Dědictví bytu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dědictví bytu

Martina Mokrá, 19.06.2008 22:20:58

Dobrý večer,prosím o radu v naší situaci,přítel odešel od manželky ke mně,máme spolu dítě 1 rok,před půl rokem jeho manželka zemřela.Nebyli rozvedení a tak je přítel vdovec,manželka napsala závěť v níž odkazuje veškerý svůj majetek dceři(30) a synovi (29),kteří jsou zároveň děti mého přítele.Manželka přítele odkázala dětem mimo jiné také svojí polovinu bytu. Zatím nebylo provedeno dědické řízení.Předběžně jsme se pokusili s dětmi dohodnout,aby nám prodali polovinu tohoto bytu, neboť přítele je druhá polovina a my nemáme vlastní bydlení - na rozdíl od jeho dětí,děti však dělají problémy a nechtějí příteli polovinu prodat - nesouhlasí,chtějí byt prodat cizimu,chtěla bych se zeptat,v případě, že by se chtěl přítel bránit soudně,má to nějakou cenu?Máme roční dítě a přítel je majitelem ideální poloviny,děti mu oznámili,že on sám v bytě bydlet může,ovšem beze mě a syna - což pochopitelně není možné.Prosíme o radu,jak postupovat,jestli je nějaká cesta k tomu,že bychom polovinu odkoupit mohl.

Re: Dědictví bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.06.2008 09:23:22

Dobrý den,
jeho děti jako spoluvlastníci jsou ze zákona povinni nabídnout Vašemu příteli svůj podíl ke koupi, protože k němu má ze zákona předkupní právo. Pokud by to neučinili, může se přítel domáhat u soudu určení neplatnosti tohoto úkonu. Nebo ať se domluví a společně byt prodají a utržené peníze může přítel použít na koupi jiného bytu, jestliže dětem vadí to, abyste v "jejich" bytě bydlela Vy (což ostatně chápu).

Re: Dědictví bytu

Martina Mokrá, 20.06.2008 10:16:03

Díky za odpověď,není mi tahle situace příjemná,raději bych také jiný byt,ale pro přítele je to jeho domov a tak chápu,že nechce začínat jinde.Díky moc. Martina

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »