pracovní neschopnost - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Způsobení škody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Pracovní neschopnost

Ivana Škrdlova, 26.06.2008 19:25:28

Prosím, to mělo být s tří měsíčním odstupným.

Re: Pracovní neschopnost

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 10:45:04

Dobrý den, pokud nejde o pracovní úraz anebo nemoc z povolání, a ztratil zdravotní způsobilost k práci, pak by ho mohli propustit dokonce i bez odstupného. Pokud by šlo o pracovní úraz nebo nemoc z povolání, pak by mu náleželo 12-násobné odstupné. Ale to z Vašeho dotazu nevyplývá.

Pracovní neschopnost

Ivana Škrdlova, 26.06.2008 18:43:27

Dobrý den.

Manžel pracuje v zaměstnání přes třicet let,omarodil
a dostal částečný invalidní důchod,jelikož nemají
pro něj práci, tak ho propustí s tří měsíční výpovědí.

Chtěla jsem se zeptat jestli je to tak dobře.
Děkuji I.Škrdlová.

pracovní neschopnost

Květoslava Suchá, 26.06.2008 17:30:08

Dobrý den,obracím se na Vás s žádostí o radu.
U svého zaměstnavatele jsem nastoupila pracovní neschopnost,kterou jsem mu osobně předala.V následujícím měsíci jsem nastoupila na mateřskou dovolenou,tedy jsem mu doporučeně zaslala ukončení pracovní neschopnosti a zároveň žádost na peněžitou pomoc v mateřství.
Zaměstnavatel však všechny tiskopisy úmyslně zadržuje a dosud je neodezdal na Správě sociál.zabezp.,čímž jsem se dostala do svízelné situace,jelikož jsem jako samoživitelka druhý měsíc bez jakéhokoliv příjmu.
Nechala jsem si tedy vystavit kopie těchto tiskopisů a sama je doručila na OSSZ,kde mi bylo řečeno,že stejně potřebují vyplnit nějaké údaje od zaměstnavatele.Ten ovšem ani na jejich výzvy nereaguje.
Co se dá v tomto případě dělat?Má zaměstnavatel povinnost ze zákona odevzdat tyto doklady?Nebo je může držet a já budu po celou dobu jakou bude chtít absolutně bez prostředků?
Děkuji K.Suchá

Re: pracovní neschopnost

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 10:42:54

Dobrý den, ihned se obraťte na oblastní inspektorát práce. Splnění povinnosti by šlo vymáhat i soudně, ale to není žádné rychlé řešení a Vaši okamžitou situaci to neřeší. OSSZ by ho alespoň měla vyzvat k doložení podkladů.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »