Trvalé bydliště v pronajatém bytě - ohrožení majitele - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Byt - trvalé bydliště

MIloslav Brožík, 21.07.2011 09:27:00

Dobrý den,
jsem spolumajitelem bytu v osobním vlastnictví. Po smrti mé matky můj otčím požádal o svolení k užívání bytu s čím nemám problém, nicméně další požadavek je na svolení k nahlášení trvalého bydliště.Je v budoucnu možný problém pokud trvalé bydliště povolím s případným dědictvím pozůstalých po otčímovi i přes to, že byt vlasním já a sestra?
Děkuji za odpověď

Trvalé bydliště v domě v os. vlastnictví

Veronika Paříková, 23.05.2010 12:05:47

Dobrý den! Moji rodiče se letos ještě před rozvodem dohodli, že mě a mojí sestře darují náš rodinný dům (máme jej v osobním vlastnictví), kde jsme jako rodina žili. Poté, co se otec odstěhoval, matka se seznámila s jiným pánem. Zná ho asi necelé tři měsíce, ten člověk u nás v podstatě bydlí a už mluví o svatbě (chtějí ji uskutečnit v brzké době). Já i moje sestra se obáváme, že si tento mámin partner bude chtít zřídit v našem domě trvalé bydliště, a to se nám nezdá. Přeci jen - opatrnosti není nikdy dost a zvlášť v případě, že toho člověka v podstatě neznáme. Nerady bychom o dům přišly, pokud by se z toho člověka vyklubal podvodník. Musím podotknout, že naše matka má v domě trvalé bydliště. Chci se zeptat, jestli si toto trvalé bydliště může zařídit i bez našeho souhlasu (souhlasu majitele domu) jen tím, že se stane manželem osoby, která má v domě trvalé bydliště, popř. jestli s tím máme šanci něco dělat. Moc děkuji za odpověď či radu.

Re: Trvalé bydliště v domě v os. vlastnictví

Karel Dlouhý, 23.05.2010 19:29:50

Pokud jste (Vy a Vaše sestra) spolumajiteli nemovitosti (a matka ne), tak mu trvalé bydliště bez VAšeho souhlasu nemohou napsat.

Trvalé bydliště v pronajatém bytě - ohrožení majitele

Eugenie Kijkova, 26.06.2008 15:14:58

Dobrý den,

s přítelem jsme se nastěhovali do podnájmu v Praze. Oficiálně nájemce býtu je přítel. A já bych ráda přesunula své trvalé bydliště ho do tohoto nového bytu. Bohužel majitel bytu při našem stěhování vyjádřil razantní nesouhlas s tím, aby se v tomto bytě někdo z nás trvalé přihlásil.

Na matrice mi řekli, že dle zákonu na základě přítelovo souhlasu se můžu přihlásit k trvalému pobytu na této adrese již podle skutečnosti, že existuje jeho nájemní smlouva. Nicméně bychom rádi zachovali korektní vztah s majitelem bytu, a proto jeho obavy z poskytnutí mne trvalého bydliště bych chtěla vyvrátit konkrétním aktuálním zákonem, který bude jasně prohlašovat, že moje trvalé bydliště nijak neovlivní a do budoucna nebude majitele zatěžovat žádnými problémy. Předpokládám, že takový zákon existuje, proto Vás prosím poradit, jestli tento předpoklad je správný a uvést souvísející zákony a paragrafy, které můžu předložit majiteli.

Předem děkuji za odpověď.

Re: Trvalé bydliště v pronajatém bytě - ohrožení majitele

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 26.06.2008 16:14:33

Dobrý den,
žádný takový zákon neexistuje, resp. nikde není detailně vymezeno to, co byste si představovala.
Navíc, nájemní smlouva sice matrice stačit bude, bude však zapotřebí, aby v této smlouvě byl výslovně uveden souhlas pronajímatele s trvalým bydlištěm a podpisy na této náj. smlouvě by měly být ověřeny.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »