Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, měla bych dotaz. Mám internetový obchod, který nabízí na prodej šaty, které se šijí v zahraničí. Majitelka salónu si u mne přes email objednala ušití šatů pro svou zákaznici (na míru) - s tím, že šaty poté bude dále dalším zákaznicím upravovat a tím půjčovat. Dodací termín jsem ji nebyla schopna dlouho dobu potvrdit z důvodu skladových zásob u výrobce. Danou dodací lhůtu jsem ji potvrdila, ona s ní souhlasila, ale poté jak zboží dorazilo do ČR bylo cca měsíc zdrženo v celním řízení i po předložení všech dokladů, tudíž se termín dodání nestihl, procleno bylo až po měsíci. Poté co šaty dorazily, jsem je ihned zákaznici odeslala, ale našly se zde nějaké nedostatky, takže šaty vrátila. A nyní žádá o uhrazení vzniklé škody cca 8.000 kc za pozdní dodání šatů, za to, že přišla o několik zákaznic, které o šaty prý měly zájem a o dobré jméno. Hodlá toto řešit soudní cestou. Můžete mi prosím poradit jaké mám šance a zda vůbec může ke sporu dojít? děkuji
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, sepsali jsme kupní smlouvu, měsíc na to poslali dopis s odstoupením od smlouvy. Zboží nebylo převzeto. Můžeme to pokládat za uzavřené?
Děkuji.
Klient nám napsal:
Prosim pozorne si prectete clanek na tomto odkazu:
http://www.pravnik.cz/a/243/nektere-otazky-souvisejici-s-kupni-smlouvou-v-rezimu-obchodniho-zakoniku.html
a pochopite, ze ani nemuzeme podepsat kupni smlouvu podle obchodniho zakoniku.
Jsme realitní kancelář - fyzická osoba, podnikající na základě Živnostenského listu. Prodeje nemovitostí děláme na základě kupních smluv dle obchodního zákoníku, v kupních smlouvách jsme vedlejšími účastníky, zavazujeme se v nich k určitým povinnostem. Smlouvy o zprostředkování s prodávajícími jsou uzavřené podle obchodního zákoníku a smlouvy o zprostředkování s kupujícími jsou uzavřené též podle obchodního zákoníku. Takto fungujeme již několik let.
Poslední zájemce o jednu z našich nemovitostí však odmítá kupní smlouvu podle obchodního zákoníku a odvolává se na Váš článek s tím, že takovou kupní smlouvu podepsat ani nemůže. Jak to tedy je? Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda-li jako prodávající mohu také odstoupit od smlouvy. Jsem hloupá a mojí chybou, že jsem si nestáhla nějaký vzor kupní smlouvy. Prodala jsem ojeté vozidlo s tím, že jsme se s kupujícím dohodli na měsíčních splátkách. Bylo to vše na rychlo, tak jsem zapomněla do smlouvy zapsat splátkový kalendář. Je v ní pouze uvedeno, že prodejní cena je 15 000 Kč s dodatkem, pokud bude splaceno 10 000 Kč splaceno je vlastnické právo převedeno na kupujícího. Vlastním pouze velký techničák a vzhledem k tomu, že se z kupujícího rozhodl být neplatič, mohu něco udělat, aby mi bylo auto navráceno, nebo jsem mu ho dala zadarmo? Dále není ve smlouvě uveden ani jeden paragraf z obcodního zákonníku. Je v ní uvedeno jen základní a to seznámení s technickým stavem a že neni vozidlo kradeno. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, taková smlouva vůbec nespadá pod režim obchodního zákoníku, ledaže by šlo o obchod mezi dvěma podnikateli v rámci jejich podnikání. Takže jde o vztah občanskoprávní. Dlužník, který svůj dluh řádně a včas nesplní, je v prodlení. Jestliže jej nesplní ani v dodatečné přiměřené lhůtě věřitelem mu poskytnuté, má věřitel právo od smlouvy odstoupit (§517 obč.zák.).
Vy se tedy můžete domáhat, a to i soudně:
1) odstoupení od smlouvy a vrácení věci anebo
2) zaplacení kupní ceny.
Dobrý den,uzavřela jsem smlouvu o poskytnutí nebyt.prostor(3/08),složila kauci 50tis.s nástupem a otevřením obchodu od 9/08.Bohužel jsem vážně onemocněla,tudíž obchod nebudu otvírat.Můžete mi prosím poradit,jak dostat 50tis.zpět??Ve smlouvě byla "smluvní pokuta"propadnutí kauce i v případě neotevření obchodu.Mám nějakou naději??Dušková
Dobrý den,
musela bych vidět smlouvu, abych Vám mohla odpovědět. Zkuste se s nimi dohodnout, třeba s ohledem na váš zdravotní stav budou mírní.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com