Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, rád bych požádal o radu. Přes realitní kancelář jsme zakoupili pozemek od majitelky. Vše proběhlo v pořádku a na pozemku nebylo deklarováno žádné věcné břemeno. Nyní cca po 3 měsících jsme však zjistili, že přes pozemek napříč cca v polovině vede vysokotlaké vodovodní potrubí - takže stavba je takřka nerealizovatelná. Puvodní majitelka pozemku tvrdí, že o potrubí nevěděla - ikdyž potrubí prochází i jejím dalším pozemkem vedle našeho, na kterém už má naplanovanou stavdu domu. Původní majitelka nechce věc řešit. Jakým zpusobem postupovat? Má realitka nějaké povinnosti a méla by pomoci? Máme právo na náhradu / nižší cenu? Překládka potrubí určitě nebude levná záležitost :(. Děkuji za odpověď.
Prodal jsem známému pozemek "p.č. x" po jehož části přilehlé k silnici je vjezd. Věcným břemenem je v kupní smlouvě právo chůze a jízdy v délce 15 m od hranice vozovky ve prospěch podélně sousedící parcely "p.č. y" ( 20 x 40m),která zůstala v mém vlastnictví.Jelikož vlastním i další sousedící parcelu "p.č.z"(30x40m)na které jsem postavil rodinný dům,zajímalo by mně,zda ve smyslu předmětného věcného břemena mohu používat výjezd z parcely "z" přes parc. "y" a prodanou parcelu "x" na silnici.
Děkuji za odpověď,radu
Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda vybudování vodovodního řadu v takové vzdálenosti od soukromého pozemku, že ochranné pásmo zasahuje na soukromý pozemek, zakládá povinnost zřídit věcné břemeno. Ochranné pásmo zasahuje cca 60 cm za plot soukromého pozemku, kde má být vybudována v nejbližší době pojezdová brána a chodníky okolo a k RD. Mám obavy, že s vybodováním těchto věcí mohu mít po dokončení stavby vodovodního řadu problémy.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
žádám o radu ve věci zřízení věcného břemene k pozemku.
Koupil jsem nemovitost s pozemkem po kterém vede cesta
na louku jiného majitele.Celá léta i za dřívějších držitelů této nemovitosti měl majitel louky volný přístup na svůj pozemek.I já již osm let s tím souhlasím a nikdy nebyl žádný problém.Teď přišel soused s tím,že by chtěl zřídit věcné břemeno na tuto cestu.Já s tím nesouhlasím.Musí se zřídit věcné břemeno i když má majitel sousedního pozemku volný přístup.Případně uspěje s tím u soudu.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
chtěl bych se zdali existuje v tomto konrkétním případě věcné břemeno. Před několika lety byl koupen pozemek, pod nímž vede vodovodní potrubí. Při sepisování smlouvy a následném vkladu do katastru nemovitostí nebylo věcné břemeno zřízeno. Na tomto pozemku byla postavena a zkolaudována hospoda, jejíž terase se již nachází nad vodovodním potrubím. Následně byl pozemek oplocen a byla zde postavena vstupní brána. Tato vstupní brána se rovněž nachází nad vodovodním potrubím. V tu chvíli se přihlásila Vodovodní společnost, která tvrdí, že brána neoprávněně zasahuje do míst, kudy vede vodovodního potrubí a chtějí, aby byla zbourána. Myslíte si, že je to oprávněné, když ani nebylo zřízeno věcné břemeno? A můj druhý dotaz zní - Můžu jim já, jako vlastník, nařídit, aby "přestavěli" potrubí tak, aby nezasahovalo do mého pozemku? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, dodavatelé vody a energií mají poměrně silné postavení a jejich vedení požívá značné ochrany a jsou kolem něj zákonem daná ochranná pásma. Takže s tím, že by jste je donutil k přeložce, nepočítejte. To by udělali tak maximálně, pokud by to šlo na Vaše náklady. Naopak jste to měl být Vy, kdo měl společnost požádat o povolení takového záměru.
Najali jsme si k vyřešení dvou kauz právního zástupce.Bohužel se ukázalo,že si vyžádal platbu,ale našemu případu se nevěnuje.Při změně právníka /k tomuto kroku jsme byli nuceni sáhnout/se ukázalo,že ztratil část písemností,nechodil na stání k soudu a neinformoval nás o dopisech protistrany,která navrhovala řešení sporu.V důsledku toho jsme a/dostali ze do pozice žalovaných,protože když neragoval na návrhy protisttany k řešení,prodala na nás protistrana žalobu b/dá se říci,prohráli jsme jeden spor,v rozsudku soudu je jasně stanoveno,že já jsem byla mimo ČR a slíbila jsem,že přijede právník,který nepřijel-soud údajně neměl tedy z naší strany dostatek informací a naše nároky proto zamítl.Doporučujete stěžovaz si u ČAK? Jak řízení u ČAK probíhá?Děkuji
Dobrý den,
stížnost ČAKu rozhodně podejte a svá tvrzení doložte listinami. ČAK nejprve vyzve tohoto advokáta k jeho vyjádření a doložení písemností k prokázání jeho trvzení. Pokud bude mít ČAK zato, že advokát pochybil, zahájí kárné řízení. Zjistí-li, že skutečně pochybil, uloží mu určitou sankci - napomenutí, peněžní pokutu, v nejhorším případě může rozhodnout i o vyloučení z ČAK.
Dobrý den,zakoupila jsem pozemek,kde ve smlouvě výslovně stálo,že pozemek není zatížen žádným břemenem. Teprve při stavebním řízení se zjistilo,že je tu věcné břemeno cesty. Obrátili jsme se na prodávajícího písemně se žádostí o snížení kupní ceny,stejně tak náš právní zástupce.Prodávající žádnou poštu nikdy nepřebral. Podali jsme tedy prostřednictvím právníka želobu k soudu. Soud náš požadavek zamítl s tím,že jsme požadavek měli uplatnit do 6 měsíců od koupě /?/. Přitom tady se jednalo jednoznačně o podvod na nás,kupujících,a na naše žádosti o řešení kupující nikdy nereagoval.K soudu se nedostavil.Chceme se odvolat ke Krajskému soudu. Co můžeme v odvolání podstatného uvést? Cítíme se zaskočeni a povedeni-protože jsme byli podvedeni a okradeni,máme na pozemku věcné břemeno cesty /!/-asi si umíte představit,jak se po výroku soudu cítíme.Děkuji Dana
Dobrý den,
těžko Vám poradím argumenty do odvolání, když tuto věc neznám a Váš popis rozhodně nestačí.
Spíše nechápu, proč jste se ještě před koupí nepodívali do výpisu z KN - to je přece první krok, který by měl každý kupující učinit.
Dobrý den,
děkujeme za vyjádření.Převod na katastru jsme zařizovali hned v den koupě,na katastru nám sdělili,že břemeno ani jiná zástava tu není. V kupní smlouvě bylo též výslovně uvedeno,že pozemek je bez břemene.Na katastru se zřejmě někdo přehlédl.Podepsali jsme tedy kupní smlouvu v dobré víře,že kupujeme pozemek bez břemene a zaplatili.Břemeno jsme objevili novým výpisem z katastru až při staveb.řízení.Soud ovšem tvrdí,že podle obč.zákoníku jsme měli vadu uplatnit do 6 měsíců-v té době jsme o ní nevěděli viz popis situace.Děkuji Dana
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com