státní-obecní byt - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Mám nárok na byt?

blanka xxxx, 04.12.2011 17:39:30

bydlím již 15let ve státním butě, dekret má můj děda,se kterým tam bydlím. V současné době mám dítě,které má tam trvale bydliště. celých 15 let mám v tom bytě trvalé bydliště, jsem přihlášena na služby. Po smrti dědy, budu mít nárok na byt, když jsem jeho vnučka?
děkuji za odpově´d

Žádost o byt -přechodný pobyt

Katka M., 23.11.2011 17:50:13

Dobrý den.
Bydlím v ČR, mám zde přechodný pobyt(občan EÚ). Je možné žádat o státní byt? Může mi v něčem pomoct že jsem v plném invalidním důchodu? Bude situace jiná když budu mít pobyt trvalý? Moc děkuji za radu.

Re: Žádost o byt -přechodný pobyt

právní vrba, 24.11.2011 12:33:43

Státní byty neexistují, byty resp. bytové domy patří soukromým vlastníkům, kterými mohou být i obce či městské části. Každá obec/město/MČ má vlastní pravidla pro pronajímání volných bytů, která se dají zjistit na webové stránce přísl. obce, města či MČ.

Obecni byt

Lenka Javurkova, 14.10.2011 10:38:43

Dobry den,pred rokem jsme se pristehovali do Prahy kvuli skole pro syna,ktera je na Praze 2.Rodice nam plati podnajem 22tis.mesicne.Chtela jsem se zeptat,je mozne ziskat legalne obecni byt nejlepe na Praze 2 natrvalo?Dekuji Javurkova

Re: Obecni byt

právní vrba, 14.10.2011 15:37:16

Informujte se na Obecním úřadě Městské části Praha 2 anebo i jiných (ostatních) městských částí. Obecná nájemní byt nebývá nějak výrazně levnější, než od soukromníka; po deregulaci nájemného je nájemních bytů poměrně dost a pokud nemusíte být zrovna v centru, tak i za přijatelnou cenu.

Obecni byt

Lenka Javurkova, 14.10.2011 10:36:02

Dobry den,pred rokem jsme se pristehovali do Prahy kvuli skole pro syna,ktera je na Praze 2.Rodice nam plati podnajem 22tis.mesicne.Chtela jsem se zeptat,je mozne ziskat legalne obecni byt nejlepe na Praze 2 natrvalo?Dekuji Javurkova

Dotaz

Monika Greňová, 23.03.2011 22:55:59

Dobrý den,
mám takový problém. Bydlela jsem cca. 2 roky ve státním bytě pronajímaném nájemcem bytu. Tuto skutečnost jsem zjistila až při kontrole Policie ČR, kdy mi bylo sděleno, že byt obývám neoprávněně bez souhlasu pronajímatele neboli Městské bytové správy. Nájemce bytu mi pronajal byt s tím, že je to byt v OV a on ho delší dobu využívat nebude. Byla se mnou sepsána smlouva pouze o spoluužívání bytu a to pouze s nájemcem nikoliv s pronajímatelem ( město ). Po zákroku Policie ČR jsem byla nucena se do 2 měsíců vystěhovat, což jsem udělala prakticky do necelého měsíce a nájemce bytu kontaktovala o této skutečnosti. 2 roky jsem o nájemci bytu neslyšela a nyní jsem obdržela dopis z advokátní kanceláře, že dlužím nájemci bytu za 2měsíční nájem a doplatek za služby = 23.000,- Kč. Může po mně tuto částku žádat, jestliže pronajímal ilegálně státní byt? Podotýkám, že v sepsané smlouvě mezi mnou a údajným majitelem bytu nebyla žádná řeč o placení nájemného a služeb. Děkuji za odpověď.

Re: Dotaz

Milan Zeman, 24.03.2011 13:08:48

Pokud po Vás požaduje plnění, bude muset jeho oprávněnost prokázat. Vzhledem k okolnosti, že byt není jeho a neměl souhlas s uzavřením podnájemní smlouvy nemá právo cokoliv po Vás chtít.

Přepis OB

Jan C., 20.12.2010 20:07:09

Dobrý den,
rád bych se zeptal za jakých podmínek resp. zda je-li možné získat nárok k obecnímu bytu pokud:

Obecní byt je napsaný na kolegovu babičku, která žije v pečovatelském ústavu. Na tento byt má napsané trvalé bydliště i kolegova žena, ale vysvětloval mi, že není právoplatným nájemníkem nebo něco v tom smyslu (nedokážu to dostatečně vysvětlit, protože tomu sám nerozumím).
Před nějakou dobou manželé požádali o hypotéku a zakoupili nový byt s tím, že je napsaný pouze na manžela.
Existuje nějaká reálná možnost jak získat tento obecní byt, do kterého se plánuji nastěhovat?
Nerad bych, aby jsem musel byt po tom co babička např. za půl roku umře, byt opustit. (omlouvám se, že to píšu takto přímo - nemyslím to nijak špatně).
Přejde byt automaticky na kolegovu ženu, nebo má na byt nárok jen přímý člen rodiny?

Předem díky,
s pozdravem

Jan C.

Re: Přepis OB

Karel Dlouhý, 21.12.2010 20:13:26

Cituji z odpovědi na podobný dotaz níže: "Domnívám se, že máte na mysli přechod nájmu bytu. Tento institut je upraven pouze pro případ smrti nájemce, pokud se nejedná o byt ve společném nájmu manželů. V tomto případě by nájem přecházel na rodinné příslušníky, pokud s nájemcem žili ve společné domácnosti a nemají vlastní byt."
Tedy zdá se, že tato podmínka splněna není, čili nájem nepřejde.
Není mi jasné, proč se do tohoto cizího bytu plánujete nastěhovat a z jakého právního titulu jej hodláte užívat.

Vrácení státního bytu

Milada Cukrová, 31.05.2010 20:28:10

Dobrý den,
je možný převod nájmu z tety na neteř, která se mnou sdílí společnou domácnost rok a půl a nemá jiné bydlení? Pokud ne,mohu vrátit státní byt ke dni, kdy se chci odstěhovat nebo je tam jakási "výpovědní" lhůta? Bojím se, abych nevrátila byt a nechtěli po mě zaplatit kupříkladu další dva nájmy. Děkuji.

Re: Vrácení státního bytu

Milan Zeman, 01.06.2010 08:32:57

Přechod nájmu bytu je možný pouze se souhlasem pronajímatele. Pokud máte nájemní smlouvu, přečtěte si ustanovení o výpovědi smlouvy. Pokud zde nenaleznete ujednání, které by Vám umožňovalo smlouvu vypovědět bez výpovědní lhůty, musíte dodržet zákonnou výpovědní lhůtu nebo se pokusit ukončit nájem dohodou.

Převod obecního bytu

Lucie Porubská, 23.03.2010 10:00:26

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jaké jsou podmínky, kdybychom chtěli převést obecní byt na jinou osobu. Zda to musí být rodinný příslušník, nebo mít určitou dobu v bytě místo bydliště atd. "Předem děkuji za odpověď.

Re: Převod obecního bytu

Milan Zeman, 23.03.2010 11:58:13

Domnívám se, že máte na mysli přechod nájmu bytu. Tento institut je upraven pouze pro případ smrti nájemce, pokud se nejedná o byt ve společném nájmu manželů. V tomto případě by nájem přecházel na rodinné příslušníky, pokud s nájemcem žili ve společné domácnosti a nemají vlastní byt.

Lucie Porubská, 25.03.2010 09:19:24

Ano, mám na mysli přechod nájmu bytu. Situace je taková, že přítel je vlastníkem nájmu bytu. Pokud by si vzal úvěr na koupi družstevního bytu, stal by se vlastníkem nemovitosti - o obecní byt by tedy přišel. Máme známého, který sice vlastní nemovitost (v jiné oblasti), ale je rozvedený, v nemovitosti bydlí jeho manželka, takže on nemá, kde bydlet. Je možné za určitých podmínek převést nájem bytu na něho?

Milan Zeman, 25.03.2010 09:22:49

Pokud jde o známého, lze nájem převést pouze se souhlasem pronajímatele.

státní-obecní byt

karin lišáková, 20.06.2008 09:46:52

Již přes 20 let bydlíme s maminkou ve státním-obecním bytě 2+1 a z toho asi 9let po přepisu bytu na mou osobu, jako na dceru, jej obývám jen já.Celý panelový dům, ve kterém se pronajímaný byt nachází, se nijak nerekonstruuje, spíš chátrá. Odkoupit jej od obce stále není možné.
Chtěla bych vědět, jestli jej lze vyměnit za jiný byt, se kterým by bylo možné disponovat.
Požádala bych vás touto cestou o radu, jestli ho mohu chtít vyměnit za menší, ale družtevní, nebo v os.vlastnictví. "?"
A nebo jej lze vyměnit za jiný státní-obecní, který by již bylo možné odkoupit.

Děkuji mnohokrát.
S pozdravem Karin L.

Re: státní-obecní byt

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.06.2008 10:12:30

Dobrý den,
jak byste chtěla vyměnit nájemní byt od obce za byt v osobním vlastnictví? To je přece nesmysl! Uvědomujete si, že byste touto výměnou "jen tak" přišla k velkému možná několikamiliónovému majetku?
Předně, o možné výměně rozhoduje pronajímatel - toho se zeptejte, zda nemá jiný byt, který by za tento Vámi užívaný vyměnil. Tedy, stručně řečeno měnit můžete vždy jen v rámci jednoho a téhož pronajímatele, příp. pokud by se jednalo o jiný nájemní byt, mohl by se teoreticky Váš pronajímatel s tímto dohodnout. Nevím však, proč by to dělal.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »