vypořádání SJM - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

SJM

marcela hrdá, 30.06.2008 20:27:41

Přítel se rozvádí. Je zaměstnaný. Manželka podniká jako OSVČ. Jakým způsobem se bude dělit provozovna manželky mezi oba manžele? Co nejlépe udělat, aby nedošlo k zastření skutečného stavu? Při rozvodu bude soud zkoumat skutečnosti k datu podání žádosti o rozvod? Mám na mysli stav majetku, bankovních účtů a podobně. Děkuji

Re: SJM

marcela hrdá, 02.07.2008 18:07:31

jen se chci zeptat, kde najdu odpověď na můj dotaz?

Mgr. Oldřich Topka, 08.07.2008 15:04:52

Dobrý den, odpovědi jsou přímo pod dotazy, což jste si mohla všimnout u ostatních tazatelů.
Vypořádání SJM, pokud nejde o dohodový rozvod, se odvíjí od stavu majetku v době rozhodování o vypořádání. Často totiž dochází k vypořádání až s odstupem let od doby rozvodu. Nárok na "provozovnu" mít nebude, ale pokud manželka na podnikání používala i prostředky ze SJM, pak má nárok na určitý podíl z jejího "podnikání". A pokud jde o zabránění zastírání, pak lze doporučit, aby si najal advokáta se specializací na občanské právo, který již bude vědět, jak ochránit jeho zájmy.

SJM

marcela hrdá, 30.06.2008 20:23:25

Dobrý den, přítel se rozvádí. Za trvání manželství si domě jejích rodičů postavili patro a užívali jej cca 10 let k trvalému bydlení. Před dvěma roky rodiče manželky darovali půlku domu své dceři. Nyní, v době podání jejího návrhu na rozvod přítel zjistil, že zmizely veškeré doklady o nákupech stavebního materiálu na popisovanou přístavbu. Má nějakou šanci nepřijít o vložené finanční prostředky na přístavbu domů? Jak se s tímto problémem nejlépe vypořádat? Děkuji za odpověď

Mgr. Oldřich Topka, 08.07.2008 14:55:39

Dobrý den, pokud nemá doklady, pak bude potřeba, aby prostavěný materiál a investice vyhodnotil znalec.

dotaz

dana, 26.06.2008 22:14:52

dobry den,jsem rozvedena a byvaly manzel bydli v nemovitosti ktere jsme spoluvlastnici,ja se odstehovala jeste pred rozvodem.Mohu po byvalem manzelovi pozadovat financni castku za uzivani nemovitisti?Dekuji Dana

Re: dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 08.07.2008 14:54:28

Dobrý den, vy oba jste spoluvlastníci a to jak si upravíte hospodaření s věcí a nároky vůči sobě navzájem je pouze na Vás. Pokud se nedokážete dohodnout, pak podejte k soudu návrh na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví.

dotaz

miluse fillova, 25.06.2008 17:48:50

za trvani manzelstvi,ale nezili jsme ve spolecne domacnosti,manzel bez meho svoleni prodal auto,ktere jsme poridili v manzelstvi.Nyni jsme rozvedeni a vyporavame majetek.Nevim jak postupovat ohledne tohoto auta.Mel manzel pravo prodat toto auto.Dekuji za odpoved Fillova

Re: dotaz

Petr Petr, 26.06.2008 18:16:40

Vozidlo rovněž podle toho co uvádíte patřilo do SJM, tzn. že na vypořádání i za toto vozidlo máte nárok. Pokud manžel vozidlo prodal, požadujte adekvátní náhradu.

vypořádání SJM

Kamil, 25.06.2008 17:31:04

Dobrý den,prosím o odpověď.Rozvádím se. Mám nějaký nárok na finanční zhodnocení bytu,k němuž došlo za trvání manželství,ale který dostala manželka jako dar od své matky v době trvání našeho manželství a je tudíž výlučným vlastníkem? Byt tehdy byl za pořizovací cenu 600tisíc,je to již 6 let,nyní má byt hodnotu o mnohem vyšší,také došlo k výměně oken a zateplení-vše bylo placeno z fondu oprav. Byt je ve výlučném vlastnictví manželky,ale ta byla po celou dobu na mateřské dovolené,tudíž neměla žádné příjmy a vše jsem platil já,tedy i fond oprav. Zajímá mě-Mám nárok alespoň na POLOVINU částky zvýhodnění bytu,k níž došlo za těch 6 let manželství? Byt má nyní cenu asi 1.400 000,-Kč,tedy mám nárok na polovinu z těch 800 tisíc o něž je nyní hodnota bytu vyšší? Děkuji za odpověď.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »