Dovolená - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dovolená

Bohuslav Horák, 11.07.2008 12:01:28

Dobrý den,zajímalo by mne,kolik dní z dovolené může zaměstnavatel nařídit i když nemá celozávodní dovolenou a dává týden navíc, zda má právo při nedostatku práce nutit zaměstnance vybírat si dovolenou a stylem,že zavolají dnes nechoďte,zítra si zavolejte,nebo si musí dny,co není práce nadělat.Dělá se to tu už roky a odkazují se,že mají svůj zákoník práce.Děkuji,

Re: dovolená

Mgr. Oldřich Topka, 21.07.2008 14:34:10

Dobrý den, čerpání dovolené sice určuje zaměstnavatel s přihlédnutím k provozním potřebám, ale i k zájmům zaměstnance. Takto nařízená dovolené není v souladu s dobrými mravy, protože není určena k řešení provozních potíží zaměstnavatele, ale k odpočinku zaměstnavatele. A navíc je zaměstnavatel povinen oznámit určenou dovolenou nejméně 14 dnů předem a nikoliv náhle, ze dne na den. Ani nedostatek práce nemá řešit dovolenou, ale jde o překážku na jeho straně, kdy má proplatit náhradu mzdy, ale nikoliv nařídit čerpání dovolené. Takové jednání je zralé na podnět inspektorátu práce.

darovací smlouva

Daniela Bašová, 09.07.2008 14:40:24

Prosím o odpověď, zda když použiji jako vzor z Vašich stránek Darovací smlouvu k darování nemovitosti, tato musí být nějak právně ošetřena (ověření podpisu, atd) pro vklad od KN. Děkuji a přeji krásný den.

Re: darovací smlouva

Mgr. Oldřich Topka, 21.07.2008 14:32:40

Dobrý den, každý vzor z internetu je třeba upravit podle konkrétních okolností. Náležitosti smlouvy a postup darování najdete v sekci "Občanské právo" u článku "Darovací smlouva pro nemovitost", zde jsou diskuze zaměřené na právo pracovní.

Zákonný nárok na dovolenou na zotavenou

Martin Zapletal, 06.07.2008 22:07:29

Vážení, mám jen jeden malý dotaz. Zajímalo by mne, v jaké výši je ze zákona nárok na dovolenou. Myslím tím, jsem-li zaměstnán více let u jednoho zaměstnavatele, ten však nemá odbory, takže nelze zřejmě nárokovat nějakou dovolenou navíc. Nevím, zda se nárok na dovolenou nevypočítává od odpracovaných let, případně věku. Od nástupu dostávám 20dní dovolené, prý bych však měl mít 25 dní dovolené. Jak to prosím je? Děkuji za odpověď. Zapletal

Re: Zákonný nárok na dovolenou na zotavenou

Mgr. Oldřich Topka, 09.07.2008 14:38:59

Dobrý den, zákonný nárok činí 4 týdny, tedy 20 pracovních dnů, u státních zaměstnanců je to 5 týdnů, u pedagogů 8 týdnů. Věk ani délka praxe na výši dovolené nemají absolutně žádný vliv. Jestli jste zaměstnán v soukromé sféře a zaměstnavatel Vám neposkytl týden dovolené navíc, pak Vám žádný nárok na 25 dovolené z ničeho neplane.

nárok na dovolené

Jana Havlová, 04.07.2008 08:52:30

Dobrý den, jmenuji se Jana Havlová, jsem zamestnána od zárí 2007 jako prodavacka ve dvousmenném provozu (krátký a dlouhý týden), na dobu urcitou do zárí 2008. Od poloviny brezna jsem v pracovní neschopnosti. Pokud ukoncím neschopnost, chtela bych si vycerpat v srpnu dovolenou. Mám za lonský rok nárok na 4 dny dovolené, ale nevím, jak je to letos, jestli mám nárok na dovolenou za 6 mesícu (neodmarodila jsem 100 smen), nebo pouze za odpracovanou dobu necelé 3 mesíce?
A jeste bych se chtela zeptat, pokud naopak neukoncím neschopnost, jestli mi pracovní pomer v zárí skoncí, jestli to v dobe nemoci lze.
Dekuji Vám za odpoved.

Re: nárok na dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 09.07.2008 14:35:37

Dobrý den, pokud jste odpracovala 60 dnů, pak máte nárok na celou dovolenou, ale bude se Vám krátit s ohledem na to, že nedopracujete celý rok (PP trvá do září). Ale to, jestli si vyčerpáte dovolenou jak plánujete, nezáleží na Vás. Čerpání dovolené určuje (tedy i schvaluje) zaměstnavatel. Pokud s tím nebude souhlasit, pak dovolenou v plánovaném termínu čerpat nebudete. Jinak nejste to Vy kdo by měl ukončovat pracovní neschopnost, ale záleží to na lékaři. I když budete marodit až do září, stejně Vám PP skončí uplynutím sjednané doby.

Dovolená

Michaela Čiperová, 01.07.2008 11:50:02

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to vlastně dneska s dovolenou. Můj přítel pracuje u jedné firmy a chtěl si nahlásit dovolenou a oni mu řekli, že je nový zákon, který říká, že už dovolenou nařizuje jen zaměstnavatel. Co je na tom pravdy? Dříve prý bylo, že si mohl sám určit jen půlku dovolené a zbytek zaměstnavatel, teď už ji prý určuje jen zaměstnavatel a ne sám zaměstnanec. To se mi nějak nezdá. Moc děkuji za odpověď.

Re: Dovolená

Mgr. Oldřich Topka, 03.07.2008 10:10:08

Dobrý den, v rozporu s pravidly jste vložila stejný dotaz vícekrát! Odpověď na něj jste již dostala a příště respektujte pravidla pro vkládání příspěvků.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »