odnětí prémiové složky - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Mzdy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

daně

marie slaninová, 12.07.2008 13:01:06

Dobrý den, nastoupila jsem do zaměstnání 5.6.2008, poslední zaměstnání skončilo 30.4.2008, odevzdala jsem zápočtový list.Teď jsem brala první výplatu a malou a řekli mi, že mi nemohli odečít ty 2000 daní, protože jsem nenastoupila 2.6.2008. Prý se mi to vrátí až příští rok ve vyúčtování daní. Jednali správně? Díky Mája

Re: daně

Mgr. Oldřich Topka, 21.07.2008 12:42:53

Dobrý den, tohle je poradna pro otázky právní, nikoliv daňové. Takže se ptejte tam, kde se daněmi a účetnictvím zabývají.

odnětí prémiové složky

Jitka , 11.07.2008 12:09:25

9.7. kolegovi vedoucí vytkl chybu 9.července.Protože nebyly hotové výplaty za červen, nechal vedoucí srazit prémie ještě ve výplatě za červen.Je to správně?Děkuji Jitka

Re: odnětí prémiové složky

Mgr. Oldřich Topka, 21.07.2008 12:41:26

Dobrý den, osobní ohodnocení za odpracovaný měsíc by nemělo být snižováno pro pochybení z dalšího měsíce. Ale nápravy se bude dovolávat těžko. Eventuálně můžete podat podnět na inspektorát práce. Zaměstnavatel si však může "vymyslet" a pokusit se obhájit i jiný důvod, proč snížil ohodnocení, aniž by to souviselo s následnou chybou.

odnětí prémiové složky

Markéta, 18.06.2008 12:20:44

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda může zaměstnavatel odejmout pohyblivou prémiovou složku v plné výši bez udání důvodu. Jedná se o plat za období výpovědní lhůty, ale i přes to výpověď, ktetrá vznikla po vzájemné dohodě obou stran podle mne neopravňuje zaměstnavatele k takovémuto činu. Děkuji za odpověď.

Re: odnětí prémiové složky

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 14:50:52

Dobrý den, pokud nejde o fixní složku platu a z podmínek mzdy vyplývá, že je závislá na rozhodnutí zaměstnavatele, pak nejde o nárokovou část mzdy a zaměstnavatel ji přiznat nemusí. Odůvodnit by to sice měl, ale to, že tak neučinil na tom nic nezmění. Vymáhat by jste peníze mohla jen kdyby bylo zřejmé, že zaměstnavatel nemůže ohodnocení libovolně snižovat. Jinak je to běžná praktika, která postihuje značnou část zaměstnanců ve výpovědní době. Je to jakási forma "trestu" za odchod.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »