výpověď pro nadbytečnost-počet platů, dovolená, okamžité ukončení - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

výpověď z důvodu nadbytečnosti

Bucker, 01.12.2011 14:05:13

Dobrý den,

zaměstnavatel mě dal výpověď z pracovního poměru, a to z důvodu nadbytečnosti. Zároveň mě oznámil že k 1. 12. 2011 bylo mé místo zrušeno.
S ohledem že mám dvou měsíční výpovědní lhůtu tzn. do 31. 1. 2011 domnívám se, že vznikly překážky v práci na straně zaměstnavatele dle paragrafu 208 zákoníku práce.
V mém názoru mě utvrzuje i to že v současné době je mé místo zrušeno náplň práce související s touto pozicí je tudíž neplatná ale i přez to si zde musím odsedět 2 měsíce.
Touto cestou bych se rád zeptal zdali mohu trvat na překážkách v práci ze strany zaměstnavatele z důvodu že mě zaměstnavatel není schopen přidělovat v rámci mé pracovní pozice žádnou práci.

Děkuji za odpověď

Re: výpověď z důvodu nadbytečnosti

Karel Dlouhý, 01.12.2011 20:14:46

Dobrý den,
pokud tomu dobře rozumím, teď chodíte do práce, ale nemáte co dělat a dostanete za to mzdu.
Co vám na tom vadí?

Bucker, 02.12.2011 13:47:07

Zejména mě na tom vadí ztráta času který bych mohl vynaložit daleko lépe napříklat hledáním nového místa. A druhým důvodem je že dle paragrafu 208 mě vznikají překážky v práci ze strany zaměstnavatele a tudíž to nic co tu dělám mohu dělat i doma a peníze mě půjdou také.

marcel nováček, 03.12.2011 10:38:14

Pokuste se dohodnout se zaměstnavatelem zda můžete zůstat doma .Pokud nebude chtít, tak musíte dále docházet do zaměstnání.To že Vaše místo zaměstnavatel zrušil není překážkou v práci dle ,,208,,.Zaměstnavatel Vám může dát jinou práci odpovídající Vaší smlouvě nebo Vás převede na jinou se stejným platem.

ivzez , 03.12.2011 16:46:50

Mýlíte se, nevznikají Vám žádné překážky v práci podle § 208 ZP. O vzniku překážky a o tom, že Vás nechá doma, by musel rozhodnout zaměstnavatel. I v tom případě bych ale doma zůstala pouze na základě písemného nařízení.

Jinak by zaměstnavatel mohl Vaši nepřítomnost vyhodnotit jako neomluvenou absenci se všemi důsledky. I v průběhu výpovědní lhůty by mohl pracovní poměr zrušit podle § 55, odst. 1 písm. b. V takovém případě byste ztratil nárok na odstupné a neměl nárok na podporu.

Také by se Vám hůře hledalo nové zaměstnání, neboť zaměstnavatelé dávají přednost zaměstnancům, s nimiž v dřívějších zaměstnáních nebyly problémy.

----
Podle zákoníku práce určuje pracovní dobu, rozvrh pracovních směn i náplň práce zaměstnavatel.

proplaceni lhuty

vlada jerabek, 15.09.2011 17:17:49

dobry den,zamestnavatel semnou rozvazuje pracovni smlouvu,pry jsou nespokojeni,ale neni pro to zadny podklad ci dukaz.pracuji velice dobre.jenomze me nesnese jeden narizeny a tak resime vypoved.
pozaduji 3 mesice odstupne. na to mam ze zakona pravo.jenze mam ve smlouve uvedenou 2 mes. vypovedni lhuty a pry muzu odejit bez nutnosti zde setrvat ty 2 mesice. mam pozadovat proplaceni te vypovedni lhuty+odstupne? dohromady 5 platu....uz na ty 3 se cukaji tak nevim co mam delat.dekuji moc

Re: proplaceni lhuty

ivzez, 19.09.2011 01:48:02

Zaměstnavatel s Vámi nemůže jednostranně rozvázat pracovní poměr, k tomu by totiž potřeboval Váš souhlas. Zaměstnavatel Vám může dát výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou, po niž byste pro něj ještě musel pracovat. Také Vám může navrhnout rozvázání pracovního poměru dohodou, ovšem Vy nejste povinen na jeho návrh přistoupit.

V případě rozvázání pracovního poměru dohodou lze požadovat dvojnásobek průměrného výdělku k běžnému odstupnému (jako kompenzaci chybějící výpovědní lhůty), ale obávám se, že v případě nespokojenosti zaměstnavatele s tímto požadavkem nemusíte uspět.

Pokud by mělo jít o dohodu, trvejte na uvedení důvodu skončení PP v písemné dohodě, jinak byste neměl nárok na odstupné a v případě následné registrace na ÚP by se Vám krátila podpora.

výpoveď

Júlia Turanová, 29.06.2010 17:13:50

Dobrý den,
dne 28.6. jsem dostala dohodu o rozvázaní pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti. Výpověď má být ke dni 30. 6. 2010 s vyplacením 3 měsíčního odstupného. S dohodou jsem nesouhlasila protože chci 2 měsíční výpovědní lhůtu , případně 5 měsíční odstupné.Odpovědí zaměstnavatele bylo že mi 5 měsíců nezaplatí a když budu trvat na výpovědní době tak mi ji znepříjemni změnou pracoviště či jinak. Chtěla bych vědět zda mám právo na 5 měs. odstupné, res. na 2 měs. výpovědní dobu + 3 měs. odstupné. A jestli se mám možnost nějak bránit kdyby mi znepříjemňoval pobyt na pracovišti. Má ve výpovědní lhůtě zaměstnavatel možnost změnit důvod výpovědi na hrubé porušeni prac. moralky?
Za odpověď děkuji

Re: výpoveď

Karel Dlouhý, 29.06.2010 18:55:37

Pletete výpověď a dohodu: "jsem dostala dohodu o rozvázaní pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti. Výpověď má být ke dni 30. 6. 2010".
Ano, na dohodu nemusíte přistoupit. Když Vás považuje za nadbytečnou, tak ať Vám dá výpověď.
Bránit se můžete, ale je to v praxi těžké.
Tak si to rozmyslete - podle zkušeností s tím konkrétním zaměstnavatelem.

Měnit důvod výpovědi nemůže.
Ale může dát v průběhu výpovědní lhůty okamžité zrušení prac. poměru (zvlášť hrubé porušení prac. kázně ...).

Výpověď pro nadbytečnost vs. přijetí nového zaměstnance

Jiri Lavicka, 09.06.2010 10:26:39

Dobry den, v nasi firme byla avizovana reorganizace, ktera znamenala snizeni poctu lidi zodpovednych za urcity proces ze dvou na jednoho. Toto opatreni se dotklo me, takze kolega mel zustat a ja jsem dostal vypoved (ke konci dubna 2010) pro nadbytecnost. Poslednim dnem v mem soucasnem zamestnani by mel byt posledni cerven 30.6.2010. Ted se ke mne vsak dostaly informace, ze firma planuje mozna jeste do konce cervna prijmout noveho zamestnance, ktery by mel byt skolen na proces, ktery jsem mel na starost.
Domnivam se, ze firma me vyhodila jen aby se me zbavila a nemusela mi za rok vyplatit benefity plynouci z petileteho bonusoveho programu. Zaroven firma nabere nekoho levnejsiho a usetri dvakrat.
Muze dostat firma za podobne jednani pokutu? Uprimne, vypovedi je tady vice, nekomu je vyhrozovano i upozornovacimi dopisy, a proto si nejsem 100% jisty, ze zde chci nadale pracovat. Zaroven vsak nechci, aby firme podobne jednani jen tak proslo a ona to brala jako samozrejmost.

Re: Výpověď pro nadbytečnost vs. přijetí nového zaměstnance

Ivana Zezulová, 15.06.2010 00:51:08

Dobrý den,

máte-li dojem, že zaměstnavatel nejedná v souladu se Zákoníkem práce, obraťte se na oblastní Inspektorát práce.

K výpovědi pro nadbatečnost:
Podle § 67, odst. 1 máte nárok na odstupné ve výši minimálně trojnásobku průměrného výdělku. Odstupné podléhá dani z příjmu, neodvádí se z něj pojistné a zaměstnavatel by je měl vyplatit nejpozději s poslední výplatou.

výpověď pro nadbytečnost

Radek Moc, 15.12.2009 08:24:15

Dobrý den,
dostal jsem k 31.12.2009 výpověď pro nadbytečnost.
Následuje 2 měsíce výpověďní lhůta + 3 měsíce odstupný.
Můj zaměstnavatel mi zdělil,že již 1.1.2010 nemusim chodit do prace a můžu být doma což mi běží 2 měsíční výpověďní lhůta.Můj dotaz zní,pokud bych si našel zaměstnání v době výpovědní lhůty,tak jak by se mělo postupovat,nebo zda mohu mít dvě zaměstnání a nastoupit do nového zaměstnání.
Děkuji za odpověď.

Re: výpověď pro nadbytečnost

Karel Dlouhý, 17.12.2009 20:51:08

Nový zaměstnavatel by vás neměl zaměstnat, pokud neskončil předchozí prac. poměr (i když je pravda, že můžete mít souběžná zaměstnání).

Můžete se ale dohodnout s dosvad. zaměstnavatelem a skončit dohodou dříve.

Výpověď pro nadbytečnost

Veronika Peštová, 31.03.2009 13:44:46

Dobrý den,

dnes mi zaměstnavatel oznámil, že pro mě nemá práci a že mě bude muset propustit. Že mi garantuje 2 měsíční platy a je pouze na mě, zda po tuto dobu v zaměstnání setrvám. Že pokud si najdu jiné zaměstnání, nebude mě držet. Má na toto právo?
1. Mám nárok na 2 měsíční výpovědní dobu s následným odstupným ve výši 3 platů, pokud jsem zaměstnaná na HP na dobu neurčitou?
2. Když odejdu dříve, např. se dohodneme, že ukončíme činnost ihned, mám právo na odstupné? Je např. možné domluvit se se zaměstnavatelem, že místo toho, aby mi musel vyplácet celkem 5 platů včetně odstupného, domluvíme se pouze na odstupném s okamžitým ukončením?
3. Může mi zaměstnavatel ukončit poměr jiným způsobem? Například když na něj vyrukuju s odstupným?

Děkuji za odpověď.
Veronika Peštová

Re: Výpověď pro nadbytečnost

Karel Dlouhý, 31.03.2009 18:32:38

Dobrý den,
1. Ano
2. Ano - ale v dohodě o skončení pracovního poměru musí být uvedeny organizační důvody, snížení počtu zaměstnanců ...
3. JAk je třejmé z některých dotazů, může se stát, že dá třeba výpověď pro porušní pracovní kázně nebo neuspokojivé výsledky.

Mlčenlivost o změně typu smlouvy

Martin Široký, 03.03.2009 06:50:32

Dobrý den, prosím o radu.
Dostal jsem výpověď z nadbytečnosti. Během výpovědní doby mi nabídli zrušení výpovědi s tím, že podepíšu dodatek o změně na dobu určitou na půl roku. Řekl jsem že nepodepíšu, přesto mi výpověď zrušili (jen zkoušeli na co přistoupím). O této "nabídce" se dozvěděli moji kolegové a hned v následující výplatě jsem jsem nedostal žádné osobní ohodnocení, které je docela velkou částí mého platu (z důvodu vyzrazení této informace).
Je tato informace opravdu důvěrná a neměl jsem ji kolegům sdělovat? Moc děkuji za odpověď.

Re: Mlčenlivost o změně typu smlouvy

Karel Dlouhý, 03.03.2009 19:44:13

Dobrý den,
postup zaměstnavatele považuji za nepřiměřený.
Osobní příplatek je za vykonávanou práci.
Pokud někde mají ve smlouvě, že nesmí zaměstnanec sdělit jiným výši platu (apod.), tak daná situace je něco jiného.
To, že zaměstnanec dostane výpověď nebo že je vzata zpět podle mého názoru není nic důvěrného.

nadbytečnost ZPS

Lucie Ovesná, 19.02.2009 12:43:05

V červenci 2006 jsem nastoupila jako administrativní skladnice.Byla jsem přijata abych zastoupila za pani která tou dobou byla už dva roky v důchodu a naučila se její práci.Přijímala mě personální ředitelka kreré jsem oznámila že mám ZPS a zda to chce doložit ke vstupním papírům.Řekla mi že ten doklad nepotřebuje že budu na pozici kde úlevu na moje postižení nepotřebuje.ZPS mám na jedno ucho na které od pěti let neslyším a tak mě na tuto práci neomezovalo.Mezi tím personální ředitelka odešla a nastoupil nový ředitel.Loni v létě nastoupila nová personální ředitelka a přijelo velké vedení z Francie a odpoledne nás větší počet zaměstnanců od nové personální ředitelky dostalo výpovědi z důvodu snižování počtu zaměstnanců.Bylo mi řečeno že prý propouští nejdřív hlavně brigádníky ,důchodce a ti co jsou v záuční době.Pani za kterou jsem nastoupila zůstala i když touhle dobou je už čtvrtým rokem v důchodu a já která mám ZPS a byla jsem tam dva roky jsem dostala výpověď.

Re: nadbytečnost ZPS

Karel Dlouhý, 20.02.2009 20:03:32

Je na rozhodnutí zaměstnavatele, kterého pracovníka z organizačních důvodů propustí a kterého si ponechá (může si ponechat toho horšího, méně kvalifikovaného).

Snížení smluvní mzdy

Martin, 13.02.2009 15:26:49

Dobrý den, potřebuji poradit. Musel jsem zrušit jedno pracovní místo pro nadbytečnost. Bohužel pracovník v průběhu výpovědní doby začal bojkotovat všechny pracovní úkoly, spoustu času pracovní doby tráví na internetu, vlastními aktivitami a dokonce porušuje svým chováním mlčenlivost šířením důvěrných a citlivých údajů o klientech. Nechci toto řešit hrubým porušením pracovní kázně, jelikož mi je jasné, jaké z toho pro pracovníka vyplývají následky. Je ale možné pracovníka potrestat např. snížením smluvní mzdy? Podotýkám, že nemáme žádné pohyblivé složky, kterými by bylo možné hýbat (osobní ohodnocení apod.). Platový výměr je nedílnou součástí prac. smlouvy. Moc děkuji za odpověď Martin

Re: Snížení smluvní mzdy

Karel Dlouhý, 13.02.2009 18:20:43

Dobrý den, pokud výše mzdy je dohodnuta v pracovní smlouvě, tak změna může být provedena jen změnou pracovní smlouvy, tedy se souhlasem zaměstnance.

Sám vidíte, že to není příliš vhodné, zvlášť když nemáte pohybllivé složky mzdy a ať pracuje dobře nebo špatně, stále má stejnou mzdu.

Pokud to nepovažujete za hrubé porušení pracovní kázně - tak proř ho chcete trestat?

I ve výpovědní době přece musí plně pracovat .- co mu tedy navrhnout dřívější skončení pr. poměru dohodou (s odstupným).

Snížení smluvní mzdy

Martin, 13.02.2009 15:26:03

Dobrý den, potřebuji poradit. Musel jsem zrušit jedno pracovní místo pro nadbytečnost. Bohužel pracovník v průběhu výpovědní doby začal bojkotovat všechny pracovní úkoly, spoustu času pracovní doby tráví na internetu, vlastními aktivitami a dokonce porušuje svým chováním mlčenlivost šířením důvěrných a citlivých údajů o klientech. Nechci toto řešit hrubým porušením pracovní kázně, jelikož mi je jasné, jaké z toho pro pracovníka vyplývají následky. Je ale možné pracovníka potrestat např. snížením smluvní mzdy? Podotýkám, že nemáme žádné pohyblivé složky, kterými by bylo možné hýbat (osobní ohodnocení apod.). Platový výměr je nedílnou součástí prac. smlouvy. Moc děkuji za odpověď Martin

Snížení smluvní mzdy

Martin, 13.02.2009 15:25:41

Snížení smluvní mzdy

Martin, 13.02.2009 15:25:23

Snížení smluvní mzdy

Martin, 13.02.2009 15:24:59

Snížení smluvní mzdy

Martin, 13.02.2009 15:24:21

výpověd´dohodou

jana bláhová, 03.02.2009 15:37:59

Dobrý den,pracuji jako celní deklarant a jsem tlačena do výpovědi dohodou,důvodem je rušení prac.místa.Ale mé místo se defacto neruší,bude ho zastávat můj kolega,který má svoji funkci a 15% uvazku na deklaraci a to pouze EU.Také nemá potřebnou kvalifikaci, certifikáty tzn.komunikaci s celníky,plné moci k zastupování firmy atd.Mám možnost se bránit?Neoficiálním důvodem je můj pozdější nástup do zaměstnání.

Re: výpověd´dohodou

Karel Dlouhý, 03.02.2009 17:39:12

Dobrý den, poku je zde rozhodnutí zaměstnavatele o organizačních změnách (tzn. místo dvou osob bude tu práci vykonávat jen Váš kolega - nepíšete, že by na jeho původní místo přijímali někoho nového), je to důvod k výpovědi:
§ 52
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:
c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách.
§67 (1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v §52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.
"Výpověď dohodu" je nesmysl - buď Vám dají výpověď (s 2 měs. výp. lhůtou), nebo přistoupíte na dohodu o rozvázání pracovního poměru (musí být v ní uvedeny organizační důvody).

Re: výpověd´dohodou

Karel Dlouhý, 03.02.2009 17:40:12

Je na rozhodnutí zaměstnavatele, kterého pracovníka z organizačních důvodů propustí a kterého si ponechá (může si ponechat toho horšího, méně kvalifikovaného).

Zrušení pracovního poměru pro nadbytečnost

Jana Nevoralová, 30.01.2009 20:41:16

Dobrý den. V našem podniku došlo k reorganizaci, počet lidí se stejným zařazením byl omezen. Jsem na pracovišti nejdéle, mám nejvyšší vzdělání, přesto se mě to dotkne. Zároveň byli na stejné pozice maximálně před dvěma měsíci přijati jiní zaměstnanci, kteří ale výpověď nedostali. Je možné, že se jejich zařazení jmenuje jinak, přesto budou vykonávat moji práci. Mám možnost se nějak bránit? Výpověď kterou jsme dostali je psaná jako pohovor,v němž mi byla vysvětlena reorganizace, nabídnuto zvýšené odstupné nebo jiné zařazení. Podepsala jsem pod psychickým tlakem (jako všichni ostatní), ale nikdo mi jiné zařazení nenabídl.
Je to v pořádku? Mohu požadovat změnu zápisu z jednání?
Děkuji. Jana

Re: Zrušení pracovního poměru pro nadbytečnost

Karel Dlouhý, 30.01.2009 21:03:48

DObrý den,
není mi jasné, jak uvádíte:
"Výpověď kterou jsme dostali je psaná jako pohovor,v němž mi byla vysvětlena reorganizace, nabídnuto zvýšené odstupné nebo jiné zařazení. Mohu požadovat změnu zápisu z jednání?"
O co tedy šlo - o zápis z jednání nebo o výpověď ?

Je v kompetenci organizace rozhodnout, koho propustí, takže možnosti obrany jsou omezené.

Jana Nevoralová, 02.02.2009 13:11:46

Teď když si to přečtu, vypadá to tak, že je to zápis z pohovoru se zaměstnancem, v němž mu byly vysvětleny důvody proč musí být propuštěn. A body, pro které se musím rozhodnout. Bod 1 výpověď, bod 2 ukončení prac.poměru dohodou s vzšším odstupným daným kolektivní smlouvou, bod 3 nabídka náhradního zaměstnání. Jsem hloupá a ve stresu jsem podepsala bod 2,(přímo přijímám nabídku dle bodu 2) stejně jako všichni ostatní. Náhradní místo mi nabídnuto vůbec nebylo, ačkoliv to v zápisu je. Zaměstnavatel mi řekl"...buď odejdete s odstupným, nebo bez něj, jinou práci nemáme. Zaškrtněte dvojku a můžete jít." Vím, vypadá to beznadějně, jenže je nás deset a všichni jsme tak trochu podvedeni....
Jana

Karel Dlouhý, 02.02.2009 19:24:40

Tedy jste podepsala protokol z jednání, ještě byste si mohla rozmyslet, až Vám dají k podpisu vlastní "Dohodu o skončení pracovního poměru", a odmítnout ji podepsat.

Jestliže přijali rozhodnutí o organizačních opatřeních, tak proti tomu těžko něco uděláte - když nepodepíšete dohodu, tak Vám dají výpověď (také s odstupným, ale budete mít víc času během výpovědní doby si hledat místo).
Záleží na tom, jak to máte v kolektivní smlouvě s vyšším odstupným - pokud je vázáno na dohodu, tak by se Vám asi vyplatilo ji podepsat.

VYPOVED Z PRAC . POMERU

ANNA KUBICKOVA, 31.10.2008 16:03:57

DOBRY DEN. JSEM V PRAC. NESCHOPNOSTI ,PO JEJIM UKONCENI ME CEKA VYPOVED PRO NADBYTECNOST.CHTELA BYCH VEDET ,JESTLI ZAMESTNAVETEL MUZE NA MNOU UVOLNENE PRACOVNI MISTO PRIJMOUT JINEHO ZAMESTNANCE. DEKUJI KUBICKOVA

Re: VYPOVED Z PRAC . POMERU

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.10.2008 16:32:01

Dobrý den,
tento výpovědní důvod znamená, že zaměstnavatel dojde k závěru, že Vaše pracovní pozice není zapotřebí, tudíž by ihned po Vašem odchodu neměl na tuto pozici nikoho přijímat. Nicméně, jestliže to učiní později, vždy se může zcela oprávněně bránit tím, že se např. předtím mýlil a zjistil, že toto místo obsazené mít musí. Právě proto se tento výpovědní důvod velmi obtížně u soudu napadá. U tohoto důvodu Vám však přísluší odstupné.

ANNA KUBICKOVA, 02.11.2008 18:22:35

DOBRY VECER,VELICE DEKUJI ZA VASI ODPOVED.ZAMESTNAVATEL UZ PRIJAL NA ME PRACOVNI MISTO NOVEHO ZAMESTNANCE - ZATIM BEZ PRAC. SMLOUVY.STALE JSEM V PRAC. NESCHOPNOSTI A POTREBOVALA BY JSEM RADU JAKOU VYPOVED MAM PRIJMOUT,KDYZ DUVOD NADBYTECNOST NENI PRAVDIVA.PRAVY DUVOD JE TEN, ZE JSEM SLA NA NEMOCENSKOU.PROSIM TIMTO O RADU JAK POSTUPOVAT. JESTE BY MNE ZAJIMALO ,JESTLI ODSTUPNE MUSI ZE ZAKONA ZAMESTNAVATEL VYPLATIT.DEKUJI KUBICKOVA

Karel Dlouhý, 02.11.2008 20:46:44

Viz odpověď Mgr. Jindrové. Odstupné Vám přísluší. Napadnout neplatnost výpovědi u soudu můžete, ale výsledek je nejistý.

ANNA KUBICKOVA, 03.11.2008 09:25:30

DOBRY DEN,ZE MI PRISLUSI ODSTUPNE UZ DIKY VAM VIM.ZAMESTNAVATEL VSAK ODMITA TOTO VYPLACET.JSEM U FIRMY ZAMESTNANA 11LET, ZA TUTO DOBU DOSTALO JIZ NEKOLIK ZAMESTNANCU VYPOVED PRO NADBYTECNOST ALE ZADNEMU ODSTUPNE VYPLACENO NEBYLO.JAK MAM POSTUPOVAT JESTLI TO BUDE OBDOBNE I U NME. DEKUJI

Mgr. Oldřich Topka, 07.11.2008 12:53:48

Dobrý den, jak je zde opakováno stále dokola, jestliže neplní to, co má, pak je nutné podat žalobu o zaplacení. U soudu se pak prokáže vznik nároku na odstupné, což u výpovědi pro nadbytečnost nebude nic obtížného, a soud firmě uloží povinnost zaplatit včetně úroků.
To, že si předchozí zaměstnanci nevymáhali své nároky, je jen jejich problém.

ANNA KUBICKOVA, 21.11.2008 09:52:51

Dobry den,prosim o radu.od 16.9.2008 jsem v pracovni neshcopnosti. Po jejim ukonceni me ceka vypoved pro nadbytecnost. Zajima me z jakeho obdobi se vypocitava odstupne.Dekuji a preji hezky den

Mgr. Oldřich Topka, 21.11.2008 15:05:54

To je tu popsáno již mnohokrát, projděte si diskuze.

Nátlak na zrušení PP dohodou, neproplácení přesčasů

Robert Pospisil, 29.09.2008 22:46:34

Dobrý den. Zaměstnavatel chce zrušit mou pracovní pozici, ale jelikož nemá dostatek financí na vyplacení odstupného dle § 52/c, tak mi oznámil, že mi nebude vyplácet pohyblivou složku mzdy tak dlouho, dokud neodejdu sám, dohodou, bez odstupného. Navíc mi bude psát upozornění na porušení pracovní kázně, aby mě v případě "výdrže" mohl propustit na § "dlouhodobé a soustavné porušování pracovní kázně". V pracovním ani platovém řádu nejsou nijak specifikovány podmínky pro vyplácení pohyblivé složky a budu pouze jediný s kým se takto chce "rozloučit". Je možno se tomuto nějak bránit? Např. že mám rozhovor o jeho budoucím "postupu" nahraný ? Práce nad rámec 40 hodin týdně je ve firmě vyžadována, ale v Org. řádu firmy je stanoveno, že práce přesčas je zahrnuta ve mzdě. Mohu si nechat proplatit tyto přesčasy i zpětně za několik měsíců či let, pokud budu donucen k odchodu ? - např. před ukončením PP požádat o proplacení těchto přesčasů za celý rok zpětně, dle záznamů o docházce? Děkuji.

Re: Nátlak na zrušení PP dohodou, neproplácení přesčasů

Mgr. Oldřich Topka, 30.09.2008 16:14:43

Dobrý den, to je velmi nestandardní postup a v celé věci by jste měl kontaktovat nejen inspektorát práce, ale rovnou i advokáta. Přesčasy podle platného ZP nejsou ani nemohou bát součástí mzdy, nárok na ně máte a to i zpětně. Jeho způsoby jsou skutečně v rozporu se ZP i dobrými mravy a hraničí to až s vydíráním.

výpověď z důvodu nadbytečnosti

Zuzana Míková, 12.08.2008 16:21:50

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak to vypadá v případě, že očekávám výpověď z důvodu nadbytečnosti a toto jsem psychicky nezvládla, jsem v péči psychiatra a uvedenou prýácik již nebudu moci vykonávat. Jak je to v tomto případě s odstupným. Děkuji za odpověď.

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 15:55:42

Dobrý den, to, že jste to psychicky nezvládla, nemá vliv na to, že při propuštění pro nadbytečnost náleží zaměstnanci 3-násobné odstupné. Dokud ovšem budete v pracovní neschopnosti (což jak předpokládám jste), pak Vám tuto výpověď dát nemohou, protože se nacházíte v ochranné době.
Ještě je možné se na skončení PP dohodnout s tím, že bude uveden důvod pro nadbytečnost, čímž zůstane zachován nárok na odstupné. PP skončí ke dni, který si sjednáte a to i v době pracovní neschopnosti.

výpověď pro nadbytečnost-počet platů, dovolená, okamžité ukončení

JK, 17.06.2008 17:39:48

Dobrý den, jsem na nemocenské a po jejím ukončení mám informaci, že mě čeká výpověď pro nadbytečnost (mé místo bylo již zrušeno, náhradní pro mě nemají). Chtěla jsem se zeptat, zda je možné se se zaměstnavetelem dohodnout a jakým způsobem na okamžitém ukončení ke dni oznámení výpovědi od zaměstnavatele, abych nemusela ve společnosti ještě být 3 měsíce (měsíc oznámení výpovědi + 2 měsíce výpovědní doby). V případě okamžitého ukončení je možné požadovat mimo 3 měsíčního odstupného také 3 platy (za dvou měsíční výpovědní dobu + měsíc oznámení výpovědi) a proplacení dovolené cca 25 dnů (mám ještě dovolenou za minulý rok)? Pokud bych musela ve společnosti setrvat celé 3 měsíce, zahrnuje se do prodloužení výpovění doby o čerpanou dovolenou i měsíc, ve kterém byla výpověď oznámena (pokud bych čerpala dovolenou v tomto měsíci)? Děkuji za odpověď, tyto informace se mě nepodařilo z ZP vyčíst.

Re: výpověď pro nadbytečnost-počet platů, dovolená, okamžité ukončení

Mgr. Oldřich Topka, 19.06.2008 15:37:47

Dobrý den, pokud jde o dohodu, pak by Vám náleželo jen odstupné a to by jste v dohodě museli výslovně uvést, z jakého důvodu PP rozvazujete, aby pak nebyly problémy s vyplacením. Náhradu mzdy by Vám v tomhle případě mohl přiznat, ale nemusel. Povinnost to není. Takže ji dostat vůbec nemusíte. Zbylou dovolenou Vám musí proplatit. Výpovědní doba se o žádnou dovolenou neprodlužuje. Tohle všech tu již bylo řečeno mnohokrát, měla jste si projít diskuze.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »