dědictví po rodičích - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Odprodej podilu

iveta Riedlova, 02.07.2008 11:58:58

Dobry den, mela bych dotaz. Zdedila jsem po zemrelem otci cast pole se sestrami a cast patri tetam. 1/3 orne pudy chce teta prodat. Kdyz ji odkoupim:
1. Potrebuji pisemny souhlas vsech podilniku, ze nemaji zajem o podil nebo je teta osoba blizka a tento souhlas neni treba?
2. Musi byt cast pole, kterou chce teta prodat ohodnocena znalcem, aby pozdeji nedoslo k nesrovnalostem, ze jsem se chtela na jeji casti obohatit?

Mockrat dekuji Riedlova

Re: Odprodej podilu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.07.2008 12:40:18

Dobrý den,
ad 1) jestli jsou osobami blízkými záleží na tom, zda v případě, že by utrpěly újmu, jste ji pociťovala jako újmu vlastní - a to je velmi individuální.
ad 2) znalecký odhad být musí, ale ne kvůli určení kupní ceny, ale pro vyměření daně z převodu nemovitosti a daně z příjmů, které je povinna teta zaplatit.

vypořádání dědictví

Helena Čmochová, 01.07.2008 12:01:57

Dobrý den,museli jsemotevřít dodatečné děd.řízení po naší matce,neboť se našel majetek,o kterém jsme nevěděli.Při průběhu tohoto řízení vyšlo najevo,že se našel ještě jeden pozemek.Pátralo se a je to už z dědictví naší babičky/matky naší mámy/.K dědictví babičky jsem vůbec nebyli voláni,pův.řízení bylo zastaveno.Za rok na to dává sestra naší zemř.matky dod.děd.řízení s majetkem.Něco získala dar.smlouvou,ostatní nevíme.Nebyli jsme přizváni k jednání!Zajímá nás, zda se dá zpochybnit toto dod.děd.řízení,které proběhlo v.96,neboť teď znovu musíme dávat dod.děd.řízení, protože se našel nový majetek.Budou zřejmě přizváni všichni účastníci.Sestra matky teď také zemřela,budou to asi její dospělé děti..Jak a co můžeme nárokovat a po kom?Máme šanci uspět?Stalo se tam hodně nekalosti,bohužel...děkuji

Dluhy

Viera Zikánová, 30.06.2008 14:27:11

Dobrý den!
Loni mi umřel tatínek. Dědické řízení je ukončené s tím, že v aktivech je 0, pasivech 0. Akorát sme 3 dědicové zdědili právo zahájit restituční řízení na pozemky po příbuzných, kterí umřeli ve 2. světové válce. Před týdnem sme dostaly obsílku od soudu, že se přihlásili dlužníci na jistinu 102.000 Kč plus penále a soudní výlohy za 5 let. Já jsem vůbec netušila, že táta koupil pro vnuka byt, který mu za půl roku dal darem. V době, kdy ten byt vlastnil nezaplatil fakturu za práce na střeše-odtud ty dluhy.

Můj dotaz zní, jak bude soud postupovat vůči nám dědicům, když aktiva dědičského řízení jsou 0 pouze restituční práva?
Bude řízení zastavené po prvním stání?

Další dotaz je, za jakých podmínek by se dalo obnovit dědičské řízení, abych pak svůj dědický podíl mohla odmítnout?

Děkuji za odpodeď a přeju hezký den

V. Zikánová

dětictví

Lucie Vavrušková, 30.06.2008 13:38:21

Dobrý den,
můj otec je bezdomovec, který má spoutu dluhů u státu na sociálním pojištění a dluhy v bankách.Se svým otcem se nestýkám, ale přesto bych se Vás chtěla zeptat: Kdyby třeba zemřel, musely bychom se sestrou po něm zdědit jeho dluhy a uhradit je?
Máme své bydlení, kde on vůbec nefiguruje, ale přesto se ptám, jestli by nám mohla domů přijít třeba exekuce kvůli dluhům mého otce? Velice Vám děkuji za odpověď a moc Vás žádám, zda-li by jste mi mohli odpověděď i na můj e-mail: lupene@seznam.cz
Děkuji Lucie V.

Dotaz

Květa Petrušková, 29.06.2008 20:13:06

Prosím o sdělení jaká hodnota bytu se uvádí do dědického řízení, z jaké částky se platí notářský poplatek. Letos mi zemřel talínek a jako jediná dcera dědím po něm družstevní byt. Při jednání u notáře mi bylo sděleno, že se uvádí tržní hodnota bytu což je 800 000,- Kč. Známý, který provádí ocenění nemovistostí mi sdělil, že pokud jsem jediná dědička neuvádí se tržní cena Mám potvrzení z realitní kanceláře kde je uveden vypořádací podíl dle čl. 30 bodu 3) a 4) stanov BD který činí dle stavu účetní závěrky k 31,12,07 - 182 510 Kč. Děkuji za odpověď.

dědictví po rodičích

Věra, 18.06.2008 08:10:13

Dobrý den,
potřebovala bych objasnit několik věcí.
Bydlíme v RD u manželových rodičů. Staráme se o dům i pozemek, pořád něco vylepšujeme a upravujeme, takže vlastně navyšujeme hodnotu nemovitosti. Manžel má sestru. Ta bydlí ve vlastním RD. Když by se v budoucnu dělil majetek mezi manžela a jeho sestru, dělili by se o nemovitost rovným dílem i přes to, že jí přes 10 let udržujeme? Jde mi o to, že pokud budeme muset sestru jednou vyplatit, budeme jí muset dát víc než kdybychom nemovitost pouze udržovali v dobrém stavu a nezlepšovali její stav? A ještě jednu otázku: bylo by možné, že by rodiče nemovitost manželovi darovali s podmínkou dožití v nemovitosti a nebyla by předmětem dědiství?Pokud by pak nebylo možné se o ně starat (špatný zdravotní stav) a museli by do domova s peč. službou, mohla by sestra darovací smlouvu napadnout?
Předem děkuji za odpověď.

Re: dědictví po rodičích

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.07.2008 11:05:56

Dobrý den,
v případě smrti rodičů by ze zákona dědil váš manžel a jeho sestra, každý stejným dílem.
Rodiče mohou manželovi (nebo vám oběma) darovat dům s tím, že by bylo současně zřízeno věcné břemeno jejich dožití v domě. Pak by dům samozřejmě nebyl předmětem dědictví po rodičích. Tento dar, resp. jeho hodnota by byla pouze započtena na dědický podíl bratra a o to by získal méně. Sestra by těžko mohla smlouvu napadnout a rozhodně ne v případě, že by rodiče šli do domova s peč.službou, to není její věc - to by bylo na rodičích aby se případně domáhali vrácení daru, zato, že se vy nestaráte.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »