Způsob výplaty mzdy - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Mzdy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Způsob výplaty mzdy

Martin Šturm, 16.06.2008 10:17:55

Dobrý den,
v mé pracovní smlouvě stojí: "Mzda je stanovena jako měsíční a její splatnost je každý 15. den po uplynutí měsíce, v němž byla práce vykonána. Mzda se vyplácí 15. den následujícího měsíce po vykonání práce za měsíční období na pracovišti určeném pracovní smlouvou, případně po písemné žádosti s uvedení čísla účtu je vyplacena převodem.".

Zaměstnavatel se rozhodl, že mi bude mzdu vyplácet poštovní poukázkou, kterou mi prý zaslal. Poukázku v ruce nemám, peníze taky ne. Má zaměstnavatel právo bez nějaké dohody změnit způsob vyplácení mé mzdy?

A druhá část dotazu: když sjednám dohodou vyplácení na účet, tak dle výše uvedené citace musím mít 15. dne v měsíci výplatu na účtu? Předpokládám, že výraz "splatná" definuje, že mám prostředky ze mzdy k dispozici.

Děkuji za odpověď.
Martin Šturm.

Re: Způsob výplaty mzdy

Martin Šturm, 16.06.2008 12:36:00

Dobrý den,
mnohokrát děkuji za odpověď. Ještě bych se rád zeptal, jak se dá dále postupovat, pokud zaměstnavatel trvá na výplatě poštovní poukázkou, což mi nevyhovuje a ani o takový způsob nestojím. Jak jej donutím k výplatě v hotovosti v místě pracoviště? Existují nějaké sankce pro zaměstnavatele? Popřípadě mohu sám podniknout nějaké kroky na svou obranu?

Ještě jednou děkuji.
Martin Šturm.

Re: Způsob výplaty mzdy

Mgr. Oldřich Topka, 18.06.2008 14:32:39

Dobrý den, pokud jste nepožádal o výplatu na účet, musí Vám ji zaměstnavatel vyplácet osobně na pracovišti a nikoli poštovní poukázkou. Zažádáte-li si o zasílání na účet, měla by mzda být na tento účet poukázána nejpozději k 15. dni měsíce.
Sankci zaměstnavateli může udělit Státní úřad inspekce práce, který kontroluje dodržování pracovněprávních předpisů. K jeho oblastnímu inspektorátu tedy můžete podat podnět.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »