Zřeknutí se dědictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

zřeknutí se Dědictví

Jarmila Bartosova, 07.07.2008 20:53:25

Dobrý den,nedávno umřela maminka a teď by se mel dělit majetek mých rodičů mezi Otce,mne a bratra.Chtěla jsem se vzdat svého podílu dedictví ve prospěch otce aby mě nemusel vyplacet,ale nevim jak to pak bude pokud by zemrel i otec,jestli by pak automaticky nededil vse bratr s tim ze ja se dedictvi vzdala.

Zřeknutí se dědictví

Zuzana Kalužová, 25.06.2008 09:53:48

Dobrý den, moje babička se písemnou formou zřekla dědictví po své sestře. Podpis byl ověřen notářem. Chtěla bych se zeptat, zda-li písemné zřeknutí se dědictví, v tomto případě mé babičky, může být konečná forma tohoto nekonečného vyřizování.
Již jsem se dotazovala, jakým způsobem učinit zřeknutí se dědictví bez dalších obtěžujících dopisů, atd. Bylo mi oznámeno, že stačí sepsat písemné prohlášení o zřeknutí se dědictví s notářsky ověřeným podpisem.
Avšak i přes toto, paní, která dědictví vyřizuje, po mé babičce požaduje adresy a jména babiččiných dědí. Domnívám se, že se jedná o jakési zmanipulování staršího člověka, který ve svých 84letech nemůže vědět jak postupovat, čímž by lehce mohl souhlasit a podepsat takřka vše.
Jednou pro vždy bychom rádi ukončili toto zříkání se dědictví.
Stačí skutečně pouze babiččin notářsky ověřený podpis v písemné formě - slovy: zříkám se dědictví........

Velice předem děkuji!
Kalužová

Re: Zřeknutí se dědictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 25.06.2008 10:40:06

Dobrý den,
nepoužívá se termín "zřeknutí se" dědictví, ale "odmítnutí" dědictví. Prohlášení o odmítnutí dědictví stačí učinit jednou a tímto úkonem se tak tento dědic dědictví vzdává ve prospěch ostatních dědiců. Právě proto, že babička dědictví odmítla, budou nyní namísto ní dědit její děti, nebo vnoučata atd. - to je důvodem, proč nyní notářka požaduje jejich adresy. Odmítnutnout dědictví tak musí každý dědic zvlášť, který je notářem či soudem osloven a kterému je toto jeho právo oznámeno.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »