nahrada skody - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Způsobení škody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dodatečná žádost o prošetření policií

Jana Kovářová, 16.11.2011 12:24:53

Dobrý den. Při řádné inventuře (1. 11. 2009), zjištěno manko. Další inventura o tři měsíce později dne 23. 2. 2010, na žádost vedoucího, měl podezření, že jeden ze zaměstnanců zboží rozkrádá. Při této inventuře zjištěn schodek ve výši 60.000,- Kč. Sepsána dohoda o uznání společného závazku, úhrada má být provedena do 31. 12. 2011. S podezřelým zaměstnancem ukončen zam. poměr dohodou ke dni konání inventury. Vedoucímu bylo ústně přislíbeno, že škoda po něm nebude vymáhána. Nepožadoval tedy vyšetřování policií. Vedoucí ukončil svůj pracovní poměr ve firmě k měsíci září 2010, bohužel nevyžadoval inventarizaci. Nyní obdržel výzvu k úhradě závazku do 15 dnů od obdržení výzvy, v opačném případě bude zahájeno vymáhání soudní cestou. Mají zaměstnanci možnost dodatečně požádat o prošetření tohoto případu policii? Děkuji Vám.

Promlčení závazku

Jana Kovářová, 16.11.2011 12:17:39

Dobrý den. Vedoucí prodejny a další 2 zaměstnanci podepsali dohodu o společné hmotné odpovědnosti. Při řádné inventuře (1. 11. 2009), bylo zjištěno manko ve výši 109.000,- Kč. Sepsána dohoda o uznání společného záv. na celkovou částku. V dohodě je uvedeno, že zaměstnancům bude zaměstnavatelem jednotlivě oznámena částka k úhradě a způsob této úhrady. Do dnešního dne nebyli seznámeni s těmito detaily. Úhrada měla být provedena do 31. 12. 2010.
Ráda bych se Vás zeptala, zda má zaměstnavatel možnost vymáhat po zaměstnancích poměrné části ze schodku, nebo je již závazek promlčen? Děkuji.

Zkušební doba u pojišťovnictví.

Renata Ovesná, 07.11.2011 11:07:37

Dobrý den, před rokem jsem nastoupila u druhé největší pojišťovací firmy v naší republice. Pracovala jsem u nich měsíc, kdy jsem ve zkušební době pod dohledem mojí paní vedoucí uzavřela pár smluv, které do roku byly zrušeny.A tato firma mě účtuje po roku tkz.stornorezervy, které nejsou malé částky.Momentálně jsem bez práce a několik tisíc co po mně chcou jsou nereálné z mé strany uhradit.Mají na to právo? Zpětně po mě chtít peníze, když jsem byla ve zkušební době a za každou uzavřenou smlouvu, brala má nadřízená více a hlavně pojišťovna dost peněz než já, ale já to mám zaplatit?!Proč!?Prosím o právní radu. Děkuji Renata

Zaplacení manka

Kristýna Könnyüová, 24.10.2011 16:16:30

Dobrý den zhruba před rokem a půl jsem byla zaměstnaná u fy Jednota na pozici vedoucí samozřejmě i s hmotnou odpovědností.Při mém odchodu byla inventura kde bylo zjištěno manko přes 100tis. které vzhledem k velikosti prodejny nebylo naprosto reálné.S výsledkem jsem na místě nesouhlasila a později písemně odpověděla,že za mého působení bylo vše v pořádku tudíž manko není možné(tato prodejna se s takto vysokýmy manky potýká neustále).Nyní mi přišel platební rozkaz na 80tis. které samozřejmě nemám a necítim se v tomto vina.Je nějáká možnost řešení?Při odporu budu platit i právníka protistrany na kterého nemám finance.Předem děkuji Könnyüová

Re: Zaplacení manka

ivzez , 03.11.2011 01:02:10

Co si mám představit pod "tato prodejna se s takto vysokýmy manky potýká neustále" a "manko přes 100 tis. nebylo vzhledem k velikosti prodejny naprosto reálné"?

Výše manka může být i v miniaturní prodejně několikanásobná (podle mne závisí spíše na sortimentu, než na velikosti prodejny).

Byla jste inventuře přítomna a zkontrolovala jste fyzický stav a inventurní zápis? Zkontrovala jste (nechala zkontrolovat) výsledek?

Prokázala jste, že jste manko nezavinila, nebo že za ně odpovídá i někdo další (např. zaměstnavatel)?

Nerozumím tomu, proč jste situaci neřešila dříve. Mohla jste si vyžádat kontrolní inventuru provedenou jinými pracovníky, dohodnout se se zaměstnavetelem o splátkách, ...

Karel Dlouhý, 03.11.2011 12:58:18

Jestliže byla inventura při vašem příchodu, pak při odchodu, rozdíl je 100 000 Kč manko - tak jak můžete říci, že bylo vše v pořádku?

ivzez , 06.11.2011 20:58:26

Tazatelka si mohla den před plánovanou inventurou udělat předběžnou inventuru sama, a ověřit si, že má vše v pořádku.

Přesto i mne její obrat zarazil. Uvidíme, jestli se ještě ozve.

[Setkala jsem se v inventurách s dost zásadními (nejen) početními chybami. Kdybych za něco měla hmotnou odpovědnost, dělala bych si pravidelné kontrolní inventury sama.]

skoda na vozu zavinena cizi firmou

radek bach, 25.08.2011 10:22:36

preji dobry den,
situace je takova, stal jsem se svym soukr. vozem pred nasi firmou. Kus od meho zaparkovaneho vozu provadela lesenarska firma stavbu leseni a v dusledku silne bourky jim doslova uletla podlazka a znicila celou strechu, celni sklo, haubnu a cast interieru meho vozu. privolana policie CR sepsala protokol. jak ted postupovat s nahradou skody. auto bylo oznaceno jako totalne znicene, kdo mi to uhradi, jak je to s lhutama a v jake vysi. vuz je koupeny pred 3 mesici za pul milionu a ted jsem si musel docasne vypujcit jiny vuz (dalsi naklady). penize dostanu od jejich pojistovny, od nich nebo jak je to? velice dekuji za rady.

R. Bach

zaplaceni manka za pokladni

lukas haubert, 24.08.2011 09:59:14

Dobry den, pracuji jako vedouci oddeleni u nadnarodni firmy. Pokladni s Hmotnou odpovednosti jsem schvalil prijmuti poukazek, ktere neprijmame a firma chce po me vznikly rozdil zaplatit. Sama podepsala a byla proskolena jake poukazky muze prijmout. Ja hmotnou odpovednost nemam a dle meho nazoru se jednalo o jeji chybu.Maji pravo po me chtit rozdil zaplatit?

Re: zaplaceni manka za pokladni

Karel Dlouhý, 24.08.2011 11:28:28

U vás asi nepůjde o manko, ale o to, zda jste zaměstnavateli svým jednáním způsobil škodu.
Pokud s tím nesouhlasíte, bude to zaměstnavatel muset vymáhat soudně.

Uznání závazku zaměstnance nahradit škodu

Jana Míčková, 24.07.2011 20:26:25

Dobrý den,
změnila jsem zaměstnání. Po třičtvtě roce se mi ozvali ze staré práce - pracovala jsem v bance. Řekli mi, že jsem před rokem pochybila v jednou ukončení stavebního spoření. Vzhledem k tomu, že jsem si na nic nevzpomněla, podepsala jsem uznání závazku zaměstnancem a uhradila určitou částku. Můžu v tuhle chvíli udělat ještě nějaké kroky na svou obranu? Vím, že jsem papír podepisovat neměla, ale byl to takový šok.

nahrada skody

Antonin Tichý, 26.02.2011 20:10:23

dobry den, muj zamestnanec byl okraden o cast zbozi pri jeho prevzeti dodavatelem, protoze se v te chvili venoval zakaznikovi, podal v teto veci trestni oznameni a me momentalne odmitl vzniklou skodu 20000,-kc uhradit a nechce se mnou o vznikle skode komunikovat do vyjadreni policie.hmotnou zoodpovednost podepsanou ma. pokud se policie vyjadri ve smyslu, ze pachatel je neznamý mam nejakou sanci na uhradu zbozi ze strany zamestnance? dekuji

Re: nahrada skody

Karel Dlouhý, 27.02.2011 20:27:07

Můžete podat k soudu žalobu na zaměstnance na náhradu škody - pokud své tvrzení můžete doložit.
Pokud tomu rozumím, podepsal převzetí většího množství zboží, než skutečně převzal.

Antonin Tichý, 27.02.2011 23:04:58

dekuji za odpoved, prevzal vse, krome jednoho artiklu, ktery mu dle jeho nazoru dodavatel (ridic) ukradl, protoze vyuzil dane situace a nepozornosti meho zamestnance z duvodu obsluhovani zakaznika.

Spoluucast na pojistne udalosti vymahana zamestnavatelem

Praha10200, 19.02.2011 09:17:28

Dobry den,
zivelni pohroma ponicila sluzebni osobni vuz. Auto bylo servisovano pres zamestnavatele ve smluvnim servisu. Castka za opravu prekrocila 100.000. Nyni zamestnavatel pozaduje uhrazeni spoluucasti od uzivatele vozu - zamestnance, v castce vice nez 6000,- Tato castka byla jiz srazena ze mzdy bez dolozeni pisemnich dokladu, na zaklade ceho se tato spoluucast pozaduje od zamestnance k uhrade. Je toto jednání v souladu se zákonem? Sluzebni osobni vuz slouzi zamestnanci k vykonu prace, a k dennimu dojizedeni do zamestnani. Zamestnavatel nikdy neposkytoval ani nenabizel zamestnancum pojisteni proti odpovednosti za skodu zpusobenou zamestnavately. Zamestnanec nezpusobil skodu na vozidle nedbalosti nebo osobnim pricinenim. Skoda vznikla vylucne nasledkem zivelni pohromy. Dekuji za odpoved.

Re: Spoluucast na pojistne udalosti vymahana zamestnavatelem

Karel Dlouhý, 19.02.2011 17:01:09

Postup zaměstnavatele je protiprávní, bez podepsání dohody o srážkách nesmí žádnou částku za domněnou škodu srazit ze mzdy.

Platí pro to obecná hmotná odpovědnost, zaměstnavatel musí prokázat vznik škodu a Vaši odpovědnost.

Pokud s tím nebudete souhlasit, musí dát žaloibu k soudu.

náhrada škody

miroslav štástka, 10.03.2010 19:45:05

Dobrý den, pracuji jako řidič autobusu, od protijedoucího vozidla odlétl kámen a poškodil čelní sklo na autobusu. Přivolaná policie sepsala protokol, SPZ vozidla jsem však nezaznamenal. ZMT po mě požaduje náhradu škody. Postupuje spravně? Předem děkuji za odpověď. Šťástka

Re: náhrada škody

Karel Dlouhý, 10.03.2010 20:40:27

"ZMT po mě požaduje náhradu škody"
Na jakém základě? JAk prokazuje, že jste za škodu zodpovědný Vy?

Platí pro to obecná hmotná odpovědnost, zaměstnavatel musí prokázat vznik škodu a Vaši odpovědnost.

Odmítněte cokoliv platit - ať to na Vás vymáhá soudně.

Ostatně měl by být pojištěný.

náležitosti dohody o náhradě škody

Michaela Ž., 17.02.2010 08:39:47

Hezký dobrý den, prosím o váš právní názor, pokud jde o obsah dohody o náhradě škody.
Manžel způsobil škodu na firemním vozidle při dopravní nehotě. Vozidlo nebylo havarijně pojištěno, ani manžel bohužel nemá uzavřenou pojistku odpovědnosti. Částka za opravu bude cca 45 000. Zaměstnavatel požaduje úhradu celé částky. Vyhotovil návrh dohody, ve které:
1. chybí vymezení výše škody (není zatím k dispozici faktura za opravu), chce to řešit stanovením v pozdějším dodatku
2. zavazuje manžela vyřizováním záležitostí s pojišťovnou i s autoservisem a také ho činí odpovědným za opravu vozidla ve smyslu, aby nebyla provedena z použitých dílů
3. zavazuje manžela k úhradám škody formou srážek ze mzdy s termínem do května 2010. Můžete mi potvrdit,zda platí, že musí být akceptovány nezabavitelné částky a nelze provést srážky ve větším rozsahu, než dovoluje § 327 a to ani se souhlasem zaměstnance? Termín pokládám při dodržení zákonných podmínek za zcela nereálný.

Děkuji za odpověď.

Auto

Petr Nosek, 27.01.2010 19:16:20

Při řizení služebního automobilu došlo k nehodě.Auto bylo opraveno z havarijní pojistky ale zaměstnavatel po mně požaduje spoluučást.Má na to nárok když jsem nikdy nebyl proškoleny k použivání služebního vozu ani nemám podepsanou žádnou odpovědnost za služební auto???

Výpověď a Manko

Marek Kedron, 12.01.2010 09:06:07

Dobrý den chtěl bych se zeptat?Ve zkušební době jsem dal výpověď,asi po měsíci od podepsání pracovní smlouvy.Výpověd jsem oznámil dneska.Má zaměstnavatel po mě chtít abych ještě dneska a zítra přišel?pracuji jako číšnik v restauraci.A za druhé,jsme tři zaměstnanci a vzniklo při inventuře manko cca 15000kč a che to po nás uhradit,nemáme podepsanou smlouvu o hmotné odpovědnosti.Děkuji za odpověd

Re: Výpověď a Manko

Karel Dlouhý, 13.01.2010 18:54:10

§ 66
Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
§66 (1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu.
§66 (2) Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru podle odstavce 1 má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit.
---------
Nejde tedy o výpověď. Logicky chtít může (kde někoho na ten den sežene), ale nejspíš to není vynutitelné.
Pokud nemáte podepsanou dohodu o hmotné odpovědnosti, může chtít nahradit škodu jen podle obecné odpovědnosti - tzn. bude muset prokazovat, kdo konkrétně kterou škodu způsobil (což se mu těžko podaří).

Náhrada škody

Marek Jakoubek, 06.01.2010 17:56:46

Dobrý den,

pracuji jako automechanik v jedné firmě od roku 2006 kde je mojí naplňí mimo opravování vozidel také objednávání náhradních dílů, psaní zakázkových listů, odepisování nahradních dílů, držení pokladny a psaní daňových dokladů. Firma je v provozu od roku 2003 a od té doby se zde vystřídalo asi 5 lidí kteří dělaly stejnou praci jako já. Od vzniku této firmy se nedělaly žádné inventury ale prý se letos chystá. Mám obavy že za tu dobu co firma funguje nebude všechno v pořádku. Nemám podepsanou žádnou hmotnou zodpovědnost a tak se Vás ptám zda může zamestnavatel po mně chtít náhradu škody která mu vznikla? V součastné době zde pracujeme dva a děláme stejnou praci.

Re: Náhrada škody

Karel Dlouhý, 06.01.2010 18:49:55

zda může zamestnavatel po mně chtít náhradu škody která mu vznikla?
Ano, může, pokud prokáže, že jste ji způsobil. (Obecná odpovědnost zaměstnance).

Tím, že nemáte podepsanou hmotnou zodpovědnost za zásoby součástek, nářadí apod., nemůže po vás chtít, abyste zaplatil, co se púři inventuře zjistí jako manko, když k tomu měli přístup i jiní zaměstnanci.

Karel Dlouhý, 06.01.2010 18:50:43

Ale je divné, že nemáte hmotnou odpovědnost ani za peníze, které přimete od zákazníků.

Marek Jakoubek, 06.01.2010 19:36:00

je to velký státní podnik a tudíž je tam velkej nepořádek. To co děláme s kolegem tak to by měl dělat vedoucí, ale on to všechno přehazuje na nás. má toho hodně a prostě nestíhá, protože nemá jenom nás. Já mám v pracovní smlouvě jenom automechanik a žádnou hmotnou odpovědnost jsem nepodepisoval a ani kolega. Já jsem zvědavý jak to dopadne. Aby z toho neměl problemy nakonec vedoucí od ředitele, naměstků apod.

Karel Dlouhý, 06.01.2010 19:45:10

Aby z toho neměl problemy nakonec vedoucí od ředitele, naměstků apod. - to je jeho problém :-(

Inventarizace se má dělat každý rok - zásoby, drobný dlouhodobý hmotný majetek, investice (stroje, ...), nehmotný majetek (software).

Marek Jakoubek, 06.01.2010 19:54:28

tam se inventura dělá každý rok ale pouze papírově. Zboží nikdo nepočítal. Já jsem zvedavý jak to dopadne protože to nemůže za 7 let sedět. Navíc ti co byly před nama tak si sebou vzaly když končily i sešity kde se odepisovaly díly takže žádná dokumentace do roku 2007 neexistuje.

Náhrada škody v případě absence

Štěpánka Hnilicová, 18.12.2009 19:17:15

Dobrý den, může zaměstnavatel po zaměstnanci vymáhat náhradu škody v případě dlouhodobé neomluvené absence? Pokud ano v jaké výši v závislosti na délce absence?

Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Re: Náhrada škody v případě absence

Karel Dlouhý, 19.12.2009 21:02:44

Může, podle toho, jaká škoda mu vznikla.
Např. musel zajistit přesčasovou práci jinými pracovníky, tedy škodou je příplatek za práci přesčas.
Nebyly zaplaceny faktury, škodou je účtované penále.
Apod.

Krádež kola

Marek Odvárka, 16.01.2009 16:08:17

Ve firemních prostorách za zamčenými dveřmi, mi bylo odcizeno jizní kolo kolo. Vše jsem ohlásil na PČR, kde byl sepsán protokol. Mám od zaměstnavatele nárok na náhradu, v případě že ano, v jaké výši a kdo ji určí.
Děkuji.

Re: Krádež kola

Karel Dlouhý, 16.01.2009 17:44:11

§ 226 ZP
Zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečnou úschovu svršků a osobních předmětů, které zaměstnanci obvykle nosí do zaměstnání.

Obávám se, že kolo není ani jedno z toho.
Pokud to nebyla zaměstnavatelem určená místnost pro kola (což asi nebyla), tak se obávám, že nárok na náhradu nemáte.

Re: Krádež kola

Marek Odvárka, 19.01.2009 10:45:56

Odpovědnost ve zvláštních případech
§ 204 Odpovědnost za škodu na odložených věcech

(2) Za věci, které do zaměstnání obvykle zaměstnanci nenosí (větší částky peněz, klenoty a jiné cennosti) a které zaměstnavatel nepřevzal do zvláštní úschovy, odpovídá zaměstnavatel jen do částky 5000 Kč. Zjistí-li se však, že škoda na těchto věcech byla způsobena jiným zaměstnancem zaměstnavatele, nebo převzal-li zaměstnavatel tyto věci do zvláštní úschovy, hradí zaměstnavatel škodu bez omezení.

škody způsobené nedbalostí

Kateřina Krásná, 12.01.2009 17:30:36

Dobrý den, jsme nájemníky bytu. Majitelka financovala rekonstrukci stupaček, kterou prováděla firma Great Service spol. s r.o.Tato firma nám způsobila v bytě škody. S pojišťovnou došlo k sepsání škod. Uplynuly 3 měsíce a žádné vyrozumění od pojišťovny nepřišlo.Zjistili jsme, že firma s pojišťovnou nekomunikuje, proto nemůžou případ uzavřít a sdělili nám, že firma bude vše oddalovat 2 roky, aby došlo k promlčení. Pojišťovnou nám budou proplaceny škody způsobené vodou pokud firma bude komunikovat, ale ne škody nedbalostní. Poškozené vybavení je v našem majetku, včetně plovoucí podlahy a dlažby, kterou jsme financovali my a je potřeba je vyměnit. Firma není pojištěná proti škodám způsobené nedbalostí a nemůžeme se s nimi domluvit. Prosíme o pomoc co můžeme v této situaci dělat.Vše máme zdokumentované fotografiemi, máme kopii pojistky, kde jsou zaznamenány škody pojišťovnou.
Mnohokrát děkuji za jakoukoliv pomoc.

Re: škody způsobené nedbalostí

Karel Dlouhý, 12.01.2009 18:29:26

Nezbude než na firmu podat žalobu k soudu o náhradu škody. Když je podaná žaloba, tak promlčecí lhůta neběží.

Případně nechat posoudit Vaši pojistku, na co z ní máte nárok - jesliže na škody způsobené vodou, tak máte nárok, aby Vám to pojišťovna uhradila a jak se potom bude dohadovat s firmou, je její věc.

jednorázové odškodnění

Černá Alena, 29.12.2008 20:10:39

Dobrý den, mám dotaz ohledně jednorázového odškodnění. Mému nezletilému synovi bylo vyplaceno jednorázové odškodnění za úmrtí otce (jednalo se o pracovní úraz-autonehoda) od zaměstnavatele podle zákoníku práce, podle kterého matka a bratr nemají nárok na toto odškodnění. Poté mne vyrozuměla pojišťovna, u které byl viník nehody pojištěn, že dle občanského zákoníku bude vyplaceno odškodnění jak synovi, tak matce i bratrovi zemřelého. Má můj syn nárok na další odškodnění, tentokrát dle občanského zákoníku? Nebo se vyplácí odškodnění pouze jednou?? Děkuji za Vaši radu.

Re: jednorázové odškodnění

Mgr. Oldřich Topka, 08.01.2009 12:46:08

Dobrý den, jednorázové pojištění pozůstalých podle §378 je jedna věc, a pojistný limit hrazený pojišťovnou při pojistné události jiná. Takže syn by měl obdržet ještě i pojistné plnění vyplývající z pojištění bez ohledu na to, že byl již odškodněn podle pracovněprávních předpisů.

Re: jednorázové odškodnění

Černá Alena, 09.01.2009 19:48:03

Dobrý den, velice Vám děkuji za odpověď, jen bych se chtěla ujistit, že jsem jí dobře porozuměla. Dle zákoníku práce, paragraf 378, jsem jednorázové odškodnění obdržela, vyplatila jej pojišťovna zaměstnavatele. Zanedlouho poté mi přišlo odškodnění dle paragrafu 444, odstavec 3 občanského zákoníku, jež vyplatila pojišťovna, u které byl viník nehody zřejmě pojištěn a jež také nehodu nepřežil. Tato pojišťovna mne nedávno kontaktovala, že jsem toto odškodnění obdržela neprávem a musím jej vrátit. Proto Vás chci opět poprosit o radu, zda na obě odškodněním mám nárok, či nikoliv.
Předem mockrát děkuji za Vaši radu.

Nedokázané pokladní manko

Petr Ježek, 23.10.2008 12:55:43

Dobrý den,
mám následující problém: Má přítelkyně pracovala jako brigádnice na pokladně obchodního řetězce Tesco. Jeden měsíc měla 2 manka v celkové výši asi 1500Kč. Má podepsanou hmotnou zodpovědnost.

Problém je ten, že obchodní řetězec ji o vzniklém nanku nijak neinformoval, prostě jenom strhl peníze z výplaty.
Já si myslým, že na stržení peněz nemá nárok z těchto důvodů:
- Pokladní zásuvka nebyla přepočítávána před ní.
- Po vzniklém manku ji na danou skutečnost nikdo neupozornil, ani ústně, natožpak předložením nějakého papíru k podpisu
- Během měsíce na svou zásuvku několikrát zaučovala nové brigádníky. (Po stížnosti na stržené peníze ji dokonce bylo sděleno že brigádníci nové brigádníky nikdy nezaučují, snad jako by si to vymyslela).

Můžete mi, prosím, napsat zda má na stržení peněz obchodní řetězec nárok, případně odkázat na nějaké zákony, které se povinností o informování/dokazování manka zabývají

Re: Nedokázané pokladní manko

Mgr. Oldřich Topka, 30.10.2008 12:40:19

Dobrý den, jednou z výhod hmotné odpovědnosti je právě to, že zaměstnavatel není povinen zaměstnanci vzniklou škodu (manko) nijak konkrétně prokazovat. Jestliže se zaměstnanec domnívá, že ke schodku nedošlo jeho vinou, musí to namítnout a prokázat on. To, že jí nepředložil nic k podpisu, k neplatnosti jeho nároku na náhradu manka nevede.

Dotaz ke škodě způsobene zaměstnavateli

Miroslav Majtán, 06.10.2008 11:51:05

Dobrý den
Rád bych Vás požadal o radu v mém připadě.
Byvalý zaměstnavatel, u kterého už nepracuji vice jak 19. měsíců, po mě nyni vyžaduje nahradu škody, která údajně měla vzniknout zakaznikový před vice jak třemi roky. (nejsem si vědom že bych tuto škodu způsobil,
zakaznik tvrdí že ano.) Jednalo se o servisni práce na zemědělském stroji jeho seřizení a naslednem odzkoušení. Zakaznik tehdy stroj převzal bez připominek.

1. Zajimá mě zda má Bývalý zaměstnavatel nárok po m vymahat uhrazení této škody, kterou po mě nikdy nevyžadoval pisemně, a nyni mi vyhrožuje soudem.

2. vztahuje se na můj připad promlčecí lhuta?
a, jak u zaměstnavatele na požadováni zaplacení
b, u zakaznika , kterému škoda měla vzniknout?

3. Připadněv jaké výši může byválý zaměstnavatel požadovat zaplacení škody je to celých sto procent??

Děkuji za odpověď

s pozdravem Mirek Majtán

Re: Dotaz ke škodě způsobene zaměstnavateli

Mgr. Oldřich Topka, 13.10.2008 09:17:37

Dobrý den, promlčecí doba k náhradě škody je 2-letá. Vymáhat ji tedy stále může. Ovšem důkazní břemeno k prokázání Vašeho zavinění a odpovědnosti za škodu, navíc po tak dlouhé době, je pouze na něm. A takové prokazování bývá velmi složité. To, že uspěje u soudu, nemá vůbec jisté, spíše Vás jen zastrašuje.
V případě, že by Vám však škody byla prokázána, ručil by jste jen do výše 4,5 násobku tehdejšího výdělku.

náhrada škody

Nada Hartingerová, 26.09.2008 10:51:33

Dobrý den, rada bych se zeptala jak muzu postupovat.Pracovala jsem jako obchodní zástupce u jedný firmy kde jsem skončila v 4.6. Zaměstnavatel mi do dnes noposlal mzdu... Po měsíci od skončení mi poslali kolik mam zaplatit za benzin ktery mi přeplatili a nesrovnalosti v pokladní knize na častku 12tis. v tom byli faktury ktery jim byli zaplaceni od zákazníku po mém skončení.Když jsem se s nima chtěla dohodnout že jim peníze za benzin dam osobně a oni mi dají výplatu,po dvou měsícich si připravili novou pokladní knihu upravenou ve ktery už nejsou započtěny ty faktury co byli uhrazeny a ted jim tam chybi 8tis. a ještě fakturu na poškozené zboží o kterém jsem do toho dne vůbec nevěděla a hlavně si nejsem ani vědoma že bych zboží předala poškozené. Potřebovala bych vědět jestli se počítá škoda v nákupních cenách nebo v prodejních.
Teď mi píšou žě když vše urychleně nezaplatím tak se budou soudit (a zpronevěru).

Předem moc děkuji za odpověd

Mgr. Oldřich Topka, 01.10.2008 12:32:35

Dobrý den, pokud jde o ztrátu na zboží, pak se většinou vychází z ceny konečné, protože škoda není jen v nákupní ceně, ale i ušlém zisku z marže, kterou si zaměstnavatel přidává na zboží. Pro srovnání: prodavačka v obchodě (pokud má dohodu o odpovědnosti) také ručí za schodek na zboží v hodnotě, za kterou se prodává konečným spotřebitelům.

náhrada škody

Marek Janek, 23.09.2008 12:51:52

Dobrý den,
na pokladní přepážce mi při manipulací s hotovostí vznikl schodek. Klient směňoval 160CHF. Já jsem však zaznamenala do programu, že přebírám 160GBP. Klientovi jsem vyplatila hotovost 4653CZK, za zmiňované GBP. Při večerní uzávěrce bylo zjištěno, že bance fyzicky přebívá 160CHF a chybí 160GBP. Mám podepsanou hmotnou zodpovědnost, ale přesto se domnívám, že zaměstnavatel nemá nárok chtít po mně náhradu škody ve výši 4908,80 CZK. Nejen, že započítává danný schodek v jiném kurzu /střed/ než bylo v den schodku uvedeno v sazebníku,
ale také si myslím, že by se mělo jednat pouze o nesrovnalost v přepočku měny CHF na GBP.
Předem děkuji za odpověď

Mgr. Oldřich Topka, 01.10.2008 12:28:06

Dobrý den, škoda je to, oč mu ušel jeho zisk, takže logicky se jedná pouze o kurzový rozdíl mezi CHF a GBP, nikoli o celou částku směny valut.

náhrada škody

Stanislav Sedlák, 05.09.2008 09:58:33

Na služební cestě jsem měl havárii při které vznikla zaměstnavateli na vozidle hmotná škoda. Vozidlo bylo havarijně pojištěno. Pojišťovna hodnotila havárii jako totální škodu s nerentabilní opravou. Výši škody stanovila na 240 000.-Kč, od této částky odečetla hodnotu použitelných zbytků 140 000.-Kč a spoluúčast 10 000.-Kč. Zbývajících 90 000.-Kč pojišťovna vyplatila zaměstnavateli. Zaměstnavatel po mě požaduje uhradit škodu va výši spoluúčasti tj. 10 000.-Kč. Domnívám se však, že prodejem vraku získal zaměstnavatel částku, která je vyšší než 150 000.-Kč. S touto skutečností mne však neseznámil. Vyčíslil zaměstnavatel škodu správně a má právo po mě požadovat úhradu spoluúčasti?

Mgr. Oldřich Topka, 10.09.2008 16:09:29

Dobrý den, pokud jste havárii způsobil, pak jste odpovědný za škodu a zaměstnavatel ji může požadovat uhradit. To, kolik utržil za vrak a jestli škodu vyčíslil správně posoudit nemohu, to z dotazu není jednoznačné. Škoda je však úbytek v majetkové sféře, a pokud byla plně nahrazena z jiných zdrojů, pak by ji po Vás chtít neměl. Můžete také požádat o konzultaci na inspektorátu práce.

renta

roman chrastil, 10.07.2008 08:31:12

Chci se zeptat jestli bývalému příslušníkovi, který již pobírá od roku 2006 dle z.č. 186/1992 výsluhový příspěvek a který se dopustil v současné době nějakého testného činnu či přestupku buď z nedbalosti nebo úmyslně je možno tento příspěvek zpětně odebrat?

Re: renta

Mgr. Oldřich Topka, 15.07.2008 08:18:34

Dobrý den, možnost ztráty renty za pravomocné odsouzení pro trestný čin (spáchaný v době, kdy příslušník ještě sloužil) je stanovena. Ovšem nikoliv zpětně.

Re: renta

roman chrastil, 18.07.2008 09:35:36

Dobrý den,
děkuji za Vaší právní pomoc.

Náhrada škody

Jana Nováková, 29.06.2008 13:15:45

Dobrý den,jak postupovat při náhradě škody za odvedenou práci.Nechala jsem si živnostníkem položit plovoucí podlahu a na některých místech je mírně prohnutá.Pokud bych to chtěla opravit,tak by se muselo cca půlka místnosti vyloupat a do toho se mi nechce,mám obavu,že by se mohlo něco poškodit.Jak uplatnit náhradu škody za "poničenou" podlahu.Děkuji Jana N.

Mgr. Oldřich Topka, 03.07.2008 15:58:10

Dobrý den, nejprve práci reklamujte. Pokud řemeslník odmítne věc řešit, pak podejte podnět na Českou obchodní inspekci. A svých práv z nekvalitně provedeného díla se budete muset domáhat u soudu.

náhrada škody za datové přenosy

Jiří Lhotský, 23.06.2008 12:42:11

Zdravím, nastoupil jsem do nového zaměstnání na pozici správce počítačových sítí. Při nástupu mi byl přidělen služební mobilní telefon. Ten jsem cca 14 dní používal i pro připojení k internetu pro vzdálený přístup do podnikové sítě a k poště. U operátora však nebyl aktivován příslušný tarif a účet za muj telefon tak narostl na 30000 Kč. Zaměstnavatel po mě celou sumu vymáhá s tím, že mi používání datových služeb nepovolil. Předpokládal jsem, že tarif je nastaven i pro datové přenosy, tak, jak je u této pozice obvyklé. Při nástupu a při předání telefonu nepadlo z žádné strany o tarifu ani slovo. Má na to zaměstnavatel právo? Pojištěn nejsem.

S pozdravem Jiří Lhotský.

Re: náhrada škody za datové přenosy

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 10:49:36

Dobrý dne, to, že něco bývá u této pozice obvyklé, neznamená, že je to automatické. Pokud jste na tom nebyli domluveni, pak by zaměstnavatel mohl se svým nárokem na náhradu škody uspět. Práci máte vykonávat na pracovišti a pokud nejste pověřen i k tomu, aby jste ji konal prostřednictvím vzdáleného přístupu, pak jste nejednal v souladu s pokyny zaměstnavatele. Kdyby o to stál, pak Vám to měl výslovně umožnit a samozřejmě si i ohlídat zprovoznění služby u operátora.

údajná škoda způsobená zaměstnavateli překladem na dohodu o provedení práce

Robert Kufa, 26.05.2008 23:40:05

Pracovněprávní spor z dohody o provedení práce

Před týdnem mi zaměstnavatel oznámil, že jsem způsobil jeho klientovi svým překladem škodu 5.000 kč. Škodu uhradit nehodlám, nabídl jsem pouze cenu celého překladu, což je asi 165 Kč. Jedná se totiž pouze o chybný překlad jednoho slova, při čemž není přiměřené dle mého názoru požadovat takto vysokou sumu. Moje měsíční výdělky se pohybují kolem pár stovek měsíčně, pojištěn nejsem ani já, ani zaměstnavatel a ten nyní tuto sumu chce vymáhat regresně na mně (zaplatil totiž klientovi, aby jej neztratil, aniž by se zabýval vznikem škody, jejím vyčíslením a příčinnou souvislostí). Jediná sankce, která vyplývá z dohody o provedení práce, je přiměřené snížené odměny - já jsem nabídl celou odměnu za tuto zakázku (165 kč), což zaměstnavatel nepřijal. Požaduje 4,5násobek mé odměny, jak to vyplývá ze zákoníku práce, což je dle mého názoru s ohledem na závažnost způsobené chyby nepřiměřené. Jak vysokou sumu může zaměstnavatel požadovat?

Re: údajná škoda způsobená zaměstnavateli překladem na dohodu o provedení práce

Mgr. Oldřich Topka, 10.06.2008 11:00:03

Dobrý den, 4,5 násobek je skutečně stanoven zákonem. Pokud však nenaleznete dohodu, pak ať si uplatní nárok u soudu a prokáže vznik škody Vaší vinou, její přesné peněžní vyjádření a odůvodnění její výše a souvislost mezi Vaším jednáním a vznikem škody.

Diety

František Tříska, 19.05.2008 23:48:40

Dobrý večer.Chtěl bych se zeptat jak mám postupovat,když mi zaměstnavatel dal diety na cestu před jízdou do zahraničí a pak mi neumožnil tuto cestu vykonat a věděl,že diety použiji na zaplacení svých soukromých pohledávek.Já jsem ho telefonicky kontaktoval,ale odmítl cokoliv řešit s tím,že podá trestní oznámení na policii za zpronevěru.Bohužel jsem již byl za toto už dvakrát odsouzen.Mám nějakou obranu?Děkuji za rychlou odpověď.

Re: Diety

Mgr. Oldřich Topka, 10.06.2008 10:57:33

Dobrý den, dostal jste cestovní náhrady, které jste neoprávněně použil, a nevrátil je. To jste učinil vlastním zaviněním, tak čemu se chcete bránit? Tomu, že od Vás nepřijal peníze zpět? Není to totiž z dotazu jasné. Ale po telefonu mu peníze vrátíte těžko. To by jste mu je musel vrátit osobně nebo je poukázat na jeho účet.

Hmotná odpovědnost

Renata Strnadova, 29.04.2008 10:15:42

Dobrý den, prosím tímto o radu. Před osmi měsíci, v září roku 2007, mi skončil pracovní poměr u firmy Jednoty. Zde jsem byla zaměstnaná jako prodavačka, kde jsme všichni měli podepsanou hmotnou odpovědnost. Nyní v dubnu 2008 mi přišlo písemně od Jednoty uznání dluhu v částce 6546,--Kč k podepsání, neboť v lednu 2007 bylo při inventuře zjištěno manko asi v celkové částce 80000,--Kč, z toho asi 40000,--Kč za prošlé zboží. Musím uznání dluhu podepsat a zaplatit? Je možné se proti tomuto odvolat? Děkuji za odpověď.

Re: Hmotná odpovědnost

Mgr. Oldřich Topka, 05.05.2008 16:30:30

Dobrý den, to nemohu jednoznačně určit. Musíte vzít všechny písemné podklady a předložit je právníkovi k revizi. Inventarizace však měla být provedena při skončení Vašeho PP. Pokud jste o to však nepožádala (a byla uzavřena společná odpovědnost), pak by odpovědnost nejspíše trvala.

Hnotná odpovědnost

Renáta Špitálská, 01.04.2008 18:28:11

Dobrý den,pracuji na provozovně jako vedoucí.Do skladu mají přístup 4 pracovníci. Zaměstnavatel chce podepsat dohodu o odpovědnosti za sklad. Mimo jiné je v ní i odstavec, že já odpovídám za schodek, jestliže neprokážu, že nevznikl mým zaviněním. Pokud to neprokážu, tak hradím náhradu v plné výši.Tuto dohodu podepisuji jen já jako vedoucí a nikdo jiný. Domnívám se, že nemohu nést odpovědnost za ostatní. Případné manko vzniklé odcizením nelze dokázat. Vydané zboží vydávájí zaměstnanci na dodací list. Manko může vzniknou špatným zaúčtováním, vydané chybné množství atd. Není zpětná vazba. Za těchto podmínek nechci dohodu podepsat. V případě, že nepodepíši může mi dát zaměstnavatel nějaké sankce nebo propustit. Děkuji za odpověď. Přeji hezký den. Špitálská

Re: Hnotná odpovědnost

Mgr. Oldřich Topka, 02.04.2008 10:53:19

Dobrý den, měla by být podepsána společná hmotná odpovědnost. Jaké důsledky vyvodí zaměstnavatel z Vašeho odmítnutí, nemohu určit. Je otázka, jestli jste se k podpisu dohody o odpovědnosti nezavázala v pracovní smlouvě nebo to nevyplývá z vnitřního předpisu zaměstnavatele. Pak by zde byla možnost výpovědi z důvodu nesplnění podmínek pro výkon práce. Jinak to však výpovědní důvod nezakládá.

Re: Renta v těhotenství

simona minaříková, 02.04.2008 12:35:53

Dobrý den. Můžete mi prosím poradit? Mám 2 nemoci z povolání a z toho mi vyplynula měsíční renta. Tu doposud pobírám, ale při nástupu na mateřskou mi ji údajně vezmou. Termín porodu mám v půlce srpna. Není mi ale jasné, z jakého důvodu a od kterého měsíce. Podle mě je to úplně stejné, jako kdybych si přivydělávala. A ještě se chci zeptat, jaká je hranice výdělku která se nesmí překročit, aby tu rentu neodebrali. Moc Vám děkuji za rady. Ty jsou nad zlato!
Minaříková

Re: Renta v těhotenství

Mgr. Oldřich Topka, 04.04.2008 10:41:38

Dobrý den, není úplně zřejmé, co myslíte pojmem renta, tento pojem zákony neupravují, nevím jestli máte na mysli náhradu za ztrátu na výdělku, nemocenské dávky, popřípadě částečný invalidní důchod. Konkrétní informace by Vám případně měli sdělit na OSSZ.

Nehlídaná kolovna

Lumír Švančar, 01.04.2008 04:49:17

Dobrý den,
k 1.4.2008 zaměstnavatel zrušil hlídání kolovny. Zajímalo by mě, zda by byl zodpovědný za zcizení nebo poškození kola některého ze zaměstnanců. A jestli je omezená výše odškodnění (samozdřejmě po odečtení amortizace). Některá kola jsou opravdu drahá tak máme strach na nich jezdit do práce.
Děkuji s pozdravem Švančar

Re: Nehlídaná kolovna

Mgr. Oldřich Topka, 01.04.2008 15:46:15

Dobrý den, ve starém ZP bylo odkládání dopravních prostředků ošetřeno. V novém ZP (262/2006 Sb., účinný od 1.1.07) již taková úprava není. Zaměstnavatel odpovídá jen za škodu na věcech, které se obvykle nosí do práce (§267 ZP). Podle §226 ZP je zaměstnavatel povinen zajistit bezpečnou úschovu svršků a osobních předmětů, které zaměstnanci obvykle nosí do zaměstnání. Takže za Vaše kola nijak neodpovídá, ledaže se k tomu výslovně zavázal např. přímo v pracovní smlouvě nebo vnitřním předpisu, což ale dělat nemusí, protože mu nic takového zákon neukládá. Je na uvážení každého, jestli hodlá jezdit do práce na biku třeba za 50 tisíc.

Lumír Švančar, 02.04.2008 03:19:48

A toto je co? Je to staré znění zákona?
Zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečnou úschovu svršků a osobních předmětů, které zaměstnanci nosí do zaměstnání, jakož i obvyklých dopravních prostředků, pokud jich zaměstnanci používají k cestě do zaměstnání a zpět. Proto také zaměstnavatel odpovídá za škodu na věcech, které u něj zaměstnanec odložil při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s nimi, na místě k tomu určeném nebo na místě, kam se obvykle odkládají.
Odpovědnosti se zaměstnavatel nemůže zbavit jednostranným prohlášením, že např. "neodpovídá (neručí) za věci odložené na věšáku".

Jízdní kola a motocykly se za obvyklý dopravníi prostředek k cestě do zaměstnání považují. Osobní automobil se za obvyklý dopravní prostředek k cestě do zaměstnání nepovažuje.
??? Děkuji ŠVANČAR

Mgr. Oldřich Topka, 02.04.2008 10:47:28

Dobrý den, pořiďte si platný zákoník práce. To, co uvádíte, je §145 starého zákoníku práce č. 65/1965 Sb., který již druhý rok neplatí. Ostatně to bylo jasně uvedeno v předchozí odpovědi, které jste patrně neporozuměl.

Pracovní úraz, odškodnění - doba určitá

Ctirad Vitásek, 21.03.2008 11:46:42

Dobrý den,
dne 28.12. 2007 jsem utrpěl pracovní úraz, v písemném vyjádření zaměstnavatele mi bylo sdělo, že bude odškodněn v plné výši. Pracovní smlouva byla sjednána na dobu určitou do 31. 12. 2007. K dnešnímu dni je mi vyplácena pouze nemocenská v základní výši, bez náhrady mzdy za ztrátu na výdělku, ta mi byla vyplacena pouze za období 28. 12. 2007 - 31. 12. 2007. Mám nárok tuto náhradu ztráty na výdělku vůči někomu uplatňovat.

Děkuji Vitásek

Re: Pracovní úraz, odškodnění - doba určitá

Mgr. Oldřich Topka, 21.03.2008 13:00:41

Dobrý den, náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti je rozdíl mezi průměrným výdělkem před úrazem a výší nemocenských dávek. Za takovou ztrátu na výdělku odpovídá zaměstnavatel i po skončení pracovního poměru. Jestliže odmítá platit, budete se muset obrátit na advokáta a celou věc s ním projednat. Měl by Vám navrhnout, jak v celé věci dále postupovat.

Náhrada škody

Miroslav Váňa, 17.03.2008 07:57:19

Dobrý den,
prosím Vás tímto o drahocennou radu co dělat v níže popsané situaci.
Přítelkyně pracuje v obchodě s květinami, minulý týden se jí nešťastnou náhodou podařilo převrhnout vázu do pokladny. Zaměstnavatel jí sdělil, že oprava staré pokladny by stála cca 2 700,- Kč, ale že by určitě po čase mohla "blbnout". Proto prý koupil pokladnu novou údajně za 12 000,- Kč (na internetových obchodech se cena pohybuje mezi 7 300 - 8 500,- Kč) nicméně jí řekl aby mu zaplatila, že prý je to ona, "jen" 9 000,- Kč.
Zajímalo by mě zda po ní může něco chtít a také kolik? Kdo určuje výši škody a náhradu za ní (s odkazem na §263 odst. 3 ZP)? Musí mu něco podepisovat? Má mu požadovanou částku platit, když jí to jen řekl? Může po uplynutí doby a podmínky v § 263 odst. 1 ZP ještě něco chtít?
Za zodpovězení mých neskromných otázek předem děkuji.
S pozdravem Miroslav Váňa

Mgr. Oldřich Topka, 19.03.2008 09:09:39

Dobrý den, zaměstnanec je povinen nahradit pouze skutečnou škodu a nikoliv novou pokladnu. Tvrzení o tom, že by pokladna nefungovala řádně není ničím podložené. Zaměstnanec žádnou dohodu o způsobu náhrady škody podepisovat nemusí.Výši náhrady škody určuje zaměstnavatel (§262 ZP). To, že není dodržena měsíční lhůta pro písemné oznámení o náhradě škody ještě neznamená zánik nároku. Pokud nebude zaměstnanec souhlasit s náhradou škody a odmítne ji, pak se zaměstnavatel bude muset obrátit na soud. Svévolně si peníze ze mzdy jako náhradu škody strhnout nemůže.

Odebrání renty se zpětnou platností??

Šárka , 14.03.2008 11:16:55

V pondělí 10.3.2008 náš známý dostal oznámení od zaměstnavatele, že se mu od 1.1.2008 ruší vyplácení renty. Chtěla bych vědět jen to, zda je možné tuto rentu zrušit se zpětnou platností, tak jak to udělali? (Renta je vyplácená tak,že za leden by byla vyplacena až v březnu, ale tu už nedostane). Může proti tomuto něco podniknout? Děkuji.

Re: Odebrání renty se zpětnou platností??

Mgr. Oldřich Topka, 19.03.2008 09:13:02

Dobrý den, vůbec není zřejmé o jaké rentě píšete. Současný zákoník práce žádnou "rentu" neupravuje. Pouze někteří státní zaměstnanci dostávají výsluhy, což ovšem z dotazu také nijak nevyplývá. Ať se tedy obrátí na zaměstnavatele nebo jeho právní oddělení a požaduje vysvětlení na základě čeho bylo postupováno.

Vyplácení renty v dlouhodobé pracovní neschopnosti

Luboš Tancoš, 01.10.2010 10:14:18

Dobrý den,20 let pobírám rentu,která mi byla přiznána až do důchodu,z titulu prac.úrazu amputace celého ukazováku na pravé ruce.Jsem zaměstnán u jiného zaměstnavatele.V srpnu letošního roku jsem prodělal mozkovou mrtvici,a jsem na dlouhodobé pracovní neschopnosti.Zajímalo by mě,jak se mi bude počítat renta.Zda do plné výše rozdílu z nemocenské,nebo taky jen 60% jako je nemocenská.Děkuji za obsáhlejší odpověd a přejí hezký den. Tancoš

Vyplácení renty v dlouhodobé pracovní neschopnosti

Luboš Tancoš, 01.10.2010 10:18:12

Dobrý den,20 let pobírám rentu,která mi byla přiznána až do důchodu,z titulu prac.úrazu amputace celého ukazováku na pravé ruce.Jsem zaměstnán u jiného zaměstnavatele.V srpnu letošního roku jsem prodělal mozkovou mrtvici,a jsem na dlouhodobé pracovní neschopnosti.Zajímalo by mě,jak se mi bude počítat renta.Zda do plné výše rozdílu z nemocenské,nebo taky jen 60% jako je nemocenská.Děkuji za obsáhlejší odpověd a přejí hezký den. Tancoš

škoda

Pavlina , 13.03.2008 18:10:35

dobrý den!Jsem ve firmě zaměstnána od r 2003 mám smlouvu na dobu Určitou každý rok.
V prosinci jsem způsobila v zaměstnání škodu kolem 14 000 kč samozřejmě omylem.Na škodu se přišlo v lednu,není moc práce takže se propouští s tím že já mám smlouvu ještě do července tak jsem si říkala že mám ještě čas.Ale p.mistrová přišla 10.3 s tím že my má vzkázat od p. vedoucího že je škoda kolem 14000 kč žádný hmotný zabezp. jsem nepodepsala a budto my to bude strhávat s platu a nebo se mám sebrat a sama odejít žeby tuto částku zrušil takže my nic jiního nezbylo než sama odejít do 3 dnů protože by my to strhával a stejně mě pak vyhodil v tom červenci kdy my končí smlouva a chtěla bych se zeptat jestli pak po výpovědi mohu jít marodit jestli mě tu částku pak nebude brát z nemocenské a nebo co mám dělat děkuji za odpověd.

Re: škoda

Mgr. Oldřich Topka, 19.03.2008 09:24:09

Dobrý den, k tomu, aby Vám srážel náhradu škody ze mzdy by jste museli mít uzavřenou dohodu o srážkách. Svévolně si ji zaměstnavatele strhávat nesmí. To, jak důsledný bude ve vymáhání škody nemohu určit. Tím, že skončí pracovní poměr nárok na náhradu škody nezaniká a může po Vás být vymáhána. Z nemocenského by Vám také nic strhávat neměl. Pokud k tomu dojde, obraťte se na Oblastní inspektorát práce nebo na právníka.

Krádež hotovosti (hmotná odpovědnost)

Kateřina Matysková, 05.03.2008 15:07:32

Dobrý den,
Jedná se o mého otce,který pracuje jako vychovatel ve Výchovném ústavu pro mládež.Nedávno tam došlo ke krádeži hotovosti. Hotovost byla uložena v uzamčeném trezoru a v uzamčené skříňce ve vychovatelně. Jeden chovanec se dostal oknem do místnosti, vypáčil skříňku a trezor s hotovostí ukradl. Můj otec, když tuto skutečnost zjistil,tak to chtěl nahlásit na Policii a jeho nadřízený mu řekl,že se to hlásit nemusí. Otec z vlastní iniciativy nahlásil na Policii krádež hotovosti, viník byl dopaden a sám se přiznal ke krádeži.Nyní jde o to,že nadřízený žádá po mém otci a ostatních zaměstnancích náhradu škody z vlastních finančních prostředků.Otec nemá podepsanou žádnou hmotnou odpovědnost,není ani vydán žádný interní předpis,podle kterého by mělo být podle kterého by mělo být stanoveno, jak a kde hotovost ukládat.
Potřebovala bych pro otce nějaké vyjádření pro jeho nadřízeného, kde by bylo uvedeno, zda on je nebo není povinen ukradenou hotovost uhradit ze svých peněz. Děkuji K.

Re: Krádež hotovosti (hmotná odpovědnost)

Mgr. Oldřich Topka, 06.03.2008 13:22:18

Dobrý den, za škodu odpovídá zaměstnanec v případě, že škoda vznikla v důsledku porušení jeho povinností. To, že se do kanceláře někdo vloupal a věc ukradl není vinou zaměstnance. Není důvod, proč by měl hradit nějakou škodu. V případě potíží se obraťte na Oblastní inspektorát práce, zřizovatele výchovného ústavu nebo rovnou na advokáta.

Neuzavřená hmotná odpovědnost

Marcela Koudelová, 03.03.2008 00:14:06

Dobrý den,

u svého zaměstnavatele jsem vedla rok a půl pokladnu, zaměstnavatel mi doteď nedal k podpisu dohodu o hmotné odpovědnosti. Nyní se zjistilo, že je v pokladně manko (podotýkám, že po roce a půl). Požaduje náhradu a tvrdí, že je naprosto jedno, jestli jsme tuto dohodu o hmotné odpovědnosti uzavřeli nebo ne. Je to možné?

Děkuji předem za odpověď

Re: Neuzavřená hmotná odpovědnost

Mgr. Oldřich Topka, 03.03.2008 13:50:10

Dobrý den, §252 ZP: "Byla-li se zaměstnancem uzavřena dohoda o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování, za které se považují hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu, s nimiž má zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu byly svěřeny, odpovídá za schodek vzniklý na těchto hodnotách.". Jestli tedy nemáte uzavřenou hmotnou odpovědnost, pak to není vůbec tak snadné, jak tvrdí. Musel by prokázat, že k manku došlo v důsledku zaviněného porušení Vašich pracovních povinností. Jeho pouhé prohlášení není právně podstatné. Jestliže bude trvat na svém, jděte za právníkem a braňte se.

způsobení škody zaměstnavateli

Jiří Paul, 23.02.2008 21:18:15

Dobrý den,
ukončil jsem pracovní poměr, odpracoval dvouměsíční výpovědní lhůtu a zaměstnavatel mi v den odchodu sdělil, že jsem mu způsobi škodu a že jí po mě bude vymáhat soudně. Nejsem si ničeho takového vědom. Kdyby došlo k soudu, kdo to musí prokázat, on nebo já svoji nevinu? A jak moc zpětně na mě může něco najít?
Děkuji za odpověď.

Re: způsobení škody zaměstnavateli

Mgr. Oldřich Topka, 25.02.2008 15:06:31

Dobrý den, jestli tvrdí, že jste způsobil škodu, bude ji muset prokázat on. Podle §263 platí, že výši požadované náhrady škody je zaměstnavatel se zaměstnancem povinen projednat a písemně mu ji oznámit zpravidla nejpozději do 1 měsíce ode dne, kdy bylo zjištěno, že škoda vznikla a že za ni zaměstnanec odpovídá. Jinak zákoník práce se řídí obecnými lhůtami podle občanského zákoníku. Právo na náhradu škody se promlčuje za 2 roky. Vy se můžete hájit tím, že zaměstnavatel s Vámi žádnou škodu nikdy neprojednal, i když byl povinen tak učinit.

exekuce

Václav Smutný, 16.02.2008 20:47:40

... jako oprávněný vedu exekuci na základě rozsudku o na náhradu.škody.Povinný podal návrh na odložení a zstavení exekuce avšak jako důvod uvedl zápočet pohledávky zaniklé a promlčené. Nyní má majetek i účet blokován, soud dosud návrh povinného neprojednal a já stále nemám své peníze a dřu jen bídu. Co mi poradíte ? Jsem již stár a nemocen, není sil ! Děkuji za radu.

Re: exekuce

Mgr. Oldřich Topka, 19.02.2008 10:44:35

Dobrý den, v této věci žádná konkrétní rada není. Soudní řízení běží a než bude rozhodnuto, nikdo do něj nemůže zasahovat. Jestliže však máte pocit, že ve Vašem případě dochází k neodůvodněným průtahům v řízení, můžete podat podnět přímo k předsedovi soudu. Možná to celou věc urychlí.

Náhrada škody

Renata Dvořáková, 15.02.2008 07:37:50

Manžel měl v práci autonehodu, kterou dle policie zavinil.Zaplatil pokutu. Zaměstnavateli vznikla škoda na vozidle ve výši 30.000,-Kč. Od pojišťovny zaměstnavatel dostal zaplaceno z havarijního pojištění 45.000,-Kč.Manžel si platí "tzv.pojistku na blbost", kde má spoluúčast 5.000,-Kč.Má právo zaměstavatel rozhodnout o něm bez něj, že musí uhradit tuto spoluúčast i když v podstatě zaměstnavateli nevznikla žádná škoda(dostal od pojiš´tovny více, než ho stála oprava auta)?
Děkuji

Mgr. Oldřich Topka, 15.02.2008 09:19:17

Dobrý den, jestliže byla škoda uhrazena z havarijního pojištění, pak by již neměl nic dalšího požadovat.

hmotná zodpovědnost- placení po půl roce

kateřina černá, 14.02.2008 21:18:03

Dobrý den,
mám dotaz...v měsících červenci a srpnu jsem pracovala jako pokladní po podepsání dohod o dočasném přidělení zaěstnance, jelikož jsem byla přihlášena v pracovní agentuře. Samozřejmě jsem podepsala i dohodu o hmotné zodpovědnosti. Před pár dny mi volali z agentury, že tam mají manko na mou osobu v hodnotě několika tisíc. Jsem povinna ji zaplatit i když už dohoda zanikla a já žila půl roku v nevědomosti o existenci jakéhokoliv dluhu??děkuji

Re: hmotná zodpovědnost- placení po půl roce

Mgr. Oldřich Topka, 15.02.2008 09:17:35

Dobrý den, že by na to přišli až po více než 6 měsících? Inventury v obchodech bývají mnohem častější. Ať Vám dostatečně prokážou, že ke schodku došlo na Vaší straně. Pouhé tvrzení o manku, bez jakéholiv důkazu, Vám žádnou povinnost neukládá. V krajním případě se budete muset bránit žalobou. Nebo naopak. Jestli si je zaměstnavatel natolik jistý, že je manko Vaše a může to jasně prokázat, podá žalobu on. Ale důkazní břemeno ponese on, a je otázka, jak své tvrzení jednoznačně prokáže.

renta pro nemoc z povolání a možnost si k ní přivydělávat bez krácení renty

Šárka Boučková, 09.02.2008 15:41:24

Četla jsem článek z 24.února 2006 na zákony.idnes.cz a tam jsem se dočetla, že od 1.1.2008 by měl platit nový zákon o úrazovém pojištění zaměstnanců: podle kterého mimo jiné nově platí,že tzv.rentu už nebude vyplácet pojišťovna přes zaměstnavatele, ale že to přebírá ČSSZ,která rentu bude posílat přímo zaměstnanci a že nebudou podléhat přezkoumání zdrav.poškození po dobu 10 let(tzv.ochranná doba nároku). Navíc se zde píše, že.."poskytovaná renta už nebude vázána na část. nebo plný ID,na který vznikl nárok na základě nemoci z povolání.Navíc si lidé, kteří rentu pobírají, budou moci přivydělávat, aniž by se jim výše dávky o tento přivýdělek snížila,jako tomu bylo dodnes." Zajímalo by mne, zda byl tento zákon schválen a zda opravdu od 1.1.2008 už platí? Děkuji

Re: renta pro nemoc z povolání a možnost si k ní přivydělávat bez krácení renty

Mgr. Oldřich Topka, 11.02.2008 11:40:03

Dobrý den, zákon č.266/2006 Sb., o úrazovém pojištění zaměstnanců byl skutečně přijat. Původně měl platit od 1.1.2008, ale k tomu nedošlo, jelikož zákonodárci z důvodu obsahové i formální "nedokonalosti" a nutnosti novelizace tohoto zákona (který ještě ani nazačal platit) posunuli až na 1.1.2010. Takže systém úrazového pojištění jako součásti sociálního zabezpečení se ještě nerozběhl.

sankce za neomluvenou absenci

Lenka Crdlíková, 08.02.2008 09:15:42

Přeji příjemný den,
pracovnice měla neustálé problémy s alkoholem, to vyvrcholilo dvoudenní neoml. absencí, za níž jí byla udělena důtka a po opakování stejného, byť jsem byla s její prací spokojena, jí byla dána okamžitá výpověď. Po 3 měsících jsem jí dala znovu šanci pracovat, ale vše se opakovalo. Po týdnu neoml. absence jsem se jí dovolala a opilá mi sdělila, že nepřijde. Poslala jsem jí výpověď ve zkušební době, kterou převzala až poslední den lhůty pro převzetí. Jakou sankci mohu, prosím, jako zaměstnavatel použít za sedm dní neomluvené absence? Dobu od odeslání do převzetí výpovědi beru jako absenci omluvenou.
Děkuji.

Re: sankce za neomluvenou absenci

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 08.02.2008 09:39:40

Dobrý den,
předně sankcí je již samotná výpověď ve zkušební době. Jinak o dobu neomluvené absence se zkracuje nárok na dovolenou.

Způsobená škoda

Vavřinec Dvořák, 04.02.2008 12:23:58

Dobrý den, mám dotaz.Jsem vedoucí firmy, ale mám ještě nadřízeného.Zaměstnanci způsobili nedbalostí škodu ve výši 400tis Kč.Já jsem měl tu smůlu, že jsem měl službu a tak ředitel přišil zavinění i mně.Máme se dělit o částku 4 lidi tedy 75tisíc Kč.Nepodepsal jsem hmotnou zodpovědnost přesto musím částku platit?(můj měsíční plat je 20tis.Kč)Nemohu to vyřešit odchodem z firmy?Děkuji

Re: Způsobená škoda

Mgr. Oldřich Topka, 06.02.2008 10:04:08

Dobrý den, odchodem těžko něco vyřešíte, jestliže po Vás mohou škodu vymáhat následně u soudu. Projednejte věc u advokáta, protože jde již o poměrně velkou částku.

pracovní úraz,odškodnění a lékaři

Štěpanka Musilová, 30.01.2008 03:45:45

Dobrý den.
Jmenuji se Štěpánka Musilová a moje maminka Božena Macháčková.Mamince se stal pracovní ůraz v roce 1999.
Po tomto pracovním ůrazu stále má zdravotní problémy.S byvalím zaměstnavatelem se soudila.Ale háček je v tom,že soudní znalci se vyjadřují k jejímu zdravotnímu stavu nepravdivě.Jeden soudní lékař ji viděl.Nejdříve ji tato lékařka potvrdila,že je to po tom úraze a po druhé návštěvě otočila vše proti ní.Druhý soudní lékař ji nikdy neviděl a napsal vyšetření proti ní.Nedavno jsem byla v Hořovické nemocnici a chtěla jsem tam maminky lékařskou dokumentaci na NEUROLOGII.Tam mi sestra řekla,že pani Macháčková se u nich nikdy neléčila,protože tam žádnou lékařskou dokumentaci nemá.Ale maminka si naštěstí všechny lékařské zprávy kopírovala a má je doma.Jsou to vyšetření která se týkají po jejim úrazu.Chtěla jsem se zeptat kam máme jít, když nesouhlasíme s vyjádřením soudních lékařů.Je nějaká možnost toto řešit a konečně se dobrat ke spravedlnosti ???Soudkyně jen mamince řekla,že je toto na lékařích a to bylo vše.Maminka je od tohoto úrazu bez práce a bez financí.Proto se také ptám na této stránce,protože je tu apsáno,že je to bezplatná poradna.
Předem Vám mockrát děkuji
s Pozdravem p.Musilová

Re: pracovní úraz,odškodnění a lékaři

Mgr. Oldřich Topka, 30.01.2008 08:14:42

Dobrý den, se svou stížností se můžete obrátit na Ćeskou lékařskou komoru a komoru soudních znalců ČR (popř. na Ombudsmana). Obávám se ale, že prokazovaní toho, že soudní znalci v oboru lékařství se zmýlili nebo že postupovali nezákonně či neeticky, bude značně obtížné a s velmi nejistým výsledkem. Zcela jistě se v této věci také neobejdete bez právního zastoupení.

Re: pracovní úraz,odškodnění a lékaři

pavel brákora, 17.03.2008 08:07:12

Dobrý den,11.2.2008 se mi stal v práci ůraz,zlomenina prstu.Spolupracovník mě ošetřil,jelikož na stavbě se nenacházela žádná dokumentace kam zapsat zranění,tak jsem to nahlásil mistrovi který nebyl na stavbě přítomen.Lékař mě vystavil neschopenku jako pracovní ůraz.Jelikož vím,že se musí provést zápis o ůraze a nahlásit na příslušný ůřad,tak jsem telefonoval vedoucímu jestli tak učinil.Ten mě ujistil,že všechno zajistil a odeslal.Jelikož jsem obdržel výplatní pásku,na které je napsán pracovní ůraz,ale peníze vyplaceny jenom za normální prac.neschopnost.Prosím oradu jak mám postupovat,mám takové tušení,že vedoucí nic nenahlásil a neodeslal,žádný tiskopis jsem nepodepisoval. Děkuji Brákora Pavel

nárok na náhradu škody

Iveta Fišerová, 24.01.2008 10:38:11

Dobrý den. Chci se zeptat. S bývalým druhem mám 6 letou dcerku. Její otec pracoval jako řidič kamionu. Koncem prosince měl s kamionem autonehodu při níž zemřel.Má dcera nárok na jednorázové odškodnění ze strany zaměstnavatele jejího otce když se jedná o smrtelný pracovní úraz? A pokud ano jakým způsobem je možné se tohoto jednorázového odškodnění domoci? Děkuji za odpověď.

Re: nárok na náhradu škody

Mgr. Oldřich Topka, 24.01.2008 13:23:56

Dobrý den, zákoník práce při úmrtí zaměstnance sice přiznává možnost náhrady nákladů na výživu pozůstalých a jednorázové odškodnění pozůstalých, ale často není jednoduché se těchto náhrad domoci. Náhrady by se měly uplatnit přímo u zaměstnavatele. Pokud je nebude akceptovat, budete se jich muset domáhat soudně. Protože jde o poměrně velké částky, měla by jste dceři zajistit právní zastoupení, které by zvýšilo šance na úspěšné vymožení náhrad.

výše náhrady škody

Maxmiliám Martinovsky, 22.01.2008 21:08:13

Dobrý den,podle §259 Zákoníku práce zaměstnanec , je povinen nahradit schodek na svěřených hodnotách nebo ztrátu svěřených předmětů v plné výši.A podle §262 Zák.práce Výši požadované náhrady škody určuje zaměstnavatel.Jakou výši může zaměstnavatel určit?(např.ztráta nářadí , používáno 15 let, pořizovací cena 1000,-Kč, nyní by pořizovací cena nového byla 5000,-Kč)Může požadovat náhradu ve výši dnešní ceny?(to je 5000,-Kč)Děkuji za odpovědi.

Re: výše náhrady škody

Mgr. Oldřich Topka, 23.01.2008 09:20:59

Dobrý den, rozumí se tím zůstatková hodnota věci (tj. i s přihlédnutím k jejímu opotřebení), nikoli její pořizovací hodnota v dnešních cenách.

vydírání nadřízeným

ladislav chrastina, 21.01.2008 19:18:11

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda musím vykonávat práci, kterou nemám v náplni práce. Jsem elektrikář-údržbář, ale pracuji i jako osvětlovač a zvukař na domě kultury jako státní zaměstnanec. Tuto druhou práci nemám v náplni práce, ale můj nadřízený mi hrozí výpovědí, pokud ji nebudu nadále vykonávat. Placen jsem jako elektrikář-údržbář. Nadřízený mě finančně ohodnotit za tuto práci nechce,nechce mi ani dát vyšší třídu a hrozí mi neustále výpovědí. Poraďte, prosím, jak se mohu bránit proti tomuto , podle mého názoru, vydírání.
Děkuji za odpověď. Ladislav Chrastina

Re: vydírání nadřízeným

Mgr. Oldřich Topka, 23.01.2008 09:26:04

Dobrý den, druh práce, kterou nemáte sjednanou v pracovní smlouvě skutečně vykonávat nemusíte. Můžete podat podnět na Oblastní inspektorát práce, ten totiž kontroluje dodržování pracovněprávních předpisů. Proti šikaně na pracovišti je obecně velmi těžká obrana, obzvláště když je přímo ze strany zaměstnavatele. Jestliže nedojde ke smírnému řešení, tak jako elektrikář by jste neměl mít problém najít si jiné místo.

pracovní právo

Marketa Sichová, 21.01.2008 18:21:26

Dobrý den,chtěla bych se zeptat dělám jako vedouci v obchodě podepsala jsem hmotnou zodpovědnost,ale jelikož jsem firmu asi před měsícem upozorňovala písemněa doručenkou na nepřehlednou prodejnu se spoustou slepých míst tak měsíc na to se nic neděje tudíš jsem napsala druhý doporučený dopis asi před 14dny a odstoupila jsem od hmotky jelikož jako vedoucí mám neomezenou!Chci se zeptat pokud s tím nic neudělají nebo ano a třeba za měsíc jak to mám mít z hmotkou plyne či ne můžu se nějak bránit??A jelikož mě končí zkušební doba tvrdí mi že jako vedoucí nemohu ukončit pracovní poměr hned ale že musím zůstat dokud za mě neseženou náhradu v e smlouvě ale nic takového není,díky za odpověd

Re: pracovní právo

Mgr. Oldřich Topka, 23.01.2008 09:33:37

Dobrý den, to, co Vám tvrdí je nesmysl. Jste sice vedoucí, ale pracovní poměr můžete zrušit ve zkušební lhůtě kdykoli a bez udání důvodů. To je nakonec i smyslem zkušební doby, zjistit, jestli vyhovujete zaměstnavateli, ale také zda práce (a podmínky) vyhovují Vám. Jste-li rozhodnutá odejít, uděljte to ještě do konce zkušební doby, jinak bude rozvázání pracovního poměru obtížnější a hlavně delší. To, že za Vás není náhrada, Vás vůbec nemusí zajímat. Za provoz společnosti, včetně personálních záležitostí, je zodpovědné vedení a ne Vy. Pokud jde o hmotnou odpovědnost, od které jste odstoupila, pak platí, že by jste se mohla zprosti odpovědnosti, jestliže by jste prokázala, že jste schodek nezavinila Vy.

nahrada skody

ferda, 24.09.2007 13:11:40

Dobry den,v zamestnani jsem vyrobil zmetky a zamestnavatel mi strhl premie.Ted ale jeste chce nahradu materialu a to v plne vysi.Ma na to pravo?Neni to jakoby dvoji trest? Dekuji za odpoved Ferda

ITI , 10.01.2008 03:11:16

Dobrý den, náhrada škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Tato omezení neplatí, byla-li škoda způsobena úmyslně, v opilosti, nebo po zneužití jiných návykových látek.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »