Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
v mé pracovní smlouvě stojí: "Mzda je stanovena jako měsíční a její splatnost je každý 15. den po uplynutí měsíce, v němž byla práce vykonána. Mzda se vyplácí 15. den následujícího měsíce po vykonání práce za měsíční období na pracovišti určeném pracovní smlouvou, případně po písemné žádosti s uvedení čísla účtu je vyplacena převodem.".
Zaměstnavatel se rozhodl, že mi bude mzdu vyplácet poštovní poukázkou, kterou mi prý zaslal. Poukázku v ruce nemám, peníze taky ne. Má zaměstnavatel právo bez nějaké dohody změnit způsob vyplácení mé mzdy?
A druhá část dotazu: když sjednám dohodou vyplácení na účet, tak dle výše uvedené citace musím mít 15. dne v měsíci výplatu na účtu? Předpokládám, že výraz "splatná" definuje, že mám prostředky ze mzdy k dispozici.
Děkuji za odpověď.
Martin Šturm.
Dobrý den,
mnohokrát děkuji za odpověď. Ještě bych se rád zeptal, jak se dá dále postupovat, pokud zaměstnavatel trvá na výplatě poštovní poukázkou, což mi nevyhovuje a ani o takový způsob nestojím. Jak jej donutím k výplatě v hotovosti v místě pracoviště? Existují nějaké sankce pro zaměstnavatele? Popřípadě mohu sám podniknout nějaké kroky na svou obranu?
Ještě jednou děkuji.
Martin Šturm.
Dobrý den, pokud jste nepožádal o výplatu na účet, musí Vám ji zaměstnavatel vyplácet osobně na pracovišti a nikoli poštovní poukázkou. Zažádáte-li si o zasílání na účet, měla by mzda být na tento účet poukázána nejpozději k 15. dni měsíce.
Sankci zaměstnavateli může udělit Státní úřad inspekce práce, který kontroluje dodržování pracovněprávních předpisů. K jeho oblastnímu inspektorátu tedy můžete podat podnět.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com