Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, jsem majitelem čl.práv a povinností k družstevnímu bytu a moje přítelkyně, která se mnou žije, by si ráda vzala úvěr ze stavebního spoření na jeho rekonstrukci. Banka vyžaduje souhlas od družstva s podnájmem mé přítelkyně, družstvo ni ho ale nechce dát a tím pádem jí banka odmítá schválit úvěr. Je družstvo povinno mi dát souhlas nebo máme smůlu? Děkuju za odpověď
Dobrý den,
nezapomeňte, že vlastníkem bytu je družstvo a to si samo může rozhodovat o tom, jak se svým majetkem naloží. Rozhodně žádnou takovou povinnost nemá, naopak ve stanovách družstva může být přímo uvedeno, že je zakázáno byty podnajímat. Proč si úvěr nevezmete Vy?
Protože já si vzal už úvěr ze st. spoření na zakoupení těch členských práv a navíc jsem teď od 1.7 bez práce. Zkoušeli jsme ještě volat na st. spořitelnu a tam nám poradili, že jí mám na družstvu nahlasit do bytu a oni že to musí ze zákona "vzít na vědomí". Mohla by to být cesta?
No určitě je to vhodnější způsob - a pokud je to pro banku dostačující tak proč ne.
Tím, že přítelkyni "nahlásíte do bytu" se Vám jen zvednou poplatky za další osobu v bytě.
Banka potřebuje doložit, že bude úvěr vynaložen na účely vlastního bydlení, takže pokud mi dá družstvo potvrzení, že je u mě vedena jako spolubydlící, platí poplatky a má tam i trvalé bydliště, mohli by to akceptovat i bez podnájemní smlouvy, ale kdo ví. Každopádně moc děkuju
Dobrý den, s přítelem budem kupovat družstevní byt, který ale jak vím lze napsat jen na jednoho z nás. Přítel si bere na sebe hypoteční úvěr a byt bude psán na něj. Já byt financuji z části hotově, proto potřebuji vědět, jestli lze mezi námi sepsat nějakou smlouvu, aby v případě rozchodu mi přítel nemohl říct, že nemám na nic nárok, když byt je napsán na něj ?? A jak má taková smlouva vypadat a co musí obsahovat? Děkuji L.
Dobrý den,
můžete si mezi sebou sepsat např. smlouvu o půjčce na částku, kterou jste do bytu vložila. Pokud neuvedete termín splatnosti, nastane splatnost poté, co přítele k úhradě této částky vyzvete (tzn. zřejmě až po rozchodu).
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com