vymahani pohledavek - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Jak postupovat

Viktor T, 13.10.2008 20:45:10

Dobrý den, pokud mám u s.r.o. pohledávku (nevrácení rezervačního poplatku) mám podat žalobu u soudu nebo na Policii?? Vůbec s tím nemám zkušenosti. Navíc s.r.o. má složeno 50% sumy pro svou činnost a (100000 místo 200000Kč) a má pohledávka je 180.tis. Kč.
Děkuji za jakoukoli radu

Re: Jak postupovat

Mgr. Oldřich Topka, 15.10.2008 13:36:47

Dobrý den, žaloby se podávají výhradně k soudu, policie se žalobou nemá vůbec nic společného, tam za Vás žádné dluhy nikdo vymáhat nebude. Žalobu o zaplacení dlužné částky tedy musíte zaslat na soud. Ovšem vzhledem k tomu, že s tím nemáte žádné zkušenosti, byste tuto věc měl raději přenechat právníkovi.

Re: Jak postupovat

Viktor T, 15.10.2008 18:53:32

Děkuji za radu

Problém s platbou za provedenou práci.

Petr Parléř, 10.10.2008 18:27:43

Dobrý den.
1)Nedávno od 1.7.2008-18.7.2008 jsem rekonstruovalWC,zdění,obklady atp.Práci jsem dokončil den po termínu.Nemám potvrzení o předání mohu za něj považovat tuto pasáž ze smlouvy:"3. Objednatel se zavazuje v termínu od 18.7.2008 až 24.7.2008 zformulovat své námitky s vypsanými nedodělky a předat je zhotoviteli v písemné formě.Pokud tak neučiní považuje se dílo za řádně ukončené."
2)Mohu od data 24.7.2008 chtít po objednately penále uvedené ve smlouvě?viz.:"V případě, že objednatel zůstane v prodlení s placením ceny za dílo bude mu účtována pokuta z prodlení ve výši 0,5 procenta z celkové ceny za dílo za každý den prodlení."
3)8.10.2008 řekl že nezaplatí všechny dlužné peníze že zaplatí cca 90% a ještě chtěl na fakturu místo své osoby uvádět firmu svého otce a majitele domu ve kterém si pronajímá prostory kde jsme pracovaly.Ani s jedním z jím navrhlích osob jsem nikdy nejednal.Mám na to přistoupit?
4)Nemám doložené více práce.Dají se dokázat svědectvímy?Či čestným prohlášením?

Směnka

Lucie Gotschimová, 29.07.2008 16:49:54

Dobrý den, pjčila jsem peníze jedné paní, která mi podepsala směnku vlastní kde je napsáno datum splatnost. To již dávno vyprčelo a on nereaguje ani na dopisy ani na telefonáty a nemá se k tomu, aby mi dluh zaplatila. Jak mám dál postupovat? Zaplatit si nějakou vymahačskou firmu nebo něco jiného? Mockrát děkuji za odpověď

Re: Směnka

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.07.2008 12:09:22

Dobrý den,
buď to můžete zkusit přes nějakou vymahačskou agenturu (což osobně nedoporučuji) nebo podejte žalobu s návrhem na vydání směnečného platebního rozkazu pro zaplacení dlužné částky.

Zdenka Startlova, 20.08.2008 16:31:13

Jakou pravni hodnotu ma cestne prohlaseni ?

Mgr. Oldřich Topka, 11.09.2008 15:32:33

Příště vkládejte dotaz samostatně a ne jako odpověď na dotaz jiných.

Čestné prohlášení je forma důkazního prostředku, kterou se prokazuje existence skutečnosti, kterou lze doložit obtížně či vůbec. Prokáže-li se, že je nepravdivé, jsou s tím spojeny různé následky (záleží na konkrétním druhu řízení a na tom, co stanoví zákon), např. nebude vydáno určité osvědčení nebo průkaz, nepřizná se dotace, může to být kvalifikováno jako přestupek atd.

RADAN GOLOTA, 07.12.2008 04:34:52

JSEM FA. KTERÁ SE O TYTO POBLÉMY STARÁ ZDA JE TO VELKÁ SUMA, OZVĚTE SE NÁM. URČITĚ SE POKUSÍME TUTO SMĚNKU OPĚT OTEVŘÍT.SOLDIER33@EMAIL.CZ

pohledávka

Marie Hamová, 11.07.2008 18:33:37

Dobrý den,
dala jsem jedné firmě vymáhat pohledávku.Od začátku vše
probíhalo se zpožděním, nekvalifikovaně, firma nebere
telefony, osobně se nejde do firmy dostat.O co mi jde ?
Firma mi poslala fakturu na službu,kde mě údajně zařadila do systému CERD. Tam jsem se již zařadila kdysi zdarma. Fakturu jsem poslala zpět,oni tvrdí,
že jsem si službu objednala zakřižkováním jejich nabídky v závěru smlouvy navíc ke službě vymožení fi-
nanční částky. Vše se děje mailem. Chtěla jsem se s nimi
setkat a porovnat mandátní smlouvy. To ale nechtějí.Před měsícem a půl jsem tedy zaslala reklamaci
k jejich faktuře a taky jejich nekvalitní práci, kde jsem opět neobdržela odpověď dosud, ačkoliv ve smlouvě
mandátní je, že do měsíce odpoví na reklamaci.
Co se děje s vymáháním pohledávky , nevím. Vím ale, že
patrně žijí z peněz, které vymohou na klientech z těchto údajně zakřížkovaných nesmyslů ve smlouvě.

Mohu od smlouvy odstoupit ?

Děkuji.

Re: pohledávka

Mgr. Oldřich Topka, 23.07.2008 14:07:01

Dobrý den, neznám smlouvy, o kterých píšete. Tudíž nemohu vědět, jak jsou nastaveny podmínky pro odstoupení. Obecně však platí §574 obchodního zákoníku o výpovědi, podle něhož může mandant smlouvu vypovědět kdykoli. Pokud není ve smlouvě stanovena účinnost výpovědi, platí, že nastává dnem, kdy se o ní mandatář dozví (tj. zpravidla doručením).

Vymáhání pohledávek

Josef Šamánek, 10.07.2008 11:52:47

Dobrý den, mám v naší společnosti na starosti vymáhání pohledávek. Dlužník si podal odpor k vydanému platebnímu rozkazu s tím, že mu nebyly dodány kompletní doklady nutné k převzetí a k užívání zboží-doklady o shodě materiálu s příslušnou normou ČSN=>důvod proč nebyl uhrazen závazek vůči naši společnosti.
Odvolávají se na §417 obchodního zákoníku. Znění určitě znáte. Nikde není specifikováno (nebylo ani uvedenov KS), že by součástí dodávky mělo být i Ujištění o posouzení ES shody. Je naší povinností vyjma návodu k obsluze v CZ dodávat se zbožím i originál prohlášení o shodě (Declaration of conformity) včetně zmiňovaného Ujištění o posouzení shody. Dle mého názoru daný dokument nahrazuje CE značka na výrobku.
Pozn.: Jedná se o prodej svařovacích zdrojů.
Předem Vám děkuji za vysvětlení.

Re: Vymáhání pohledávek

Mgr. Oldřich Topka, 11.07.2008 09:10:01

Dobrý den, u těchto prohlášení o shodě zpravidla postačí, pokud je prodávající vydá zákazníkovi na jeho žádost nebo je třeba zpřístupní na internetu. Pokud nebylo výslovně sjednáno, že jsou součástí dodávky, pak by (podle mého) neměl s takovou námitkou uspět. Vy nejspíš nebudete mít problém s tím, že by jste byli kupujícímu na jeho požádání kdykoliv shodu doložit, ale on o to nepožádal. Jinak podle §13/3 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, platí, že označení CE na stanoveném výrobku vyjadřuje, že výrobek splňuje technické požadavky stanovené ve všech nařízeních vlády, které se na něj vztahují a které toto označení stanovují nebo umožňují, a že byl při posouzení jeho shody dodržen stanovený postup. To je myslím dostatečně jasné vyjádření.

Re: Vymáhání pohledávek

Josef Šamánek, 11.07.2008 12:20:17

Vážený pane Topka,

děkuji Vám za vysvětlení celé záležitosti.

vymahani pohledavek

Monika Malenakova, 15.06.2008 21:50:30

Dobry den, jsme spolecnost zabyvajici se prepravou osob. Poskytli jsme sluzby jine spolecnosti,ktera take zajistuje dopravu.V soucasne dobe mame za nimi pohledavky ve vysi 600 tisic Kc,pritom nektere jsou jiz z roku 2006. Jaky zpusob vymahani pohledavek je nejvhodnejsi? Zatim jsme se rozhodli zaslat jim vyzvu k placeni,ale nevime,zda jim pohrozit vyhlasenim konkurzu nebo zalobou? Ktery zpusob vymahani je vhodnejsi? Popr. kde se dozvim,jak postupovat v pripade konkurzu ci zaloby a jake vydaje jsou s tim pro nas spojene? Dekuji za odpoved.

Re: vymahani pohledavek

Mgr. Oldřich Topka, 09.07.2008 15:43:22

Dobrý den, pokud není firma v platební neschopnosti, pak je lepší zahájit vymáhání např. žalobou o zaplacení s návrhem na vydání platebního rozkazu, který je vydáván ve zkráceném řízení. Pokud nabude právní moci, je vymahatelný a může následovat návrh na exekuci. V oblastech, kde pracují soudy rychle, pak může od návrhu na soud k exekučnímu příkazu uplynout velmi krátká doba. Konkurz je mnohem náročnější a s nejistým výsledkem. Nebo je možné najmout si vymáhací agenturu, popřípadě dluh "prodat", byť za cenu nižší než je hodnota pohledávky.

Re: vymahani pohledavek

RADAN GOLOTA, 07.12.2008 04:31:12

Dobrý den. Zda máte problém vymoci pohledávku a to né touto cestou, určitě vám pomůžeme tuto pohledávku vymoci, právní cestou. S pozdraveem Golota. pište na meil: SOLDIER33@EMAIL.CZ

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »