Nucení k dodržování cen a nemožnost nákupu - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

společník

Taťána Koucká, 15.06.2008 23:05:02

Dobrý den.Prosila bych o radu.Jsem jedna ze čtyř společníků s.r.o.Mohu začít pracovat jako osoba výdělečně činná-fyzická,aniž bych vystoupila z s.r.o?

Re: společník

Mgr. Oldřich Topka, 11.07.2008 09:32:15

Dobrý den, pokud takové omezení nemáte ve stanovách a Vaše činnost nebude poškozovat společnost (např. jí nebudete přetahovat klienty, používat její know-how apod.), pak můžete.

Nucení k dodržování cen a nemožnost nákupu

Petr Brinček, 14.06.2008 12:59:14

Dobrý den. Jsem provozovatelem internetového obchodu a potýkám se s problémem nucení dodavatelů k dodržování dopručených cen. Osobně nic nemám proti tomu, abych zboží prodával za víc (víc vydělám), ale trpí tím moje konkurence schopnost, jelikož jsou "vybrané" obchody, které k těmto praktikám nikdo nenutí, protože oné firmě dělají patřičně velký obrat. Pokud ceny nedodržuji nastupují sankce - nižší marže, konec spolupráce.
Druhý dotaz úzce souvisí. Jsou firmy, které pokud nemám kamennou prodejnu, neprodají mi vůbec nic (charakter zboží nevyžaduje prodej v kamenných prodejnách). Můžou si to dovolit (výběr komu prodám a komu ne). Myslel jsem, že podmínky na trhu musí být rovné. Hledal jsem info na netu, ale v těch zákonech, aby se čert vyznal. Díky za odpověď.

Re: Nucení k dodržování cen a nemožnost nákupu

Petr Brinček, 15.06.2008 11:08:15

Díky, už jsem si odpověděl sám :o) Mluví o tom zákon na ochranu hospodářské soutěže, konkrétně paragraf 3 - Kartelové dohody a § 9 - Monopolní a dominantní postavení na trhu.

Re: Nucení k dodržování cen a nemožnost nákupu

Mgr. Oldřich Topka, 11.07.2008 09:30:51

Dobrý den, to je sice hezké, ale s tím neuspějete. Kartely a monopol Vy osobně těžko někomu prokážete, to je věc pro Úřad na ochranu hospodářské soutěže a ten se tímhle téměř jistě zabývat nebude. Jinak obchodní politiku si určuje každý sám a to platí hlavně o tom, komu a za jakých podmínek budou dodávat. Pokud Vám z nějakého důvodu dodávat nechtějí, pak je to jejich věc a Vy je k tomu nijak nedonutíte. To, že prodejci, kteří mají velké odběry a obraty dostávají extra slevy a podmínky, je zcela běžná praktika, kterou neprorazíte. Prostě tržní hospodářství.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »