Promlčecí lhůta - fórum

Kategorie: Občanské právo / Pojištění

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

PRomlčecí lhůta

zuzana pokorná, 21.03.2010 17:28:53

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, letos v lednu mi přišel dopis od exekutorské společnosti, že firma O2 našla nějaké nezaplacené faktury z léta 2006 na moji adresu, nyní chtějí po mě zaplacení ne jenom těch faktur ale dalšího 2x takového dluhu, můj dotaz je jestli se mohu nějak bránit,neboť v dopise není uvedeno na jaké číslo je faktura vyhotovena, jen že musím zaplatit tolik a tolik peněz? Děkuji za odpověď Zuzana Pokorná

promlčecí lhůta reklamy

Martin Štrobl, 25.03.2009 10:56:55

Dobrý den mám dotaz dne 12.9.2005 jsem se společností Mediatel sro uzavřel dle §273 odst.2 obch.zák.Smlouvu o zveřejnění inzerce. Společnost však můj inzerát zveřejnila bez korektury ,já měl k inzerátu výhrady, neustále jsme se po telefonu dohadovali a čas běžel a fakturovanou částku 4414,- jsem nezaplatil. Nyní 25.3.2009 mě od Okresního soudu Plzeň město přišel platební rozkaz od zastupující společnosti Transcom Praha na zaplacení oněch 4414,- plus náklady řízení 8154,- a já se ptám pane Doktore není již náhodou tento případ promlčen? nechce se mě platit za něco s čím jsem nebyl spokojen - nezměnilo se to a navíc mam platit jakémusi právníkovi. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Štrobl Martin Plzeň

Promlčení

Jana Nováková, 02.03.2009 08:36:33

Dobrý den, ve Vašich odpovědích jsem několikrát našla, že právo pojišťovny na pojistné se promlčí za 3 roky, pokud dluh vznikl do roku 2005. Je mi jasné, že to je proto, že poté nabyl účinnosti zákon o pojistné smlouvě. Jaká je však promlčencí lhůta od roku 2006, v zákoně o pojistné smlouvě jsem nenašla promlčení pojistného, pouze promlčení pojistného plnění. Děkuji

životní pojištění

Tamara Ludvová, 27.01.2009 07:23:02

Dobrý den.
Dnes mi přišlo vyjádřeni od finanční skupiny M.B.A., že jim bylo dáno právo od ČPP pojišťovny na vymáhání dluhu 1834.-+úroky1474,-. Tento dluh by měl být z roku 2000. O smlouvě vím, ale byla dělaná jako vzor pro jiné smlouvy, neboť jsem u této pojišťovny externě pracovala. Omylem ji odevzdali s jinými smlouvami. Vyřešili jsme to a smlouvu stornovali. Jenomže tehdejší ředitel před 3 měsíci umřel a jsou tam noví lidé a já už bohužel všechny doklady stornovala, neboť jsme se stěhovaly a hlavně jsem to pokládala za vyřešené. Ani žádné upomínky, že by bylo něco v nepořádku nepřišly. Nevím jak to s novým vedením řešit. Ani ona společnost nemá žádný podklad, že by mi byly nějaké upomínky zasílány. Není to náhodou promlčené? Bylo by s tím méně starostí. Prosím poraďte, chtějí po mně vyjádření do 3 dnů.
Děkuji.
Ludvová Tamara

promlčecí doba

Martina Bušová, 20.01.2009 21:05:17

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, mému přítelovi před pár dny zmrazily učet u jedné banky, hned jsme šly na pobočku zjištovat co se děje. Bylo nám řečeno že dluží můj přítel jedné pojištovně 40 000 Kč. U té pojištovny není už několik let, vůbec jsme nevěděly o žádném dluhu, jelikož nás nikdo nikdy nekontaktoval a ani žádnou obsílku jsme nedostaly. Též když se v té době u té pojištovny odhlašoval, nikdo mu neřekl že má uhradit jedno pojistné za jeden měsíc - které podle nich nebylo zaplacené. Teď jsme se to dozvěděli po nějakých 14 letech a zabránily nám bez jakéhokoliv upozornění přístup k penězům na našem účtu. Moje otázka zní, zda je to z právního hlediska možné, zmazit učet bez jakéhokoliv upozornění a zda už po tolikati letech to dávno není promlčené? Pokud ano, jak se můžeme bránit?
Děkuji za odpověď

Re: promlčecí doba

Monika Těžká, 16.12.2009 22:19:03

Dobrý večer manžel v roce 1999 uzavřel dvě životní pojištění,které zaplatil 2x nebo 3x přesně už neví.Dnes přišel nedoporučený dopis od ČSOB,kde manželovi sdělují, že provedenou kontrolou zjistilidluh za dobu do data zániku pojištění a žádají ho o uhrazení šesti přiloženými složenkami.Ctěla jsem se zeptat jaká je promlčecí lhůta.Tři složenky jsou za období 01.07. 1999-01.01.2000 potom dvě01.11.1999-01.05.2000 a poslední 01.12.1999-01.06.2000 Vubec tomu nerozumím.Ještě před tím než nám přišel tento dopis nás kontaktovalo NBA,že tento dluh přebrali,ale mi jsme jim dali najevo,že jim nic nezaplatíme protože jsme o nich četli na internetu a mysleli jsme taky, že je to už promlčený.Ale ted už opravdu nevím. když je to zas najednou od ČSOB.Prosím poradte mi co dál.Děkuji Vám moc Těžká

Re: promlčecí doba

Monika Těžká, 16.12.2009 22:24:00

Chtěla jsem se jen opravit nekontaktovalo nás NBA,ale MBA Moc se omlouvám za překlep.

Doba promlčení

Štefan Zulej, 13.01.2009 10:02:02

Dobrý den,prosím o pomoc.V roce 2001 jsem uzavřel povinné ručení a zaplatil jedno čtvrtletí.Poté jsem auto prodal a žádal o ukončení pojistění.Toto jsem urgoval dvakrát a nic se nestalo.Myslel jsem tedy,že je to vyřízené.Ale včera mi přišel dopis od M.B.A. Finnance-správa pohledávek,že jim mám zaplatit 2615kč za pojistné a 1729kč úrok a poplatek.Chtěl bych se zeptat,jaká je v tomto případě promlčecí lhůta,protože se domnívám že vymáhají promlčenou pohledávku.Děkuji za odpověd.S pozdravem Zulej

Pojištění

ELIŠKA POLÁKOVÁ, 05.12.2008 23:41:01

PROSÍM O RADU PŘIŠLO MI OZNÁMENÍ OD SPOLEČNOSTI M.B.A. FINANCE VYMÁHACÍ SKUPINA Č1 OZNÁMENÍ ŽE PŘEBÍRAJÍ OD SPOLEČNOSTI ČSOB(DŘÍVE IPB POJIŠTOVNA A.S.) VYŘÍZENÍ NEDOPLATKU NA MNOU PODEPSANOU POJISTNOU SMLOUVU KDE DLUŽÍM ČÁSTKU 1.781,00 KČ .DATUM UČINNOSTI STORNA SMLOUVY 1.1.2000 DLUŽNÁ ČÁSTKA 944.00 KČ. ÚROKY Z PRODLENÍ 837.00 KČ. NEVÍM PŘESNĚ ŽE BYCH NĚJAKOU TAKOVOU SMLOUVU MNĚLA ,DOMA JSEM ŽÁDNE DOKUMENTY NENAŠLA. NIKDY JSEM NEDOSTALA ANI ŽÁDNOU UPOMÍNKU AŽ TEPRVE DNES OD TÉTO SPOLEČNOSTI VOLALA JSEM JÍM ABY MI POSLALI NĚJAKOU KOPIÍ TÉTO SMLOUVY ABYCH VĚDĚLA ZA CO VŮBEC MÁM PLATIT A ZDA TO NENÍ UŽ PROMLČENÉ BOHUŽEL NIC MI POSLAT NECHCOU.PROTO POTŘEBUJI PORADIT CO MÁM DĚLAT ZDA ZAPLATIT NEBO NE.KDY BYTO DALI K SOUDU ABYCH NAKONEC JEŠTĚ K TOMU NEZAPLATILA DALŠÍ SODNÍ NÁKLADY KTERÉ SE POHYBUJÍ AŽ KOLEM 10.000 KČ. DĚKUJI.

Re: Pojištění

Štefan Zulej, 13.01.2009 10:52:43

Dobrý den,také mi přišel dopis od M.B.A Finnance.Volal jsem tam,a vůbec se se mnou nebavily.Jak jsem se poté dozvěděl,tak oni koupily a zaplatily mou pohledávku na povinném ručení a teď to musím zaplatit jim.Tak asi nic jiného nezbývá než zaplatit.

pojisteni

majka kopr, 03.12.2008 18:38:55

Dobry den,
mam podobny problem.V roce 2003 jsem prodala dum, ktery jsem mela pojisteny.Pojistku jsem zrusila a jeste rok po te jsem zila v CR.Od pojistovny jsem neobdrzela jiz zadnou korespondenci.Nyni mi prislo odo syna(ziji trvale v zahranici,ze pojistovna soudne vymaha nejakou platbu v hodnote asi 800,00 Kc s |prislusenstvim".Jeste mi obcas prisla nejaka posta i po odstehovani k me svagrove, u ktere jsem zila pred odchodem do zahranici.Ani ona o zadne poste nic nevi.Vubec nechapu o jakou castku se jedna a proc me pojistovna nekontaktovala anebo pri zruseni pojistne smlouvy(vzdy se obnovovala na pocatku roku) nevyrozumela ani jednou.Ani po ukonceni smlouvy.Prijde mi to jako vymyslena udalost.Nejsemclovek, ktery by neplatil sve dluhy a podobne a v tomto pripade to ani za dluh nepovazuji, o nicem jsem nevedela od leta roku 2003.Dekuji MK

Promlčecí lhůta

Silvie Oláhová, 01.12.2008 14:32:05

Dobrý den,prosím s prosbou o radu. Došlo mi vyučtování pojistného VZP za období od 01.12.2002 do 31.10.2008. Jedná se o 4000Kč za pojistné + 7000Kč penále.O tom, že mi firma neplatila, jsem nevěděla. Firma již neexistuje. Navíc jsem svobodná matka se 4-tis.mateřskou. Chtěla jsem se zeptat jak dlouhá je promlčecí doba u VZP a zda-li bych se do ní vešla. Děkuji mnohokrát

pojištění

Katerina Novotna, 31.08.2008 21:02:55

Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o radu.Přítel před 15-ti lety pracoval v Praze ,ale v tété době došlo k jistým nedopatřením a neplatil si zdravotní pojištění.Nikdo mu ale neposlat žádné oznámení o dluhu který tam má,až nyní po 15-ti letech přišel dopis ve kterém se píše že má zaplatit dluh i jisté penále.Chci se tedy zeptat,jestli toto již není promlčené pokud ho nikdo o dluhu neinformoval během 15-ti let.Moc děkuji za radu.Novotná Kateřina

Promlčecí lhůta

Petra Veličková, 17.06.2008 14:57:15

Dobrý den ,

Uzavřela jsem si pojistku u ČSOB (dříve IPB) a nějakou dobu jsem platila ,potom jsem se dostala do tíživé situace a přestala platit . Pojistka zanikla .Po 10 letech mně od firmy přišlo že mám zaplatit nedoplatek ČSOB a úrok z prodlení firmě .Chtěla jsem se zeptat jestli to už není promlčené . Děkuji

Re: Promlčecí lhůta

Mgr. Oldřich Topka, 04.07.2008 09:00:14

Dobrý den, u takhle staré pojistky již došlo k promlčení. Do roku 2005 se promlčení pojistného řídilo občanským zákoníkem a promlčecí doba byla 3 roky. To znamená, že vymáhají promlčenou pohledávku. I kdyby se začali domáhat zaplacení soudně, Vy by jste namítla v řízení u soudu účinnou námitku promlčení a soud by jim pohledávku nepřiznal. Vymahači obesílají bývalé pojištěnce a zdaleka ne všichni z nich tuší, že jsou po nich vymáhány již promlčené nároky a raději z obavy zaplatí, aniž by museli.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »