení PP, kde naleznete odpověď.

Obvyklý způsob soudu o výplatu

Matěj Kasper, 10.03.2008 16:40:44

Dobrý den, chci se zeptat jak obvykle vypadá řízení ve věci nevyplacených výplat. Zaměstnán už nejsem. Může se zaměstnavatel ohrazovat kvalitou, nebo množstvím odvedené práce a tím získat nějaké srážky? Nebo tím že jsem měl jednu absenci? Má takové řízení stání, pokud tak kolik obvykle a kolik jsou běžné náklady na takové řízení?

Re: Obvyklý způsob soudu o výplatu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.03.2008 10:31:31

Dobrý den,
až na výjimky uvedené v zákoně (např. exekuce apod.) srážet ze mzdy pouze na základě dohody se zaměstnancem a nikoli jednostranně.
Záleží na tom, jakou částku chcete vymáhat. Za soudní poplatek zaplatíte 4% z částky, pak záleží i na tom, jestli podá žalovaný proti platebnímu rozkazu odpor nebo ne. Pokud podá, je nařízeno jednání u soudu a věc se tak protahuje.
atd.
atd.

Nevyplacení části mzdy

Stan H., 14.01.2008 14:46:10

Ve smlouvě mám ukotveno, že mi ve výplatě za měsíc prosinec bude vyplacena prémie ve výši 0,5% z obratu firmy. Při vyúčtování jsem však obdržel pouze 2.000 Kč, což neodpovídá částce vypočtené z obratu firmy. Jak mám postupovat dle zákona a jaké mám možnosti se těchto peněz domoci?
Děkuji za radu.

Nevyplacená mzda

Tomáš R., 14.01.2008 10:17:44

Dobrý den, pracoval jsem u jedné firmy necelé tři měsíce, těsně před koncem zkušební lhůty jsem dal výpověď. Výplata se ve firmě vyplácí 30. den následujícího měsíce. V době zaměstnání vypláceli mzdu tak jak měli, ale poté co sem dal výpověď mi nezaplatili. Konkrétně nezaplatili za listopad 2007, tato mzda měla být vyplacena 30.prosince 2007. Mají nějakou čekací lhůtu? Případně jak nejlépe (nejefektivněji) se můžu bránit? Děkuji.

Nevyplacení mzdy

Dagmar Tvrdoňová, 13.01.2008 21:00:03

Dobrý den,
potřebovala bych poradit, v případě podání žaloby na bývalého zaměstnavatele, který mi dluží mzdu za září a říjen. Navíc byla smluvně sjednána odměna a příspěvek na dopravu, což mi také nebylo zaplaceno. K poslednímu říjnu jsem ukončila tento pracovní poměr. Na začátku prosince jsem posílala písemnou výzvu k zaplacení dlužné mzdy, odměny i příspěvku, avšak zaměstnavatel se mnou nekomunikuje. Již mám připravenou žalobu, ale chtěla jsem se zeptat, zda mohu požadovat úrok z prodlení a v jaké výši? A zda mám šanci, že dostanu zaplacené i smluvně sjednanou odměnu a příspěvek na dopravu, které jsem uvedla v písemné výzvě k zaplacení dlužné mzdy?
Děkuji.

milana dlabačová, 22.01.2008 16:09:08

dobrý den,chtěla bych se informovat,jak má vypad žaloba na zaměstnance pro neplacení mzdy za listopad,prosines20065a leden a únor2006.Na úřadu práce mě pěkně vyslechli a pomoc žádná.Chtěla jsem podat také trestní oznámení na zaměstnavatele u Policie ČR.ale to prý nelze.Dekuji

Petr Fořt, 27.09.2008 08:29:02

Dobrý den.28.9.2008. Za Červenec a Srpen 2008 nebyla vyplacena mzda,zamněstnanci odcházejí k jiným firmám..Zamněstnavatel nás ujišťuje že se situace vyřeší,ale mám podezření že firma krachuje.Již roky výroba klesá a je skoro záhadou kde berou finance.Prosím Vás ,chtěl bych poradit jak postupovat ve vymáhání mzdy a jak třeba podat insolvenční návrh na firmu u které doposut pracuji.Děkuji P.Fořt.

Nevyplacení poslední mzdy

IVa Novotná, 16.11.2007 09:16:25

Dobrý den,

k poslednímu říjnu jsem ukončila pracovní poměr. Zaměstnavatel mi však nevyplatil poslední mzdu v řádném termínu sjednaném ve smlouvě (15. kalendářní den). V mém případě nemá smysl čekat 15 denní lhůtu a domáhat se odstupného, když již pracovní poměr skončil. Zaměstnavatel mi neposkytl žádné vysvětlení pro nevyplacení mzdy a nekomunikuje. jak nejlépe postupovat v tomto případě, jde tuto záležitost nahlásit nějakému kontrolnímu ogránu (Úřad práce, Správa sociálního zabezpečení)?
Předem děkuji.

Re: Nevyplacení poslední mzdy

Šéfredaktor, 16.11.2007 09:19:07

Dobrý den, samozřejmě se na úřad práce obrátit můžete, nicméně doporučuji spíše (nebo můžete obě věci zároveň) podat místně příslušnému soudu žalobu na zaplacení dlužné mzdy.

Mgr. Lucie Jindrová

Nevyplacení mzdy ve zkušební době

Aleš Grulich, 08.11.2007 09:13:59

Dobrý den

Chtěl bych se zeptat: Pokud mi zaměstnavatel nevypaltí včas mzdu (ani 15 dní po termínu) a jsem ve zkušební době mám taky nárok na odstupné pokud kvůli tohoto problému odejdu?
A pokud by mi kvůli toho vznikly problémy u různých bankovních institucí u kterých mám dán trvalý příkaz a není to tutíž z čeho vybrat (konto bez výplaty) mám právo to po firmě úspěšně vymáhat u soudu?

Děkuji

Re: Nevyplacení mzdy ve zkušební době

Šéfredaktor, 08.11.2007 10:14:50

Dobrý den, v písemném oznámení musíte ale uvést, že okamžitě zrušujete se zaměstnavatelem pracovní poměr podle § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce; prostě tak, aby to nemohlo být zaměněno s jiným důvodem a to třeba se zrušením ve zkušební době.
U soudu se můžete domáhat zaplacení neuhrazené mzdy. Co se však týče náhrady za to, že kvůli nezaplacení mzdy neodešly úhrady trvalých příkazů, zde si teoretickou možnost úspěšného spor dokáži představit jen tehdy, pokud to bylo v době, kdy jste ještě nemohl předpokládat, že nedostanete mzdu zaplacenou. Ale i tak by to bylo obtížné. Je na Vás, abyste zajistil úhradu plateb a je jedno jak.

Mgr. Lucie Jindrová

Nevyplacená mzda

Grigarova, 30.10.2007 14:11:37

Dobrý den, chtěla bych se zeptat pracuji u bezpečnostní agentury a můj zaměstnavatel mě odmítá zaplatit mzdu, protože mu nezaplatili zakázky z jiných objektů. Chce dát pouze zálohu a zbytek až bude mít, neuvedl vůbec nějaký bližší termín, můžete mi poradit jak se mám zachovat pokud mi ji nevyplatí do 15 dnů od vypl. termínu?? A mohu v případě dát okamžitou výpověď aniž by mi hrozil postihem!! Děkuji předem za odpověď budu vám vděčná S pozdravem G

Šéfredaktor, 30.10.2007 15:06:49

Dobrý den, zákoník práce umožňuje zaměstnanci okamžité zrušení pracovního poměru v případě, že mu zaměstnavatel nevyplatí mzdu do 15 dnů od výplatního termínu. Pokud tedy nezaplatí, můžete s ním okamžitě zrušit pracovní poměr dle ust. § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce.

Mgr. Lucie Jindrová

Nevyplacená mzda

Iveta Kolaříková, 21.10.2007 22:59:44

Dobrý večer, potřebovala bych poradit. Zaměstnavatel mi odmítá vyplatit mzdu za září 07, s tím že může manipulovat s mou mzdou, kterou prý může vyplatit až po měsíci od data splatnosti. V pracovní smlouvě mám datum výplaty mzdy vždy k 15. dni v měsíci. Dále by mne zajímalo, na základě čeho mohu nárokovat proplacení jízdného / své auto jsem používala pro firemní účely/. Od zaměstnavatele mám podepsané knihy jízd, ale nevyúčtované.
Děkuji.

Šéfredaktor, 22.10.2007 09:37:58

Dobrý den, zaměstnavatel nemá právo Vám zadržovat mzdu. Pokud Vám tedy mzdu za září 07 nevyplatí do konce října (do 15 dnů po termínu splatnosti), máte právo okamžitě s ním zrušit pracovní poměr a v takovém případě Vám náleží odstupné. Pak se můžete svého nároku domáhat i cestou soudní a to žalobou na zaplacení dlužné mzdy. Stejně tak se můžete domáhat proplacení jízdného.

Mgr. Lucie Jindrová

Výplata mzdy - nevyplacená zaměstnavatelem

Veronika, 18.10.2007 08:42:20

Dobrý den,
od 3.9.2007 jsem pracovala pro firmu na svůj Živnostenský list - zprostředkování obchodu a služeb.Vydržela jsem u nich pracovat jen polovinu měsíce,protože to bylo neúnosné chování a přístup ze strany zaměstnavatele.I smlouva,kterou se mnou podepsali nemá dle mého názoru platné znění.
Poslala jsem jim originál mnou vystavenou fakturu k proplacení výplaty k 1.10.2007, výplaty jsou k 10.v měsíci.Neuhradili dosud nic!I když jsem jim posílala e-mailem urgenci platby výplaty po splatnosti s mým bankovním spojením a celkovou částkou.A nic!Co mám nyní dělat?
Děkuji za pomoc s tímto případem.
Veronika Jílková

Re: Výplata mzdy - nevyplacená zaměstnavatelem

Šéfredaktor, 18.10.2007 09:04:41

Dobrý den, v tuto chvíli Vám zřejmě nezbyde, než se obrátit na soud se žalobou o zaplacení dlužné částky.

Mgr. Lucie Jindrová

nevyplacení mzdy

Barbora, 08.10.2007 20:17:04

Dobrý den,
prosím Vás o radu. Pracovala jsem pro firmu 2 měsíce na DPP. Firma mi nevyplatila mzdu ve sjednaném termínu, pouze zálohu, která činila 1/9 mzdy sjednané v DPP a ani mě nevyzvala k navrácení firemních věcí. Firma již nesídlí na adrese, kterou má uvedenou v rejstříku firem. Mohl/a byste mi poradit, jak mám v této věci postupovat? Spojila jsem se s ostatními bývalými pracovníky, kteří také nedostali zaplaceno. Dostala jsem od firmy pouze email, že jsou ve špatné finanční situaci a že mi nejsou schopni říci, do jakého termínu mi mzdu vyplatí. Od té doby se mnou nekomunikují. Zjistila jsem, že i přes své finanční potíže přibírají opět pracovníky na DPP.

Re: nevyplacení mzdy

Šéfredaktor, 10.10.2007 10:11:05

Dobrý den, vyzvěte tuto společnost písemně k zaplacení a pohrozte, že jinak se budete bránit u soudu žalobou na zaplacení. Zvažte také podání návrhu na konkurz této společnosti.

Mgr. Lucie Jindrová

Nevyplacení mzdy

Marek, 25.09.2007 14:06:18

Mám dotaz na postup v případě, že mi zaměstnavatel odmítá vyplatit zbytek mzdy za měsíc červenec, kdy jsme ukončil k poslednímu pracovní poměr. Bylo by řešení podat platební rozkaz ? Díky za odpověď.

Šéfredaktor, 10.10.2007 10:12:15

Dobrý den, podání návrhu na vydání platebního rozkazu pro zaplacení dlužné mzdy je určitě nejvhodnějším řešením takové situace.

Mgr. Lucie Jindrová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »