Kategorie: Pracovní právo / Dovolená
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to vlastně dneska s dovolenou. Můj přítel pracuje u jedné firmy a chtěl si nahlásit dovolenou a oni mu řekli, že je nový zákon, který říká, že už dovolenou nařizuje jen zaměstnavatel. Co je na tom pravdy? Dříve prý bylo, že si mohl sám určit jen půlku dovolené a zbytek zaměstnavatel, teď už ji prý určuje jen zaměstnavatel a ne sám zaměstnanec. To se mi nějak nezdá. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, podle současného ZP určuje čerpání dovolené zaměstnavatel (§217/1 ZP). V praxi je časté, že plánovanou dobu dovolené oznámí zaměstnanec zaměstnavateli a ten mu termín buď schválí nebo ne. Popřípadě dovolené naplánuje zaměstnavatel. To, že se Vám to nezdá, na věci nic nemění.
Dobrý den,
jsem zaměstnanec a mzda v naší firmě se skládá ze základní a pohyblivé části, které obě jsou uvedené na Mzdovém výměru, tzn. např. hrubá mzda 20tis. Kč (jen příklad) je rozdělena na 13tis základ + 7tis pohyblivou složku. Za normálních okolností je toto bráno jako komplet, který zaměstnanec vždy obdrží.
Navíc máme provize na vlastních výsledcích (servis, prodeje), které mohou být i dalších 10-20 tisíc měsíčně, čímž se hrubá mzda významě zvýší a tím i průměr na dovolenou.
A teď zádrhel - v případě, že si zaměstnanec vybírá dovolenou a zmíněný průměr za dovolenou je vyšší, než by odpovídalo Mzdovému výměru (20tis), chová se zaměstnavatel tak, že odečte navýšení mzdy z titulu vyššího průměru za dovolenou z pohyblivé části mzdy (z těch 7mi tisíc), takže výsledkem je mzda ve výši, jakoby si zaměstnanec žádnou dovolenou nevzal.
V extrémním případě dovolené na celý měsíc by odešel se základem 20tisíc. Neporušuje tímto zákon ? Nikdy a u nikoho jsem se s tím nesetkal. Děkuji.
Dobrý den, pokud je oprávněn disponovat s pohyblivou složkou a rozhodovat o tom, jestli ji přizná nebo ne, pak to nezákonné není. Ale záleží na formulaci ve mzdovém výměru. Jinak je možné kontaktovat inspektorát práce, jestliže máte podezření na postup v rozporu se ZP.
Na mzdovém výměru jsou kromě uvedených stran Zaměstnavatel / Zaměstnanec uvedeny jen 2 důležité řádky - Základní měsíční hrubá mzda ve výši ... a Pohyblivá částka měsíční mzdy ve výši ...
V pracovní smlouvě potom jediné, co by se mohlo týkat této záležitosti je: "... Smluvní strany se dohodly, že mzda může být zaměstnavatelem V PŘÍPADĚ ZJIŠTĚNÍ ZÁVAŽNÝCH NEDOSTATKŮ V PRÁCI ZAMĚSTNANCE (zejm. porušení obecně závazných předpisů, vnitřního řádu či jiných vnitřních předpisů zaměstnavatele, nedodržení pracovních postupů) SNÍŽENA, a to výjimečně až na úroveň minimální mzdy. SNÍŽENÍ MZDY SPOLU S UVEDENÍM DŮVODU a doby trvání tohoto opatření MUSÍ BÝT ZAMĚSTNANCI ZAMĚSTNAVATELEM PÍSEMNĚ OZNÁMENO. ..."
Nic dalšího jsem nepodepsal, o podivném výpočtu v případě dovolené nikde zmínka. Je to tedy tak že zaměstnavatel nemá právo danou složku mzdy (přestože pohyblivou) svévolně krátit ? Děkuji.
Dobrý den, odpověď jste již dostal. To, o čem píšete je něco jiného, s pohyblivou složkou to nesouvisí. Pohyblivou složku určuje a přiznává zaměstnavatel. Jde o NENÁROKOVOU SLOŽKU MZDY a pokud usoudil, že Vám ji nepřizná, pak je to jeho rozhodnutí a o svévoli se hovořit nedá.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com