Stavba na pozemku jiného majitele - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dar pozemku manželovi na něm dům ve SJM

A.S., 30.01.2012 19:29:33

Dobrý den,po svatbě darovali rodiče manželovi pozemek na kterém jsem společně postavili dvougenerační rodinný dům ve SJM. Již dva roky bydlíme odděleně, každý v jiné části domu. Nyní mi i našemu synovi zakazuje vstup a vjezd na pozemek zapsaný jen na jeho jméno na katastru. Zamyká a vyhrožuje policií. Rozvádět se nechce a odmítá i opravy domu a střechy. Vykázal řemeslníky s tím, že na jeho majetku se nic dělat nebude. Má na to právo? Jaké mám možnosti to vyřešit?
Děkuji za pomoc.
A.S.

Re: Dar pozemku manželovi na něm dům ve SJM

právní vrba, 31.01.2012 13:50:56

Policie občansko-právní spory neřeší. Obraťte na místní obecní/městský úřad, který má v 1. instanci řešit spory mezi občany. Jinak věcné břemeno přístupu přes cizí pozemek můžete i vysoudit.
Spoluvlastníci (manželé) rozhodují o společné věci společně; nedohodnou-li se , rozhodne na návrh jednoho z nich soud.

část stavby na cizím pozemku

Marie Blažková, 08.10.2011 15:34:25

před 7 lety jsme koupili zemědělskou stavbu . Pouze stavbu, postupem času pak odkoupili zastavěný pozemek o PF. Nicméně část stavby stojí na pozemku jiného majitele - vynáška na hnůj, zpevněná plocha pod ní, jímka a nakládací rampa, resp plocha k naložení nezbytná. V době naší koupě byl jejím majitelem někdo jiný, ale zhruba před třemi roky tento pozemek koupila naše sousedka a brání nám v užívání této části stavby. Budova je stále užívána převážně k chovu zvířat. Bohužel se přes malou část tohoto sousedčina pozemku jezdí i ke vstupu do budovy a i tato část je nám blokována k užívání. N8š pozemek v pronájmu od PF začíná až několik metrů od obecní cesty. Sousedka si zaplotila jak přímo vjezd tak část sousedící s naší cestou - nevazující na cestu obecní. Lze bez jejího souhlasu zřídit věcné břemeno příjezdu k budově a břemeno užívání části stavby, která je takto blokována nebo se musíme rozloučit s tou částí vybavení budovy, která je na jejím pozemku? Stavba je přes 50 let stará.

stavba na cizím pozemku

M. S., 06.08.2009 14:04:26

Dobrý den, rád bych znal Váš názor na věc, která souvisí s tím, že jsem odkoupil zemědělskou stavbu na pozemku cizího vlastníka (obce), přičemž samotné okolní pozemky i pozemek, na kterém stojí má stavba, je v pronájmu zemědělského družstva od obce. Jsem FO nepodnikatel. Družstvo vlastní areál, který se skládá z různých pozemků, převážně patřících obci a platí za ně nájem, má stavba je uvnitř tohoto areálu s jedinou přístupovou cestou, vedoucí přes areál. Příjezd k mé stavbě mimo pracovní dobu zem. družstva mi byl zamítnut družstvem kvůli obavám o jejich majetek uvnitř. Otázka zní - s kým bych měl nyní a jak jednat a domáhat se umožnění příjezdu k mé stavbě, zda s družstvem-nájemcem okolních pozemků, nebo s obcí jakožto vlastníkem pozemků. Družstvo má sepsanou nájemní smlouvu dlouhodobě a nemají oprávnění pozemky pronajímat dále nepodnikatelům. Anebo podání určovací žaloby a domáhat se oprávněného vstupu ke své stavbě kdykoliv i přesto, že bych musel jet přes celý areál zem. družstva.

stavba na cizím pozemku

Miroslav Hošna, 10.07.2008 18:31:39

Vlastním nemovistost zapsanou v katastru nemovistí bez vlastnictví k pozemku. Nemovitost jsem koupil před více jak 10 lety od původního vlastníka. Na pozemek mám nájemní smlouvu na dobu neurčitou s 3.měsíční výpovědní lhůtou. Nyní jsem dostal od majitele pozemku výpověď s tím, že mám pozemek vyklidit a předat v dané lhůtě. Je nějaká naděje na řešení?? Díky Hošna

Re: stavba na cizím pozemku

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.07.2008 13:35:24

Dobrý den,
spíše přemýšlím, co tím má pronajímatel na mysli - "vyklidit". Na vašem místě bych asi vzhledem k jeho přístupu podala soudu žalobu na zřízení věcného břemene k jeho pozemku - když to nechce řešit smírně ...
Pro tento spor si ale raději najděte advokáta.

Re: stavba na cizím pozemku

Martin Židek, 13.09.2008 19:00:15

Dobrý den, mohu se prosím zeptat jak jste dopadl nebo jak dále řešíte tento problém.
Mi se stalo přsně to stejné a nyní nevím vůbec co dělat. Koupili jsme chatku za 200 tis. kč před 1 rokem.

Předem Vám děkuji za informace

Budova na cizím pozemku

Lenka Pšeničková, 27.06.2008 07:57:03

Dobrý den,
Chtěla jsem se vás zeptat, co bychom mohli dělat. Asi před rokem jsme koupili pozemek s hospodářskou budovou. Část této budovy ale leží na pozemku sousedů. Ti si koupili část této budovy. Původní majitelka, od která jsme budovu s pozemkem koupili se s těmito sousedy již soudila, oni tu budovu využívali ale soud dal za pravdu majitelce a oni byli nuceni budovu vyklidit. To ale nikdy neudělali. Není s nima domluva. Dostali jsme dopis od stavebního odboru, na který si tito sousedé na nás stále chodí stěžovat, že máme budovu zabezpečit aby neohrožovala lidi a zvířata a aby tito sousedé mohli plně využívat svůj pozemek, ale budova je naše a i podle soudního rozhodnutí oni v té budově nemají co dělat. My jsme tedy budovu ubourali a vyklidili ale nevím co máme dělat dál.
Děkuji za odpověď

Re: Budova na cizím pozemku

Mgr. Oldřich Topka, 07.07.2008 12:35:52

Dobrý den, v tom, aby si stěžovali jim nijak nezabráníte. Jiná věc ovšem je, jak jejich stížnosti posoudí příslušné úřady. Pokud budete mít věci v pořádku, pak nebude důvod, aby byly shledány nějaké závady. Eventuálně požádejte o konzultaci na stavebním úřadu, ať víte, jak budovu co nejlépe zabezpečit.

Stavba na pozemku jiného majitele

Jan Doškář, 26.06.2008 15:09:55

Dobrý den,

jsem majitelem pozemku, který jsem dostal darem od své babičky. Na pozemku byla se souhlasem mých předků postavena chata a pozemek byl pronajat. V roce 1972 byla chata prodána jinému majiteli, který již nájem neplatil /nikdo jej po něm nepožadoval/. V roce 2001 jsem se stal novým majitelem pozemku na základě smlouvy darovací. Celou věc jsem začal řešit s velkým opožděním /v listopadu 2007/ a navrhl majiteli chaty, aby pozemek odkoupil, nebo si ho pronajal. Majitel chaty na žádnou z variant nepřistoupil. Dohodli jsme se tedy, že obě nemovitosti prodáme, nastal však problém s podílem na celkové částce, za kterou budou nemovitosti případně prodány.
Dovolte mi Vás tímto požádat o radu, jak postupovat v případě, že se s majiteli stavby nedohodnu. Jaká jsou má práva, jako majitele pozemku /i zastavěné plochy/?

Děkuji a přeji pěkný den

J.Doskar

Re: Stavba na pozemku jiného majitele

Mgr. Oldřich Topka, 07.07.2008 12:32:56

Dobrý den, tak si nechte každý vypracovat znalecký odhad, jeden na pozemek a jeden na stavbu (stejně je budete potřebovat pro přiznání k dani z převodu nemovitostí). Vy nakonec můžete prodat pozemek nezávisle na něm, ale odrazí se to na výši kupní ceny. Navíc to nebudete prodávat dohromady, ale smlouvy budete muset uzavřít každý zvlášť. Vy na pozemek a on na chatu. Není důvod proč by měl mít podíl na ceně z prodeje Vašeho pozemku.

František Hanák, 10.05.2012 17:38:19

V roce 1969 jsme odkoupili od MěNV stavební parcelu. Podmínkou stavebního úřadu bylo, že musíme se sousedem, který také koupil parcelu vedle, postavit dvojdomek.Hranice mezi oběma parcelami ale nebyla kolmo k ulici, proto náš dům zasahoval 16 m2 na parcelu sousedovu.Tento problém byl řešen ve stavebním povolení. Citujeme : Osa dvojdomku se od východní hranice obou parcel odchýlí o cca 1 m. Po realizaci stavby bude hranice pozemku přeměřena a upravena geometrickým plánem. Vytýčení stavby provede na vaši žádost středisko Geodézie.
Se stavebním povolením všichni účastníci souhlasili a neměli proti stavebnímu povolení námitky. V roce 1975 jsme podali u Geodézie žádost o zaměření novostavby, přeměření hranic pozemku a geometr. plán. Obdrželi jsme geometr. plán, zaplatili fakturu, kterou máme, a mysleli jsme, že je vše v pořádku.V loňském roce se ukázalo že hranice opravena nebyla.Katastrální úřad to řešit nechce, jelikož 16 m2 je majetkem souseda a ten se dohodnout nechce. Prosíme o radu.

právní vrba, 11.05.2012 13:16:21

Geometrický plán nestačí jen (nechat) vyhotovit, musí se nechat zapsat do katastru. Máte část své stavby na pozemku souseda. Ten nedosáhne zboření části Vaší stavby na jeho pozemku, můžete si od něj tu část pozemku pronajmout, zřídit k ní věcné břemeno, nebo koupit - bez jeho součinnosti s tím nehnete. Ke koupi budete potřebovat aktuální GP a souhlas obce a stavebního úřadu s dělením sousedova pozemku.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »