VÝPOVĚD ve zkuš.době. - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Mateřská-zkušební lhůta

Markéta Zelenková, 11.07.2008 11:23:53

Dobrý den,mám velkou prosbu-12/07 jsem nastoupila do nového zaměstnání a záhy otěhotněla.Od 02/08jsem na rizikovém-v neschopnosti. Nyní-6týdnů před termínem porodu mám nastoupit na mateřskou dovolenou a z největší pravděpodobností zaměstnavatel čeká na ukončení neschopenky a dá mě výpověď.Již to udělal, ale byla jsem v neschopnosti,tak byla výpověď neplatná.Jaká mám práva??Ńástup na mateřskou je právně stejný,jako neschopenka a nemohu dostat výpoveď?Jsem vlastně stále ve zkušební lhůtě...Děkuji za informace.Hezký den,Zelenková

Re: Mateřská-zkušební lhůta

Mgr. Oldřich Topka, 15.07.2008 16:00:20

Dobrý den, podle §53/1-c) ZP platí, že zaměstnavatel nesmí dát zaměstnankyni výpověď v ochranné době, to je v době, kdy je těhotná nebo kdy čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou. Takže taková výpověď by byla neplatná.
Pokud by se ovšem jednalo o zrušení PP ve zkušební době, tak tam Vás těhotenství ani pracovní neschopnost nijak nechrání. Naštěstí pro Vás to asi zaměstnavatel neví, ale zrušit PP ve zkušební době s Vámi mohl bez potíží už dávno. Ale i po zrušení PP ve zkušební době budete v ochranné lhůtě, takže budete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

vypověd

lenka pavlačková, 10.07.2008 08:30:01

Dobrý den 19.února jsem ukončila pracovní poměr dohodou u lidlu,pak jsem se nahlásila na úřad práce, byla mi vyplácená podpora.Od 26.5. pracuji v jínem obchodě a jsem ve tři měsiční zkušební době,zajímalo by mě kdybych chtěla skončit zdali se můžu nahlásit na úřad práce,podporu nedostanu,,?Chci ukončit prac.poměr z důvodu že v práci nevycházím s kolegyní,která mi nadává a uráží.

Re: vypověd

Mgr. Oldřich Topka, 15.07.2008 15:51:41

Dobrý den, na úřad se zaevidovat můžete, ale to, jestli budete mít nárok, nelze z dotazu poznat. Řeší to §48 zákona o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb.: Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 3 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a po uplynutí části podpůrčí doby nastoupil do zaměstnání, ..., po dobu alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže byla doba zaměstnání kratší než 3 měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby.
Pokud nebudete pracovat 3 měsíce, dostanete již jen podporu za dobu, která vám zbyla z Vaší podpůrčí doby. Délka této doby se liší podle věku uchazečů.

VÝPOVĚD ve zkuš.době.

Eva Vrzalová, 26.06.2008 18:51:05

Dobrý den mam dotaz.Jsem ve zkušební době a chci dát výpověd,ale šéf není v Praze a potřebuji ukonče´ti PP od července.Chci se zeptat zda stačí výpověd poslat doporuč.poštou nebo ji musí šéf podepsat? A nebo zda platí jen telef.rozhovor že dávám výpověd? Děkuji za odpověd.Vrzalová Eva

Re: VÝPOVĚD ve zkuš.době.

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 12:40:04

Dobrý den, především nejde o výpověď, ale o zrušení PP ve zkušební době. Protože není výslovně předepsána písemná forma, takže to lze učinit jen ústně. Potíž je v tom, že každé ústní prohlášení se těžko dokazuje. Jinak písemnost určená zaměstnavateli je doručená, až když ji převezme. Takže odeslání poštou ještě neznamená, že k tomu dojde.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »